Eksploatacja jednotoru na Boernerowo

Moderator: Wiliam

drapka

Post autor: drapka » 07 maja 2010, 8:22

No dobra, ale co szkodzi zostawić 20? Z jakąkolwiek linią by jej nie połączyli, to będzie to pewnie linia, która 5 lat temu jeździła gdzie indziej niż teraz, a 10 lat temu jeszcze gdzie indziej. A 20 to zawsze 20 i wiadomo, gdzie jeździła.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 maja 2010, 8:27

drapka pisze:Z jakąkolwiek linią by jej nie połączyli, to będzie to pewnie linia, która 5 lat temu jeździła gdzie indziej niż teraz
13 nie spełnia tego kryterium, niestety. Ale ja też jestem za 20...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

drapka

Post autor: drapka » 07 maja 2010, 8:39

Ale i tak na tej końcówce trochę fruwała :) (Koło-Nowe Bemowo-Huta-Koło).
Szmulki powinny ustąpić, bo Boernerowo ma dłuższą tradycję O-)
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 07 maja 2010, 19:55

Możliwość wjazdu na tory boernerowskie jest przewidziana tylko od strony Koła, czy od strony Metra Młociny (no, trochę się marketingowo zapędziłem... Nowego Bemowa) również będzie można?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 07 maja 2010, 21:12

Od strony Koła.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 27 wrz 2010, 22:30

TVN Warszawa pisze:Nowe torowisko do pętli Boernerowo dopiero w grudniu

Budowa drugiego toru do pętli Boernerowo opóźni się o prawie dwa miesiące. - Nie dostaliśmy na czas projektu modernizacji torowiska - tłumaczy Michał Powałka, rzecznik prasowy Tramwajów Warszawskich.

Tramwaje linii 20 jadące do pętli Boernerowo wzdłuż ulic Dywizjonu 303 oraz Kaliskiego zniknęły w 2008 roku. Powodem była budowa trasy ekspersowej S8 przez Bemowo.

Na tym odcinku tramwaje jeździły po jednym torze i obok siebie przejeżdżały na "mijankach". Tramwaje Warszawskie podjęły decyzję o dobudowaniu drugiego toru, aż do ulicy Kocjana. Natomiast odcinek jednotorowy pozostanie już tylko od ulicy Kocjana do pętli Boernerowo, a mijanki będą przy skrzyżowaniu z Kaliskiego i Radiowej oraz przy Wojskowej akademii Technicznej.

Zawiedli projektanci

- W maju remontowaliśmy stary tor - mówi Michał Powałka, rzecznik TW. Budowa drugiego toru miała się zakończyć na początku października. Jak dowiedział się portal tvnwarszawa.pl ten termin jest już nieaktualny.

- Do końca czerwca miał być gotowy projekt drugiego toru, jednak firma projektowa nie wyrobiła się i całą dokumentację otrzymaliśmy w połowie wakacji - twierdzi Powałka. To spowodowało, że budowa drugiego toru opóźni się i potrwa do końca listopada.

Nie mogli przewidzieć

Czy nie można było przyspieszyć pracy projektantów i przypomnieć im o terminowym przekazaniu dokumentacji - pytamy. - Tego nie dało się przewidzieć, a same prace projektowe muszą być wykonane porządnie - odpowiada Powałka.
http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1675248 ... omosc.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 27 wrz 2010, 23:27

Się TVN obudził. Wiadomo było o tej obsuwie dłuższy czas.
ATSD, wiadomo z jakich powodów dano tyłka z terminem dokumentacji (i jakiej to dokumentacji konkretnie)?

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 03 paź 2010, 19:26

Pierwsza wersja to w ogóle była chyba o roku zawieszenia, to dopiero jest obsuwa ;) Co do dokumentacji to miał to być projekt drugiego toru, już taki docelowy. Nie wiem jak to określili, bo zachowałem sobie tylko rysunki z tego przetargu, bez ogłoszenia o zamówieniu.

Natomiast dzisiaj odwiedziłem dwudziestkę:
1) Obrazek 2) Obrazek 3) Obrazek
1) Taka ładna zwrotnica, szyta na zamówienie, ale długo to tutaj nie poleży. Przy budowie drugiego zniknie bezpowrotnie. W tle ul. Radiowa.
2) Dawna Mijanka Górce, co widać po sieci trakcyjnej - jeden z przewodów odbija w prawo, jak dawniej tor mijanki. Drugi tor będzie jednak po lewej, tam gdzie nie ma krawężnika. Całe torowisko do Powstańców Śląskich tak wygląda - potrzeba tylko tłucznia i dobrej piły, bo miejscami słupy zniknęły za zielskiem, wchodzącym w skrajnię.
3) Tu powstaje przystanek Powstańców Śląskich. Na przecięciu z przyszłą trasą Jelonki - Bemowo jest zwykłe torowisko, bez krzyżaków, poza tym stoją tam chyba dwa słupy, które też nie wiem, czy przeżyją budowę tego łącznika.

Dalej niewiele się zmieniło - miejscami torów nie ma w ogóle, czasami są nowe albo jeszcze stare. Mijanka Groty nadal istnieje w starym kształcie, zakrętu śmierci natomiast nie ma. Dalej widziałem tylko, że w okolice pętli na Starym Bemowie nawieziono nowe szyny, więc pewnie coś będą dłubać (i pewnie jakiś objazd z tej okazji się pojawi).
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 paź 2010, 19:29

Jaki tam szyty na miarę, standardowy. Wyjmie się i włoży gdzie indziej, jak się znowu coś posypie albo jakiś geniusz pojedzie 60 na godzinę po zwrotnicy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

TLG

Post autor: TLG » 10 paź 2010, 21:30

Mała relacja z włości zachodnich.
Na początek mijanka Stare Bemowo, widok w kierunku Boernerowa. Gdzie był planista? Może w wywróconym przez ligę młodzieży w sportowej odzieży wychodku koło niebieskiego barakowozu?
Obrazek
Kawałek dalej przebudowa przejazdu. W oddali trwa praca, nawet w niedzielę.
Obrazek
Na odcinku torów wzdłuż Kaliskiego generalnie nic się nie zmieniło.
"Zakręt śmierci" także nic się nie zmienił.
Obrazek
(Już nie) Mijanka Groty.
Obrazek
Piękny słup kratownicowy przy Dywizjonu 303. I pomyśleć, że są miasta, gdzie taki nitowany samotny kratownicowy słup to jedyna pozostałość po obecności trakcji elektrycznej. Choćby bielski Las Cygański. Tu na szczęście to tylko ślad po bazie torowców z Obozowej.
Obrazek
"Nowoczesność w domu i w zagrodzie"
Obrazek
A oto kolejny przykład indolencji urzędniczej: rezerwa pod torowisko w kierunku Radiowej
Obrazek
Istotnie mijanka Górce zniknęła. Chociaż sieć trakcyjna jeszcze wisi, a pozostałości przystanku kończą żywot jako melina okolicznych żuli. Drugi tor znajdzie się właśnie w jego miejscu.
Obrazek
15/12/2005-12/7/2019

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 10 paź 2010, 23:48

Tak się zastanawiam czy 13 będzie miała okazje pojechać na Boernerowo przed rozpoczęciem budowy torowiska na Powstańców Śląskich, bo podobno na skrzyżowaniu torów Dywizjonu 303 z Powstańców Śląskich mają też powstać skręty dla linii z Boernerowa. Nie wiem ile w tym prawdy jest.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 paź 2010, 0:06

Flash8222 pisze:podobno na skrzyżowaniu torów Dywizjonu 303 z Powstańców Śląskich mają też powstać skręty dla linii z Boernerowa. Nie wiem ile w tym prawdy jest
Tyle, co nic.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 11 paź 2010, 14:39

Z tego, co wiem, to będzie zwykła krzyżówka. Tylko czemu nie zainstalowano tego od razu? Będzie trzeba pruć nowe torowisko i zamykać ruch... :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 paź 2010, 15:01

Bo nie ma projektu na PŚ, a przez ten rok-półtora od jeżdżenia jednostronnie i tak by wymagała co najmniej napawania.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MC

Post autor: MC » 11 paź 2010, 16:27

A tory między wiaduktem na PŚ a torem 20-tki nie miały czasem przechodzić na wschód od jezdni i tam miałaby być krzyżówka? Wtedy nowe tory na PŚ zgadzałyby się ze starymi od Radiowej do Nowego Bemowa... :-k

ODPOWIEDZ