[ZTM] Jest decyzja ś›rodowiskowa dla tramwaju na Tarchomin

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 05 sie 2010, 14:15

Glonojad pisze:No nie, do 80 to nie, bo PESY mają kaganiec na 70
Jak nie puścisz dżojstika to powinien trzymać 80 :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 sie 2010, 14:51

Zanim Tarchomin ruszy, to jeszcze 20 razy PESA soft zmieni, więc że się dzisiaj da, nie znaczy, że tak zostanie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 09 sie 2010, 15:23

http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1668426,0, ... omosc.html

Ponieważ mamy w tym wątku wypowiadających się przedstawicieli zespołu prasowego ZTM, to gdzie w obecnej dokumentacji środowiskowej mogę znaleźć analizy dotyczące potoków pasażerskich, opłacalności ekonomicznej inwestycji, czy korzyści społecznych? Analiza środowiskowa owszem jest, ale np. analiza oddziaływania hałasu (str. 83 i kolejne Raportu Oddziaływania na Środowisko) wykazała (przedstawienie graficzne wyników), że wariant społeczny jest korzystniejszy dla środowiska oraz istniejącej zabudowy (człowieka).
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

PrasowyZTM

Post autor: PrasowyZTM » 09 sie 2010, 16:31

Organ wydający decyzję środowiskową nie jest kompetentny w zakresie oceny komunikacyjnych, ekonomicznych i społecznych aspektów inwestycji, stąd trudno doszukiwać się takich analiz w dokumentacji środowiskowej. Takie analizy znalazły się natomiast m.in. w Studium wykonalności dla projektu "Obsługa osiedla Tarchomin komunikacją tramwajową".

Przy ocenie wariantów pod uwagę brany był całokształt inwestycji i możliwości jej realizacji - wpływ na środowisko naturalne i codzienne życie mieszkańców terenów przez które będzie przebiegać linia tramwajowa, zgodnosć z planami zagospodarowania, koszty ekonomiczne, powiązanie z innymi planowanymi inwestycjami itp. Wypadkowa wszystkich tych czynników zadecydowała, że wariant inwestora został uznany za najkorzystniejszy.

Na stronie internetowej ZTM ukazał się dziś materiał poświęcony tej kwestii. Przedstawiamy w nim powody, które zdecydowały o niemożliwości realizacji inwestycji w wariancie społecznym.

http://ztm.waw.pl/informacje.php?i=233&c=98&l=1
Pozdrawiamy

Zespół prasowy ZTM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 sie 2010, 17:20

Szkoda tylko, że nie udało się Inwestorowi dociągnąć tramwaju do Modlińskiej LUB dopracować przesiadki, tak aby odbywały się drzwi w drzwi. A tak znowu trzeba będzie latać po całym węźle i skrzyżowaniu. Czemu nie zdecydopwano się na zadaszenie pętli albo budowę dworca przesiadkowego? Pętla skromnie wygląda jak na węzeł przesiadkowy...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

osa

Post autor: osa » 09 sie 2010, 17:47

MeWa pisze:Szkoda tylko, że nie udało się Inwestorowi dociągnąć tramwaju do Modlińskiej LUB dopracować przesiadki, tak aby odbywały się drzwi w drzwi. A tak znowu trzeba będzie latać po całym węźle i skrzyżowaniu. Czemu nie zdecydopwano się na zadaszenie pętli albo budowę dworca przesiadkowego? Pętla skromnie wygląda jak na węzeł przesiadkowy...
Też bym wolał te pętle bliżej Modlińskiej, ale trzeba docenić postęp: przesiadki są jednak zaplanowane niemal drzwi w drzwi (na sąsiednich stanowiskach pośrodku przedłużonej ul. Światowida). Przynajmniej dla pasażerów przyjeżdżających z Legionowa/Bukowa do tramwajów w stronę Metra Młociny. A w drugą stronę przystanki też nie są położone tak beznadziejnie daleko jak przy Metrze Marymont - nie trzeba będzie przekraczać jezdni.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 sie 2010, 17:56

MeWa pisze:Szkoda tylko, że nie udało się Inwestorowi dociągnąć tramwaju do Modlińskiej LUB dopracować przesiadki, tak aby odbywały się drzwi w drzwi. A tak znowu trzeba będzie latać po całym węźle i skrzyżowaniu.
Szkoda, że nie obejrzałeś projektu przed jego skrytykowaniem - tak się składa, że przystanek wysiadkowy z autobusów jest tuż obok przystanku zbiorczego dla tramwajów, natomiast przystanki końcowe dla tramwajów są zlokalizowane równolegle do przystanku zbiorczego dla autobusów w kierunku Modlińskiej.

A odległość dojścia od Modlińskiej - sądzę, że jest porównywalna z niektórymi drogami dojścia na "wzorcowym" węźle przesiadkowym Metro Młociny. O-)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 09 sie 2010, 18:50

Glonojad pisze:A odległość dojścia od Modlińskiej - sądzę, że jest porównywalna z niektórymi drogami dojścia na "wzorcowym" węźle przesiadkowym Metro Młociny.
Jeśli się nie mylę, to są odległości podobne do dystansu między krawędzią peronu metra, a czołem pierwszego wagonu na pętli tramwajowej (czoła w kierunku zaj. Żoliborz/Nowodworów). :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 sie 2010, 19:11

No właśnie. Chociaż nie kryję, że po projektach tramwajowych spodziewałbym się większej... elastyczności, to w końcu obu przypadkach decydował Pion Inwestycji ZTM.

[ Dodano: |9 Sie 2010|, 2010 19:14 ]
PrasowyZTM pisze:
Na stronie internetowej ZTM ukazał się dziś materiał poświęcony tej kwestii. Przedstawiamy w nim powody, które zdecydowały o niemożliwości realizacji inwestycji w wariancie społecznym.

http://ztm.waw.pl/informacje.php?i=233&c=98&l=1
Skoro w ramach decyzji środowiskowej nie badano potoków pasażerów, kosztów inwestycyjnych etc. dla wariantu społecznego, to dlaczego twierdzi się, że podstawą wyboru wariantu inwestycyjnego była m.in. analiza tych potoków?
O wyborze wariantu zgodnego z planami inwestora – miasta stołecznego Warszawy – zadecydowało wiele kryteriów. Wzięto pod uwagę m.in. wyniki prognoz przewozów pasażerskich, szacunkowe koszty inwestycyjne, oceniono „kolizyjność” trasy z układem drogowym i pieszym, przebiegiem podziemnej infrastruktury oraz lokalizacją obiektów przyrodniczych. Przeprowadzono także analizę kosztów i korzyści społecznych.
To jakie było EIRR oraz B/C dla wariantu społecznego?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 sie 2010, 21:10

Glonojad pisze:A odległość dojścia od Modlińskiej - sądzę, że jest porównywalna z niektórymi drogami dojścia na "wzorcowym" węźle przesiadkowym Metro Młociny.
grunt to mieć jakieś wzory do naśladowania... rozumiem w takim razie, że to oznacza, że lepiej już być nie może.
Glonojad pisze:Szkoda, że nie obejrzałeś projektu przed jego skrytykowaniem - tak się składa, że przystanek wysiadkowy z autobusów jest tuż obok przystanku zbiorczego dla tramwajów
faktycznie, prawie się udało - tylko ruch wysiadających będzie się przeplatał na jednym peronie, no i rozumiem, że nadal nie będzie normalnie zadaszone?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 sie 2010, 21:32

Pętla jest według inwestora "tymczasowa", to i raczej trudno mówić o "bajerach" takich, jak zadaszenie. A że u nas prowizorki są trwałe... :(

Ale inna rzecz - na razie ZTM projektuje, co projektuje. Ale chyba nic nie powinno stać na przeszkodzie, by TW później zrobiły jakieś zadaszenie? :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 sie 2010, 22:10

MeWa pisze:
grunt to mieć jakieś wzory do naśladowania... rozumiem w takim razie, że to oznacza, że lepiej już być nie może.
Skoro metro jest z definicji najdoskonalszym środkiem transportu, to jak może być lepiej? :shock: =P~

Oczywiście się nabijam, można było to zrobić dużo lepiej, ale cóż.
[ Dodano: |9 Sie 2010|, 2010 22:10 ]
Bastian pisze:Pętla jest według inwestora "tymczasowa",
I pewnie dlatego jest w całości w konstrukcji bezpodsypkowej...

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 09 sie 2010, 23:54

Teraz już wiesz, że tymczasowość w Warszawie oznacza 25-30 lat...

A tak przy okazji mam pytanie do organu prasowego ZTM. Piszecie w swoim komentarzu do wariantu społecznego, iż Na drodze stoi także wpisany do rejestru zabytków budynek garbarni. Tylko z tego co wiem do konserwatora zabytków ten budynek nie jest wpisany do rejestru zabytków. Są on jedynie ujęte w gminnej ewidencji zabytków i podlega ochronie tylko wtedy, gdy zostanie uwzględniony w mpzp (art. 7 ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami). W obowiązującym mpzp Winnicy Północnej z dnia 27 września 2002 r. nie ma zapisów dotyczących ochrony pod względem konserwatorskim obiektów przy ul. Sprawnej.

Zatem jeśli mam rację, to proszę o dementi w tej sprawie i przeproszenie opinii publicznej za wprowadzenie w błąd.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 sie 2010, 2:20

Bastian pisze:Pętla jest według inwestora "tymczasowa", to i raczej trudno mówić o "bajerach" takich, jak zadaszenie. A że u nas prowizorki są trwałe...
o! chyba coś przespałem - a jakie jest docelowe rozwiązanie?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 sie 2010, 7:51

Docelowego nie ma, dlatego jest na razie tymczasowe.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Zablokowany