Okolicznościowe linie specjalne
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
-
Stary Pingwin
ZTM pisze:Dzięki specjalnej linii autobusowej 901 i dodatkowym przystankom w pobliżu stadionu przy Łazienkowskiej, kibice szybko i wygodnie dojadą na mecz Legia Warszawa – Arsenal Londyn. Meczu, który w sobotę, 7 sierpnia, uświetni inaugurację jednej z najnowocześniejszych w Polsce i Europie aren piłkarskich zmagań.
Specjalna linia dowozowa 901 umożliwi dojazd do stadionu Legii, m.in. z Dworca Centralnego oraz od stacji metra Politechnika. Do tej drugiej, zmotoryzowani kibice, także ci spoza stolicy, mogą dotrzeć podziemną kolejką, zostawiwszy uprzednio samochód na jednym z parkingów „Parkuj i Jedź”.
Linia dowozowa 901 będzie kursować z częstotliwością co 5 minut, w godzinach 14.00 – 17.00. Autobusy pojadą na trasie:
DW. CENTRALNY (przystanek 01) – Aleje Jerozolimskie – rondo Dmowskiego – Marszałkowska – pl. Konstytucji – Waryńskiego – rondo Jazdy Polskiej – al. Armii Ludowej – most Łazienkowski – al. Stanów Zjednoczonych – zawrotka na rondzie Wiatraczna – al. Stanów Zjednoczonych – most Łazienkowski – al. Armii Ludowej – rondo Jazdy Polskiej – al. Armii Ludowej – al. Niepodległości – Chałubińskiego – Aleje Jerozolimskie – DW. CENTRALNY.
Na trasie obowiązywać będą przystanki:
- DW. CENTRALNY 01,
- CENTRUM 01,
- PL. KONSTYTUCJI 01,
- METRO POLITECHNIKA 11,
- PL. NA ROZDROŻU 05,
- ROZBRAT 01,
- TORWAR 01,
- WIATRACZNA 10
oraz po zawrotce na rondzie Wiatraczna:
- WIATRACZNA 09,
- OS. MAJDAŃSKA 01,
- PRZYCZÓŁEK GROCHOWSKI 01,
- SASKA 01,
- TORWAR 02,
- ROZBRAT 02,
- DW. CENTRALNY 01.
Po ostatnim gwizdku...
Po zakończeniu meczu (ok. godz. 18.30) uruchomione zostaną specjalne autobusy rozwozowe, również oznaczone jako linia 901. W kierunku pętli przy Dworcu Centralnym będą odjeżdżać z przystanku TORWAR i pojadą trasą: al. Armii Ludowej – rondo Jazdy Polskiej – Waryńskiego – pl. Konstytucji – Marszałkowska – rondo Dmowskiego – Aleje Jerozolimskie – DW. CENTRALNY,
W kierunku ronda Wiatraczna zostaną podstawione na przystanku ROZBRAT i dalej pojadą trasą: al. Armii Ludowej – most Łazienkowski – al. Stanów Zjednoczonych – WIATRACZNA.
Na trasie linii obowiązywać będą wszystkie napotkane przystanki. Decyzję o godzinach odjazdów będą podejmować na bieżąco pracownicy nadzoru ruchu ZTM, adekwatnie do frekwencji pasażerów.
W autobusach linii 901 obowiązuje standardowa taryfa ZTM.
Aby ułatwić dojazd na stadion i powrót z meczu, od ok. godz. 14.00 do końca kursowania, linie przyspieszone 502, 514, 515, 520, 523 oraz 525 będą zatrzymywać się na dodatkowych przystankach, obowiązujących jako stałe w zespołach:
ROZBRAT 01 i 02 dla linii autobusowych 514, 515, 523 oraz 525; ponadto dla linii 502 zmienia się charakter tych przystanków z warunkowego na stały,
TORWAR 01 i 02 dla linii autobusowych 502, 514, 515, 520, 523 oraz 525.
czemu na zabytkach jeźdzą praktycznie same N a gdzie są berlinki i na przykład wagon 541? czemu one są tak rzadko na mieście?
Bartosz Adamski
W związku z powtarzającą się wielokrotnie krytyką użytkowników dotyczacą gramatyki i ortografii Twoich postów proszę o korzystanie z dowolnej formy sprawdzania pisowni przed wysłaniem postu. Junior-admin i użytkownik hafilip84
W związku z powtarzającą się wielokrotnie krytyką użytkowników dotyczacą gramatyki i ortografii Twoich postów proszę o korzystanie z dowolnej formy sprawdzania pisowni przed wysłaniem postu. Junior-admin i użytkownik hafilip84
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Im starszy wagon, tym cenniejszy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
445 jeździ regularnie, 403 jest w NG. 541 zajezdnia się uparła na nie, ale mógłby przecież jeździć, jego "cenność" jest podobna do 445, który w sumie jest zdecydowanie bardziej warszawski i też super odrestaurowany.bart235 pisze:czemu na zabytkach jeźdzą praktycznie same N a gdzie są berlinki i na przykład wagon 541? czemu one są tak rzadko na mieście?
bart235 pisze:na przegubowcu znalazłem coś o poważniejsze awarii wagonu 838 w ostatni wekend o co chodziło?
TW pisze:W związku z awarią Tramwaju Chopina (nr tab.838) na linii T w najbliższym weekend kursować będzie tymczasowo tramwaj zabytkowy typu N1 (nr tab. 607). W tramwaju nadal będą organizowane konkursy z nagrodami.
- Petroniusz
Jeżeli to aktualne to proszę.bartoni722 pisze:Jaką trasą to będzie poprowadzone?(Chodzi mi o każdą z dzielnic, bo połapałbym tego trochę).
Śródmieście Południowe
Plac Teatralny -...- Marszałkowska - Waryńskiego - Nowowiejska - plac Politechniki - Lwowska - Koszykowa - Piękna - Al.Ujazdowskie - Książęca - Czerniakowska - Solec - Szwoleżerów - Kawalerii - Myśliwiecka - Hoene-Wrońskiego - Rozbrat - Łazienkowska
Inne trasy są takie same jak w zeszłym roku z tym że wszystkie kursy rozpoczynają się na Placu Teatralnym i kurs na Pragę nie dojeżdża do Mostu Gdańskiego tylko kończy na Placu Wileńskim. (Informacja z przewodnika z autobusu)
Sam jesteś złom.piotram pisze:To jest w ogóle totalny złom,
Eeee tam.... #403 ostanie NG miał w 1973 i jeździł jeszcze wiosną 2010piotram pisze:25 lat praktycznie nieprzerwanej jazdy bez NG-2. Powinien w przyszłym roku wreszcie trafić na warsztat.
Tak dobrze to tylko w .... /pewna sieć komórkowa/. Wymieniono popalone zestyki i poskrobano klapę.Petroniusz pisze:#838 dzisiaj jeździ. TW się spięło i wymienili nastawnik.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Ja pisze:Witam ponownie,
skoro linie specjalne charakteryzują się odrębnymi przepisami taryfowymi, chciałbym zapytać co w takim razie specjalnego jest w taryfie linii 912, 922, 944, 970 i 980, w których - z tego co mi wiadomo - będzie obowiązywała NORMALNA taryfa ZTM?
Zauważam zatem pewną niekonsekwencję:
- uruchamiacie okolicznościową (na 2 dni) linię 214, w której obowiązuje normalna taryfa, tłumacząc to tym, że linia nie może dostać numeru 9xx, bo tamże obowiązują specjalnie przepisy taryfowe;
- a z drugiej strony wyżej wymienione okolicznościowe linie są uruchamiane jako 9xx, chociaż nie obowiązują w nich specjalne przepisy taryfowe (to samo zresztą dotyczyło linii typu 902).
ZTM pisze:Szanowny Panie,
W zależności od jednostki organizującej uroczystość objętą specjalnymi liniami (jednostki organizacyjne m. st. Warszawy, bądź podmioty zewnętrzne) oraz od stopnia finansowania tych linii przez organizatora przyjmuje się różne sposoby obowiązywania taryfy - np. linia bezpłatna lub z obowiązującymi tylko biletami jednorazowymi.
Oprócz tego liniami specjalnymi mogą być linie uruchomione jako działalność własna ZTM - takimi liniami są linie cmentarne oraz linie uruchamiane z okazji rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego oraz ostatnio uruchamiana linia 902. Przy ustalaniu taryfy Zarząd Transportu Miejskiego kieruje się postanowieniami Uchwały Nr XLVII/1454/2009 Rady Miasto Stołecznego Warszawy z dnia 15 stycznia 2009 r.
Czy ktoś mógłby mi przetłumaczyć odpowiedź ZTM na polski?