Buspasy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 03 kwie 2010, 5:01

Część z opisywanych przez Ciebie ludzi nawet by się przesiadła do zbiorkomu, ale... jak przestanie tam śmierdzieć (serio - jeden z najczęstszych powodów awersji do kommieja to fakt, że jest brudno i śmierdzi). Jeżeli wszelkiej maści nurkowie będą tolerowani - nie ma co liczyć na "lepszą" klientelę.
A niestety póki co dyktat nurków jest bezsprzeczny.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 03 kwie 2010, 7:44

Dla mnie absurdem jest sytuacja, że miasto wprowadza drakońskie restrykcje dla KI, a jednocześnie uwala tramwaje w sygnalizacji (vide skrzyżowanie Towarowa/Grzybowska w czasowej organizacji ruchu związanej z budową metra, tramwaje w Alejach przy EP, itd.). Co za niekonsekwencja!

Dla mnie płynie z tego jasna informacja. Część urzędników, nie będe pokazywał palcem (ale kazdy projektant wie, o kogo chodzi), działa wbrew polityce miasta sabotując ją w obszarze, na który mają wpływ. Być może równocześnie chcą sobie ułatwić podróżowanie samochodami, które stanowią ich podstawowy (może jedyny) środek transportu.

Co w przypadku niektórych osób, nie wdając się w szczegóły, jest w pełni zrozumiałe. Ale to nie znaczy, że sygnalizację nalezy ustawiac, by im się wygodnie jechało do pracy. (-X

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 03 kwie 2010, 21:32

Jarek pisze:(...)
a jednocześnie uwala tramwaje w sygnalizacji (vide skrzyżowanie Towarowa/Grzybowska w czasowej organizacji ruchu związanej z budową metra
(...)
Widziałeś projekt?
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 kwie 2010, 14:15

Przyłączam się do pytania Kolegi.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 04 kwie 2010, 19:17

mkm101 pisze:
tarantula01 pisze: @ parkowanie na Bielanach. Ze względu na zastawiony każdy wolny kawałek miejsca samochodami z Białołęki, Bielany bardzo szybko będą chciały wpisania do WPI połączenia TMP z Lazurową i tym samym realizacji dalszego kawałka TMP. Tak samo Bemowo. Białołęka siłą rzeczy też i tak o to 450.000 mieszkańców uderzy do wybranych przez siebie radnych, aby Ci uświadomili komu trzeba, czemu w WPI trzeba w latach 2013 - 2016 nadać priorytet w kwestii drogowej.
Czyli już wiemy jaką drogę będzie promował SISKOM w najbliższych latach.
Powiedz mi tylko - skoro na Bielanach parkują/parkować będą ci którzy wsiadają dalej do metra do centrum - to co im da przedłużenie trasy obwodowej ?
Każdą obwodową. A co do parkujących i jadących dalej do centrum, to mostem Północnym będą jeździć nie tylko Ci mieszkańcy, którzy jadą do centrum, ale także Ci, co jadą na Bemowo, Wolę, itp. I Ci drudzy kierowcy dorzucą swoją cegiełkę do ruchu na "obwodowych" ulicach Bielan, czy Bemowa, przeciążając je ze względu na wymieszanie się ruchu z fragmentu trasy obwodowej z ruchem lokalnym - przecież 2x2 ulic obwodowych w obu dzielnicach nie ma za dużo.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 04 kwie 2010, 22:19

tarantula01 pisze:
mkm101 pisze: Powiedz mi tylko - skoro na Bielanach parkują/parkować będą ci którzy wsiadają dalej do metra do centrum - to co im da przedłużenie trasy obwodowej ?
A co do parkujących i jadących dalej do centrum, to mostem Północnym będą jeździć nie tylko Ci mieszkańcy, którzy jadą do centrum, ale także Ci, co jadą na Bemowo, Wolę, itp.
1. Tylko że ci którzy zastawią uliczki Bielan (parkując na nich) nie odjadą z nich dalej Nowolazurową - tak więc dalszy odcinek Nowolazurowej nic nie pomoże w kwestii parkujących samochodów i Bielanom nie jest do niczego potrzebny.
2. Porównując jakość przejazdu, sensowniejszym wydawałby się przejazd Modlińską i trasą AK niż TMP, wąskimi Nocznickiego i Wólczyńską (gdzie rano będzie się wjeżdżać w tłum samochodów z Izabelina, Truskawia itp) i dalej Reymonta i Powstańców. Podejrzewam więc że ruch tranzytowy przez Bielany będzie niezbyt duży. Do czasu przedłużenia TMP do Lazurowej...

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 06 kwie 2010, 21:11

mkm101 pisze:1. Tylko że ci którzy zastawią uliczki Bielan (parkując na nich) nie odjadą z nich dalej Nowolazurową - tak więc dalszy odcinek Nowolazurowej nic nie pomoże w kwestii parkujących samochodów i Bielanom nie jest do niczego potrzebny.
2. Porównując jakość przejazdu, sensowniejszym wydawałby się przejazd Modlińską i trasą AK niż TMP, wąskimi Nocznickiego i Wólczyńską (gdzie rano będzie się wjeżdżać w tłum samochodów z Izabelina, Truskawia itp) i dalej Reymonta i Powstańców. Podejrzewam więc że ruch tranzytowy przez Bielany będzie niezbyt duży. Do czasu przedłużenia TMP do Lazurowej...
Ad. 1 może i tak.
Ad. 2, ale np. w latach 2012 - 2014 przejazd w relacji Modlińska - most Grota (Trasa AK) lub odwrotnie może być bardzo mocno utrudniony lub wręcz okresowo niemożliwy ze względu na prace modernizacyjne przy moście Grota.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
aqqaqq

Post autor: aqqaqq » 07 kwie 2010, 10:36

ness pisze: Podstawowka i gimnazjum jest rejonizacja. Publiczne oczywiscie. Wiec tutaj nie widze sensu w wozeniu dzieciakow przez pol miasta do szkoly. Chyba ze ktos jest zameldowany w srodmiesciu, a mieszka w piasecznie.
Rejonizacja podstawówek i gimnazjów publicznych nie polega na tym, że dziecko musi chodzić do szkoły rejonowej. To szkoła rejonowa musi przyjąć dziecko z rejonu. Jeśli szkoła ma wolne miejsca, to przyjmuje dzieci z innych rejonów. Większość szkół otwiera swoje drzwi o 7.30 (niektóre trochę wcześniej). Jeśli rodzic pracuje na 8.00, a dojazd zajmuje mu np. godzinę, to niestety musi wybierać, czy 7-latka wozić samochodem do szkoły w pobliżu pracy, czy pozwolić dziecku na samodzielne chodzenie do szkoły rejonowej (lub stanie pod zamkniętymi drzwiami).
ness pisze:O klientow te szkoly nie musza zabiegac.
Wyludnianie się i starzenie się Śródmieścia powoduje, że niektóre szkoły w Śródmieściu mają spory niedobór uczniów i mówi się o zamknięciu części z nich.

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 08 kwie 2010, 0:36

Glonojad pisze:Ja też nie będę głosował na HGW, za jej politykę wokalnie wspierającą transport zbiorowy, oficjalnie kładącą nacisk na transport szynowy, a w praktyce realizującą bezwzględny priorytet dla samochodów osobowych i protezy w postaci buspasów
Masz jakąś teorię spiskową? możesz mi wytłumaczyć (na konkretnych przykładach) w jaki sposób HGW realizuje priorytet dla osobówek? :szok:

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 13 kwie 2010, 16:12

tarantula01 pisze:No proszę:
http://radny.com.pl/pisma/zdm/trasa-i-m ... 311_ir.jpg

Biuro Inżyniera Ruchu m.st.Warszawy przekazało wniosek do ZTM w dniu 26 lutego 2010 r., co sugeruje że odpowiedzieli na wniosek z października 2009 r.

Coś mi się wydaje, że gdyby nie przypomnienie z 08 marca i rozdmuchaniu sprawy przez prasę, to ten wniosek dalej byłby tylko w burze IR.

Zobaczymy, co ZTM na to i oby nie skończyło się jak to:
http://radny.com.pl/pisma/zdm/modlinska ... s_zdm-.doc
http://radny.com.pl/pisma/zdm/modlinska ... dm-zal.jpg
gdzie wskutek znajdowania argumentów za niewyznaczaniem przystanku autobusowego w rejonie TT, nie wyznaczono pasa autobusowego:
http://radny.com.pl/pisma/zdm/modlinska ... dm-zal.jpg
A teraz mamy, co mamy na wschodniej nitce Jagiellońskiej.
Pasa na Słowackiego nie budziet:
http://radny.com.pl/pisma/zdm/trasa-i-m ... 16_ztm.jpg
chyba, że "ktoś" zbierze np. tysiąc podpisów
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 kwie 2010, 19:08

No pewnie, skoro decyzja nie broni się merytorycznie, to najlepiej wywrzeć presję społeczną i/lub polityczną. :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 14 kwie 2010, 16:21

Glonojad pisze:No pewnie, skoro decyzja nie broni się merytorycznie, to najlepiej wywrzeć presję społeczną i/lub polityczną. :p
O czym piszesz?

Wracając do tematu, to wg mnie zabawne jest, że w miejscu, gdzie pas autobusowy absolutnie nikomu by nie przeszkadzał, nie chce się go wyznaczyć i to ZTM szuka argumentów za nie wyznaczaniem pasa, który przyśpieszyłby (nawet o czas jednego cyklu) przejazd autobusu. ZTM powinien popierać wyznaczanie pasów autobusowych, a argumenty przeciw powinni formułować inni (np. ZDM).
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 kwie 2010, 16:28

O tym, że skoro nie udało Ci się nic wskórać merytorycznie, sugerujesz wywieranie presji społecznej.

To się źle kończy dla poziomu merytorycznego rozwiązań. Mam podawać przykłady?

Ja się akurat zgadzam z treścią odpowiedzi ZTM, że są ważniejsze miejsca. Są. A liczba osób, które mogą prowadzić takie sprawy, jest skończona i jest to liczba nieduża. Więc naprawdę lepiej, by walczyli o inne sprawy nawet, jeśli nie są one popierane przez popularnych radnych.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 15 kwie 2010, 18:47

Glonojad pisze:O tym, że skoro nie udało Ci się nic wskórać merytorycznie, sugerujesz wywieranie presji społecznej.
Prawdopodobnie nikt się nie odważy na zebranie podpisów i wywarcie presji, choć kto wie?
Glonojad pisze:To się źle kończy dla poziomu merytorycznego rozwiązań. Mam podawać przykłady?
Bus-pasów? Proszę.
Glonojad pisze:Ja się akurat zgadzam z treścią odpowiedzi ZTM, że są ważniejsze miejsca. Są. A liczba osób, które mogą prowadzić takie sprawy, jest skończona i jest to liczba nieduża. Więc naprawdę lepiej, by walczyli o inne sprawy nawet, jeśli nie są one popierane przez popularnych radnych.
Ważne miejsca nie powinny przesłaniać mniej ważnych miejsc. Bo i w ważnych miejscach i w tych mniej ważnych autobusy tracą czas - proporcjonalnie do długości takiego "miejsca". Jak można zredukować stratę w mniej ważnym miejscu, to należy spróbować to zrobić. Bo strata czasu, to będzie strata czasu, którą potem kierowca nadrobi podczas jazdy (mniej realne) lub podczas postoju (bardziej realne).
Rozumiem, że pas autobusowy na południowym wlocie Waryńskiego na rondo Jazdy Polskiej to też mało ważne miejsce? Pewnie tak, bo inaczej już by tam był pas autobusowy. Trasa AK też była mało ważnym miejscem (bo opracowanie dotyczące priorytetów we wprowadzaniu bus-pasów w Warszawie), a się okazało, że można.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
aqqaqq

Post autor: aqqaqq » 15 kwie 2010, 21:48

tarantula01 pisze:Rozumiem, że pas autobusowy na południowym wlocie Waryńskiego na rondo Jazdy Polskiej to też mało ważne miejsce? Pewnie tak, bo inaczej już by tam był pas autobusowy.
Przecież buspas na TŁ jest SUKCESEM i nie mógł spowodować problemów na ciągach poprzecznych do TŁ. Podobno są nawet naukowe opracowania potwierdzające SUKCES. Jeśli twierdzisz, że autobusy stanęły w korkach wywołanych buspasem na TŁ i bez kolejnego buspasa, tym razem na ciągu poprzecznym do TŁ nie da się naprawić skutków SUKCESU, to jesteś ANTYBUSPASOWYM PODŻEGACZM i KRYPTOBLACHOSMRODZIARZEM.
:dance: :dance: :dance: :dance: :dance:

ODPOWIEDZ