Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Jak kształtować układ komunikacyjny?

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 kwie 2010, 0:01

MeWa pisze:
Glonojad pisze:Już nie przesadzajmy z fetyszyzacją tego metra. Naprawdę we wszystkie ważniejsze rejony miasta (a już na pewno śródmieścia) można dojechać z jedną przesiadka WKD.
Fetyszyzacja fetyszyzacją, ale naprawdę nie uważasz, że korzystniej by było, gdyby przedłużyć WKD do Centrum? Czy też Twoim jedynym argumentem jest niechęć do metra? ;P
Z tą klasą argumentów szkoda dyskutować.
Zresztą przesiadka z WKD nawet do tramwajów na Jerozolimskich wymaga pokonania "kilometrów" przejściami podziemnymi, nie jest to szczyt wygody.
Taaak, może dodatkowy przystanek tramwajom na zachodnim wlocie zrobić? Przesadzasz i tyle, to nie są żadne "kilometry", dużo większe odległości trzeba pokonać na przykład na "wzorcowych" Młocinach, a podobne - na Marymoncie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 kwie 2010, 0:04

Glonojad pisze:Z tą klasą argumentów szkoda dyskutować.
no pewnie - lepiej w ogóle nie podawać argumentów (vide: Ty kilka postów wyżej) :D
Glonojad pisze:Taaak, może dodatkowy przystanek tramwajom na zachodnim wlocie zrobić?
nie. Chociaż - gdyby dzięki temu tramwaje nie stały i przed rondem, i za rondem, i przed Emilii Plater... ;)
Glonojad pisze:Przesadzasz i tyle, to nie są żadne "kilometry", dużo większe odległości trzeba pokonać na przykład na "wzorcowych" Młocinach, a podobne - na Marymoncie.
nie wiem - nie mierzyłem, ale odległości nie tylko fizyczne należałoby wziąć, ale także czasowe. Ale tam z pewnością nie musisz się przeciskać przez tłum ludzi. I lecieć przez połowę peronu WKD i długą wysepkę tramwajową.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 kwie 2010, 0:06

MeWa pisze:
Glonojad pisze:Z tą klasą argumentów szkoda dyskutować.
no pewnie - lepiej w ogóle nie podawać argumentów (vide: Ty kilka postów wyżej) :D
Owszem, lepiej nie podać żadnego, niż rzucić ad personam.

Pomijam fakt, że jak na razie to Ty się wpierdzielasz w środku dyskusji "średnio" argumentując wypowiedzi. Nie mam zamiaru znowu udowadniać, że nie jestem wielbłądem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 kwie 2010, 0:13

Dobrze, że się jednak zgodziliśmy, że nie podałeś żadnego :D
A Ty jak zwykle wszystko odnosisz do siebie ;P zresztą nie piewszy raz wczoraj (vide: Paweł D) ;) skąd taka podejrzliwość? ;)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 kwie 2010, 0:31

MeWa pisze:Dobrze, że się jednak zgodziliśmy, że nie podałeś żadnego :D
Nie, nie zgodziliśmy się.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 kwie 2010, 0:35

Dobrze zatem jeszcze raz:
Czemu Twoim zdaniem nie należy przedłużać WKD?
Czy Twoim zdaniem przedłużenie WKD nie podniosłoby jej funkcjonalności?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 kwie 2010, 0:36

Nie napisałem, że nie należałoby przedłużać WKD. Napisałem, że wystarczająca funkcjonalność jest już teraz.

Przedłużenie należałoby przeliczyć pod kątem kosztów i zbadać pod kątem możliwości (których bez likwidacji jednej krawędzi na Centralnym nie widzę wcale).

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 kwie 2010, 0:58

Glonojad pisze:zbadać pod kątem możliwości (których bez likwidacji jednej krawędzi na Centralnym nie widzę wcale).
albo rozkopania jednej jezdni Jerozolimskich.

ja0306

Post autor: ja0306 » 10 kwie 2010, 7:46

Wolfchen pisze:
ja0306 pisze:Lepiej linia z Komorowa do Janek bo obsłuży Michałwiec, Przuszków i Komorów..
Przy okazji nie będzie atrakcyjna dla Janek przez długi czas podróży i większą odległość taryfową... Ponadto Janki są okresowym generatorem, a WKD omija wtedy Raszyn.
ja0306 pisze:Następnym problemem jest komunikacja wewnętrzna Kobyłki Zielonki i Wołomina, poza jakimis literówkami i KM oraz N62 jest tak kiepsko na przystankach braki rozkładów jazdy, w ogóle chaos i niepełność linii w stosunku do głównych ciągów miast.
To trzeba załatwiać w lokalnych UM...
1.Pruszków który ma linie do Janek Bezpłatną Ursus-Pruszków-Janki
Mysle że jednak te tereny do Komorowa potrzebują linii do Janek.
2.Raszyn też Da swoje ale juz lepszy tu tramwaj jak zbudują S7 i S8 to Al.Krakowska będzie mozna przebudować pod tramwajową przestrzeń i po 1/2 Pasach jezdni.
Taka 7 przydałaby się jednak nawet co CH Maksimus zamiast Linii z Al.Zielenieckiej mimo że bezpłatna.

[ Dodano: |10 Kwi 2010|, 2010 07:53 ]
Teokryt pisze:WKD do Janek - kto by im jeździł ?ci z 7xx? Wątpię, jest ideologicznie "nie po drodze" , poza tym ile zajeło by autobusowi lub tramwajowi przejechanie odcinka od Okecia do Janek? myślę ze nie więcej niz 10 minut. Zakładając linie tramwajowa z samych Janek wzdłuż całej Al. Krakowskiej śmiem twierdzić ze jechała by do centrum tyle samo czasu co WKD.

Ktos pisał o częstym 7xx krążącym na odcinku Janki - Okęcie - po kiego grzyba? i kto za to zapłaci? 2 przesiadki ekstra? to ja podziękuje i zostanę w samochodzie.

Warianty WKD do Janek sa moim zdaniem takie na zasadzie "co by było gdyby". A tak naprawdę w nowym Studium Nadarzyna ma być zapis o "rezerwie" wzdłuż Trasy katowickiej pod komunikacje szynową. I tle w temacie. Kiedy będzie nie wiadomo. Przez Komorów tez nie przejdzie - za dużo protestów, ziemia przez Suchy las - iało by sens ale grunty za drogie. Wiec zostaje Trasa katowicka. Jednak już pewnie nie jako WKD a jako przedłużenie fikcyjnego Tramwaju do Janek.

Ciekawe kiedy doczekam się wywalenia przystanku Lipowczana. Proszę o uzasadnienie jego potrzebności (nie piszcie ze cmentarz jest bo tabuny ludzi cmentarza nie odwiedzają). Obecnie robi sie buspasy a o tramwajach zapomina.
1.Aha,koszta podobno za wysokie za Grunty.
Ok to jak nie maja siły i mozliwości to pozostaje tramwaj do Janek albo CH Maksimus po zbudowaniu S7 i S8.
2.Przystanek Lipowczana ma wykorzystanie, jak jechałem na 12:00 do Reala Al.Krakowska to z 9 wysiadło 5 osób. A tak to na 99% nikt albo po jednej osobie.
3.To czekamy na decyzje Gmin, Zarządów Dróg i ZTM
nasza-klasa
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
facebook
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl

Teokryt

Post autor: Teokryt » 10 kwie 2010, 9:24

ja0306 pisze:2.Raszyn też Da swoje ale juz lepszy tu tramwaj jak zbudują S7 i S8 to Al.Krakowska będzie mozna przebudować pod tramwajową przestrzeń i po 1/2 Pasach jezdni.
tylko i wyłącznie aczkolwiek ja bus-tir pasem czasowym bym obecnie nie pogardził.
ja0306 pisze:Przystanek Lipowczana ma wykorzystanie, jak jechałem na 12:00 do Reala Al.Krakowska to z 9 wysiadło 5 osób.
Utrzymanie tego przystanku kosztuje więcej niż dowożenie taksówkami z KRAKOWIAKÓW.
Ok to jak nie maja siły i mozliwości to pozostaje tramwaj do Janek albo CH Maksimus po zbudowaniu S7 i S8.
I tak to się właśnie skończy. WKD nie przedłuży się póki będzie przerabiana na kolej.
Obrazek

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 10 kwie 2010, 10:43

Glonojad pisze:WKD twierdzi, że problemem dla częstotliwości jest liczba taboru, a nie przepustowość Centralnego WKD.
Słyszałem i czytałem co innego. Nawet jakimś opracowaniu dla miasta analizującym -możliwość obsługi lotniska przez WKD stwierdzono, iż "tymczasowa" stacja W-wa Śródmieście WKD limituje częstotliwość.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 10 kwie 2010, 10:46

ja0306 pisze:Mysle że jednak te tereny do Komorowa potrzebują linii do Janek.
Ale dowożenie warszawiakó do Janek przez Komorów brzmi nielogicznie.
humptyangel pisze:Nawet jakimś opracowaniu dla miasta analizującym -możliwość obsługi lotniska przez WKD stwierdzono, iż "tymczasowa" stacja W-wa Śródmieście WKD limituje częstotliwość.
Ograniczone czasem obrotu - czyli 5-7 minut. W przypadku awarii czy nawarstwienia ruchu - mogiła.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 kwie 2010, 10:57

humptyangel pisze:
Glonojad pisze:WKD twierdzi, że problemem dla częstotliwości jest liczba taboru, a nie przepustowość Centralnego WKD.
Słyszałem i czytałem co innego. Nawet jakimś opracowaniu dla miasta analizującym -możliwość obsługi lotniska przez WKD stwierdzono, iż "tymczasowa" stacja W-wa Śródmieście WKD limituje częstotliwość.
To ciekawe, bo oficjalną przyczyną braku wspólnego biletu na WKD jest brak możliwości zwiększenia częstotliwości, co wynikać miało z braku taboru.

Faktem jest, że na dzisiaj to nawet porządnego "co 10" nie ma stale, tylko w mikroszczycie. Więc pewnie 10/15/15 byłoby osiągalne przy obecnej infrastrukturze.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 10 kwie 2010, 12:03

Teokryt pisze:w MPZP Janek jest duży plac na P+R i Pętlę Tramwajową.
A jak jest z samą aleją Krakowską np. w Raszynie?
Polityka złym doradcą w pracy!

kajo

Post autor: kajo » 10 kwie 2010, 12:12

JotPeCet pisze:A jak jest z samą aleją Krakowską np. w Raszynie?
Zabierze się 1 pas i będzie dobrze.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

ODPOWIEDZ