Komunikacja miejska na Dolnym Mokotowie

Moderator: Wiliam

MichalJ

Post autor: MichalJ » 20 paź 2010, 13:16

Co za niespodzianka, ktoś z Mokotowa do Śródmieścia jeździ...

W 131 na Spacerowej dziś o 10:00 około 30 osób stało, w innych kierunkach w tym samym czasie luzik...

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 20 paź 2010, 13:17

Lukasz436 pisze:Ale kurs o 7:24 z Dolnej był na Bank nie zabieralny. Kolejne 116 które widziałem puste też nie jechały.
Czyli to ten sam kurs. Takie tłumy by waliły z Kostrzewskiego na Trakt :-k ?
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 20 paź 2010, 13:32

volviak pisze:Takie tłumy by waliły z Kostrzewskiego na Trakt :-k ?
Swego czasu jeździłem do pracy następnym 116 lub dwa kursy później i frekwencja była do wytrzymania. Relacji na trakt nie powinno się wzmacniać. Co innego do Centrum - tu rzeczywiście bywa niewesoło.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Zebra

Post autor: Zebra » 20 paź 2010, 13:47

R-9 Chełmska pisze:
volviak pisze:Takie tłumy by waliły z Kostrzewskiego na Trakt :-k ?
Swego czasu jeździłem do pracy następnym 116 lub dwa kursy później i frekwencja była do wytrzymania. Relacji na trakt nie powinno się wzmacniać. Co innego do Centrum - tu rzeczywiście bywa niewesoło.
Przepraszam, czy Panowie z choinki się urwali? Jak już napisał MichałJ, taki to cud że ludzie do Centrum jeżdżą?

I żadne protezy do Pl. Konstytucji. 519 Wilanów - Centralny, dla jednego przystanku (Stegny, bo z Batumi można bez żadnego problemu dojść do Św. Bonifacego) nie powinno się odcinać całych Stegien Południowych i (docelowo) Miasteczka Wilanów. I jeszcze jakby 519 wyeliminować Truskawiecką i Czarnomorską...

W tej relacji od bardzo dawna jest nieciekawie i nic się nie zmienia. W tym kontekście żal patrzeć na ilość utopionych brygad w coraz bardziej zmasakrowanym korkami 501. I czytać o utopijnych pomysłach wożenia Stegien do Dworca Południowego. Wilanów też woli 519 niż 139/710/724 + metro (a łączną częstotliwość mają podobną do 519 i objazdu już nie ma).

drapka

Post autor: drapka » 20 paź 2010, 13:52

volviak pisze:Czyli to ten sam kurs. Takie tłumy by waliły z Kostrzewskiego na Trakt ?
Z Kostrzewskiego na 501/519 może?
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 paź 2010, 14:03

porównywanie gówien z Wilanowskiej z 519 to demagogia.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Lipa

Post autor: Lipa » 20 paź 2010, 14:20

Zebra pisze:I jeszcze jakby 519 wyeliminować Truskawiecką i Czarnomorską...
Jak można postulować wywalenie przystanków w środku osiedla, które ta linia wozi do centrum? :shock:

MichalJ

Post autor: MichalJ » 20 paź 2010, 14:22

Glonojad pisze:porównywanie gówien z Wilanowskiej z 519 to demagogia.
Już 217 sytuację w rejonie Wilanowska/Sobieskiego podobno (sam nie sprawdzałem) wyraźnie zmieniło. Gdyby taka linia jechała z Wilanowa (Powsina)...

W sytuacji, gdy do wyboru jest 519 i podmiejski plankton, to wyboru nie ma.

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 20 paź 2010, 16:23

volviak pisze:
Lukasz436 pisze:Ale kurs o 7:24 z Dolnej był na Bank nie zabieralny. Kolejne 116 które widziałem puste też nie jechały.
Czyli to ten sam kurs. Takie tłumy by waliły z Kostrzewskiego na Trakt :-k ?
Dodam że pierwsze przed 116 było 195...

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 20 paź 2010, 16:26

Jarek pisze:A może po prostu 501 skrócić do metra i niech jeździ tak często, jak to tylko konieczne. Choćby co 3 min. Jedyny słaby punkt takiej trasy to zawracanie w rejonie pl. Konstytucji. Występują problemy z przepustowością.
Nie, skrócić do DwC.
To jest prowokacja, żeby ludziom kazać się przesiadać na jedną stację do Metra. Przecież to jest chore.

PS. A jak nie ma miejsca na DwC, to niech sobie zawraca na Rondzie Dmowskiego. Szybciej i łatwiej tam pójdzie niż na Pl. Konstytucji.
Lukasz436 pisze:zatrzymać E-2 przy Dolnej może jako 4xx
Broń Boże.
E-2 niech sobie jeździ.
501 skrócone do Centrum i częściej oraz 116 częściej i po sprawie.
Lukasz436 pisze:Nawet w 119 (króciutki Solaris) było kiepsko.
To przez Bobrowiecką, na której w godzinach szczytu wsiadają i wysiadają arcydzikie tłumy.

[ Dodano: |20 Paź 2010|, 2010 16:28 ]
MichalJ pisze:Już 217 sytuację w rejonie Wilanowska/Sobieskiego podobno (sam nie sprawdzałem) wyraźnie zmieniło. Gdyby taka linia jechała z Wilanowa (Powsina)...
Owszem, poprawiło.
217 zyskało na popularności do tego stopnia, że w szczycie przydałyby się tam SU12.
MichalJ pisze:131
Tej linii przydałoby się wzmocnienie, bo coś za tłoczno jest ostatnio. I to także za PlUL w kier. Sadyby.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 20 paź 2010, 16:51

Lukasz436 pisze:Dodam że pierwsze przed 116 było 195...
Tylko, że na tej drugiej zapchanie to norma.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 20 paź 2010, 17:17

Lukasz436 pisze:Dzisiaj w okolicach 7:20 wylądowałem na Dolnej. Przyjechałem w miarę ładnie wypełnionym Solarisem na 503. Musiałem dotrzeć na Spacerową - iść za bardzo mi się nie chciało. Poczekam na jakiegoś czarnego. Ze zdumienia przecierałem oczy:
195 podjeżdża wypełnione na maksa (prawie nie zabieralne).
116 podjeżdza wypełnione na maksa (na bank nie zabieralne).

Gdy już dojechałem na Spacerową przecieram dalej oczy.
501 kurs przegubowy - wypełniony na maksa
501 kurs krótki - czarno w autobusie...
E-2 pełne na Full...
166 pełne na Full (Ikarus).
519 pełne na Full.....

Nawet w 119 (króciutki Solaris) było kiepsko.

Dopiero teraz uświadomiłem sobie że potrzeba tam na pewno:
Wzmocnić relację do Centrum - 501 co 3 - 4 minuty i zatrzymać E-2 przy Dolnej może jako 4xx. Rano może wzmocnić jeszcze 116 do 5 - 6 minut.

Może to pomoże - ale ogólnie jeden wielki szok.
E-2 to nie tylko tu: Spacerowa, Ordynacka i jeszcze kilka, jako ekspres linia się skończyła.

[ Dodano: |20 Paź 2010|, 2010 17:18 ]
volviak pisze:
Lukasz436 pisze:Dodam że pierwsze przed 116 było 195...
Tylko, że na tej drugiej zapchanie to norma.
1-2 kursy poranne, poza tym coraz gorzej z frekwencją

[ Dodano: |20 Paź 2010|, 2010 17:19 ]
BJ pisze:
Jarek pisze:A może po prostu 501 skrócić do metra i niech jeździ tak często, jak to tylko konieczne. Choćby co 3 min. Jedyny słaby punkt takiej trasy to zawracanie w rejonie pl. Konstytucji. Występują problemy z przepustowością.
Nie, skrócić do DwC.
To jest prowokacja, żeby ludziom kazać się przesiadać na jedną stację do Metra. Przecież to jest chore.
PS. A jak nie ma miejsca na DwC, to niech sobie zawraca na Rondzie Dmowskiego. Szybciej i łatwiej tam pójdzie niż na Pl. Konstytucji.
pl. Konstytucji to optimum, dalsza jazda to topienie wozów.

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 20 paź 2010, 19:37

Dęboszczak pisze:E-2 to nie tylko tu: Spacerowa, Ordynacka i jeszcze kilka, jako ekspres linia się skończyła.
Raczysz żartować? Jeśli na obu kawałkach jeździ zapchane po wrąbek właśnie z powodu swojej szybkości, to raz, dowalanie jej tych przystanków - zwłaszcza tak absurdalnych jak Ordynacka - tenże atut zniszczy, a dwa, chcesz ratować komunikację na zapchanym ciągu dokładając na kilku przystankach kolejną i tak już zapchaną linię? Gratuluję dobrego poczucia humoru. Jeżeli to jest ten poziom merytoryczny, jaki panuje w ZTM, to wolę nie wiedzieć więcej. =;
Dęboszczak pisze:1-2 kursy poranne, poza tym coraz gorzej z frekwencją
Przeczy to zarówno przezentowanym tu przez wiele osób relacjom (wszyscy kłamią? front obrony 195?), ale załóżmy, że faktycznie podaż spadła. Dzięki komu? Kto ją skrócił do "nigdzie" czyli pl. Piłsudskiego, dzięki czemu nie dowozi z południa do WZ-tki? Kto konsekwentnie stosował politykę wygaszania podaży, pakując na to gnioty i solówki? Kto nie potrafi - jeśli założyć, że racja jest gdzieś po środku - nie potrafi dopasować podaży do popytu, czyli wzmocnić 195 w szczycie? Krasnale się na to uwzięły?
Dęboszczak pisze:pl. Konstytucji to optimum, dalsza jazda to topienie wozów.
Pl. Konstytucji to jest "nigdzie" takie samo, jak Piłsudskiego. Linia ( i parę innych z południa, jak 515) powinna kończyć przystanek za Alejami. Nie koniecznie na DwC - brakuje w mieście pętli w okolicach Świętokrzyskiej (jazda prosto Marszałkowską pozwoliłąby uniknąć korka do lewoskrętu - jakieś kryterium w stylu dawnego 404 może?). Dlaczego DJKN chcesz ludzi jadących do ciągów W-Z jak Aleje wsadzać koniecznie i za wszelką cenę na _jedna_ cholerną stację do kreta? Żeby do reszty skomplikować każdemu plan podróży i wydłużyć podróż o parę minut? To wszystko powinno pracować "na zakładkę" a nie na niedomiar, zwłaszcza w centrum. Dobrym przykładem jest 410 - kraniec kawałek za głównym generatorem/odbiorcą potoków, a nie przed, jak to jest na PlK.

Ale nie, mamy stado dogmatów, których nie idzie złamać, bo są świętością najświętszą, dlatego właśnie KM w tym rejonie wygląda dennie i nie jesteście w stanie wyprodukować w oparciu o te wymyślone czynniki brzegowe wygenerować niczego lepszego, to zróbmy z E-2 czarnucha, na pewno rozwiąże to wszystkie problemy.

Ręce, i co tam człowiekowi w miarę luźno lata, opadają.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 20 paź 2010, 20:08

Dęboszczak pisze:pl. Konstytucji to optimum, dalsza jazda to topienie wozów.
Raczej topienie ludzi pod ziemią. Na upartego, z placu Konstytycji lepiej się opłaca iść pieszo do ZP MUZEUM NARODOWE, niż przesiadać się w metro, zeby jechać do Centrum. Po prostu przejazd metrem jedną stację jest nieopłacalny czasowo.

Ponadto gdzie tam masz topienie wozów? Kryterium przy ZP Centrum to góra jedna brygada. Max dwie. 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
chruscik
Dysklawiaturzysta
Kontakt:

Post autor: chruscik » 20 paź 2010, 20:09

BJ pisze:
Lukasz436 pisze:Nawet w 119 (króciutki Solaris) było kiepsko.
To przez Bobrowiecką, na której w godzinach szczytu wsiadają i wysiadają arcydzikie tłumy.
to fakt, na bobrowieckiej 9 bardzo czesto sa szkolenia/kongresy i tlumy wala z walizkami na dwc. rano studenci/uczniowie, popoludniu wszyscy razem. cale szczescie, ze autobusy przyjezdzaja praktycznie PUSTE :D i z trudem, ale miescimy sie wszyscy :)
MOBILIS Ursus

ODPOWIEDZ