Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

O Kolejach Mazowieckich - KM

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 17 maja 2010, 17:53

Ale co KMy obchodzą pasażerowie? Mają kasę z województwa, to sie cieszą, a ludzie niech się cieszą, że mają w ogóle pociąg.

A że województwo dostaje po dupie finansowo, to 20 kibli nie kupią prawdopodobnie. Więc z taborem będzie jeszcze gorzej, niż obecnie.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 maja 2010, 19:03

He he, jeszcze 14WE kupią :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 18 maja 2010, 8:18

W Radiu Dla Ciebie mówili właśnie w newsach, o planach prywatyzacji KM
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 maja 2010, 9:35

Jeśli Mazowsze straci kontrolę (pakiet większościowy) nad KM, to nie będzie to
już "spółka wewnętrzna realizująca zadania własne". Nie będzie wtedy zgodne z
prawem UE bezprzetargowe powierzanie jej zadań.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

mariow

Post autor: mariow » 18 maja 2010, 11:09

i może i dobrze, bo wtedy miałoby szansę zaistnienie ZTAW (aglomeracji warszawskiej), który również organizowałby i zlecał zadania kolejowe na terenie aglomeracji na konkretnych liniach. i nie może by wtedy zaistniały porządne rozkłady...
PURA VIDA!

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 18 maja 2010, 11:46

Sprzedadzą Koleje Mazowieckie za miliard złotych?

Dominika Olszewska, Krzysztof Śmietana, 2010-05-18, ostatnia aktualizacja 2010-05-18 09:36

Mazowsze ma pomysł na załatanie ogromnej dziury w budżecie - chce sprzedać swoją kolej. Byłaby to jedna z największych w kraju prywatyzacji firmy transportowej. Warta jest co najmniej miliard złotych.

- To najlepszy czas na sprzedaż tej spółki. Jest w dobrej kondycji finansowej, mamy więc szansę na uzyskanie dobrej ceny. Wierzę, że dzięki nowemu inwestorowi skorzystają pasażerowie - mówi wicemarszałek województwa Ludwik Rakowski (PO).

Koleje Mazowieckie to trzeci pod względem wielkości przewoźnik kolejowy w Polsce. Spółka, która w 100 proc. należy do województwa, zaczęła działać na początku 2005 r. Marszałek Mazowsza Adam Struzik (PSL) nie raz chwalił się, że samorząd przekazuje na rzecz kolei ogromne kwoty. W ciągu pięciu lat na bieżącą działalność przeznaczono 770 mln zł, a na remonty i zakupu taboru - blisko 660 mln zł. Na tle reszty kraju, gdzie na liniach lokalnych pasażerów wożą mocno zadłużone Przewozy Regionalne, Koleje Mazowieckie jawią się jako silna i stabilna spółka. Według ostrożnych szacunków jest dziś warta co najmniej 1 mld zł.

Nie jest tajemnicą, że Mazowsze jest w dramatycznej sytuacji finansowej. W tym roku musi zapłacić rekordowe janosikowe, czyli obowiązkowy podatek na rzecz biedniejszych samorządów. To aż 940 mln zł, czyli prawie 30 proc. całego budżetu. Z tego powodu władze Mazowsza planują obciąć wydatki na inwestycje nawet o połowę.

Jak ustaliliśmy, kilka dni temu zarząd regionu podjął wstępną decyzję o sprzedaży Kolei Mazowieckich. Nie wiadomo jednak, kiedy firma trafi w prywatne ręce oraz jaki procent udziałów pójdzie pod młotek. W uzasadnieniu stanowiska czytamy: "W związku z aktualnym stanem dochodów województwa mazowieckiego koniecznym jest ograniczanie kosztów ponoszonych przez województwo w tych dziedzinach, w których aktywność samorządu może być organizowana w sposób niezwiązany z bezpośrednim finansowym uczestnictwem w danym przedsięwzięciu". - Zatrudnimy doradcę, który zbada stan KM i zaproponuje najlepsze rozwiązania dla pasażerów, spółki i województwa. Dopiero wtedy podejmiemy ostateczną decyzję - podkreśla Ludwik Rakowski.

Stanowisko zarządu musi jeszcze zaakceptować sejmik.

- Prywatyzacja tak strategicznej spółki nie może być sposobem na ratowanie budżetu województwa. Firma doradcza może też uznać, że pozbywanie się KM się nie opłaca. Jeśli jednak koleje zostaną sprzedane za rozsądną cenę, mogą na tym skorzystać pasażerowie. Ale to poważna decyzja, która wymaga rozważenia - uważa radny Grzegorz Kostrzewa-Zorbas (PO).

- Jestem wielkim zwolennikiem prywatyzacji. Spółki w rękach prywatnych zawsze są sprawniejsze. Ale nad sprawą Kolei Mazowieckich musimy się jeszcze zastanowić - dodaje Marian Krupiński (PSL), wiceszef sejmiku Mazowsza.

Wśród ekspertów zdania są podzielone. Jakub Majewski, analityk rynku kolejowego, który przez pół roku był prezesem Kolei Mazowieckich, popiera plany samorządu: - Poszukanie inwestora strategicznego dla KM to dobry pomysł. Prywatna firma może sprawić, że przewoźnik zacznie działać efektywniej, z korzyścią zarówno dla samorządu, jak i pasażerów. Pojawiłaby się szansa na inwestycje w tabor. Mazowszu już brakuje pieniędzy na nowe pociągi. Prywatnego inwestora przyciągnąłby dobry biznesplan, a także długi kontrakt na usługi spółki.

O wiele mniej pomysł prywatyzacji podoba się doktorowi Michałowi Wolańskiemu z Katedry Transportu Szkoły Głównej Handlowej. - Sprzedaż większości udziałów w Kolejach Mazowieckich jednej firmie byłaby groźna. Powstałaby prywatna spółka, która miałaby monopol na przewozy kolejowe w województwie. Jako monopolistę być może udałoby się ją sprzedać drogo, ale niekoniecznie byłoby to dobre dla pasażerów - uważa. Według niego lepszym wariantem byłoby wpuszczenie na tory prywatnych firm, które zostałyby wybrane w przetargu na obsługę konkretnych linii.

Nie wiadomo, czy szybko znaleźliby się chętni na zakup Kolei Mazowieckich. Gdy sprzedawano znacznie mniejszą Warszawską Kolej Dojazdową, która wydawała się żyłą złota, prywatni inwestorzy nie dopisali. Zgłosiła się jedna firma, a ostatecznie spółka trafiła w ręce samorządu - głównie Mazowsza

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... tych_.html

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 maja 2010, 11:53

Mobilis kupi :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 18 maja 2010, 12:50

Nie jest tajemnicą, że Mazowsze jest w dramatycznej sytuacji finansowej. W tym roku musi zapłacić rekordowe janosikowe, czyli obowiązkowy podatek na rzecz biedniejszych samorządów. To aż 940 mln zł, czyli prawie 30 proc. całego budżetu. Z tego powodu władze Mazowsza planują obciąć wydatki na inwestycje nawet o połowę.
A nie mogą władze Mazowsza zbuntować się i nie płacić tego zbójeckiego podatku?
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 18 maja 2010, 12:58

Nie mogą. Takie prawo. I faktycznie na poziomie wojewódzkim to dośc komicznie wychodzi, gdy Mazowsze płaci dla całej reszty.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 18 maja 2010, 13:34

- Jestem wielkim zwolennikiem prywatyzacji. Spółki w rękach prywatnych zawsze są sprawniejsze. Ale nad sprawą Kolei Mazowieckich musimy się jeszcze zastanowić - dodaje Marian Krupiński (PSL), wiceszef sejmiku Mazowsza.
To chyba muszą mieć naprawdę ostry nóż na gardle skoro nawet PSL jest za prywatyzacją :shock: . Przecież ta partia zawsze była przeciwna prywatyzacji, lub prywatyzowała tak żeby nie sprywatyzować. a teraz taki tekst :-" . Jestem w szoku
Ewentualnie chcą się pozbyć kłopotu i dopiec Struzikowi. Nie od dziś wiadomo że KM-y to dziecko i pupilek Adama Struzika- reszta PSL nie bardzo już tak lubi KM-y
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 18 maja 2010, 14:33

mariow pisze:może by wtedy zaistniały porządne rozkłady...
Dla aglomeracji pewnie tak, ale wbij w to pociągi z Siedlec, Radomia, Ciechanowa, Skierniewic... Ponadto "ZTAW" nie będzie miał prawa zamawiać tras w PLK bez zmiany przepisów.
Glonojad pisze:Jeśli Mazowsze straci kontrolę (pakiet większościowy) nad KM, to nie będzie to już "spółka wewnętrzna realizująca zadania własne".
Liczę na to, wreszcie może przetargi się zaczna ;)
rufio198 pisze:A nie mogą władze Mazowsza zbuntować się i nie płacić tego zbójeckiego podatku?
Musiałbyś wyłączyć Warszawę.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

podrozny113

Post autor: podrozny113 » 18 maja 2010, 16:16

Generalnie jestem za prywatyzacją ale to jest chyba zły moment na taki ruch. Jeśli faktycznie dla Mazowsza liczy się tylko duża kasa ze sprzedaży KMu, a nie rozwój tej firmy z pomocą inwestora prywatnego, to mam poważne obawy co do całego przedsięwzięcia. Boje się, że Mazowsze kuszone widmem dużych pieniędzy nie będzie stawiać zbyt wygórowanych wymagań przyszłemu nabywcy. W skrajnym przypadku Urząd Marszałkowski może pójść na łatwiznę i zostawić nowemu właścicielowi pełna swobodę działania: możecie jeździć tam, gdzie więcej zarobicie. Skoro tak to jedziemy do Krakowa, Poznania, Wrocławia, Katowic, Łodzi czy Gdańska, a w szczycie puścimy trochę pociągów podmiejskich gwiaździście do i z Warszawy, bo składy są wtedy nabite po dach, więc wynik finansowy +/- 0 jest do przyjęcia. Do tego kursy na lotnisko, może ZTM coś zamówi i wystarczy.

tom-a-hawk

Post autor: tom-a-hawk » 18 maja 2010, 16:40

Glonojad pisze:Jeśli Mazowsze straci kontrolę (pakiet większościowy) nad KM, to nie będzie to
już "spółka wewnętrzna realizująca zadania własne". Nie będzie wtedy zgodne z
prawem UE bezprzetargowe powierzanie jej zadań.
Będzie zgodne. przeczytaj do końca stosowny paragraf Rozporządzenia: przewoźnikowi kolejowemu można zlecać bezpośrednio, nawet jeśli nie jest podmiotem wewnętrznym, tyle, że jedynie do 10 lat zamiast do 15 (+ ew. 50%)

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 18 maja 2010, 17:34

Zły nie zły. Trudniej będzie jeśli zaczną się długi.
Z tego co piszą to byłaby nawet szansa odzyskać cały wkład.

ness

Post autor: ness » 18 maja 2010, 19:12

Na ssc pewien user zadal dosc intrygujace w kontekscie tej sprawy pytanie:

Kto to kupi i po co?

Tam poki co nikt nie ma pomyslu, moze tutaj bedzie wiecej fantazji :]

ODPOWIEDZ