Tabor SKM w Warszawie
Moderator: JacekM
czyli co 3h z Pruszkowa badz Sulejówka dany obieg jedzie jak rozumiem: 2*50' jazdy+60'w Pruszkowie+15' w Sulejówku.rufio198 pisze:804252/304262/804264/304274. Takie sa przejscia wg. obiegu. Nie wiadomo czy czegos nie pozmieniali.
wychodziłoby że jedzie wówczas 8:25 z Pruszkowa, a dzis do Ursusa podjechał spóźniony 14WE o tej porze
PURA VIDA!
W terminie "C" jest najczęściej po godzinie odpoczynku w Pruszkowie czyli w niedziele jest po 6 brygad w sobotę dochodzi jeszcze ten kurs "E" to jest 7
Wie ktoś może jak jutro będzie jeździł 19WE
Przeglądając zdjęcia na RK zobaczyłem, że NEWAG zmienił dźwignie hamulca i pytanie czy to jest inny system hamulca niż KNORR BREMSE czy ten sam a dźwignia po prostu inna
Trochę przypomina mi tą z Taurusów
Wie ktoś może jak jutro będzie jeździł 19WE
Przeglądając zdjęcia na RK zobaczyłem, że NEWAG zmienił dźwignie hamulca i pytanie czy to jest inny system hamulca niż KNORR BREMSE czy ten sam a dźwignia po prostu inna
-
podrozny113
Postanowiłem dziś przejechać się 19we. Zaczęło się niezbyt dobrze. Drzwi które sobie wybrałem do wejścia nie chciały się otworzyć. W środku już było lepiej. Klimatyzacja w jednym miejscu cichsza w innym głośniejsza ale i tak lepiej niż w ed74. Fotele w czteropakach rozstawione w sam raz jak na linie aglomeracyjną. Ruszanie z miejsca bardzo dynamiczne z towarzyszącą elektroniczną muzyką. Wraz ze wzrostem prędkości dynamika szybko spada (najkrótszy czas jaki zanotowałem 0-100km/h to 33 sek.) ale i muzyka milknie. Przy hamowaniu nie słyszałem elektroniki. Więc albo tak dobrze wyciszono działanie hamowania dynamicznego albo go zwyczajnie nie było. Drzwi działają bardzo cicho (te z flirta nie mają żadnych szans) ale dziś funkcjonowały kiepsko. Na Wschodnim w zamknięciu jednej pary pomagał kierownik pociągu w mundurze Kolei Mazowieckich. Tak mi się przynajmniej wydawało z tym mundurem.
Nie ma sensu porównywać kolei do metra - po co takie przyśpieszenie, skoro rozmieszczenie przystanków jest bardzo częste?Neoś_998 pisze:30 sekund do 100km/h to super wynik dla porównania ALSTOMY metra w 43.6 sekund to się do 90km/h rozpędzają
Składzik prezentuje się całkiem nieźle, szkoda tylko, że ma takie a nie inne barwy...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Solaris U10
Na DWZ na peronie 2 w jednych drzwiach zawadzał on o peron (lub coś podobnego, w każdym razie problem związany ze stopniem i krawędzią peronu), przez co drzwi się nie chciały zamknąć, pod tym kątem to rozwiązanie wymaga dopracowania.Glonojad pisze:Dodatkowy, odkładany stopień, zamiast wcięcia w drzwiach.
No właśnie przy hamulcach tarczowych jak się hamuje pneumatycznym lub elektropneumatycznym to słychać taki charakterystyczny szum czy niepodrozny113 pisze:Przy hamowaniu nie słyszałem elektroniki. Więc albo tak dobrze wyciszono działanie hamowania dynamicznego albo go zwyczajnie nie było.
Wolfchen pisze:Nie ma sensu porównywać kolei do metra - po co takie przyśpieszenie, skoro rozmieszczenie przystanków jest bardzo częste?![]()
Gdyby wybrane kursy robiono pod 19WE to na pewno miały by krótszy czas przejazdu całej trasy ale problem też jest taki, że SKM nie jeździ sama po torach
-
podrozny113
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Polemizowałbym. Ale to zależy od egzemplarza ED74 najwyraźniej. Natomiast skuteczna nie była nigdzie.podrozny113 pisze:Klimatyzacja w jednym miejscu cichsza w innym głośniejsza ale i tak lepiej niż w ed74.
Jeszcze jedna rzecz co do informacji pasażerskiej - ekrany podwieszone pod sufitem nie były wykorzystywane do informacji liniowej.
A poza tym mam wrażenie, że człony skrajne są dużo krótsze, jeśli chodzi o powierzchnię dostępną pasażerowi. Może to przez te podwójne drzwi jednak.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ten obieg zaczyna się poc 804228 do Pruszkowa - ze Wsch o 06:51. Dalej nie pamiętam. Wczoraj podawałem z pracy gdzie mamy to wypisane.mariow pisze:czyli co 3h z Pruszkowa badz Sulejówka dany obieg jedzie jak rozumiem: 2*50' jazdy+60'w Pruszkowie+15' w Sulejówku.rufio198 pisze:804252/304262/804264/304274. Takie sa przejscia wg. obiegu. Nie wiadomo czy czegos nie pozmieniali.
wychodziłoby że jedzie wówczas 8:25 z Pruszkowa, a dzis do Ursusa podjechał spóźniony 14WE o tej porze
Nie będzie jeździł. Jak na razie ma jeździć tylko w dni powszednieNeoś_998 pisze:Wie ktoś może jak jutro będzie jeździł 19WE
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Szynowe zasadniczo są do hamowania awaryjnego. Raczej hamowały tarczowe + ED.podrozny113 pisze:Więc trudno powiedzieć czy był to hamulec szynowy czy tarczowy.
ED nie zawsze "słychać", nie wiem jak w tym przypadku będzie. Zobaczymy.
Tak tylko, że ten pociąg zaczyna o 6.31 z Sulejówka wcześniej o 5.14 z Pruszkowa czyżby 19WE nocowała w Pruszkowie jeśli nie to zaczynają o 4.22 ze Wschodniejrufio198 pisze:Ten obieg zaczyna się poc 804228 do Pruszkowa - ze Wsch o 06:51. Dalej nie pamiętam. Wczoraj podawałem z pracy gdzie mamy to wypisane.