Buspasy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
aqqaqq

Post autor: aqqaqq » 23 mar 2010, 10:50

ness pisze:"badanie fokusowe" czy raczej zogniskowany wywiad grupowy nie jest reprezentatywna metoda badania opinii.
Zgadza się - badanie focusowe jest badaniem jakościowym, a nie ilościowym - służy do znalezienia m.in. słabych i mocnych stron kandydata oraz do wskazania przed jakimi atakami ze strony konkurencji kandydat powinien się zabezpieczyć. Trochę więcej o tych badaniach
http://www.marketingwpolityce.zgora.pl/badania.html
Glonojad pisze:Powiedzmy, że masz bliskiej zerowej wiarygodność dla mnie.
Słusznie - przecież napisałem wyżej, że jestem bredzącym we śnie Trollem.

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 23 mar 2010, 17:24

A ja nie będę głosował na HGW i wielu moich znajomych właśnie za jej politykę komunikacyjną. Dla mnie jej działanie jest jak w malignie. Pierw miłośnicy pedałów, teraz KZ i bezkrytyczne przenoszenie zachodnich rozwiązań do Wawy jako finalne rozwiązanie do którego tamte kraje dochodziły budując wokół odpowiednią infrastrukturę. Już nie mówię o taborze (dobrze, że oklejone są reklamami).

ness

Post autor: ness » 23 mar 2010, 18:50

@ aqqaqq

ok, ale ja caly czas nie wiem jakim sposobem z tych badan wyszlo nizsze poparcie o x%?

Skoro to badanie jakosciowe, a nie ilosciowe to jego wyniki nie sa wyrazone w %, liczbach bezwglednych etc
Tylko opisowo.
Sa prowadzone na nieprezentatywnej grupie, jest to wyraznie zaznaczone pod tym linkiem.
nawet zacytuje ladnie stamtad
Pamiętać należy, iż podczas badań fokusowych niedopuszczalne są jakiekolwiek analizy ilościowe. Nie temu służy fokus, gdyż brak jest w jej przypadku odpowiedniej ilości badanych osób dla rzetelności wyniku.
Jesli naprawde jakas partia chciala sie dowiedziec (na wlasny uzytek) jak wyglada rozklad pogladow na dany temat wsrod warszawiakow to wybor badania fokusowego byl troche nieteges.
Chyba ze to bylo na uzytek zewnetrzny, zeby w jakims wywiadzie czy programie publicystycznym zablysnac tekstem 'badania fokusowe wykazuja spadek poparcia wsrod A dla W ze wzgledu na Y o x% '
Ladnie i powaznie brzmi, szczegolnie 'badanie fokusowe', jak wyrocznia delficka dla szaraka, czesc ludzi to lyknie co nie zmienia faktu, ze jest to wypowiedz bez sensu.
I niektorzy niestety o tym wiedza.
Beda sie pastwic nad biedakiem :)

Skoro wiesz ze byly badnia i ponoc nawet znasz wyniki (w dosc dziwnej formie :)) to moze przysnilo Ci sie jeszcze wedlug jakiego klucza dobierano osoby do badania?
Bardzom tego ciekaw :>

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 mar 2010, 18:53

Majusi pisze:A ja nie będę głosował na HGW i wielu moich znajomych właśnie za jej politykę komunikacyjną.
A na kogo? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
floyd
Kontakt:

Post autor: floyd » 23 mar 2010, 21:11

Bastian pisze:
Majusi pisze:A ja nie będę głosował na HGW i wielu moich znajomych właśnie za jej politykę komunikacyjną.
A na kogo? :>
Może pojawi się jakiś kandydat, który zaproponuje likwidacje tramwajów, żeby szersze ulice zrobić. ;-)
Hanoi, Pekin, Hong Kong, Polska: http://pl.youtube.com/65floyd65
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/

Zawodowo :)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 mar 2010, 21:13

Był już taki - Korwin-Mikke :)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 mar 2010, 21:41

Ja też nie będę głosował na HGW, za jej politykę wokalnie wspierającą transport zbiorowy, oficjalnie kładącą nacisk na transport szynowy, a w praktyce realizującą bezwzględny priorytet dla samochodów osobowych i protezy w postaci buspasów i starych kibli co 40 minut z naklejką i jednym kasownikiem na ezt.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 23 mar 2010, 22:06

Majusi pisze:Nie ma to jak pomysł buspasa w AK. Na ile? Do wyborów? Bo jako droga ekspresowa (S8) musi być pas awaryjny.
Moje wnioski o buspas na południowej nitce jezdni Trasy AK (przekształcenie pasa awaryjnego w buspas) pojawiły się latem 2008 r. Na wdrożenie czeka ten pas od 2 lat (bez 5 m-cy). Trasa AK będzie przebudowywana po 2012 r. i buspas będzie służył przez conajmniej 27 m-cy. Według analiz przyniesie w tym czasie korzyści w wymiarze 12.500.000 zł Gdyby odważnie wdrożono pas w 2008 r., to służyłby niemal 4 lata (46 m-cy), przynosząc korzyści rzędu 22.000.000 zł.
Glonojad pisze:...oficjalnie kładącą nacisk na transport szynowy, a w praktyce realizującą bezwzględny priorytet dla samochodów osobowych i protezy w postaci buspasów i starych kibli co 40 minut z naklejką i jednym kasownikiem na ezt.
No wiesz, tak o S-9.

"Kursować będzie 37 par pociągów...", potem 22, a jak się przeanalizuje dokładnie, to przybyły 4 pary.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 mar 2010, 22:44

tarantula01 pisze:potem 22, a jak się przeanalizuje dokładnie, to przybyły 4 pary.
Że co?!
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 23 mar 2010, 23:29

fik pisze:
tarantula01 pisze:potem 22, a jak się przeanalizuje dokładnie, to przybyły 4 pary.
Że co?!
Ano taki był przekaz: Uruchomimy 37 par (konstrukcje zdań wskazywały na to, że będzie 37 par SKM-ki). Kolejny przekaz to taki, ze z powodu remontu Dw. Gdańskiego i utrudnień w ruchu kolejowym kursować będą 22 pary (w domyśle SKM-ki). A po sfotografowaniu rozkładu SKM-ki na przystanku osobowym W-wa Płudy, wyszły mi 4 pary SKM-ki. Reszta to są jeżdżące już wcześniej KMy (zresztą na osobnym rozkładzie).

Powinienem dostać ostrzeżenie za OT.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 24 mar 2010, 0:02

tarantula01 pisze:A po sfotografowaniu rozkładu SKM-ki na przystanku osobowym W-wa Płudy, wyszły mi 4 pary SKM-ki. Reszta to są jeżdżące już wcześniej KMy (zresztą na osobnym rozkładzie).
Brednie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 24 mar 2010, 8:54

Majusi pisze:A ja nie będę głosował na HGW i wielu moich znajomych właśnie za jej politykę komunikacyjną. Dla mnie jej działanie jest jak w malignie.
Ale ta maligna to efekt pozostawienia na stołkach ludzi, którzy sprzeciwiają się polityce obecnych władz. I co z tego, że na poniedziałkowym spotkaniu dyrektorzy uzgodnią z Wojciechowiczem, że miasto robi "tak czy tak", jak potem urzędnicy podlegli tym dyrektorom to rozmydlą. I wychodzą półśrodki.

Jak ktoś dalej napisał, polityka proautobusowa kosztem tramwaju jest niezgodna z uchwalonymi dokumentami (Polityka Transportowa, Strategia Rozwoju Systemu Transportowego), ale kogo to obchodzi. Skoro w ZTM panuje pogląd, że nie ma sensu inwestować w tramwaje, bo autobus się raz na 8 lat wymieni na nowy, a to jest medialne i się będzie gawiedź cieszyć. ](*,)

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 24 mar 2010, 14:45

fik pisze:
tarantula01 pisze:A po sfotografowaniu rozkładu SKM-ki na przystanku osobowym W-wa Płudy, wyszły mi 4 pary SKM-ki. Reszta to są jeżdżące już wcześniej KMy (zresztą na osobnym rozkładzie).
Brednie.
Wkleję wkrótce rozkład SKM i zobaczymy, czy są to brednie.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 24 mar 2010, 16:45

Kampania „Jedź właściwym pasem”
Buspasy 2010

Dwa projekty stałych pasów autobusowych zostały już zatwierdzone przez Inżyniera Ruchu m.st. Warszawy i przekazane Zarządowi Dróg Miejskich, który wytyczy je na ulicach.

Stałe buspasy zostaną wydzielone na Trasie AK w kierunku mostu Grota-Roweckiego, od ulicy Żelazowskiej do Wybrzeża Gdyńskiego oraz w Alejach Jerozolimskich w obu kierunkach pomiędzy rondem de Gaulle’a i placem Zawiszy.

Zielone światło na stałe

Buspasy w Alejach Jerozolimskich, o łącznej długości ok. 3,5 kilometra, będą obowiązywać w dni powszednie w godzinach szczytu - od 7.00 do 10.00 oraz od 14.00 do 19.00. Oprócz autobusów będą z nich mogły korzystać także taksówki.

Lokalizację buspasa w Alejach Jerozolimskich, 30 czerwca ub. roku, zatwierdził Zespół Koordynujący stołecznego ratusza. Projekt przygotowany na zlecenie ZTM przez zewnętrzną firmę, "przeszedł" procedurę uzgodnień. Po zaakceptowaniu przez miejskiego inżyniera ruchu, został przekazany do realizacji przez Zarząd Dróg Miejskich. Nowy buspas powinien zostać wytyczony w ciągu najbliższych miesięcy.

Zgodnie z przygotowaną w 2008 roku analizą TransEko "Studium możliwości uprzywilejowania komunikacji autobusowej w Warszawie", wprowadzenie pasa autobusowego w ciągu Alej Jerozolimskich będzie korzystne dla pasażerów. Według szacunków, dzięki buspasowi podróż autobusami w godzinach porannego szczytu skróci się o ok. 5 minut w kierunku Pragi i aż o 13 minut w drodze do centrum. Po południu autobusy powinny pojechać krócej o 9 minut w kierunku mostu Poniatowskiego i o prawie 7 minut do placu Zawiszy. Nowy buspas pozwoli usprawnić ruch w centrum miasta w czasie budowy centralnego odcinka II linii metra.

Obecnie w Alejach Jerozolimskich funkcjonuje buspas pomiędzy ulicą Żelazną a placem Zawiszy oraz ponad kilometrowy odcinek na wiadukcie mostu Poniatowskiego.

Na Trasie Armii Krajowej w buspas zostanie przekształcony pas awaryjny, dlatego zmiana organizacji ruchu nie pogorszy warunków jazdy prywatnych samochodów.

Na zatwierdzenie czekają jeszcze projekty pasów na ulicy Belwederskiej (od ulicy Grottgera do Spacerowej) oraz na Puławskiej.

Buspasami przez plac budowy

Tymczasowe buspasy zostaną wyznaczone na czas budowy centralnego odcinka II linii metra. W związku z pracami, jakie będą prowadzone na głównych arteriach, komunikacja stanie się najrozsądniejszym sposobem podróżowania po mieście. Dzięki jej uprzywilejowaniu – mimo utrudnień – dojazd do i z centrum Warszawy powinien być sprawny.

Nowe buspasy powstaną wzdłuż:

- ul. Radzymińskiej (w kierunku centrum), na odcinku od Krynoliny do Kraśnickiej

- ul. Leszno i ul. Górczewskiej (w kierunku centrum), na odcinku od ul. Lazurowej do ul. Młynarskiej i dalej wzdłuż ul. Młynarskiej do al. Solidarności lub ewentualnie wzdłuż ul. Leszno do ul. Okopowej

- al. Zielenieckiej i ul. Targowej (w obu kierunkach)

- ul. Kłopotowskiego (w obu kierunkach), na odcinku od ul. Targowej do ul. Jagiellońskiej

- ul. Jagiellońskiej (w kierunku południowym), na odcinku od ronda Starzyńskiego do ul. Cyryla i Metodego

Dodatkowo, tylko w czasie wyłączenia ruchu na ul. Marszałkowskiej, będą wytyczone buspasy na:

- ul. Marszałkowskiej (w kierunku pl. Bankowego), na odcinku od pl. Konstytucji do Al. Jerozolimskich

- ul. Emilii Plater (w obu kierunkach)

Nowe trambuspasy

Wydzielone zostaną także wspólne pasy autobusowo-tramwajowe (w obu kierunkach) na ulicach: 11 Listopada, na odcinku od Szwedzkiej do Ratuszowej oraz na samej Ratuszowej, na odcinku od Jagiellońskiej do Targowej.

Ponadto, dzięki zmienionej organizacji ruchu, autobusy będą miały priorytet w obu kierunkach na ulicach: Siedmiogrodzkiej, Grzybowskiej i Królewskiej. Tylko na niektórych odcinkach tych ulic dopuszczony będzie ruch indywidualny.

Kod: Zaznacz cały

prof. dr inż. Wojciech Suchorzewski, Politechnika Warszawska:

Aleje Jerozolimskie to temat numer 1 na liście priorytetów w Strategii Rozwoju Warszawy. Zostały uznane za najważniejszy ciąg komunikacyjny, na którym jak najszybciej trzeba wytyczyć pasy dla autobusów. Jednocześnie nie można tam wprowadzić pasa autobusowo-tramwajowego na wzór Trasy W-Z, ponieważ przy obecnym natężeniu ruchu tramwajowego, nie da się zwiększyć częstotliwości kursowania pojazdów komunikacji.

Na odcinku Alej Jerozolimskich, na którym wytyczony ma zostać buspas, w godzinach szczytu tylko w jednym kierunku podróżuje 4 – 4,5 tysiąca osób. Łącznie z tramwajami jest to aż 10 tysięcy pasażerów. W tym samym czasie trzema pasami w samochodach osobowych jedzie 2 – 2,5 tysiąca osób, czyli czterokrotnie mniej niż komunikacją zbiorową. Dzięki buspasowi 4 tysiące podróżnych zaoszczędzi czas, a „ucierpi” kilkuset użytkowników samochodów.
Partnerzy kampanii "Jedź właściwym pasem": AMS, Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji SISKOM, Miejskie Zakłady Autobusowe.

Patronat medialny: Gazeta Stołeczna.

http://www.ztm.waw.pl/informacje.php?i=158&c=98&l=1
Nie wiedziałem, że Młynarska krzyżuje się z al. Solidarności...
Dodatkowo brakuje mi określeń ramc zasowych w kilku przypadkach (np. ograniczenia ruchu indywidualnego na ciągu Siedmiogrodzka-Grzybowska-Królewska).
Trambuspasy na Ratuszowej i 11 Listopada to już tak na stałe?

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 24 mar 2010, 16:50

A ile ma ten pas awaryjny na AK, 3.5 m?

[ Dodano: |24 Mar 2010|, 2010 17:03 ]
W Al.J. nie będzie parkowania na chodniku i pojazdów skręcających w prawo ze wspólnego pasa?

[ Dodano: |24 Mar 2010|, 2010 17:03 ]
A tak na marginesie TT to trasa tranzytowa, tam jeżdżą TIRy.

[ Dodano: |24 Mar 2010|, 2010 17:17 ]
Nie wiem skąd Suchorzewski miał te dane, ale policzyłem. Przystanek przy Dw. Centralnym - 28 A/h. Napełnienie, ile? Niech będzie 100 - czyli 2800 pas. Samochody - ok 2000 p/h. Przyjmijmy oszczędnie 1.2 os/poj czyli ok. 2400 os/h - porównywalne. Ale na pewno sie mylę.

ODPOWIEDZ