Komunikaty w metrze

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 05 cze 2006, 23:00

MeWa pisze:Metro wgrywa tylko komunikaty do pociągów - reszta przygotowywana jest w przedszkolach
Chwila, ale to MW organizuje całą akcję i powinno choćby sprawdzić przed wgraniem, czy wgrywany tekst nie jest przypadkiem niesłyszalny...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 cze 2006, 23:03

tekst jest słyszalny, nie przesadzajmy...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

mobil one
Kontakt:

Post autor: mobil one » 05 cze 2006, 23:05

A jak z moim zapytaniem-propzycją dla MW :?:
Czy "MeWa",może mi odpowiedzieć,jak to tam jest z tą elektroniką w ALSTOM-ach :?:
Linia 155: 1966-2011

155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)

WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 05 cze 2006, 23:05

Nie wiem, nie słyszałem, ale opinie są różne. Co z ludźmi słabo słyszącymi, którzy wyraźne nagranie profesjonalnego lektora zrozumieją, ale ze zrozumieniem dziecka już mogą mieć kłopoty?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 cze 2006, 23:11

Fikander pisze:Nie wiem, nie słyszałem, ale opinie są różne. Co z ludźmi słabo słyszącymi, którzy wyraźne nagranie profesjonalnego lektora zrozumieją, ale ze zrozumieniem dziecka już mogą mieć kłopoty?
spytają się współpasażerów, to jest jeden dzień w roku. Poza tym jest jeszcze informacja wizualna w pociągu i na stacjach.
mobile one pisze:A jak z moim zapytaniem-propzycją dla MW
Ta kwestia była już kiedyś poruszana, ale dotyczyła puszczania komunikatów o stacji po zatrzymaniu się pociągu na stacji. I to upadło. Natomiast oczywiście, informacje o stacji można wprowadzić, nie wiem na ile byłoby to automatyczne, bo np. o następnej stacji pojawia się, gdy pociąg osiągnie określoną prędkość, OIDP 10 km/h

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 05 cze 2006, 23:13

MeWa pisze:spytają się współpasażerów
W hałasie panującym w metrze człowiekowi niedosłyszącemu może być trudno się dogadać.
MeWa pisze:to jest jeden dzień w roku.
Nadal nie widzę potrzeby zmieniania czegokolwiek na jeden dzień w roku.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 cze 2006, 23:17

Fikander pisze:
MeWa pisze:spytają się współpasażerów
W hałasie panującym w metrze człowiekowi niedosłyszącemu może być trudno się dogadać.
MeWa pisze:to jest jeden dzień w roku.
to pozostaje mu informacja wizualna. Zresztą prędzej usłyszy informację od pasażera siedzącego obok niż komunikat, który rozprasza się po pociągu.
Fik pisze: Nadal nie widzę potrzeby zmieniania czegokolwiek na jeden dzień w roku.
obchodzenie dnia dziecka (frajda dla zapowiadających, no i dla innych dzieci jadących metrem - rodzice z dziećmi specjalnie wybierali się na jazdę metrem) + pozytywne sygnały z lat ubiegłych.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 05 cze 2006, 23:18

MeWa pisze:obchodzenie dnia dziecka (frajda dla zapowiadających, no i dla innych dzieci jadących metrem
Zawsze myślałem, że informacja akustyczna jest do przekazywania informacji, a nie sprawiania frajdy dzieciom - ale widzę, że w MW panują inne standardy.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 cze 2006, 23:30

to jest jedeń dzień w roku. Zresztą w latach ubiegłych było więcej głosów pozytywnych od pasażerów, więc o czymś to świadczy... Na takiej samej zasadzie należałoby zdjąć wystawy na stacji Wilanowska i Centrum, bo przecież nie do tego służą stacje metra, nie organizować DTP, bo przecież nie od tego są zajezdnie. Natomiast w przeciwieństwie do autobusów i większości tramwajów informacja akustyczna JEST, a wydaje się, że przy większej liczbie tras i przystanków, tam bardziej byłaby potrzebna.

yesterday

Post autor: yesterday » 06 cze 2006, 0:20

MeWa pisze:
yesterday pisze:to ewidentnie wina kogos z MW... tak mi sie wydaje...
źle się wydaje, Metro wgrywa tylko komunikaty do pociągów - reszta przygotowywana jest w przedszkolach, wszak wielokrotnie Metro samo nagrywało komunikaty, czy też dogrywało dzieci dwa lata temu i nie było z tym problemów.
jeszcze mi powiedz, że to przedszkolaki same sobie nagrywają i wypalają płytki i wysyłają do MW, a MW nie bierze odpowiedzialności za to co puszcza... jednym słowem z Twojej wypowiedzi wynika, że skargi wysyłać należy nie do ZTM czy MW tylko do jakiegoś konkretnego przedszkola... pewnie do pani Iwonki i pana Rafała :?:
MeWa pisze:obchodzenie dnia dziecka (frajda dla zapowiadających, no i dla innych dzieci jadących metrem - rodzice z dziećmi specjalnie wybierali się na jazdę metrem) + pozytywne sygnały z lat ubiegłych.
ja się z tym zgadzam, ale fakt faktem, że poziom przygotowania przez dzieci 'zapowiedzi' w tym roku był wyjątkowo 'niski'... nie chodzi mi o samą akcję ale o jej niechlujne wykonanie... i nie ma się co sprzeczać... takie są fakty i odczucia wielu ludzi, równiez na tym forum :!:

pozdrawiam :grin:

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 06 cze 2006, 0:28

nie, napisałem - skargi do Metra przez ZTM. Natomiast w poprzednich latach również opiekunowie nagrywali na zwykły dyktafon komunikaty w przedszkolu, a Metro jedynie samo dogrywało brakujące komunikaty. Chodzi mi jedynie o to, że wina nie jest we wgrywaniu komunikatów do pociągu przez Metro, ale przez przygotowanie wersji komunikatów - szumy i dzieci w tle...

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 06 cze 2006, 1:26

MeWa pisze:Chodzi mi jedynie o to, że wina nie jest we wgrywaniu komunikatów do pociągu przez Metro, ale przez przygotowanie wersji komunikatów - szumy i dzieci w tle...
Ale za to też odpowiada MW - lub podwykonawcy, co pasażera nie interesuje.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 06 cze 2006, 1:28

pasażera wiele rzeczy nie interesuje: także fakt, że to nie Metro ustala rozkład, a ZTM zleca kursy itp., ale my nie musimy zniżać się do tego poziomu - zresztą pasażer ma możliwość pisania skarg, które przekazane będą odpowiednim służbom.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 06 cze 2006, 1:34

MeWa pisze:pasażera wiele rzeczy nie interesuje: także fakt, że to nie Metro ustala rozkład, a ZTM zleca kursy itp., ale my nie musimy zniżać się do tego poziomu
Niestety, ale musimy, bo to MW odpowiada wobec pasażera za jakość informacji na stacjach metra. To, kto spie... spsuł nagrywanie komunikatów, pasażera - czyli na przykład mnie - nie interesuje.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 06 cze 2006, 1:39

Jako pasażer możesz napisać skargę, bo skoro Cię fakty nie interesują, to to chyba będzie najlepszą radą, bo dalsza dyskusja wydaje się bezcelowa, tym bardziej, że kłócisz się dla zasady, mimo iż nie słyszałeś komunikatów :mrgreen:

ODPOWIEDZ