[art] Polska komunikacja miejska, czyli większe zło

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 paź 2010, 20:48

aqqaqq pisze: A początkiem dyskusji było pytanie, czy da się to jakoś zmienić i zachęcić ludzi do korzystania z komunikacji publicznej.
nie, nie da się zmienić i nigdy nie będzie ta i chyba nigdzie nie jest tak, żeby gdziekolwiek komunikacja przekonała wszystkich. Zawsze będzie odsetek, którym będzie nieodpowiadać, będzie niewygodnie itp.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 10 paź 2010, 14:33

Brak słów po prostu - klasyczny przykład człowieka, któremu się nie dogodzi. A jego propozycje stawiają włosy dęba...
Gazeta Wyborcza pisze:Właścicieli samochodów jest więcej

Bardzo mi przykro, ale Wam się całkowicie pomyliła kolejność. Najpierw trzeba wybudować cztery, a może pięć linii metra, parkingi podziemne pod placem Teatralnym, placem Zwycięstwa, placem Trzech Krzyży, ul. E. Plater, placem Konstytucji oraz w ścisłym centrum sześć do dziesięciu parkingów wielopoziomowych (w wielu miastach zachodnioeuropejskich jest tak, że dla mieszkańców ścisłego śródmieścia miasto dopłaca do jednego miejsca parkingowego na mieszkanie, sam tego doświadczyłem mieszkając w Monachium). Ponadto trzeba wybudować 30 do 40 tuneli lub skrzyżowań wielopoziomowych, aby upłynnić ruch, a dopiero potem można wprowadzać wasze pomysły. Podawanie przykładów z różnych miast europejskich do sytuacji Warszawy w ogóle nie przystaje, tam jest wspaniale rozwiązany transport publiczny, a w Warszawie transport publiczny jest beznadziejny i tak przez wiele lat pozostanie, bo wybudowanie czterech-pięciu linii metra potrwa pokolenia.

Poza tym niektóre Wasze informacje są trochę naciągane. Niedawno wróciłem z Londynu. Traffic wardens działają w dzielnicach centralnych, do pozostałych specjalnie się nie zapuszczają i właścicieli samochodów nie prześladują.

Mieszkam w Józefosławiu wiele razy korzystałem z komunikacji publicznej i nigdy więcej tego nie zrobię. Jest to doświadczenie upokarzające tłok, strata czasu (autobusy mają przystanki co 400 m) i smród, bo większość współpasażerów się nie myje i nie wie, co to dezodoranty. Do czasu, aż metro dotrze do Józefosławia, będę jeździł swoim samochodem i wymagał od władz miasta, aby zapewniły warunki do parkowania.

Właścicieli samochodów jest więcej niż tych, którzy ich nie mają. Dokładnie nie mają samochodów, tylko lenie i nieudacznicy i może kilku fanatyków ekologii. Właściciele samochodów po prostu nie wybiorą władz Warszawy, które będą nieprzyjazne dla samochodów. Nikt z mojej rodziny ani moich przyjaciół (a mam ich wielu) na władze zwalczające samochody nie zagłosuje. Wyskakujecie przed orkiestrę, to nie ma sensu.

Ksawery Wróblewski
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

RobertD

Post autor: RobertD » 10 paź 2010, 15:07

No gościu się trochę zapędził z tym 30 do 40 tuneli lub skrzyżowań wielopoziomowych. Swoją drogą ciekawe jaki jest maksymalny procent udziału komunikacji zbiorowej dla wielomilionowych miast. Podejrzewam, że jakieś 70%. Jak w Warszawie jest 60%, to wiele się już nie wyciśnie, sorry. Widać to właśnie po takich co jak do Józefosławia mu metra nie dociągną, to zawsze wsiądzie w samochód.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 paź 2010, 15:08

Całe szczęście, będzie wybierał burmistrza Piaseczna. Albo innego wójta Pcimia.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 10 paź 2010, 18:38

Gazeta Wyborcza pisze:Właścicieli samochodów jest więcej
(...)
Właścicieli samochodów jest więcej niż tych, którzy ich nie mają. Dokładnie nie mają samochodów, tylko lenie i nieudacznicy i może kilku fanatyków ekologii. (...)
Ksawery Wróblewski
Argument koronny. Zupełnie z dupy, ale za to jak brzmi. Zmotoryzowany arystokrata psia mać.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

bartoni722

Post autor: bartoni722 » 10 paź 2010, 19:05

Bardzo mi przykro, ale Wam się całkowicie pomyliła kolejność
A gościowi pomyliło się miejsce do wylewania swoich żali. Aż dziw, że do gazety biorą takie głupoty! #-o
strata czasu (autobusy mają przystanki co 400 m)
Zdziwiłby się jakby to wprowadzono. 739 Dąbrówka następny przystanek Srebrnych Świerków i nie będzie przystanku co 400m. ](*,)
Niedawno wróciłem z Londynu.
Ach, jak fajnie, teraz wszyscy potniemy się z zazdrości!
Do czasu, aż metro dotrze do Józefosławia,
Już może zacząć kopać to metro! :-s
Dokładnie nie mają samochodów, tylko lenie i nieudacznicy i może kilku fanatyków ekologii.
Trzymajcie mnie, bo nie wyrobię :killer: Ile ja znam osób które nie mają samochodu, a są porządnymi ludźmi...
Nikt z mojej rodziny ani moich przyjaciół (a mam ich wielu)
Współczucia dla przyjaciół.

[ Komentarz dodany przez: Bastian: |10 Paź 2010|, 2010 19:32 ]
Korekta cytowania.
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. :(

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 10 paź 2010, 19:09

Skąd się tacy ludzie biorą #-o
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 10 paź 2010, 19:15

Nie wiem... Ale ich pojawianie się w prasie jest przeważnie powiązane z wyborami... :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

bosman30
Kontakt:

Post autor: bosman30 » 10 paź 2010, 19:19

Zaraz sobie mieszkancy Helu karzą przekopać Metro z węzłem przesiadkowym na Hucisku w Gdańsku ;-)
Operator Żurawia Wieżowego :-D

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 11 paź 2010, 6:43

Ksawery Wróblewski pisze:Właścicieli samochodów jest więcej

bo większość współpasażerów się nie myje i nie wie, co to dezodoranty
O sąsiadach tak pisze? Bo ja z takim problemem na prawdę rzadko się spotykam.
Ksawery Wróblewski pisze:Do czasu, aż metro dotrze do Józefosławia, będę jeździł swoim samochodem i wymagał od władz miasta, aby zapewniły warunki do parkowania.
Józefosław ma prawa miejskie? :smile:
Ksawery Wróblewski pisze:Właściciele samochodów po prostu nie wybiorą władz Warszawy
Ci z Józefosławia? Oczywiście nie będą mieli możliwości - chyba że zapomnieli się "przemeldować".
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 11 paź 2010, 6:52

Nie. Wychodzi na to, że paaan Ksawery nie tylko czeka na metro, ale i na prawa miejskie Józefosławia :keke:

drapka

Post autor: drapka » 11 paź 2010, 9:13

R-9 Chełmska pisze:Skąd się tacy ludzie biorą #-o
Nie wiem, ale prawdę powiedziawszy gdyby mi przyszło dojeżdżać codziennie takim busem z Józefosławia, to prawdopodobnie nie byłbym entuzjastycznie nastawiony do komunikacji zbiorowej. Co innego, gdyby ten pan mieszkał gdzieś w pobliżu stacji przyzwoicie zrobionej kolei dojazdowej i mimo to był niezadowolony. Ale że ktoś zamiast stać w korku na Puławskiej w 709 czy innym 739 woli stac w korku we własnym samochodzie, to jeszcze jestem w stanie zrozumieć.
A z tymi tunelami to tez ma trochę racji. Niestety w Warszawie raczej jest tak, ze PRZEZ centrum jedzie duzo tych, którzy nie jadą DO centrum. Może nie 40, ale ze 4.
No tyle rozsądku wyłowiłem z steku bzdur. Bo sądzę, ze ten facet jet z takich, co to nawet jak to metro mu dokopią do własnego ogródka, to bedzie jęczał, że wieje, trzęsie i hałasuje i on nie będzie nim jeździł.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 paź 2010, 14:15

Jak już budować tunele, to dlaczego dla aut, a nie np. tramwajów czy autobusów?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 11 paź 2010, 16:46

Glonojad pisze:Jak już budować tunele, to dlaczego dla aut, a nie np. tramwajów czy autobusów?
Bardzo proste - komunikacja na powierzchni jest zyliardkrotnie bardziej dostępna ;)
[evil mode="unreal"] W sumie to nie miałbym nic przeciwko zakopaniu takich całych Alej pod ziemie na centralnym odcinku (dajmy Muzeum - Zawiszy), niech sie tam spaliny trójpasmówkami kiszą, a wierzchem zostawić busy, tramy, lokalne dojazdy jednopasmowe i szersze deptaki z większą ilością zieleni :devil2: [/evil mode]

Awatar użytkownika
Pagan

Post autor: Pagan » 12 paź 2010, 11:29

drja pisze:W sumie to nie miałbym nic przeciwko zakopaniu takich całych Alej pod ziemie na centralnym odcinku (dajmy Muzeum - Zawiszy), niech sie tam spaliny trójpasmówkami kiszą, a wierzchem zostawić busy, tramy, lokalne dojazdy jednopasmowe i szersze deptaki z większą ilością zieleni
Mi się to podoba :D
.: !Perkunu Yra Dang! :.
Obrazek

ODPOWIEDZ