Parkingi Park&Ride

Moderator: Wiliam

Rosa

Post autor: Rosa » 08 paź 2010, 16:47

Warszawski system P+R „święci triumfy”. Do parkingów codziennie całkowicie zapełnianych, dołączył w tym tygodniu postój na węźle Młociny. O 100 proc. wzrosło też zapełnienie parkingu przy ul. Połczyńskiej.

Na czteropiętrowym parkingu P+R Metro Młociny dostępnych jest 990 miejsc. To największy tego typu obiekt w Warszawie. Mimo to już drugi dzień z rzędu (od 4 października) zapełniony jest całkowicie. Zarząd Transportu Miejskiego, widząc rosnące zainteresowanie kierowców, uruchomił na terenie węzła na Młocinach drugi parking – P+R Metro Młociny II, który znajduje się tuż obok pętli tramwajowej. Zmieści się na nim 67 aut. Parking, choć działa w systemie P+R, jako jedyny jest czynny przez całą dobę. Sęk w tym, że i on błyskawicznie się zapełnił. Po godz. 10.30 także i tam znalezienie wolnego miejsca „graniczy z cudem”.

Oprócz parkingu na Młocinach, całkowicie zapełniane są codziennie postoje: Metro Marymont (391 miejsc), Metro Wilanowska (275 miejsc), Stokłosy (105 – co ciekawe są tam tylko 102 miejsca, ale kierowcy wykorzystują każdy wolny skrawek terenu) i Ursynów (162).

Wzrasta również zainteresowanie pozostałymi dwoma parkingami – Anin SKM i Połczyńska. Przy przystanku kolejowym w Aninie jest 80 miejsc. Dzień w dzień zajętych jest prawie 60. Zainteresowanie tym parkingiem wzrosło po uruchomieniu nowej linii SKM – S1 do Otwocka. Natomiast zapełnienie P+R Połczyńska wzrosło o 100 proc… w porównaniu z ubiegłym rokiem. Spośród 500 dostępnych tam miejsc zajętych jest średnio ponad 70. W ubiegłym roku zajętość nie przekraczała 35 miejsc. Kiedy, w związku z budową centralnego odcinka II linii metra, zwiększą się utrudnienia w ruchu kołowym w centrum Warszawy, powinno zwiększyć się także zainteresowanie tym parkingiem. Warto wspomnieć, że ZTM wydłużył dobę parkingową na tym obiekcie. Do niedawna, jako jedyny parking, czynny był tylko do godz. 20. Teraz – do 2.30.
http://www.ztm.waw.pl/informacje.php?i=254&c=98&l=1

Najbardziej rozczulił mnie fragment "Natomiast zapełnienie P+R Połczyńska wzrosło o 100 proc… w porównaniu z ubiegłym rokiem. Spośród 500 dostępnych tam miejsc zajętych jest średnio ponad 70. W ubiegłym roku zajętość nie przekraczała 35 miejsc." :D

MichalJ

Post autor: MichalJ » 08 paź 2010, 18:54

No, 70 to już nie zero. W początkach istnienia tego parkingu widywałem tam circa 5 pojazdów...

alojzy

Post autor: alojzy » 08 paź 2010, 20:42

Ano włąśnie, sygnalizuję to już to od pewnego czasu - P&R na Młocinach zapełniony pod korek, a za kilkanaście miesięcy na Młociny via Most Północnyruszy Białołęka i spółka.
Najwyższa pora wziąć się za budowę kolejnego P&R (obok jest pusta, zalesiona samosiejkami działka), bo inaczej będzie tam niezły sajgon.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 09 paź 2010, 0:21

Mieszkancy Tarchomina, Legionowa i Lomianek wtedy dokladnie obstawia swoimi samochodami wszystkie stacje wzdluz metra i uliczki osiedlowe w poblizu metra. Na P&R Mlocinu bedzie walka Lomianki vs Tarchomin. Zapewne kierowcy z Tarchomina po kilku razach szukania miejsca przy metrze przez dlugi czas, wybiora nastepnym razem tramwaj.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 09 paź 2010, 0:53

Tia, tramwaj... pojadą samochodem bezpośrednio do celu rezygnując z komunikacji.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 paź 2010, 1:22

jeśli mieliby pojechać, to już jeżdżą zamiast się tłuc autobusem Modlińską.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 09 paź 2010, 13:55

alojzy pisze:Najwyższa pora wziąć się za budowę kolejnego P&R (obok jest pusta, zalesiona samosiejkami działka), bo inaczej będzie tam niezły sajgon.
Jak dasz kasę na działkę i budowę to można ruszać już z kopyta. ;-)
Rosa pisze:Najbardziej rozczulił mnie fragment "Natomiast zapełnienie P+R Połczyńska wzrosło o 100 proc… w porównaniu z ubiegłym rokiem.
Brzmi to przepięknie i medialnie. ;-)
Jednak ten przyrost jest niesamowity i dotyczy ostatnich miesięcy. Trochę też pomogło wydłużenie godzin pracy. Podejrzewam, że już wkrótce przekroczona zostanie wartość 100.

Jeżeli chodzi o wielkość obecnych parkingów (pomijam Połczyńską) to jeszcze niedawno na stronie TVN Warszawa był reportaż o Stokłosach, że stoi pusty. Teraz dziwnym trafem jest już za mały. Niedługo zresztą, parkingi (na razie dwa) zostaną nieco przewietrzone. Przestanie się opłacać parkowanie na parę chwil, do biura lub na bazarek jeśli nie posiada się odpowiedniego biletu.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 09 paź 2010, 15:07

Plesim pisze:Niedługo zresztą, parkingi (na razie dwa) zostaną nieco przewietrzone. Przestanie się opłacać parkowanie na parę chwil, do biura lub na bazarek jeśli nie posiada się odpowiedniego biletu.
Czas najwyższy, choć i tak długo zajął im ten spacer po rozum do głowy.

alojzy

Post autor: alojzy » 09 paź 2010, 17:35

Plesim pisze:
alojzy pisze:Najwyższa pora wziąć się za budowę kolejnego P&R (obok jest pusta, zalesiona samosiejkami działka), bo inaczej będzie tam niezły sajgon.
Jak dasz kasę na działkę i budowę to można ruszać już z kopyta. ;-)
Niestety, decyzją Rady Miasta moja kaska idzie teraz głównie na budowę II linii metra...

Rosa

Post autor: Rosa » 10 paź 2010, 17:06

alojzy pisze:
Plesim pisze: Jak dasz kasę na działkę i budowę to można ruszać już z kopyta. ;-)
Niestety, decyzją Rady Miasta moja kaska idzie teraz głównie na budowę II linii metra...
No wiesz, aby budować parkingi P&R a nie zwykle parkingi to warunkiem koniecznym tego &R jest wlasnie metro (lub tam gdzie nie ma szans na metro bo jest zbyt daleko od Centrum, SKM czy kolej). Bez tego metra będziemy mieli parkingi jak Na Połczyńskiej czy Okeciu. To że Okecie będzie puste jest pewne bo widać jak obecnie pusty jest parking pod Decathlonem własnie na Okęciu.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 10 paź 2010, 20:46

Nie porównuj P+R Okęcie z parkingiem Decahlonu ale z parkingiem OBI na którym już jakiś czas temu pojawiły się znaki o wyłącznym przeznaczeniu dla sklepu. Właśnie tam znajduje się obecny parking przesiadkowy.
Jeżeli chodzi o sam parking to można być pewnym, że najpóźniej rok po otwarciu będzie komplet. Ja obstawiam że przy otwarciu w lipcu już w listopadzie będzie komplet.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 paź 2010, 21:03

person pisze:
Plesim pisze:Niedługo zresztą, parkingi (na razie dwa) zostaną nieco przewietrzone. Przestanie się opłacać parkowanie na parę chwil, do biura lub na bazarek jeśli nie posiada się odpowiedniego biletu.
Czas najwyższy, choć i tak długo zajął im ten spacer po rozum do głowy.
A jak to zostanie osiągnięte?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Rosa

Post autor: Rosa » 10 paź 2010, 21:07

Prędzej czy później to każdy parking w Warszawie będzie mial komplet, nie musi byc do tego dodane &R. Parking na Okęciu tez będzie mial komplet zapewne za jakieś 2-3 lata po otwarciu S2 bo z węzla do parkingu to będą 2 rzuty kamieniem ale właśnie teraz możnaby budowac parking tam gdzie jest bardziej potrzebny a ten na Okęciu we właściwym czasie.
Trudno nazwać parking przy Obim przesiadkowym skoro tam są te znaki ZAKAZUJACE parkowania. Po co ryzykowac skoro możnaby bez problemu zaparkowac pod Decathlonem ktory jest po prostu po drugiej stronie ulicy.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 10 paź 2010, 21:27

Glonojad pisze:
person pisze: Czas najwyższy, choć i tak długo zajął im ten spacer po rozum do głowy.
A jak to zostanie osiągnięte?
Pokrótce. Szlaban wyjazdowy otwierany biletem lub kartą.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 paź 2010, 21:28

To tego dotąd nie było? 8-(
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ