Objazdy i inne okresowe zmiany tras

Moderator: Wiliam

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 06 cze 2010, 22:07

person pisze:
mkm101 pisze:A bez komunikacji publicznej te same tłumy już nie sparaliżują miasta?
I jak, poprzewracało się ZTMowi? Jak wyglądała sytuacja na mieście przed i po zakończeniu mszy?
Nie wiem, dzisiaj przesiadłem się na samochód i szerokim łukiem omijałem ścisłe centrum.
Ale wracam do Twojej poprzedniej wypowiedzi
person pisze: Po trzecie - gdyby się ZTMowi nie "poprzewracało" i na plac Piłsudskiego przybyłyby tłumy, które później sparaliżowałyby miasto, to wszyscy narzekaliby, jaki to ZTM był głupi, bo nie przewidział czegoś "oczywistego"
- dlaczego te same tłumy + działająca komunikacja miały doprowadzić do paraliżu miasta, a te same tłumy bez działającej komunikacji - już nie?

reserved

Post autor: reserved » 06 cze 2010, 22:12

person pisze:Jak wyglądała sytuacja na mieście przed i po zakończeniu mszy?
Każdy jeździł jak chciał. Taki 512 jeździł sobie Poniatowskim, mimo, że Marszałkowska była przejezdna. Wyszedłem z Ogrodu Saskiego to masę autobusów podjechało na przystanek Królewska na Marszałkowskiej. Ale burdel był niesamowity, niektórzy kierowcy wpuszczali pasażerów poza przystankami. Ogólnie dezinformacja. Ale tłoku zbytnio nie było, więc spokojnie.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 06 cze 2010, 22:15

person pisze:
mkm101 pisze:A bez komunikacji publicznej te same tłumy już nie sparaliżują miasta?
I jak, poprzewracało się ZTMowi? Jak wyglądała sytuacja na mieście przed i po zakończeniu mszy?
W ramach ułatwiania ludziom życia zabrano tramwaje z Trasy WZ i tyle.

[ Dodano: |6 Cze 2010|, 2010 22:19 ]
Bastian pisze:A jeszcze istotniejsze jest ostatnie zdanie. Bo to organizatorzy EURO kazali Zieleniecką zamknąć (ze względu na wyjazd z parkingu).
Akurat Zieleniecka to małe miki i może sobie być zamknięta - żaden zespół przystankowy na tym nie straci, byle tylko dobrze ludzi poinformować, na który przystanek iść.
Nie ma porównania do dzisiejszego bezsensownego usunięcia komunikacji z Trasy WZ i Marszałkowskiej.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 06 cze 2010, 23:08

To co się dzisiaj wydarzyło to już był totalny szczyt głupoty.
Podstawiono znów z 200 wozów, w ruch poszło góra 50 a reszte po 2 godzinach bezsensownego stania zesłano na zakłady.
Dlaczego z uporem maniaka zasila się tylko linie przy Pl.Bankowym które w sumie jadą w to samo miejsce 160/190 (Kursy Skrócone/Wariantowe), zamiast chociażby na pełnej trasie bo Całodzienne jeździły zapchane od Krańca A do Krańca B, i dlaczego nie skorzystano z już wystawionych wozów do zasileń wszystkich linii do okola w których nie świeciło miejscami wolnymi. Przystanek Centrum był zawalony ludźmi ale nie mieli się gdzie mieścić ](*,)
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 cze 2010, 23:34

Bastian pisze:A jeszcze istotniejsze jest ostatnie zdanie. Bo to organizatorzy EURO kazali Zieleniecką zamknąć (ze względu na wyjazd z parkingu).
Tu bym się nie zakładał (jak napisałem w innym wątku) - tworzenie mobility concept to jednak są negocjacje. O ile wiem, UEFA zaproponowała jedynie zorganizowanie wjazdu na parking przez Zieleniecką, zamknięcie tramwajów było (chyba) pomysłem strony miejskiej.

[ Dodano: |6 Cze 2010|, 2010 23:35 ]
Dzulikiewicz pisze:Autobusy cały czas jeździły WZtką. Nie rozumiem czemu wycofano z niej tramwaje.
To się nazywa "promocja komunikacji szynowej". W ramach tejże, przewidzianej w polityce transportowej promocji, z funduszy przeznaczonych na rozwój komunikacji zbiorowej poprawiono warunki ruchu samochodom w Alejach Jerozolimskich, więc czego się spodziewasz?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 06 cze 2010, 23:56

person pisze:W tym samym celu, w którym była zamknięta po 'smoleńskiej' mszy - aby tłum idący w stronę Pragi mógł maszerować w spokoju, zamiast szturmować pojazdy/blokować ich przejazd...
hmm no dobrze, a autobusów tłum nie blokuje, skoro jeździły?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 07 cze 2010, 1:14

person pisze:I jak, poprzewracało się ZTMowi? Jak wyglądała sytuacja na mieście przed i po zakończeniu mszy?
Od godz. 13:00 kolejka autobusów podstawionych w al. Solidarności zaczynała się przed pl. Bankowym, a kończyła przy Karcelaku. Wozy z drugiej części kolejki (w tym ja), zostały ok. 15:00 zesłane do zajezdni, na skutek decyzji rezolutnej osoby z "góry" ZTM-u. Pracownicy ZTM sami dziwili się, że z 80 wozów w dyspozycji ( :arrow: 400) zostaje tylko 10, ale musieli wykonać polecenie. Potem ów decydent przyjechał na miejsce i obudził się z ręką w nocniku - gdzie jest pozostałe 70 wozów?! Po krótkim dochodzeniu okazało się, że sam kazał je zesłać :niedowiarek: :gafa: . No więc wozy z powrotem przyjechały z zajezdni i marnowały się, stojąc na Sobieskiego od Instytutu Neurologii do św. Bonifacego. Rozkładowe maratony + ew. kilka zasileń spokojnie wystarczyłyby na linię 400.
Reasumując, nawet sami pracownicy NR ZTM przyznawali, że cała akcja była na wyrost. No ale cóż, jeśli dobrze jest marnować pieniądze tylko dlatego, żeby potem nikt nie mógł ZTM-owi zarzucić złej komunikacji, to widocznie ja się nie znam.
Dodam tylko, że krańcowanie 400 na peronie 709 również było pomyłką. Współczuję pracownikom NR ZTM, którzy w ciągu minuty mieli kilkadziesiąt pytań "gdzie staje 709" ](*,)

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 07 cze 2010, 7:34

levar pisze:No ale cóż, jeśli dobrze jest marnować pieniądze tylko dlatego, żeby potem nikt nie mógł ZTM-owi zarzucić złej komunikacji, to widocznie ja się nie znam.
Lepiej na wyrost niż niedoszacować. Zdecydowanie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

MichalJ

Post autor: MichalJ » 07 cze 2010, 7:47

Glonojad pisze:W ramach tejże, przewidzianej w polityce transportowej promocji, z funduszy przeznaczonych na rozwój komunikacji zbiorowej poprawiono warunki ruchu samochodom w Alejach Jerozolimskich
Że niby w którym miejscu?

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 07 cze 2010, 9:27

pawcio pisze:Lepiej na wyrost niż niedoszacować. Zdecydowanie.
Ale co innego powiedzmy 10-20 wozów w zapasie, a co innego 70 :szok: ! Trasa 400 była na tyle krótka, że 10 wozów jeżdżących w kółko dałoby spokojnie częstotliwość co 3-5 min.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 07 cze 2010, 9:33

Nie znam pierwotnych szacunków co do liczby uczestników, ani faktycznych danych z niedzieli, więc ciężko mi komentować szczegóły zastosowanych rozwiązań.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 07 cze 2010, 9:41

Ważne są zapowiedzi, a zapowiadano 250000 osób. Policja szacuje, że było ok. 130-140000.

drapka

Post autor: drapka » 07 cze 2010, 9:54

person pisze:Jak wyglądała sytuacja na mieście przed i po zakończeniu mszy?
Ja byłem cokolwiek zaskoczony dysproporcją między wielkim tłumem, jaki szedł w kierunku pl. Bankowego/metra i brakiem tłoku w metrze. Gdzieś się ten tłum rozproszył. Np. po mszy papieskiej zamykano stację Ratusz - wczoraj, przynajmniej jak ja szedłem - nic takiego nie miało miejsca, a sprytny manewr z obejściem stacji przez galerię handlową i zejście sprawił, że w ogóle trudno byłoby zauważyć (gdyby się od razu schodziło z tamtej strony), że jakies wydarzenie miało miejsce.
Pewnie duża część ludzi poszła jednak w procesji, duża część poszła do autokarów stojacych czy podjeżdżających w zasięgu pieszego dojścia, sporo osób z innych czekało też na swoje grupy na placu czy gdzieś po drodze, opóźniając wyjście. No i dosyć wąskie bramki w sektorach też pewnie zrobiły swoje. Nie mówiąc o często kursującym metrze.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 07 cze 2010, 10:48

mkm101 pisze: Ale wracam do Twojej poprzedniej wypowiedzi
person pisze: Po trzecie - gdyby się ZTMowi nie "poprzewracało" i na plac Piłsudskiego przybyłyby tłumy, które później sparaliżowałyby miasto, to wszyscy narzekaliby, jaki to ZTM był głupi, bo nie przewidział czegoś "oczywistego"
- dlaczego te same tłumy + działająca komunikacja miały doprowadzić do paraliżu miasta, a te same tłumy bez działającej komunikacji - już nie?
W świetle pozostawienia Trasy WZ dla autobusów niestety też tego nie rozumiem :(

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 cze 2010, 10:50

MichalJ pisze:
Glonojad pisze:W ramach tejże, przewidzianej w polityce transportowej promocji, z funduszy przeznaczonych na rozwój komunikacji zbiorowej poprawiono warunki ruchu samochodom w Alejach Jerozolimskich
Że niby w którym miejscu?
Średni czas jazdy przez obszar objęty ZSZR dla samochodów skrócił się o 30%, podczas gdy dla tramwajów o 3% (a w niektórych kierunkach i porach dnia wręcz się wydłużył).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Zablokowany