Kosmosem, to jest lenistwo kogoś, komu nie chce się czytać, bo woli zrobić zdjęcie i operować klawiaturą komórkiTeokryt pisze:naprawdę jedna karteczka w gablotce to nie jest jakiś kosztowny kosmos chyba nie?
Nowe technologie - kody QR itp.
- R-9 Chełmska
Naprawdę ciężko mi pojąć, jak szybsze od spojrzenia w rozkład może być: wyjęcie telefonu, odblokowanie klawiatury, zrobienie zdjęcia (?) jakiemuś kodowi, połączenie z internetem i odczytanie wyniku 
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
- Bastian
- Sułtan Maroka
To już chyba prościej w tym momencie zrobić zdjęcie temu rozkładowi i je obejrzeć?R-9 Chełmska pisze:wyjęcie telefonu, odblokowanie klawiatury, zrobienie zdjęcia (?) jakiemuś kodowi
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bzdurka dla technofilów 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Nie próbowaliście to nie wiecie 
Tego typu kody będą standardem za kilkanaście lat a w PL za kilkadziesiąt z takim myśleniem.
Jak jest koszt wprowadzenia tego? Drukowana karteczka za 10gr + napisanie aplikacji do systemu (płaca dla programisty/liczbę przystanków). Kosztów obsługi nie liczę gdyż i tak jakiś rozkład sie zawsze zmieni jak również kod jest niezmienny.
Tego typu kody będą standardem za kilkanaście lat a w PL za kilkadziesiąt z takim myśleniem.
Jak jest koszt wprowadzenia tego? Drukowana karteczka za 10gr + napisanie aplikacji do systemu (płaca dla programisty/liczbę przystanków). Kosztów obsługi nie liczę gdyż i tak jakiś rozkład sie zawsze zmieni jak również kod jest niezmienny.

- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Kompletnie nie widzę potrzeby czegoś takiego. Istotnie, nie jestem gadżeciarzem by sikać po kostkach na widok każdej, zupełnie zbędnej mi nowinki. Kiepski ze mnie target 
Chociaż biorąc pod uwagę dołujący poziom szkolnictwa, pewnie będzie to rozwiązanie konieczne...
Chociaż biorąc pod uwagę dołujący poziom szkolnictwa, pewnie będzie to rozwiązanie konieczne...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Przede wszystkim taniejBastian pisze:To już chyba prościej w tym momencie zrobić zdjęcie temu rozkładowi i je obejrzeć?
To telefon jeszcze będzie jeszcze musiał mieć syntezator mowy, bo przecież po co czytać, skoro można odsłuchać?Glonojad pisze:Chociaż biorąc pod uwagę dołujący poziom szkolnictwa, pewnie będzie to rozwiązanie konieczne...
Kwestia tego, że odnalezienie informacji w rozkładzie papierowym wynosi około 30 sekund. Przez tyle, to ja nawet nie wyjmę telefonu, a co dopiero mówić o odblokowaniu go, włączeniu aparatu, etc...Teokryt pisze:Nie próbowaliście to nie wiecie
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Przy tej ilości zmian, to bym chyba musiał mieć telefon z kartą pamięci i codziennie ją dokowaćAdam G. pisze:Są takie aplikacje jak MMPK, gdzie znalezienie odpowiedniego rozkładu naprawdę nie trwa długo.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Ech o kurcze to jak mam miec w głowie rozkład z przystankówTeokryt pisze:dawidek,
stoisz na przystanku i musisz powertować kiedy przyjedzie autobus X. sprawdź te QR cody co podałem to zrozumiesz.
Ponadto kod przystanku zapisujesz sobie raz i potem już włąnie idąc na ten konkretny przystanek sprawdzasz kiedy odjedzie jakiś autobus bądź konkretny.
SRTYJEŃSCKIH 02 PL.NA ROZDROŻu
czy jakieś inne jak Siekierki Sanktuarium Pileckiego czy Taka PKP Falenica lub Płowiecka, itd.
To meczące znac kody tylu przystanków jak wystarczy popatrzec w plastikowe rozkłady i znać godziny i nawet jak czasami zbyt długie czekanie na linie wymusza kombinacje bo np. pogoda jest taka a nie inna.
nasza-klasa
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
facebook
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl
Po co zaśmiecać gablotki jakimś gadżetem? Tradycyjne rozkłady powinny zostać i tyle, posiadanie odpowiedniego oprogramowania w telefonie (te obrazki nie mają jednego standardu), ponoszenie kosztów połączenia z internetem, etc - a to wszystko dla paru osób na krzyż?
Wolfchen to niema być ZAMIAST. ak dodatek. to że ty jesteś zacofany technologicznie to nie wyrocznia. na dalekim wschodzie tego typu rzecz to standard. Ja bym chciał wykorzystywać komórkę nie do dzwonienia a do mnóstwa innych rzeczy, d płacenia do pobierania informacji, i podobnych rzeczy. używanie tak zaawansowanego urządzenia tylko po to by sobie pogadać jest zwyczajnie nieefektywne.

To, że Ty jesteś gadżeciarzem, to również nie wyrocznia. Zapłać za to, to będzieś miał takie pierdółki, których nie widziałem jeszcze nigdzie za granicą.Teokryt pisze:to że ty jesteś zacofany technologicznie to nie wyrocznia
Ponadto jako codzienny użytkownik semakodów z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to bezsensowna inwestycja - i zupełnie niewygodna.
[ Dodano: Czw 20 Maj, 2010 16:23 ]
Telefon komórkowy - jak sama nazwa wskazuje - służy do komunikowania się. I w głównej mierze do tego go używam.Teokryt pisze:używanie tak zaawansowanego urządzenia tylko po to by sobie pogadać jest zwyczajnie nieefektywne.
Przecież płace, w czym rzecz?Wolfchen pisze:Zapłać za to, to będzieś miał takie pierdółki, których nie widziałem jeszcze nigdzie za granicą.
To co nazwano telefonem komórkowym ponad 30 lat temu znacząco do tego co mamy dzis nie przystaje. Funkcja dzwonienia to funkcja dodatkowa.Wolfchen pisze:Telefon komórkowy - jak sama nazwa wskazuje - służy do komunikowania się. I w głównej mierze do tego go używam.