Buspasy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 lip 2010, 18:02

Fajnie, zaraz się ponowi ujadanie o trambuspas na JPII...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 14 lip 2010, 0:06

Obrazek

Fuszerka na buspasie

Pas na Trasie Łazienkowskiej już drugi raz trzeba było odmalowywać w ramach reklamacji. – Farby zabrakło na jezdnie w całym mieście – ironizują kierowcy.

Priorytet dla autobusów na Trasie Łazienkowskiej obowiązuje – ku wściekłości kierowców – od września ubiegłego roku. Ostatnio buspas jednak... zniknął. Oznakowanie na jezdni stało się tak niewyraźne, że kierowców o buspasie informowały jedynie niebieskie tablice przy jezdniach.

Farba z promocji?

„To wstyd, że pasy po kilku miesiącach mogą tak się zatrzeć. Może Zarząd Dróg Miejskich zaopatrzył się w farbę z promocji w markecie?” – kpi na naszym blogu komunikacyjnym internauta robert_c.

– Nie wiem, gdzie nasz wykonawca kupuje farbę odblaskową. Na pewno nie najtańszą w promocji w markecie, bo musi spełniać określone wymagania techniczne – twierdzi rzecznik ZDM Adam Sobieraj.

Sprawdziliśmy. Pasy namalował we wrześniu ubiegłego roku budżetowy Zakład Remontów i Konserwacji Dróg, któremu ratusz zleca roboty bez przetargu. – Podczas srogiej zimy farba z jezdni weszła w reakcję z mieszanką używaną obficie do solenia ulic. Dlatego oznaczenia się zatarły – mówi Marcin Zieliński z ZRiKD.

Z powodu fatalnego oznakowania na Trasie Łazienkowskiej kierowcy jeździli po omacku. Dlatego w marcu drogowcy z ZRiKD odnawiali buspas w ramach reklamacji.

„Już wiosną zauważyłem, że nowego malowania pasów praktycznie nie widać. Po deszczu stare oznaczenie pasów ruchu było bardziej widoczne niż nowe. Tak to niechlujnie starto” – dodaje robert_c. Teraz drogowcy muszą poprawić pasy jeszcze raz (też w ramach reklamacji). Dopiero w weekend na Trasie Łazienkowskiej w rejonie pomnika Lotnika pojawiły się nowe wyraźne pasy. W innych miejscach trwa ich „domalowywanie”.

Groźba wypadków

„Zaniechania ZDM grożą wypadkami. Minęła połowa roku. Kiedyś w maju było już po całej akcji wiosennego malowania, a drugie było na jesieni, we wrześniu albo w październiku” – twierdzi internauta Mateusz. Kierowcy narzekają na zatarte pasy w różnych punktach miasta, np. na ul. Puławskiej, Powstańców Śląskich, Modlińskiej czy Prostej.

ZDM tłumaczy na swojej stronie opóźnienie intensywnymi majowymi opadami deszczu, które „zaburzyły harmonogram zaplanowanych odnów oznakowania poziomego”. – Od początku lipca trwa już jednak odnawianie pasów. Wymalowaliśmy już 100 z 260 tys. mkw. oznakowań – mówi Adam Sobieraj z ZDM.

Wykonawcy to Planeta i Cleanosol, którzy zainkasują za to ponad 3 mln zł. Oprócz tego ZRiKD odnowi za 250 tys. zł zatarte ścieżki rowerowe. Najtrwalsze są pasy wtapiane w asfalt, które wystarczają na trzy, cztery lata. Te pojawiają się na ulicach tylko przy okazji kapitalnych remontów albo weekendowych frezowań. W tym roku ZDM planuje jednak poeksperymentować z nową technologią – tzw. pasami chemoutwardzalnymi. Niewykluczone, że zostaną zastosowane na najruchliwszych rondach.
http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/494 ... pasie.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

SSSR

Post autor: SSSR » 14 lip 2010, 0:33

Glonojad pisze:Fajnie, zaraz się ponowi ujadanie o trambuspas na JPII...
Dlaczego ujadanie? Czy tam sumaryczna liczba tramwajów i autobusów jest większa niz na WZ?

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 14 lip 2010, 6:13

Kra pisze:Jakoś chyba nikt nie zauważył nowego buspasa na Popiełuszki i Krasińskiego (odcinek od Pl.Grunwaldzkiego) :shock: To wszystko z powodu awarii na skrzyżowaniu.
EDIT: A zapomniałem dodać, iż na większości długości ma on tam nawet aż 2 pasy.
Gdybym tylko jeszcze wiedział po co go wprowadzono?
Na pl. Grunwaldzkim łatwiej rozprowadzić ruch. Inny argument który przemawiał za takim rozwiązaniem to konieczność jazdy prawym pasem przed skrętem w lewo na zawrotkę przy Jaśkiewicza. Gdyby w tym miejscu dopuszczony byłby ruch indywidualny z pewnością dochodziłoby do sytuacji kolizyjnych.
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 14 lip 2010, 8:56

SSSR pisze:
Dlaczego ujadanie? Czy tam sumaryczna liczba tramwajów i autobusów jest większa niz na WZ?
Raczej nie, ale autobusy stanowią tam marginalne znaczenie. Szkoda pieniędzy dla jednego 510 i kawałka 160. I zaraz pewnie pocięto by jakąś linię, bo przecież mozna wprowadzic autobus.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 14 lip 2010, 10:13

Zawsze mogłoby wrócić 148 ;)
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 lip 2010, 11:55

SSSR pisze:
Ujadanie, bo jest tam po prostu zbędny, a jego wprowadzenie oznaczałoby bezsensowne dodatkowe koszty.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 14 lip 2010, 16:03

Bo jeszcze by się okazało, że bus (zwłaszcza przyspieszony) jest szybszy od tramwajów. Dramat.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 lip 2010, 18:31

Zwłaszcza jadąc za zwykłem tramwajem byłby od niego szybszy. Nie bredź.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 14 lip 2010, 19:12

TGM pisze:Bo jeszcze by się okazało, że bus (zwłaszcza przyspieszony) jest szybszy od tramwajów. Dramat.
Nie mógłby być szybszy, bo by korzystał z sygnalizacji tramwajowej. Za to na swoim buspasie już mógłby.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 lip 2010, 19:40

Amen. Wszystkie wady tramwaju i sporo wad autobusu na raz. :D

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 15 lip 2010, 10:46

piotram pisze:Nie mógłby być szybszy, bo by korzystał z sygnalizacji tramwajowej.
Gdzie w Warszawie autobus korzysta z sygnalizacji tramwajowej?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 15 lip 2010, 11:20

Chodziło mi o tradycyjny bus-pas.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 lip 2010, 11:48

MisiekK pisze:
piotram pisze:Nie mógłby być szybszy, bo by korzystał z sygnalizacji tramwajowej.
Gdzie w Warszawie autobus korzysta z sygnalizacji tramwajowej?
Na W-Z, sygnalizatory tramwajowe i autobusowe są w jednej grupie.

[ Dodano: |15 Lip 2010|, 2010 11:49 ]
TGM pisze:Chodziło mi o tradycyjny bus-pas.
To czego spamujesz nie na temat?

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 16 sie 2010, 13:48

Obrazek
W tym miesiącu buspas na Al. Jerozolimskich
16-08-2010 12:28

Na Al. Jerozolimskich został już namalowany buspas. Prawdopodobnie już w najbliższą środę zostanie oddany do użytku.

Buspas będzie ułatwiał drogę kierowcom autobusów na odcinku Rondo de Gaulle'a - Plac Zawiszy - informuje Marcin Gałuszko z TVP Warszawa.
http://www.zw.com.pl/artykul/362489,505192.html

ODPOWIEDZ