Chyba wiesz, o co mi chodzi. Powiedz, czy wsiadając do pociągu relacji np. Kraków - Kołobrzeg na stacji Warszawa Centralna czujesz się komfortowo? Mnie nie odpowiada sama atmosfera "polowania" na miejsce, a już absolutnie nie odpowiada mi to, że mogę w ogóle nie znaleźć wolnego miejsca siedzącego.fik pisze:Znaczy się, że jak masz miejscówkę, to siedzenia są wygodniejsze?Adam G. pisze: Nieważne, ile by ich było - większość, czy też mniejszość - z pewnością takie rozwiązanie praktykowane w wielu krajach wiele nie kosztuje, a podnosi komfort podróży tym, dla których jest on choćby trochę ważny.
O spółce PKP Intercity
Moderator: JacekM
noidea
Mnie stać, natomiast wielu moich znajomych - nie stać na powrót do domu raz w tygodniu, na weekend. Mi by było szkoda przepłacać, jak mogę taniej.Adam G. pisze:To, że Ciebie nie stać na ewentualną miejscówkę, nie znaczy, że inni również nie mogą sobie pozwolić na zagwarantowanie sobie jako-takiego komfortu.
Ja mówię o środowisku najbardziej zbliżonym do mojego - czyli osobach posiadających 37% ulgę.Adam G. pisze:Zauważ też, że nie każdy ma zniżkę, zaś w przypadku pełnopłatnego biletu ten procentowy udział miejscówki w ogólnym koszcie znacząco maleje.
Nie tyle braku, co niechęci do przepłacania.Adam G. pisze:Co zaś się tyczy eksponowanego przez Ciebie na każdym kroku braku pieniędzy - nie interesuje mnie Twoja sytuacja materialna, niemniej jednak, dopuść do siebie informację, że nie każdy jest w takiej sytuacji i z pewnością znalazłoby się trochę ludzi chętnych na dopłatę w wysokości ~10zł.
Zauważ, że stosunkowo najliczniejszą i najbardziej stałą grupę pasażerów pośpiechów stanowią studenci/uczniowie.Adam G. pisze:Zauważ też, że nie każdy ma zniżkę, zaś w przypadku pełnopłatnego biletu ten procentowy udział miejscówki w ogólnym koszcie znacząco maleje.
Nawet rozważąjąc pełnopłatne przejazdy, to i tak rzadko kiedy taka dopłata stanowiłaby mniej, niż 10% ceny biletu...Adam G. pisze:Fakultatywna w 1kl TLK kosztuje 10zł i za taką samą cenę mogłaby zostać zaoferowana w 2kl.
[ Dodano: Sro 21 Kwi, 2010 17:41 ]
A czyja to jest wina? Bo moim zdaniem nie braku miejscówek, tylko niedostosowania podaży do popytu. A miejscówki to dodatkowy haracz, bo przewoźnik może "zachęcać" ludzi do kupowania miejscówek podstawiając np. krótkie składy.Adam G. pisze:Mnie nie odpowiada sama atmosfera "polowania" na miejsce, a już absolutnie nie odpowiada mi to, że mogę w ogóle nie znaleźć wolnego miejsca siedzącego.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- MeWa
- Cukiereczek
Haraczem byłby obowiązek kupna miejscówek, nawet bez wskazania miejsca (co miało miejsce), a nie możliwość ich kupna.
jeśli zajęte, to po co wsiadającemu takie siedzenie?fik pisze:A teraz pociągi jeżdżą bez siedzeń?MeWa pisze:Nie - przede wszystkim jest siedzenie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Każdy inaczej określa "przepłacanie". Gdy mam wybór jechać za 35zł TLK lub za 50zł EIC, wybiorę to drugie. Gdy będzie to 35 i 80zł, już to pierwsze. Właśnie dlatego rezerwacja fakultatywna powinna być możliwa wszędzie - by każdy mógł zdecydować sam, czy jest gotów dopłacić pewną kwotę za gwarancję miejsca siedzącego, czy też woli oszczędzić trochę pieniędzy i zaryzykować.Wolfchen pisze:Nie tyle braku, co niechęci do przepłacania.
Nie zauważyłem, może za rzadko nimi jeżdżę lub mam pecha. Zresztą, nawet jeśli tak jest, nie wyklucza to rezerwacji fakultatywnej.Wolfchen pisze:Zauważ, że stosunkowo najliczniejszą i najbardziej stałą grupę pasażerów pośpiechów stanowią studenci/uczniowie.
noidea
- fik
- Naczelne Chamidło
Tak. Abstrahując od tego, że do pociągu tej relacji wsiadam na stacji Warszawa Zachodnia.Adam G. pisze:Powiedz, czy wsiadając do pociągu relacji np. Kraków - Kołobrzeg na stacji Warszawa Centralna czujesz się komfortowo?
A odpowiada Ci to, że musisz kupić bilet n dni wprzód, żeby zapewnić sobie to miejsce?Mnie nie odpowiada sama atmosfera "polowania" na miejsce, a już absolutnie nie odpowiada mi to, że mogę w ogóle nie znaleźć wolnego miejsca siedzącego.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- MeWa
- Cukiereczek
Kwestia priorytetów. Jak ktoś chce jechać wygodnie, planuje wyjazd n+x dni wcześniej i kupuje bilet n dni wcześniej i ma miejsce. Jak ktoś preferuje inny styl podróży, kupuje bilet w ostatniej chwili, oszczędza na miejscówce, siada, jeśli jest wolne miejsce i też jedzie.
Przecież tutaj chodzi o FAKULTATYWNE miejscówki.
Przecież tutaj chodzi o FAKULTATYWNE miejscówki.
I walczysz z tłumem, który wysiada na Centralnej?fik pisze:Tak. Abstrahując od tego, że do pociągu tej relacji wsiadam na stacji Warszawa Zachodnia.Adam G. pisze:Powiedz, czy wsiadając do pociągu relacji np. Kraków - Kołobrzeg na stacji Warszawa Centralna czujesz się komfortowo?
W przypadku fakultatywnej rezerwacji wcale by mi to nie przeszkadzało, po drugie - z pewnością nie znalazłoby się aż tylu chętnych na dokonanie rezerwacji, by zapełnić pociąg w 100%. Przypuszczam więc, że miejscówki byłyby dostępne w większości przypadków nawet tuż przed odjazdem.fik pisze:A odpowiada Ci to, że musisz kupić bilet n dni wprzód, żeby zapewnić sobie to miejsce?
noidea
A ja bym wybrał TLK + jakiś obiad przy dworcu.Adam G. pisze:Gdy mam wybór jechać za 35zł TLK lub za 50zł EIC, wybiorę to drugie.
PS. Na "mojej" trasie wyboru nie mam w - tylko to całe EIC, bo TLK w ilości jednej sztuki i to dziennej... Więc wybieram samochód.
A później biegamy po pociągu szukając miejsc, a pasażerowie bez rezerwacji są przewalani niczym bagaż na lotnisku...Adam G. pisze:Właśnie dlatego rezerwacja fakultatywna powinna być możliwa wszędzie - by każdy mógł zdecydować sam, czy jest gotów dopłacić pewną kwotę za gwarancję miejsca siedzącego, czy też woli oszczędzić trochę pieniędzy i zaryzykować.
O, nowinka:
PKP Intercity SA informuje, że od dnia 26 kwietnia 2010 r. wchodzi w życie zmiana cennika usług przewozowych spółki.
Modyfikacja dotyczy taryfy w segmencie połączeń ExpressInterCity, EuroCity i Ekspresowych:
* Obniżce ulegają opłaty za obowiązkowe miejscówki w pociągach tych kategorii. Dzięki temu m.in. uczniowie, studenci czy emeryci będą mogli pojechać taniej np. z Warszawy do Krakowa, Gdańska, Wrocławia czy Szczecina;
Obniżona zostanie wysokość dopłat za przejazd w pociągach:
* ExpressIC (EIC) z 25,00 zł na 12,00 zł,
* EuroCity (EC) z 18,00 zł na 12,00 zł,
* ekspresowych (Ex) z 15,00 zł na 3,00 zł,
W niektórych pociągach będzie obowiązywała obniżona dopłata:
* 3,00 zł - w pociągach EIC: „Artus”, „Neptun” i „Słupia”,
* 6,00 zł - w pociągach EC: „Polonia”, „Praha”, „Sobieski”, „Wawel”;
* Dobrą wiadomość mamy także dla menedżerów w podróżujących po kraju pociągami EIC. Zmniejszeniu ulegnie wysokość dopłaty za miejsce w biznesowym przedziale czteromiejscowym;
* za cały przedział czteromiejscowy w pociągu EIC z 400,00 zł na 340,00 zł,
* za jedno miejsce w przedziale czteromiejscowym w pociągu EIC ze 100,00 zł
na 85,00 zł.
* Zmienią się także zasady ustalania opłat za przejazdy grupowe. Dla osób uprawnionych do ulgi ustawowej: 37%, 78% i 95%, stosowane będą ulgi od opłat za przejazdy grupowe;
* Zniesiona zostanie 50%-owa ulga od dopłat wydawanych do Biletu weekendowego (do tej pory cena dopłaty z ulgą wynosiła 12,50 zł, po zmianie wyniesie 12 zł).
Bilety zakupione w przedsprzedaży na przejazdy w dniu 26 kwietnia 2010 roku i później zachowują ważność na warunkach obowiązujących w dniu ich zakupu, ale bez możliwości zmiany umowy przewozu, w tym również godziny wyjazdu.
Natomiast ceny biletów na przejazd pociągami TLK, biletów w ofertach promocyjnych, biletów sieciowych i okresowych pozostaną bez zmian.
www.intercity.pl
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- MeWa
- Cukiereczek
Może tak być powinno, ale nie jest. Więc co to ma do rzeczy i możliwości zapewnienia wcześniejszej rezerwacji? W czym to przeszkadza?fik pisze:Jeśli w sklepie ludzie chcą kupić więcej bochenków chleba, niż jest na półce, to się zamawia w piekarni więcej chleba, a nie pobiera dodatkową opłatę za pierwszeństwo w kolejce.MeWa pisze:jeśli zajęte, to po co wsiadającemu takie siedzenie?
- MeWa
- Cukiereczek
co w tym złego? takie prawa miejscówek i biletów.Wolfchen pisze:A później biegamy po pociągu szukając miejsc, a pasażerowie bez rezerwacji są przewalani niczym bagaż na lotnisku...
Zresztą to można ograniczyć do pewnego stopnia - u sąsiadów i nie tylko funkcjonuje system karteczek, na których podane są relacje pasażerów z miejscówkami.
- fik
- Naczelne Chamidło
Nie, będziesz miał 37% zniżki od 30% ceny biletu, czyli łącznie jakieś 56% zniżki.Adam G. pisze:
Czy dobrze rozumiem, że teraz przy przejeździe grupowym będę miał 37% zniżki od 50% ceny biletu?!
Tonuję emocje: niezależnie od odległości, cena biletu na EIC rośnie o te same 13 PLN, o które spada cena haraczumiejscówki.Adam G. pisze:Prezes się zmienił i coś się ruszyło - jestem w ciężkim, pozytywnym szoku
[ Dodano: Sro 21 Kwi, 2010 17:59 ]
A u nas nie funkcjonuje. I mam poważne podejrzenia, że w realiach PKP, po wprowadzeniu RF w drugiej klasie, nadal by nie funkcjonował.MeWa pisze:Zresztą to można ograniczyć do pewnego stopnia - u sąsiadów i nie tylko funkcjonuje system karteczek, na których podane są relacje pasażerów z miejscówkami.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Jak w takim razie wytłumaczysz fakt stosowania fakultatywnej rezerwacji w wielu państwach na zachodzie?fik pisze:Jeśli w sklepie ludzie chcą kupić więcej bochenków chleba, niż jest na półce, to się zamawia w piekarni więcej chleba, a nie pobiera dodatkową opłatę za pierwszeństwo w kolejce.MeWa pisze:jeśli zajęte, to po co wsiadającemu takie siedzenie?
noidea