Eksploatacja jednotoru na Boernerowo
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
13 nie spełnia tego kryterium, niestety. Ale ja też jestem za 20...drapka pisze:Z jakąkolwiek linią by jej nie połączyli, to będzie to pewnie linia, która 5 lat temu jeździła gdzie indziej niż teraz
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1675248 ... omosc.htmlTVN Warszawa pisze:Nowe torowisko do pętli Boernerowo dopiero w grudniu
Budowa drugiego toru do pętli Boernerowo opóźni się o prawie dwa miesiące. - Nie dostaliśmy na czas projektu modernizacji torowiska - tłumaczy Michał Powałka, rzecznik prasowy Tramwajów Warszawskich.
Tramwaje linii 20 jadące do pętli Boernerowo wzdłuż ulic Dywizjonu 303 oraz Kaliskiego zniknęły w 2008 roku. Powodem była budowa trasy ekspersowej S8 przez Bemowo.
Na tym odcinku tramwaje jeździły po jednym torze i obok siebie przejeżdżały na "mijankach". Tramwaje Warszawskie podjęły decyzję o dobudowaniu drugiego toru, aż do ulicy Kocjana. Natomiast odcinek jednotorowy pozostanie już tylko od ulicy Kocjana do pętli Boernerowo, a mijanki będą przy skrzyżowaniu z Kaliskiego i Radiowej oraz przy Wojskowej akademii Technicznej.
Zawiedli projektanci
- W maju remontowaliśmy stary tor - mówi Michał Powałka, rzecznik TW. Budowa drugiego toru miała się zakończyć na początku października. Jak dowiedział się portal tvnwarszawa.pl ten termin jest już nieaktualny.
- Do końca czerwca miał być gotowy projekt drugiego toru, jednak firma projektowa nie wyrobiła się i całą dokumentację otrzymaliśmy w połowie wakacji - twierdzi Powałka. To spowodowało, że budowa drugiego toru opóźni się i potrwa do końca listopada.
Nie mogli przewidzieć
Czy nie można było przyspieszyć pracy projektantów i przypomnieć im o terminowym przekazaniu dokumentacji - pytamy. - Tego nie dało się przewidzieć, a same prace projektowe muszą być wykonane porządnie - odpowiada Powałka.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
Pierwsza wersja to w ogóle była chyba o roku zawieszenia, to dopiero jest obsuwa
Co do dokumentacji to miał to być projekt drugiego toru, już taki docelowy. Nie wiem jak to określili, bo zachowałem sobie tylko rysunki z tego przetargu, bez ogłoszenia o zamówieniu.
Natomiast dzisiaj odwiedziłem dwudziestkę:
1)
2)
3) 
1) Taka ładna zwrotnica, szyta na zamówienie, ale długo to tutaj nie poleży. Przy budowie drugiego zniknie bezpowrotnie. W tle ul. Radiowa.
2) Dawna Mijanka Górce, co widać po sieci trakcyjnej - jeden z przewodów odbija w prawo, jak dawniej tor mijanki. Drugi tor będzie jednak po lewej, tam gdzie nie ma krawężnika. Całe torowisko do Powstańców Śląskich tak wygląda - potrzeba tylko tłucznia i dobrej piły, bo miejscami słupy zniknęły za zielskiem, wchodzącym w skrajnię.
3) Tu powstaje przystanek Powstańców Śląskich. Na przecięciu z przyszłą trasą Jelonki - Bemowo jest zwykłe torowisko, bez krzyżaków, poza tym stoją tam chyba dwa słupy, które też nie wiem, czy przeżyją budowę tego łącznika.
Dalej niewiele się zmieniło - miejscami torów nie ma w ogóle, czasami są nowe albo jeszcze stare. Mijanka Groty nadal istnieje w starym kształcie, zakrętu śmierci natomiast nie ma. Dalej widziałem tylko, że w okolice pętli na Starym Bemowie nawieziono nowe szyny, więc pewnie coś będą dłubać (i pewnie jakiś objazd z tej okazji się pojawi).
Natomiast dzisiaj odwiedziłem dwudziestkę:
1)
2)
3) 
1) Taka ładna zwrotnica, szyta na zamówienie, ale długo to tutaj nie poleży. Przy budowie drugiego zniknie bezpowrotnie. W tle ul. Radiowa.
2) Dawna Mijanka Górce, co widać po sieci trakcyjnej - jeden z przewodów odbija w prawo, jak dawniej tor mijanki. Drugi tor będzie jednak po lewej, tam gdzie nie ma krawężnika. Całe torowisko do Powstańców Śląskich tak wygląda - potrzeba tylko tłucznia i dobrej piły, bo miejscami słupy zniknęły za zielskiem, wchodzącym w skrajnię.
3) Tu powstaje przystanek Powstańców Śląskich. Na przecięciu z przyszłą trasą Jelonki - Bemowo jest zwykłe torowisko, bez krzyżaków, poza tym stoją tam chyba dwa słupy, które też nie wiem, czy przeżyją budowę tego łącznika.
Dalej niewiele się zmieniło - miejscami torów nie ma w ogóle, czasami są nowe albo jeszcze stare. Mijanka Groty nadal istnieje w starym kształcie, zakrętu śmierci natomiast nie ma. Dalej widziałem tylko, że w okolice pętli na Starym Bemowie nawieziono nowe szyny, więc pewnie coś będą dłubać (i pewnie jakiś objazd z tej okazji się pojawi).
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jaki tam szyty na miarę, standardowy. Wyjmie się i włoży gdzie indziej, jak się znowu coś posypie albo jakiś geniusz pojedzie 60 na godzinę po zwrotnicy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Mała relacja z włości zachodnich.
Na początek mijanka Stare Bemowo, widok w kierunku Boernerowa. Gdzie był planista? Może w wywróconym przez ligę młodzieży w sportowej odzieży wychodku koło niebieskiego barakowozu?

Kawałek dalej przebudowa przejazdu. W oddali trwa praca, nawet w niedzielę.

Na odcinku torów wzdłuż Kaliskiego generalnie nic się nie zmieniło.
"Zakręt śmierci" także nic się nie zmienił.

(Już nie) Mijanka Groty.

Piękny słup kratownicowy przy Dywizjonu 303. I pomyśleć, że są miasta, gdzie taki nitowany samotny kratownicowy słup to jedyna pozostałość po obecności trakcji elektrycznej. Choćby bielski Las Cygański. Tu na szczęście to tylko ślad po bazie torowców z Obozowej.

"Nowoczesność w domu i w zagrodzie"

A oto kolejny przykład indolencji urzędniczej: rezerwa pod torowisko w kierunku Radiowej

Istotnie mijanka Górce zniknęła. Chociaż sieć trakcyjna jeszcze wisi, a pozostałości przystanku kończą żywot jako melina okolicznych żuli. Drugi tor znajdzie się właśnie w jego miejscu.

Na początek mijanka Stare Bemowo, widok w kierunku Boernerowa. Gdzie był planista? Może w wywróconym przez ligę młodzieży w sportowej odzieży wychodku koło niebieskiego barakowozu?

Kawałek dalej przebudowa przejazdu. W oddali trwa praca, nawet w niedzielę.

Na odcinku torów wzdłuż Kaliskiego generalnie nic się nie zmieniło.
"Zakręt śmierci" także nic się nie zmienił.

(Już nie) Mijanka Groty.

Piękny słup kratownicowy przy Dywizjonu 303. I pomyśleć, że są miasta, gdzie taki nitowany samotny kratownicowy słup to jedyna pozostałość po obecności trakcji elektrycznej. Choćby bielski Las Cygański. Tu na szczęście to tylko ślad po bazie torowców z Obozowej.

"Nowoczesność w domu i w zagrodzie"

A oto kolejny przykład indolencji urzędniczej: rezerwa pod torowisko w kierunku Radiowej

Istotnie mijanka Górce zniknęła. Chociaż sieć trakcyjna jeszcze wisi, a pozostałości przystanku kończą żywot jako melina okolicznych żuli. Drugi tor znajdzie się właśnie w jego miejscu.

15/12/2005-12/7/2019
- Bastian
- Sułtan Maroka
Tyle, co nic.Flash8222 pisze:podobno na skrzyżowaniu torów Dywizjonu 303 z Powstańców Śląskich mają też powstać skręty dla linii z Boernerowa. Nie wiem ile w tym prawdy jest
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bo nie ma projektu na PŚ, a przez ten rok-półtora od jeżdżenia jednostronnie i tak by wymagała co najmniej napawania.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.