Warszawska Kolej Dojazdowa

Moderator: JacekM

Michał J

Post autor: Michał J » 06 kwie 2010, 23:34

Neoś_998 pisze: Aha dzięki a wiesz może dlaczego en95 jeździ na dwóch patykach :?:
Gdyż pobiera z sieci zbyt duży prąd, aby była możliwy był rozruch tylko z jednym pantografem.

A co do nastawnika. Pozycje istotnie, są tak samo opisane jak w EN57 (i tak samo przetok załącza stycznik liniowy, a wał kułakowy resztę pozycji), ale czy to samo się pod nimi kryje elektrycznie, to już mi trudno powiedzieć :-k . Na wale tez jest tyle samo pozycji co w EN57 (bodajże 18). Inne napięcie w sieci i inna masa pojazdu, to i pewnie wartości rezystorów są inne :-k.

el.Filip

Post autor: el.Filip » 07 kwie 2010, 18:27

co do hamulca to podobieństwo wizualne jest złudne... w EN94 moc hamulców jest dobrana odpowiednio do ciężaru hamującego... w skuteczności hamowania EN94 jest bardzo podobne do kibla

natomiast jeśli chodzi o sprawe patyków w EN95 to znajomy maszynista potwierdził wersje Michała J

Neoś_998

Post autor: Neoś_998 » 07 kwie 2010, 20:55

el.Filip pisze:co do hamulca to podobieństwo wizualne jest złudne... w EN94 moc hamulców jest dobrana odpowiednio do ciężaru hamującego... w skuteczności hamowania EN94 jest bardzo podobne do kibla

natomiast jeśli chodzi o sprawe patyków w EN95 to znajomy maszynista potwierdził wersje Michała J
No dobra ale pozycje hamulca są z EN57 czy z siódemek :?:

el.Filip

Post autor: el.Filip » 07 kwie 2010, 21:44

pozycje są z EN57

olan

Post autor: olan » 07 kwie 2010, 23:12

Neoś_998 pisze:
el.Filip pisze:moim zdaniem maszyniści robią próbę hamulców przy każdym rozpoczętym obiegu... tak samo dzieje się po odjeździe ze wszystkich krańców kolejki.
Tak dokładnie maszyniści robią próbę hamulca rozpędzając się do 60km/h i hamują do 20km/h pneumatycznym po zmianie kabiny sterowniczej aha i moje pytanie czy na WKD robi się uproszczoną próbę hamulca na postoju jak to jest normalnie na kolei :?:
W takim razie moim zdaniem (w przypadku WKD) to kolejny anachroniczny przepis, podobnie jak z koniecznością dostawienia fotela w ED74, by móc jechać 160 km/h.
Gdyby zlikwidować to hamowanie kontrolnepo każdej zmianie kabiny oraz przenieść przystanki Salomea i Reguły przed skrzyżowania, spokojnie można by zaoszczędzić 3 min. na trasie Warszawa-Komorów.

el.Filip

Post autor: el.Filip » 16 kwie 2010, 16:46

Przystanków się nie przeniesie - za duże koszty. Można jedynie zamienić hamowanie kontrolne, na uproszczoną próbę hamulców, ale czy to coś da ?

P.S. ewentualnie można podnieść prędkość na trasie do max. prędkości eksploatacyjnej EN94.

Walas

Post autor: Walas » 16 kwie 2010, 17:13

W dniu jutrzejszym zostaną uruchomione dodatkowe kolejki WKD na trasie Warszawa Śródmieście WKD-Komorów-Warszawa Śródmieście WKD.Kolejki będą jeżdziły od 14 do 20.
Odjazdy z Warszawy na końcówkę :05 i :35 a z Komorowa :18 i :48
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Teokryt

Post autor: Teokryt » 17 kwie 2010, 7:18

Czy są jakieś pociągi "techniczne" jadące bez zatrzymywania w stronę Grodziska przez przystanek Otrębusy? Jeśłi tak to w których godzinach się ich spodziewać?
Obrazek

olan

Post autor: olan » 17 kwie 2010, 15:22

el.Filip pisze:Przystanków się nie przeniesie - za duże koszty. Można jedynie zamienić hamowanie kontrolne, na uproszczoną próbę hamulców, ale czy to coś da ?

P.S. ewentualnie można podnieść prędkość na trasie do max. prędkości eksploatacyjnej EN94.
Z tego co wiem, to w przyszłym roku mają przenosić peron w Regułach przed skrzyżowanie, tak by pociąg nie musiał zwalniać na kilkaset metrów przed przystankiem (no i przy okazji zmniejsza się ryzyko wypadku). Nie wiem tylko, czy byłoby to możliwe w przypadku Salomei, bo tam przed skrzyżowaniem jest lekki łuk i czy maszynista miałby widoczność w lusterku. A co do prędkości, to nie wiem czy obecny stan torów na to pozwala, niemniej jednak jest planowany remont torowiska do Komorowa (do 2015 r.).

Michał J

Post autor: Michał J » 17 kwie 2010, 21:31

Teokryt pisze:Czy są jakieś pociągi "techniczne" jadące bez zatrzymywania w stronę Grodziska przez przystanek Otrębusy? Jeśłi tak to w których godzinach się ich spodziewać?
Chodzi Ci o pociągi stricte techniczne, czy ezety jadące jako służbowe? Jeżeli to pierwsze, to tak - nocami. Czasem też przejedzie WM15 w dzień do Warszawy. Jeżeli to drugie, to nie, nie ma takich pociągów w warunkach normalnych przejeżdżających przez Otrębusy.

Nie sądzę aby ktoś chciał przenosić przystanek w Salomei przed przejazd. Nie po to przy remoncie wszystkie przystanki na zakrętach były przenoszone na proste odcinki, żeby teraz z powrotem wypychać perony na łuki. A przed przystankiem w Salomei, łuk jest całkiem sowity.

Dzulikiewicz

Post autor: Dzulikiewicz » 11 maja 2010, 22:15

WKD ogłosiły przetarg na naprawę rewizyjnę EN95:
http://wkd.com.pl/index.php/pl/auction_news/full/220

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 maja 2010, 22:18

ooooo, dtr można sobie ściągnąć
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 12 maja 2010, 23:12

Dla miłośników historii - nawierzchnia skrzyżowania BW1920 i Szczęśliwickiej zaczyna się sypać, można więc zauważyć tory biegnącej tam kiedyś wukadki
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 maja 2010, 23:16

Znowu?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 13 maja 2010, 10:18

Michał W. pisze:Dla miłośników historii - nawierzchnia skrzyżowania BW1920 i Szczęśliwickiej zaczyna się sypać, można więc zauważyć tory biegnącej tam kiedyś wukadki
Mieli je wyjąć podczas remontu....
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

ODPOWIEDZ