Linia 475

Moderator: Wiliam

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 20 kwie 2010, 7:38

Korek na Poleczki bierze się z tego, że przed Puławską wszystko co jedzie z lotniska na Ursynów to się pcha na środkowy pas do jazdy prosto. Czyż nie można było użyć prawego pasa także dla busów jadących prosto na pobliski przystanek. Zapewne opóźnienia byłyby mniejsze.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 kwie 2010, 8:11

Nowy projekt organizacji ruchu. Nie wiem, kiedy tam był zmieniany i czy sygnalizacja dostosowana jest do obecnych przepisów (o ile pamiętam, tam jest zielona strzałka dla dwóch pasów w prawo z Ursynowa, co sugeruje odpowiedź przeczącą).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 20 kwie 2010, 8:35

Glonojad pisze:o ile pamiętam, tam jest zielona strzałka dla dwóch pasów w prawo z Ursynowa, co sugeruje odpowiedź przeczącą
Już nie. Od jakiegoś roku, dwóch jest tam nowy projekt organizacji ruchu.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 kwie 2010, 8:45

Aha. No, to jest szansa na to, że zmiana organizacji nie byłaby powiązana z koniecznością wywalenia sygnalizacji do góry nogami.

Tylko wciąż ktoś musi to zrobić.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 20 kwie 2010, 8:54

Domino2001 pisze:Korek na Poleczki bierze się z tego, że przed Puławską wszystko co jedzie z lotniska na Ursynów to się pcha na środkowy pas do jazdy prosto. Czyż nie można było użyć prawego pasa także dla busów jadących prosto na pobliski przystanek. Zapewne opóźnienia byłyby mniejsze.
Ja bym za korki na Poleczki (i Pileckiego z drugiej strony też) obwiniał lewoskręcającą kolejkę, której długośc uniemożliwia często dostanie się na pas do jazdy prosto. Tam jest za dużo pojazdów lewoskręcających z obu ulic. Nie mówiąc już o yntelygentach, którzy pchają się na pasy do jazdy na wprost, z zamiarem wycwanienia się skrętem w lewo, dodatkowo pogarszając padakę.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 20 kwie 2010, 8:59

Na szczęście kierowcy 306 robią to na tyle sprawnie, że nikomu z jadących to nie przeszkadza. I chwała im za to, bo jak by 306 miało jeszcze stać w tym korku do lewoskrętu to... :goodnight:
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 20 kwie 2010, 9:07

chester pisze:
Domino2001 pisze:Korek na Poleczki bierze się z tego, że przed Puławską wszystko co jedzie z lotniska na Ursynów to się pcha na środkowy pas do jazdy prosto. Czyż nie można było użyć prawego pasa także dla busów jadących prosto na pobliski przystanek. Zapewne opóźnienia byłyby mniejsze.
Ja bym za korki na Poleczki (i Pileckiego z drugiej strony też) obwiniał lewoskręcającą kolejkę, której długośc uniemożliwia często dostanie się na pas do jazdy prosto. Tam jest za dużo pojazdów lewoskręcających z obu ulic. Nie mówiąc już o yntelygentach, którzy pchają się na pasy do jazdy na wprost, z zamiarem wycwanienia się skrętem w lewo, dodatkowo pogarszając padakę.
To rzeczywiście jest też głównym powodem tworzenia się korka na Poleczki i Pileckiego. Widać, że relacje lewoskrętne są niezwykle potrzebne. Stworzenie fazy do skrętu w lewo nie wchodzi w rachubę z uwagi na ograniczony czas zmiany cyklu świateł na tym skrzyżowaniu. Dodając program fazy wydłużamy korki na Puławskiej i Poleczki.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Lipa

Post autor: Lipa » 20 kwie 2010, 9:16

Bastian pisze:148 mogłoby być częściej po prostu - całkiem przyzwoita międzydzielnicówka...
person pisze:Wiecznie poopóźniana międzydzielnicówka - warto dodać.
Jaka znowu wiecznie poopóźnianiana? To ma dużo lepszą punktualność niż 168, które właśnie bardzo często rozwala tę koordynację, a nie 148.

[ Dodano: |20 Kwi 2010|, 2010 09:24 ]
ZaciszaniN pisze:Mogłoby być podbite nawet i do 12/15/12//20 - bez zmiany wielkości taboru, ale tylko po wydłużeniu na Lubelską (z wywaleniem 123), a z drugiej strony zakrańcowaniu na Ursynowie.
Jeżeli z wywaleniem 123 to raczej 10/15/12//15. Jednak pomiędzy Gocławiem a Wiatraczną przegubowe 123 w soboty jeździ dobrze zapełnione a łączny takt w święto na tym odcinku to obecnie 10'.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 20 kwie 2010, 9:27

Michał W. pisze:Na szczęście kierowcy 306 robią to na tyle sprawnie, że nikomu z jadących to nie przeszkadza. I chwała im za to, bo jak by 306 miało jeszcze stać w tym korku do lewoskrętu to... :goodnight:
Ale 306 lewoskręca z Puławskiej (podobnie jak z drugiej strony 192, 504 i 505 - również bez problemów), a ja mam na myśli lewoskręty z Poleczki i Pileckiego.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

drapka

Post autor: drapka » 20 kwie 2010, 9:36

ZaciszaniN pisze:Wielokrotnie widywałem 148 na ursynowskim odcinku i w zasadzie przy "Centrum Onkologii" w stronę Puławskiej autobus w zasadzie pustoszeje.
475 by to nie groziło, bo przy CO by nie stawał :)

[ Dodano: |20 Kwi 2010|, 2010 09:40 ]
Santos pisze:165 np. wykręcić na Wyczółkach i skierować na Port. A co!
:) Żeby goście z lotniska oglądali areszt przy Kłobuckiej i te bebechy w okolicy? Moze niektórzy lubią klimaty postindustrialne, pewnie w niektórych przewodnikach linia by się znalazła, ale moim zdaniem albo alternatywa dla samolotów" w postaci prostego dojazdu do najbliższego metra, albo szkoda zachodu.

[ Dodano: |20 Kwi 2010|, 2010 09:43 ]
Domino2001 pisze:To rzeczywiście jest też głównym powodem tworzenia się korka na Poleczki i Pileckiego
Więc problem nalezy przeciąć nowym wiaduktem ;)
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 20 kwie 2010, 10:03

drapka pisze:Żeby goście z lotniska oglądali areszt przy Kłobuckiej i te bebechy w okolicy? Moze niektórzy lubią klimaty postindustrialne, pewnie w niektórych przewodnikach linia by się znalazła
Jesteś jakiś ograniczony? 165 zapewniałoby w miarę szybki dojazd do Metra i z pewnością byłoby bardziej sensowne niż to nieszczęsne 475. (-( A to co po drodze mija 165 jest zdecydowanie bez znaczenia, nie mydl oczu o areszcie etc.

drapka

Post autor: drapka » 20 kwie 2010, 10:07

Santos pisze:Jesteś jakiś ograniczony?
W ten sposób nie będę prowadził dyskusji
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 20 kwie 2010, 10:38

Santos pisze:
drapka pisze:Żeby goście z lotniska oglądali areszt przy Kłobuckiej i te bebechy w okolicy? Moze niektórzy lubią klimaty postindustrialne, pewnie w niektórych przewodnikach linia by się znalazła
Jesteś jakiś ograniczony? 165 zapewniałoby w miarę szybki dojazd do Metra i z pewnością byłoby bardziej sensowne niż to nieszczęsne 475. (-( A to co po drodze mija 165 jest zdecydowanie bez znaczenia, nie mydl oczu o areszcie etc.
Tjaaaa 165 do Metra - może jeszcze przez DHL oraz Wyczółki - o zgrozo...

Lipa

Post autor: Lipa » 20 kwie 2010, 10:40

Santos pisze:Jesteś jakiś ograniczony? 165 zapewniałoby w miarę szybki dojazd do Metra i z pewnością byłoby bardziej sensowne niż to nieszczęsne 475.
Szybki dojazd do metra? Zawijając przez Łączyny i korek w Al. Wilanowskiej? ](*,) Jeśli już to dopiero jak wybudują wiadukt na Cybernetyki i poszerzą Al. Wilanowską...ale wtedy będzie SKM.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 20 kwie 2010, 10:44

Santos pisze: Jesteś jakiś ograniczony?
Żebyś Ty nie miał ograniczonego dostępu... do forum :>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

ODPOWIEDZ