(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 cze 2010, 22:49

JacekM pisze:Wg jakiego rozkładu jeździła 4 czerwca linia 23?
To wygląda na zorganizowaną akcję zniechęcania Bemowa do tramwaju przez miasto.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

tramwaj.art.pl

Post autor: tramwaj.art.pl » 07 cze 2010, 0:04

Nie pierwszy i nie ostatni raz. Już tak było, że Bemowo po obcięciu 13 miało 23 co 10 minut w szczycie i 24 co 5.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 07 cze 2010, 7:29

Świątecznego. Zgodnie z zarządzeniem Prezydenta z zeszłego roku, kiedy to nikomu o rozkładach sobotnich na tramwajach się nie śniło.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 07 cze 2010, 12:30

pawcio pisze:...Zgodnie z zarządzeniem Prezydenta z zeszłego roku...
prezydent z zeszłego roku ?
dość interesujące określenie.
pytanie : czym różni się prezydent z zeszłego roku od prezydenta tegorocznego ?
i którego ma na mysli, bo niektórzy prezydenci z zeszłego roku nadal w tym roku mają się całkiem dobrze.
.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 07 cze 2010, 12:40

Chodziło o zarządzenie, które zostało wydane w zeszłym roku przez panią Prezydent, złośliwcze:
http://bip.warszawa.pl/NR/exeres/252520 ... meless.htm

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 07 cze 2010, 12:46

person pisze:Chodziło o zarządzenie, które zostało wydane w zeszłym roku przez panią Prezydent, złośliwcze:
http://bip.warszawa.pl/NR/exeres/252520 ... meless.htm
jedynie tylko lapsus wyłapałem.
.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 07 cze 2010, 12:56

pawcio pisze:Świątecznego. Zgodnie z zarządzeniem Prezydenta z zeszłego roku, kiedy to nikomu o rozkładach sobotnich na tramwajach się nie śniło.
Zarządzenie stanowi:
"obowiązuje rozkład jazdy środkami lokalnego transportu zbiorowego w m. st. Warszawie ustalony dla dni wolnych (soboty i święta) "

Na podstawie tego jednego jedynego zdania już sam ZTM sobie wyinterpretował, że w przypadku metra zastosuje rozkład sobotni, a w przypadku tramwajów - niedzielny. Z zarządzenia to nijak nie wynika.

Tym bardziej znikąd nie wynika użycie rozkładu dnia roboczego dla SKM.

kajo

Post autor: kajo » 07 cze 2010, 15:19

3 minuty szukania i znalazłem to: http://bip.warszawa.pl/NR/exeres/860D56 ... meless.htm czyli podstawę do zmiany.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 07 cze 2010, 15:35

Wyżej zacytowałem zapis z tego zarządzenia.

kajo

Post autor: kajo » 07 cze 2010, 18:47

§ 1. 1. Wyznacza się następujące dni powszednie (robocze), w których obowiązuje rozkład jazdy środkami lokalnego transportu zbiorowego w m. st. Warszawie ustalony dla dni wolnych (święta i soboty):
1)w 2008 r. – 10 listopada (poniedziałek) i 24 grudnia (środa),
2)w 2009 r. – 2 stycznia (piątek), 12 czerwca (piątek) i 24 grudnia (czwartek).
2. Informacje o dniach, określonych w ust. 1 wraz z informacją o zwolnieniu w tych dniach z opłat za parkowanie w strefie Systemu Płatnego Parkowania w m. st. Warszawie, Zarząd Transportu Miejskiego, zwany dalej ZTM, podaje do publicznej wiadomości w sposób zwyczajowo przyjęty:
[...]
§ 2. 1. Upoważnia się ZTM jako podmiot odpowiedzialny za planowanie, organizację i koordynację układu komunikacyjnego oraz rozkładu jazdy do ustalania specjalnej organizacji komunikacji miejskiej w okresach o zmniejszonych potrzebach przewozowych, w szczególności w wakacje i ferie szkolne.
2. W ramach specjalnej organizacji komunikacji miejskiej, ZTM może wprowadzać następujące rozwiązania:
1) zawieszenie kursowania wybranych linii komunikacyjnych,
2) ustalenie specjalnych rozkładów jazdy dla wybranych linii komunikacyjnych,
3) zmiany tras wybranych linii komunikacyjnych,
4) wyznaczenie dla wybranych linii komunikacyjnych rozkładu jazdy jak dla dnia wolnego wraz z uruchomieniem dodatkowych kursów (odjazdów).
To jest to rozporządzenie, do którego dałem linka. Jakoś mi z tego wynika.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 cze 2010, 22:17

Chyba nie zrozumiałeś... Ustala się w wymienione rozkład dla dni wolnych (czyli święta i soboty) - pytanie, nad którym teraz trwają rozważania, brzmi czemu np. potem na niektórych liniach jest rozkład świąteczny (jeśli istnieje sobotni), na niektórych sobotni, a na SKM - dla dni roboczych. I skąd wynika konieczność stosowania rozkładu świątecznego (o czym pisał Pawcio) zamiast np. sobotniego.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 08 cze 2010, 17:30

Akurat SKM to zupełnie inna para kaloszy - bo skoro na "kolei" obowiązywał tego dnia rozkład powszedni, to trudno, aby SKMka kursowała inaczej.
Natomiast podejrzewam, że - jak zwykle - załatwianie 4 czerwca było robione na ostatnią chwilę, a rozkład 23 został potraktowany z automatu. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby osoba odpowiedzialna nie wiedziała o funkcjonującym rozkładzie sobotnim dla tej linii...

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 08 cze 2010, 17:37

Na ile znam zasady podejmowania takich decyzji, to raczej postąpiono zgodnie z moją interpretacją sytuacji.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

kajo

Post autor: kajo » 08 cze 2010, 17:39

MeWa pisze:Chyba nie zrozumiałeś... Ustala się w wymienione rozkład dla dni wolnych (czyli święta i soboty) - pytanie, nad którym teraz trwają rozważania, brzmi czemu np. potem na niektórych liniach jest rozkład świąteczny (jeśli istnieje sobotni), na niektórych sobotni,
Bo ZTM może wybierać i to robi, kwestia odpowiedniej interpretacji. SKM to pewnie przepisy kolejowe.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 01 lip 2010, 11:41

Jak to właściwie jest z ograniczeniem na wiadukcie Poniatoszczaka? Papierowy przepis i tyle?
Obrazek

ODPOWIEDZ