Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Jak kształtować układ komunikacyjny?

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 09 kwie 2010, 20:57

Ja i św metro? :lol:

Chodzi mi ogólnie o DWC i ZP CENTRUM. Ponadto WKD nie ma żadnych wygodnych przesiadek, no, może pomijając Łopuszańską i Aleje...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 kwie 2010, 21:00

No bez żartów? A przesiadka na placu Zawiszy? A przesiadka na tramwaje przy na ciągach JPII i w Alejach Jerozolimskich?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 09 kwie 2010, 21:01

Glonojad pisze:A przesiadka na placu Zawiszy?
Niezbyt wygodne, serio ;)
Glonojad pisze:A przesiadka na tramwaje przy na ciągach JPII i w Alejach Jerozolimskich?
JP2 owszem, Jerozolimskie ciut dalej, ale można uznać...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 kwie 2010, 21:03

Zawiszy? Niewygodna? Przepraszam, jak miałaby być wygodniejsza? Jest bezpośrednie wyjście z peronu w sam róg skrzyżowania, 15 m do przejścia do przystanku tramwajów na Towarowej i 20 m do przystanków w Alejach...

Podobnie przy Centralnym - do wyjścia na perony w stronę Alej jest 50 metrów więcej, jasnym, oświetlonym, wyposażonym w usługi i ochronę przejściem podziemnym, nie żadnymi katakumbami...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 09 kwie 2010, 21:05

Glonojad pisze:Przepraszam, jak miałaby być wygodniejsza?
Przejścia podziemne ;)

Ponadto przez długi czas tamte schody były nieczynne, z tego, co pamiętam (na pewno na peronie średnicy podmiejskiej)... :-k

Teokryt

Post autor: Teokryt » 09 kwie 2010, 21:05

WKD do Janek - kto by im jeździł ?ci z 7xx? Wątpię, jest ideologicznie "nie po drodze" , poza tym ile zajeło by autobusowi lub tramwajowi przejechanie odcinka od Okecia do Janek? myślę ze nie więcej niz 10 minut. Zakładając linie tramwajowa z samych Janek wzdłuż całej Al. Krakowskiej śmiem twierdzić ze jechała by do centrum tyle samo czasu co WKD.

Ktos pisał o częstym 7xx krążącym na odcinku Janki - Okęcie - po kiego grzyba? i kto za to zapłaci? 2 przesiadki ekstra? to ja podziękuje i zostanę w samochodzie.

Warianty WKD do Janek sa moim zdaniem takie na zasadzie "co by było gdyby". A tak naprawdę w nowym Studium Nadarzyna ma być zapis o "rezerwie" wzdłuż Trasy katowickiej pod komunikacje szynową. I tle w temacie. Kiedy będzie nie wiadomo. Przez Komorów tez nie przejdzie - za dużo protestów, ziemia przez Suchy las - iało by sens ale grunty za drogie. Wiec zostaje Trasa katowicka. Jednak już pewnie nie jako WKD a jako przedłużenie fikcyjnego Tramwaju do Janek.

Ciekawe kiedy doczekam się wywalenia przystanku Lipowczana. Proszę o uzasadnienie jego potrzebności (nie piszcie ze cmentarz jest bo tabuny ludzi cmentarza nie odwiedzają). Obecnie robi sie buspasy a o tramwajach zapomina.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 kwie 2010, 21:08

Wolfchen pisze:
Przejścia podziemne ;)
E tam.
Ponadto przez długi czas tamte schody były nieczynne, z tego, co pamiętam (na pewno na peronie średnicy podmiejskiej)... :-k
Czynne są. Zawsze z nich korzystam, gdy jadę WKD (a nie jest to częste, bo przy tej częstotliwości wolę 127/130/158).

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 09 kwie 2010, 21:09

Teokryt pisze:Zakładając linie tramwajowa z samych Janek wzdłuż całej Al. Krakowskiej śmiem twierdzić ze jechała by do centrum tyle samo czasu co WKD.
No, nie wiem. Czasy wydają mi się podobne, aczkolwiek dla ZTMu byłoby korzystniej - odpada umowa w sprawie wspólnego biletu...
Teokryt pisze:Ktos pisał o częstym 7xx krążącym na odcinku Janki - Okęcie - po kiego grzyba?
Ja, pisząc, że to byłoby korzystniejsze od WKD :P

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 kwie 2010, 21:09

Teokryt pisze: Ciekawe kiedy doczekam się wywalenia przystanku Lipowczana. Proszę o uzasadnienie jego potrzebności (nie piszcie ze cmentarz jest bo tabuny ludzi cmentarza nie odwiedzają).
"Jeśli ten przystanek istnieje, to znaczy, że jest potrzebny."
Ale fajnie by było, jakbyś napisał w tej sprawie pismo do ZTM. Przynajmniej by nie twierdzili, że "nikt nie pisze że jest za dużo przystanków".
Obecnie robi sie buspasy a o tramwajach zapomina.
Święta racja. Ale przecież "autobus jest lepszy, bo co 8 lat jest nowy i błyszczący".

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 09 kwie 2010, 21:37

Wolfchen pisze:
Przejścia podziemne ;)
Wiesz, że nie? Jak już wspomniano, naziemne wysiadki z Warszawy Ochoty (WKD) są dosyć dobre. No i nie sposób się zgubić ;]

Teokryt

Post autor: Teokryt » 09 kwie 2010, 23:05

Glonojad pisze:Ale fajnie by było, jakbyś napisał w tej sprawie pismo do ZTM.
Pisałem...

Chyba trzeba będzie pójść osobnym torem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 kwie 2010, 23:06

I nie odpisali nic? Mało prawdopodobne...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 kwie 2010, 23:34

Glonojad pisze:Już nie przesadzajmy z fetyszyzacją tego metra. Naprawdę we wszystkie ważniejsze rejony miasta (a już na pewno śródmieścia) można dojechać z jedną przesiadka WKD.
Fetyszyzacja fetyszyzacją, ale naprawdę nie uważasz, że korzystniej by było, gdyby przedłużyć WKD do Centrum? Czy też Twoim jedynym argumentem jest niechęć do metra? ;P
Zresztą przesiadka z WKD nawet do tramwajów na Jerozolimskich wymaga pokonania "kilometrów" przejściami podziemnymi, nie jest to szczyt wygody.

Śródmieście może wg WKD oficjalnie nie jest punktem limitującym częstotliwość, ale jednak mimo wszystko na nią wpływa. Spotkałem się (nie raz) z wypowiedziami, że układ tam jest niefortunny, tylko teraz nie pomnę już kogo.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 kwie 2010, 23:38

MeWa pisze:Zresztą przesiadka z WKD nawet do tramwajów na Jerozolimskich wymaga pokonania "kilometrów" przejściami podziemnymi, nie jest to szczyt wygody.
Pokaż mi miejsce, w którym z SKM jest bliżej i wygodniej...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 kwie 2010, 23:45

Bastian pisze:
MeWa pisze:Zresztą przesiadka z WKD nawet do tramwajów na Jerozolimskich wymaga pokonania "kilometrów" przejściami podziemnymi, nie jest to szczyt wygody.
Pokaż mi miejsce, w którym z SKM jest bliżej i wygodniej...
A czy ja twierdzę, że z SKM jest wygodniej? :shock: I czy jeśli z SKM jest gorzej, to z WKD ma nie być lepiej? :shock:
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ