[ZTM] Jest decyzja ś›rodowiskowa dla tramwaju na Tarchomin

Moderator: Wiliam

PrasowyZTM

Post autor: PrasowyZTM » 28 lip 2010, 16:13

Uprzejmię informuję, że przystanki, o które pyta użytkownik Tarantula nie były planowane jako warunkowe i - według oceny ZTM - nie będą się kwalifikowały na takie przystanki. Na dzień dzisiejszy mają być stałe.

Co do innych zarzutów, jakie pojawiły się wcześniej na forum wyjaśniam:

Nie ukrywamy, jaką rolę w realizacji inwestycji odgrywają inne podmioty, w tym Tramwaje Warszawskie. Potwierdzeniem jest choćby informacja, jaka ukazała się na stronie ZTM http://www.ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=268&c=100&l=1

Liczba pociągów przeznaczonych do obsługi linii na Tarchomin nie jest jeszcze przesądzona. Przewiduje się, że bedzie to 31-32 tramwajów Pesa typ 120 Na i takie oznaczenie rzeczywiście powinno ukazać się w folderze.

Skorelowanie czasowe w przypadku układu komunikacyjnego jest równie ważne jak miejscowe, więc użycie pojęcia "synchronizacja" wydaje się jak najbardziej zasadne.

Wizualizacje umieszczone na materiałach reklamowych wykonano dla układu docelowego tj. dwie jezdnie ul. Światowida + torowisko tramwajowe w pasie dzielącym. Dla takiego rozwiązania docelowego realizowany jest projekt budowlany i złożony zostanie wniosek o uzyskania zezwolenia na realizację inwestycji drogowej. Etapowanie inwestycji odbywać się będzie w ramach jednego, tego samego zezwolenia na realizację. Trudno żądać od projektantów wykonywania wizualizacji osobno dla każdego z etapów.

Mapka obrazuje jedynie lokalizację/usytuowanie inwestycji a nie przebieg linii tramwajowej. Z uwagi na skalę ortofotomapy schemat jest bardzo uproszczony.

Prawidłowej orientacji wymagają mapy, przy rysunkach nie ma takigo obowiazku.

Czas przejazdu tramwaju wynika z projektu: "Analiza i prognoza ruchu dla linii tramwajowej na Tarchomin" Nad prawidłowością takich projektów czuwa Zarząd Dróg Miejskich i Inżynier Ruchu.
Pozdrawiamy

Zespół prasowy ZTM

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 28 lip 2010, 16:19

PrasowyZTM pisze: Liczba pociągów przeznaczonych do obsługi linii na Tarchomin nie jest jeszcze przesądzona. Przewiduje się, że bedzie to 31-32 tramwajów Pesa typ 120 Na i takie oznaczenie rzeczywiście powinno ukazać się w folderze.
Ale to tylko na dowozówkę do Huty? A co z 17?

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 lip 2010, 16:56

piotram pisze:
PrasowyZTM pisze: Liczba pociągów przeznaczonych do obsługi linii na Tarchomin nie jest jeszcze przesądzona. Przewiduje się, że bedzie to 31-32 tramwajów Pesa typ 120 Na i takie oznaczenie rzeczywiście powinno ukazać się w folderze.
Ale to tylko na dowozówkę do Huty? A co z 17?
To co ile ta dowozówka? Co 1.5 minuty?

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 28 lip 2010, 20:36

MichalJ pisze: To co ile ta dowozówka? Co 1.5 minuty?
A co ile średnio teraz autobusy stamtąd wyjeżdżają? Chyba też gdzieś tak. Zresztą ciężko policzyć, bo przy 32 szt. dla dowozu wychodzi faktycznie za dużo, a jak dodać 17 - za mało. Chyba, że reszta to parówki ;)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 lip 2010, 20:40

PrasowyZTM pisze:
Czas przejazdu tramwaju wynika z projektu: "Analiza i prognoza ruchu dla linii tramwajowej na Tarchomin" Nad prawidłowością takich projektów czuwa Zarząd Dróg Miejskich i Inżynier Ruchu.
Czyli uwalanie tramwaju już się rozpoczęło, skoro na trasie o tak rzadko rozmieszczonych przystankach (150% średniej warszawskiej), długim odcinku mostowym i rzekomo zastosowanym priorytecie dla tramwaju planuje się efekt podobny do trasy na Bemowie, o przystankach rozmieszczonych dużo częściej i ograniczonym poziomie priorytetu.

Byłoby fajnie, gdyby ZTM upublicznił owo opracowanie.

[ Dodano: |28 Lip 2010|, 2010 20:41 ]
piotram pisze: Ale to tylko na dowozówkę do Huty? A co z 17?
Przecież nikt tego w ZTM jeszcze nie wie! Zaczna się tym zajmować najwcześniej w listopadzie 2011 i jeszcze się z 5 do Koła możemy obudzić. :D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 28 lip 2010, 23:46

PrasowyZTM pisze: Nie ukrywamy, jaką rolę w realizacji inwestycji odgrywają inne podmioty, w tym Tramwaje Warszawskie. Potwierdzeniem jest choćby informacja, jaka ukazała się na stronie ZTM http://www.ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=268&c=100&l=1
W ulotce na ten temat ani słowa (a w swoim komentarzu odnosiłem się do ulotki)
PrasowyZTM pisze:Liczba pociągów przeznaczonych do obsługi linii na Tarchomin nie jest jeszcze przesądzona. Przewiduje się, że bedzie to 31-32 tramwajów
SW przewiduje 31, tyle też zostało zakupione przez TW ponad pierwotną liczbę Pes "na wymianę", tyle też było przewidziane w pierwotnej wersji wniosku o dofinansowanie unijne. BTW - czy już wiadomo, jakie linie i z jaką częstotliwością będą kursować po nowej trasie? Bo bez tych informacji jest to zwykłe gdybanie
PrasowyZTM pisze:Skorelowanie czasowe w przypadku układu komunikacyjnego jest równie ważne jak miejscowe, więc użycie pojęcia "synchronizacja" wydaje się jak najbardziej zasadne.
Słownik Języka Polskiego: synchronizacja - «doprowadzenie dwóch lub więcej zjawisk, procesów, czynności itp. do zgodności ich przebiegu w czasie» http://sjp.pwn.pl/szukaj/synchronizacja

PrasowyZTM pisze:Wizualizacje umieszczone na materiałach reklamowych wykonano dla układu docelowego tj. dwie jezdnie ul. Światowida + torowisko tramwajowe w pasie dzielącym. Dla takiego rozwiązania docelowego realizowany jest projekt budowlany i złożony zostanie wniosek o uzyskania zezwolenia na realizację inwestycji drogowej. Etapowanie inwestycji odbywać się będzie w ramach jednego, tego samego zezwolenia na realizację. Trudno żądać od projektantów wykonywania wizualizacji osobno dla każdego z etapów.
Ja się nie odnosiłem do wizualizacji, tylko do tekstu o "wykonaniu skrzyżowań w docelowym kształcie" już w I etapie - co nie jest prawdą.
PrasowyZTM pisze:Mapka obrazuje jedynie lokalizację/usytuowanie inwestycji a nie przebieg linii tramwajowej.
Przepraszam, co to to jest ta czerwona kreska ciągnąca się od TMP (wzdłuż ul. Projektowanej i Światowida) do Modlińskiej ?
PrasowyZTM pisze:Prawidłowej orientacji wymagają mapy, przy rysunkach nie ma takigo obowiazku.
Oczywiście że nie ma takiego obowiązku, zwykła przywoitość w stosunku do odbiorców jednak by tego wymagała
PrasowyZTM pisze:Czas przejazdu tramwaju wynika z projektu: "Analiza i prognoza ruchu dla linii tramwajowej na Tarchomin" Nad prawidłowością takich projektów czuwa Zarząd Dróg Miejskich i Inżynier Ruchu.
Rozumiem więc że ZTM umywa ręce i oddaje kwestię priorytetu dla tramwaju w ręce specjalistów od spowalniania komunikacji*?

* śluza przy Deotymy, sygnalizacje Rakowiecka/Boboli, Rakowiecka/al. Niepodległości, Połczyńska/wyjazd z P+R i dziesiątki innych...

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 29 lip 2010, 2:08

MichalJ pisze:To już nad rurą nie można niczego zbudować? W innych miastach też tak jest?
No to zabezpiecz rurę niemal 3 m średnicy z tworzywa sztucznego przed naciskiem 40 ton w taki sposób, aby można było się dostać do instalacji nie demontując torowiska...
osa pisze:Albo puścić tramwaj środkiem ulicy. Nawet lepiej by było niż ludziom pod blokiem i bezpieczniej.
Tramwaj puszczony środkiem = zachodnie pasy Myśliborskiej przysunięte bliżej budynków, ale pasy te znalazłyby się nad sieciami podziemnymi o dużych średnicach i znów trzeba wykonywać zabepieczenia. W razie awarii będziemy mieć połatane ulice. Może awaria nie od razu by nastąpiła, ale w perspektywie np. 15 lat jest niemal pewna, zważywszy że sieć już ma jakieś 25 lat
Glonojad pisze:Ze względów środowiskowych twierdzę, że już teraz powinno tam stać 30 - dla wszystkich, nie tylko dla tramwajów.
Ze względów środowiskowych Myśliborska dostałaby obustronne ekrany o wysokości 5 m na etapie decyzji środowiskowej. Z analizy porealizacyjnej wynikłby zaś obszar ograniczonego użytkowania.
MichalJ pisze:(Nawiasem mówiąc, założę się, że tak na Światowida, jak i na Myśliborskiej też, powstanie prędzej czy poźniej zabudowa na miejscu tych parkingów - tak jak zwężona została KEN.)
Na Światowida na pewno - mpzp (tzn. projekt tego mpzp robiony od 2004 r. :!: k... mac #-o ) to przewiduje, ale Myśliborska? Najpierw inwestor nowych budynków musiałby uporać się z przebudową sieci podziemnych.
mkm101 pisze:Czas przejazdu to nie tylko czas "czystej" jazdy ale także wszelkich postojów (a tych przy Myśliborskiej byłoby sporo z racji licznych wjazdów)
Ale przebudowując Myśliborską (klasa Z), te liczne , tzn. 2 w(y)jazdy z osiedli zostałyby zaślepione - zostałaby Porajów z wszystkimi relacjami.
PrasowyZTM pisze:Uprzejmię informuję...,
Bardzo dziękuję za wyjaśnienia. A "Analiza i prognoza ruchu dla linii tramwajowej na Tarchomin" zapewne będzie dostępna w trybie uzyskiwania informacji publicznych - da się zrobić.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 sie 2010, 11:25

tarantula01 pisze:"Analiza i prognoza ruchu dla linii tramwajowej na Tarchomin" zapewne będzie dostępna w trybie uzyskiwania informacji publicznych
Tylko że żadnej wzmianki o czasie przejazdu w niej nie znalazłem 8-(
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 03 sie 2010, 11:53

To może :idea: :
Huta - Zajezdnia: 2 minuty (bo ogródki chyba lecą z okazji budowy TMP (Marymoncka - metro Młociny)
Zajezdnia - Prozy: 1 minuta
Prozy - Świderska: 2 minuty
Świderska - Myśliborska: 1 minuta
Myśliborska - Światowida/Myśliborska: 3 minuty
Myśliborska - Ćmielowska: 1 minuta
Ćmielowska - Mehoffera: 2 minuty

Ooooo 12 minut zamiast 14 minut

I dalej
Mehoffera - Stefanika: 1 minuta
Stefanika - Ordonówny: 2 minuty
Ordonówny - Leśnej Polanki: 1 minuta
Leśnej Polanki - Winnica: 1 minuta
:?:
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 sie 2010, 12:36

Oceniam, że przy tych odległościach międzyprzystankowych, przy założeniu priorytetu niegorszego niż na Bemowie (gdzie jest tylko przekazywanie nadwyżki czasu na tramwaj) i prędkości szlakowej 60 km/h na wybranych odcinkach, 12 minut do Mehoffera powinno być wykonalne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 03 sie 2010, 15:06

A ile będzie na moście?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 sie 2010, 15:09

Nie ma decyzji w tej sprawie, ja będę lobbował za 70...

MichalJ

Post autor: MichalJ » 03 sie 2010, 15:15

... a będziemy się cieszyć z każdej powyżej 30? Er, 20?

Są jakieś ustawowe limity na tramwaj? Pewnie są...

Oraz ile potrafi tabor?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 sie 2010, 15:18

Nie ma przepisu na 30. Tzn. kiedyś mi już ktoś tym przepisem wygrażał, ale nie było odważnego by oprotestować zdjęcie 30 po remoncie torowiska na Moście Poniatowskiego i Moście Sląsko - Dąbrowskim. 30 została na razie na Moście Gdańskim, ale też sobie na nią ostrzę zęby.

Tabor ma V max 70 km/h, za wyjątkiem 13N, które po moście jeździły nie będą. Najszybciej Swingiem jechałem 65 na godzinę (nie jako motorowy oczywiście).

MichalJ

Post autor: MichalJ » 03 sie 2010, 15:29

Wiem, że nie ma 30.

Ale jakiś limit rzędu 70 czy 80 pewnie gdzieś jest, poszukam w wolnej chwili.

Zablokowany