120Na SWING

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Ryży

Post autor: Ryży » 01 paź 2010, 21:13

Skoro każdy swing jest przypisany do danej linii to kiedy nastąpi wpisanie ich w rozkłady np. na 4?

fraktal

Post autor: fraktal » 01 paź 2010, 21:27

Nigdy, jak jeszcze co poniektórzy motorkowi będą musieli wychodzić z kabiny po to, żeby wprowadzić wózek do tramwaju, to dopiero będzie "najgorsza rzecz w karierze, jaką muszą robić" - wychodzić z tramwaju na deszcz, wiatr i mróz? BP, NMSP. A tak już całkiem spokojnie, poważnie i merytorycznie - myślę, że jest jeszcze trochę za wcześnie, w końcu nadal różni motorniczowie testują nowy tabor.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 01 paź 2010, 21:39

Ryży pisze:Skoro każdy swing jest przypisany do danej linii to kiedy nastąpi wpisanie ich w rozkłady np. na 4?
Raczej nieprędko. Jak będzie odpowiednia rezerwa uwzględniająca także szkolenia.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 01 paź 2010, 21:47

Ryży pisze:Skoro każdy swing jest przypisany do danej linii to kiedy nastąpi wpisanie ich w rozkłady np. na 4?
Są przypisane do projektów, nie do linii. Na przykład "bródnowskie" mogą jeździć na 1 i 4, mogłyby np. na 3 i 25, a nie mogłyby na 18 i 33.

@ Siecool: zakłady przyjmują tyle, ile mogą, zarazem powinno to iść w miarę równomiernie. Nie może być tak, że w tym roku tylko na Mokotów, a Wola swoje dostanie dopiero w 2013. Z drugiej strony - zakłady muszą mieć czas, by przeprowadzić szkolenia itp.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Adam G.

Post autor: Adam G. » 01 paź 2010, 22:00

Jezu, ale paranoja. Chcecie powiedzieć, że jak już będzie te 186 Swingów, to w zajezdniach będą musieli głowić się, że te to są na Bródno, inne numerki na Tarchomin, a jeszcze inne na Jana Pawła? Ktoś tu chyba stracił rozum.
noidea

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 01 paź 2010, 22:02

Tak będzie. Takie są wymogi projektów unijnych,
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

przewoz

Post autor: przewoz » 01 paź 2010, 22:02

fraktal pisze:Szarpanie przy ruszaniu - niekiedy, bardzo rzadko rzeczywiście występuje, ale myślę, że to kwestia wyczucia. .Ale jasne, że ideałem byłoby ruszanie bez żadnego szarpania.
W tym newsie jest napisane, co powoduje to szarpanie: w tym momencie będzie to brak wyczucia, bo motorowi wychylają manetkę... i nic, więc wychylają dalej no i tram wali ile się mu nastawiło do przodu. Jakby poczekać na minimum, to nic nie będzie.
Z tego co wiem faktycznie takie opóźnienie (może nie 4 sekundy) występuje, ale chyba da się do tego przyzwyczaić. Z dohamowaniem to tylko polegam na tym wpisie, bo nie znam sprawy.
W każdym razie jeżeli motorowi twierdzą, że nikt się nie interesuje tym, co zgłaszają to na prawdę jestem w stanie w to uwierzyć na podstawie doświadczeń z transportem, ale kolejowym, gdzie (jak już pisałem wielokrotnie) układa się cały pojazd ze sterowaniem na czele pod czyjeś widzimisie i potem nie widać, żeby ktokolwiek się tym interesował. Jak tak samo jest z tymi tramwajami to źle to świadczy o twórcach. Powinni się interesować swoim dzieckiem i poprawiać co się da, skoro sa takie uwagi.

Tak na marginesie motorniczy opisuje te usterki. Niekoniecznie musi to być od razu narzekanie na wszystko...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 01 paź 2010, 22:09

Adam G. pisze:Chcecie powiedzieć, że jak już będzie te 186 Swingów, to w zajezdniach będą musieli głowić się, że te to są na Bródno, inne numerki na Tarchomin, a jeszcze inne na Jana Pawła?
Tylko przez parę lat. To jest dokładnie tak, jak np. długi ITS/PKS I/PKS II/Mobilis 18/krótki ITS... Różnica taka, że jedna spółka i identyczny tabor. Ale zasada rozdysponowania dość podobna, choć z czego innego wynikająca.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Adam G.

Post autor: Adam G. » 01 paź 2010, 22:11

pawcio pisze:Tak będzie. Takie są wymogi projektów unijnych,
I dlatego Swingi tyle czasu jeździły na 9 czy 17, a nagle nie mogą opuszczać linii bródnowskich? :>
Jak dla mnie, to jest jakiś mega-przeogromny absurd, że konkretne numerki muszą iść na konkretne linie. Ile trudności to spowoduje? Ile razy za Swinga będzie musiała wyjechać stopiątka, podczas gdy 5 wozów z innej partii będzie sobie stało w zajezdni, bo nie mogą podmienić tego zepsutego?
noidea

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 01 paź 2010, 22:13

Adam G. pisze:I dlatego Swingi tyle czasu jeździły na 9 czy 17, a nagle nie mogą opuszczać linii bródnowskich? :>
Na 17 z puli tarchomińskiej, a na 9 tylko przejściowo, dopóki nie objechano innych tras. Więc żadne "tyle czasu", to było parę tygodni.
Adam G. pisze:Jak dla mnie, to jest jakiś mega-przeogromny absurd
Jakieś pomysły? :twisted:

Adam G.

Post autor: Adam G. » 01 paź 2010, 22:17

Bastian pisze:
Adam G. pisze:I dlatego Swingi tyle czasu jeździły na 9 czy 17, a nagle nie mogą opuszczać linii bródnowskich? :>
Na 17 z puli tarchomińskiej, a na 9 tylko przejściowo, dopóki nie objechano innych tras. Więc żadne "tyle czasu", to było parę tygodni.
Ale jednak, kurczę, można... I to znaczy, że obecnie pula tarchomińska jeździ na Bródno? :>
Bastian pisze:
Adam G. pisze:Jak dla mnie, to jest jakiś mega-przeogromny absurd
Jakieś pomysły? :twisted:
Ja tylko stwierdzam fakt, że albo przepisy unijne są idiotyczne i absurdalne, albo ktoś u nas je stanowczo nadinterpretuje.
noidea

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 01 paź 2010, 22:17

Adam G. pisze:podczas gdy 5 wozów z innej partii będzie sobie stało w zajezdni, bo nie mogą podmienić tego zepsutego?
Będzie pula luźna.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 01 paź 2010, 22:25

Adam G. pisze:I to znaczy, że obecnie pula tarchomińska jeździ na Bródno? :>
To jest jedna pula - w ramach projektu "Obsługa północno-wschodnich części Warszawy (...)" - obejmuje on budowę trasy Młociny - Winnica oraz modernizację trasy Dw. Wileński - Żerań Wschodni oraz zakup 60 tramwajów. Inne projekty też obejmują po ileś tam tramwajów, tyle że TW - aby obniżyć koszty - realizuje pozyskanie taboru za pomocą jednego kontraktu. Równie dobrze mogłyby kupić, powiedzmy, Citadisy na Tarchomin, Bombardiery na WZ-kę, a Pesy na Jana Pawła. Wtedy byś się nie dziwił, że nie można ich dowolnie podmieniać, prawda?
Adam G. pisze:Ja tylko stwierdzam fakt, że albo przepisy unijne są idiotyczne i absurdalne, albo ktoś u nas je stanowczo nadinterpretuje.
Wyjaśniłem - to są odrębne dofinansowania, co wynika z faktu, że można było zdobyć dofinansowanie na tabor do projektów modernizacyjnych. Plus 40 tramwajów luzem, co nie znaczy, że przeszłoby 186 luzem.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 01 paź 2010, 22:33

I jakiś urzędnik z Brukseli będzie się oglądał za Swingami i kontrolował czy jeżdżą gdzie trzeba?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 01 paź 2010, 22:34

Wystarczy Urząd Marszałkowski.

ODPOWIEDZ