Poważnie powątpiewam w Twoją umiejętność kulturalnego, spokojnego i rzeczowego składania reklamacjirhemek pisze:Za co?? Za kulturalnie skladana reklamacje???zzz pisze:czyli jednak sie obrazili....
Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Powaznie powatpiewam czy Twoja opinia ma dla mnie jakiekolwiek znaczenie.
Jednoczesnie zycze ci, abys znalazl sie w takiej sytuacji jak ja, i mial do czynienia z ta pseudofirma.
[ Dodano: |20 Paź 2010|, 2010 22:16 ]
Dzis widzialem kontrole na Miedzylesiu. Pewnie znowu to moja wina ??:P
Jednoczesnie zycze ci, abys znalazl sie w takiej sytuacji jak ja, i mial do czynienia z ta pseudofirma.
[ Dodano: |20 Paź 2010|, 2010 22:16 ]
Dzis widzialem kontrole na Miedzylesiu. Pewnie znowu to moja wina ??:P
Odnosnie tej sprawy z kontrolerem renomy to pisemko , ktore przyszlo. Podobno osobnik ten( tak twierdza jak zadzwonilem) tlumaczy sie ze nie bylo biletu
W nawiązaniu do e-maila z datą wpływu 13 października 2010 r. w sprawie wystawienia wezwania seria i nr jw. na nazwisko xxxxxx „Koleje Mazowieckie – KM” sp. z o.o. uprzejmie informuje, iż zgodnie z postanowieniami § 16 Regulaminu odprawy oraz przewozu osób, rzeczy i zwierząt przez „Koleje Mazowieckie - KM” (RP-KM) stanowiącego Załącznik do Uchwały Nr 158/Z/2008 Zarządu Spółki „Koleje Mazowieckie - KM” sp. z o.o. z dnia 28 kwietnia 2008 r. (www.mazowieckie.com.pl) jeżeli wezwanie do zapłaty wystawiono podróżnemu, który oświadczy, że posiada
1) uprawnienie do bezpłatnego lub ulgowego przejazdu;
2) ważny bilet okresowy imienny,
ale nie przedstawi w pociągu ważnego dokumentu poświadczającego to uprawnienie, albo biletu okresowego - należności wykazane w wezwaniu do zapłaty zostaną umorzone po uiszczeniu opłaty manipulacyjnej, pod warunkiem udokumentowania przez podróżnego faktu posiadania biletu okresowego imiennego albo uprawnienia do bezpłatnego lub ulgowego przejazdu i złożenia pisemnej reklamacji w terminie 7 dni od daty przejazdu (termin 7 dni jest zachowany, jeżeli reklamacja w tym terminie wpłynie do Wydziału Windykacji).
Do reklamacji należy dołączyć:
a) potwierdzoną za zgodność z oryginałem (np. przez upoważnionego pracownika KM, wystawcę, notariusza) kopię dokumentu poświadczającego posiadanie – w czasie odbywania przejazdu – uprawnienia do bezpłatnego bądź ulgowego przejazdu;
b) potwierdzoną za zgodność z oryginałem (np. przez upoważnionego pracownika KM, notariusza) kopię biletu okresowego imiennego ważnego – w czasie odbywania przejazdu;
c) oryginał wezwania do zapłaty;
d) dowód wniesienia opłaty manipulacyjnej w wysokości 12,00 zł na konto wskazane w wezwaniu do zapłaty.
Stosowne pouczenie znajduje się na odwrocie wezwania do zapłaty.
Podczas przejazdu pociągiem KM-30527 w dniu 12 października 2010 r. na odcinku Warszawa Powiśle – Warszawa Anin nie okazała xxxxxxx ważnego dokumentu poświadczającego uprawnienie do przejazdu ulgowego.
W związku z dopełnieniem wymogu koniecznego do pozytywnego rozpatrzenia reklamacji „Koleje Mazowieckie – KM” sp. z o.o. prosi o uregulowanie opłaty manipulacyjnej w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego pisma.
Kwotę 12,00 zł należy wnieść:
za pośrednictwem banku lub poczty na rachunek Nr 54 1240 1082 1111 0010 1924 1590 Bank Pekao SA VI Oddział w Warszawie lub
w kasie Spółki „Koleje Mazowieckie – KM” w Warszawie, ul. Lubelska 1, w niżej wymienionych dniach roboczych i godzinach: poniedziałek 7:00 – 16:00, środa 8:17 – 17:00 , wtorek, czwartek, piątek 8:00 – 16:00
powołując się na numer wezwania.
W przeciwnym razie, na podstawie ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. Prawo przewozowe art.75, ust 1 (Dz. U. z 2000 r. Nr 50, poz. 601 z późn. zm.) zostanie wniesiony pozew do Sądu o zasądzenie należności wynikających z wystawionego wezwania do zapłaty wraz z odsetkami i kosztami sądowymi.
Jak sie od tego odwolac?
Bo to jest teraz zwykle naciaganie....
I klamstwo
W nawiązaniu do e-maila z datą wpływu 13 października 2010 r. w sprawie wystawienia wezwania seria i nr jw. na nazwisko xxxxxx „Koleje Mazowieckie – KM” sp. z o.o. uprzejmie informuje, iż zgodnie z postanowieniami § 16 Regulaminu odprawy oraz przewozu osób, rzeczy i zwierząt przez „Koleje Mazowieckie - KM” (RP-KM) stanowiącego Załącznik do Uchwały Nr 158/Z/2008 Zarządu Spółki „Koleje Mazowieckie - KM” sp. z o.o. z dnia 28 kwietnia 2008 r. (www.mazowieckie.com.pl) jeżeli wezwanie do zapłaty wystawiono podróżnemu, który oświadczy, że posiada
1) uprawnienie do bezpłatnego lub ulgowego przejazdu;
2) ważny bilet okresowy imienny,
ale nie przedstawi w pociągu ważnego dokumentu poświadczającego to uprawnienie, albo biletu okresowego - należności wykazane w wezwaniu do zapłaty zostaną umorzone po uiszczeniu opłaty manipulacyjnej, pod warunkiem udokumentowania przez podróżnego faktu posiadania biletu okresowego imiennego albo uprawnienia do bezpłatnego lub ulgowego przejazdu i złożenia pisemnej reklamacji w terminie 7 dni od daty przejazdu (termin 7 dni jest zachowany, jeżeli reklamacja w tym terminie wpłynie do Wydziału Windykacji).
Do reklamacji należy dołączyć:
a) potwierdzoną za zgodność z oryginałem (np. przez upoważnionego pracownika KM, wystawcę, notariusza) kopię dokumentu poświadczającego posiadanie – w czasie odbywania przejazdu – uprawnienia do bezpłatnego bądź ulgowego przejazdu;
b) potwierdzoną za zgodność z oryginałem (np. przez upoważnionego pracownika KM, notariusza) kopię biletu okresowego imiennego ważnego – w czasie odbywania przejazdu;
c) oryginał wezwania do zapłaty;
d) dowód wniesienia opłaty manipulacyjnej w wysokości 12,00 zł na konto wskazane w wezwaniu do zapłaty.
Stosowne pouczenie znajduje się na odwrocie wezwania do zapłaty.
Podczas przejazdu pociągiem KM-30527 w dniu 12 października 2010 r. na odcinku Warszawa Powiśle – Warszawa Anin nie okazała xxxxxxx ważnego dokumentu poświadczającego uprawnienie do przejazdu ulgowego.
W związku z dopełnieniem wymogu koniecznego do pozytywnego rozpatrzenia reklamacji „Koleje Mazowieckie – KM” sp. z o.o. prosi o uregulowanie opłaty manipulacyjnej w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego pisma.
Kwotę 12,00 zł należy wnieść:
za pośrednictwem banku lub poczty na rachunek Nr 54 1240 1082 1111 0010 1924 1590 Bank Pekao SA VI Oddział w Warszawie lub
w kasie Spółki „Koleje Mazowieckie – KM” w Warszawie, ul. Lubelska 1, w niżej wymienionych dniach roboczych i godzinach: poniedziałek 7:00 – 16:00, środa 8:17 – 17:00 , wtorek, czwartek, piątek 8:00 – 16:00
powołując się na numer wezwania.
W przeciwnym razie, na podstawie ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. Prawo przewozowe art.75, ust 1 (Dz. U. z 2000 r. Nr 50, poz. 601 z późn. zm.) zostanie wniesiony pozew do Sądu o zasądzenie należności wynikających z wystawionego wezwania do zapłaty wraz z odsetkami i kosztami sądowymi.
Jak sie od tego odwolac?
I klamstwo
rhemek pisze:Podobno menda( tak twierdza jak zadzwonilem) tlumaczy sie ze nie bylo biletu
Czytac potrafi?rhemek pisze:Podczas przejazdu pociągiem KM-30527 w dniu 12 października 2010 r. na odcinku Warszawa Powiśle – Warszawa Anin nie okazała Pana żona ważnego dokumentu poświadczającego uprawnienie do przejazdu ulgowego.
Ale od czego? Reklamacje uwzglednili i zgodnie z regulaminem naliczyli oplate manipulacyjna. Trzeba bylo nie podpisywac wezwania do zaplaty, za przejazd bez dokumentu poswiadczajacego ulge.rhemek pisze:Jak sie od tego odwolac?
I klamstwo
Chwilke.
Na wezwaniu do zaplaty ktore wzial kontroler byl wyrazny dopisek, ze dokument byl.
Nie chodzi o 12 zl, chodzi o zasade. Bo kontrolerzy sa od tego, zeby przestzregac obowiazujacych przepisow.
Zreszta juz wyjanialem telefonicznie, calkowicie uznali tam moja racje, ze nie powinno byc takiego pisma. I ze mam napisac odwolanie. Sami nie wiedza, dlaczego cos takiego przyszlo.
Na wezwaniu do zaplaty ktore wzial kontroler byl wyrazny dopisek, ze dokument byl.
Nie chodzi o 12 zl, chodzi o zasade. Bo kontrolerzy sa od tego, zeby przestzregac obowiazujacych przepisow.
Zreszta juz wyjanialem telefonicznie, calkowicie uznali tam moja racje, ze nie powinno byc takiego pisma. I ze mam napisac odwolanie. Sami nie wiedza, dlaczego cos takiego przyszlo.
Z góry przyznaję, że się czepiam, ale opisywana wersja zdarzeń powinna być chyba jedna i spójna, prawda?
Użytkownik "zzz" zacytował fragment odpowiedzi, którą wstawił tutaj rhemek:rhemek pisze:Wlasnie przezylem kontrole w KM renomiarza i gnoj wystawil znajomej z ktora jechalem kare mimo pokazania dokumentu uprawniajacego do ulgi.
Użytkownik rhemek wyiksował natychmiast fragment zacytowanego pisma:zzz pisze:Podczas przejazdu pociągiem KM-30527 w dniu 12 października 2010 r. na odcinku Warszawa Powiśle – Warszawa Anin nie okazała Pana żona ważnego dokumentu poświadczającego uprawnienie do przejazdu ulgowego.
rhemek pisze:Podczas przejazdu pociągiem KM-30527 w dniu 12 października 2010 r. na odcinku Warszawa Powiśle – Warszawa Anin nie okazała xxxxxxx ważnego dokumentu poświadczającego uprawnienie do przejazdu ulgowego.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No, to chyba dobrze, że Rhemek zna swoją żonę?
BP, NMSP
BP, NMSP
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
MZ: Nie chcialem podawac publicznie wszystkich powiazan osobistych. Po prostu nie lubie. Dlatego lekko ten jeden szczegol nagialem. Jak wklejalem pismo bylem wnerwiony i przeoczylem, zdarza sie.
Nie uwazam, zeby to mialo akurat znaczenie dla tej sytuacji.
[ Dodano: |22 Paź 2010|, 2010 21:34 ]
Co do tej sytuacji: wyglada ze Renoma boi sie o reputacje i beda starali sie to zafałszować . Nie odpuszcze im nawet jesli ma sie to skonczyc w sadzie.
Nie uwazam, zeby to mialo akurat znaczenie dla tej sytuacji.
[ Dodano: |22 Paź 2010|, 2010 21:34 ]
Co do tej sytuacji: wyglada ze Renoma boi sie o reputacje i beda starali sie to zafałszować . Nie odpuszcze im nawet jesli ma sie to skonczyc w sadzie.
Bynajmniej w 3-miescie dawno ją stracilirhemek pisze:wyglada ze Renoma boi sie o reputacje i beda starali sie to zafałszować
Poniżej wklejam link,w zakładce masz jak Jurek z nimi walczy w Gdańsku.
http://www.makiela.pl/
Operator Żurawia Wieżowego
Acha, czyli czeka mnie dluga walka o te 12 zl, ale mam wprawe, od lutego do sierpnia walczylem ze SM za nieuzadniony mandat i w sadzie wygralem , nawet z kosztow sadowych mnie zwolnili.
I nie chodzi mi o te smieszne pieniadze ale o fakt , ze racja byla po mojej stronie i ze tak jak pasazer nie moze jezdzic bez biletu , tak samo nie moze byc naciagany przez przewoznika.
I nie chodzi mi o te smieszne pieniadze ale o fakt , ze racja byla po mojej stronie i ze tak jak pasazer nie moze jezdzic bez biletu , tak samo nie moze byc naciagany przez przewoznika.
Nie za przejscie o 24 w nocy podczas zamieci przez pusta Czecha na czerwonym, bo sygnalizator wlaczajacy swiatlo na zadanie z powodu mrozu szwankowal. Oczywiscie jedynym samochodem okazala sie stojaca od strony Kajki akurat straz miejska. Mandatu (100 zl )nie przyjalem, sad grodzki zalozyl bez rozprawy 650 zl , odwolalalem sie i na rozprawie wygralem.bosman30 pisze:A mandat od SM za brak kwitka z parkometru??
Z tego, co pamiętam sprawę, dokument był i zostało to zaznaczone, tylko z jakichś powodów go nie uznano. Nie należy się więc opłata manipulacyjna, ponieważ opłata dodatkowa została wystawiona nieprawidłowo.zzz pisze: Ale od czego? Reklamacje uwzglednili i zgodnie z regulaminem naliczyli oplate manipulacyjna. Trzeba bylo nie podpisywac wezwania do zaplaty, za przejazd bez dokumentu poswiadczajacego ulge.
Podpisanie nie ma nic do rzeczy. To nie jest mandat karny.
Pozostała droga sądowa.rhemek pisze: Jak sie od tego odwolac?
jezeli podpisujesz wezwanie do zaplaty za przejazd bez dokumentow potwierdzajacych ulge to oznacza, ze sie z tym zgadzasz.bepe pisze:Podpisanie nie ma nic do rzeczy. To nie jest mandat karny.
ps rhemek uscislil pozniej ze na wezwaniu byla dopiska, ze dokument okazal, a kanar uznal za nie wazny. Co zmienia sprawe bo KM powinny uznac pomylke kanara i anulowac wezwanie bez oplaty manipulacyjnej.