MAN Lion's 2010
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ja widziałem. Bez pasażerów, ale widziałem.
Ja nie widziałem, ale słyszałem historie jak jakiś kierowca zjeżdza z DWC na R-13 z nocki Jelczykiem 49xx 105km/h i jak policja go zaczęła gonić to złapali go dopiero na zajezdniMichalJ pisze: Widział ktoś w Warszawie autobus jadący ponad 100 km/h, z kagańcem czy bez?
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Pytanie więc, po co Mobilis zakłada swym wozom kagańce na 60-65, ITS bodaj na 80 czy 85, MZA na 70, a PKS na 80...Szeregowy_Równoległy pisze:Jeśli go nie ma, to nie spełnia warunków technicznych określonych przepisami i nie powinien być dopuszczony do ruchu.
[ Dodano: |9 Lis 2010|, 2010 22:16 ]
Widziałem filmik zrobiony komórką przez kierowcę, jak jechał 120 km/h z pasażerami Ikarusem po Przyczółkowej na 710 kilka lat temu.MichalJ pisze:W przepisie jest obowiązkowy kaganiec na 100 km/h? Widział ktoś w Warszawie autobus jadący ponad 100 km/h, z kagańcem czy bez?
I naprawdę - ręczę za jego autentyczność.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Przypuszczalnie chodzi o to, żeby uniemożliwić jazdę z szaleńczą prędkościa. Pewna forma zapobiegliwości. Sam po sobie wiem, że zdrowiej dla wszystkich, jak jednak mam ten ogranicznik.BJ pisze:Pytanie więc, po co Mobilis zakłada swym wozom kagańce na 60-65, ITS bodaj na 80 czy 85, MZA na 70, a PKS na 80...Szeregowy_Równoległy pisze:Jeśli go nie ma, to nie spełnia warunków technicznych określonych przepisami i nie powinien być dopuszczony do ruchu.
Autentyczność filmiku to może i tak, ale autentyczność wskazań prędkościomierza? Zdaje mi się, że Ikarus po prostu nie da rady fizycznie wyciągnąć takiej prędkości, no może w konfiguracji takiej, jaką miał 2453. Na kierowcę jadącego z pasażerami ponad 100km/h trafiłem tylko raz, były to początki ITSowych przegubów.BJ pisze:Widziałem filmik zrobiony komórką przez kierowcę, jak jechał 120 km/h z pasażerami Ikarusem po Przyczółkowej na 710 kilka lat temu.
I naprawdę - ręczę za jego autentyczność.
noidea
To było jeszcze w czasach, kiedy na Woronicza były Ikarusy z silniejszymi silnikami niż obecnie i w nich można było "zamknąć szafę".Adam G. pisze:Autentyczność filmiku to może i tak, ale autentyczność wskazań prędkościomierza? Zdaje mi się, że Ikarus po prostu nie da rady fizycznie wyciągnąć takiej prędkości, no może w konfiguracji takiej, jaką miał 2453.
No i zamknięto.
Nie jestem pewien, ale chyba ktoś tu wspominał o jakimś rekordzie (bez pasażerów), to był ikarus jadący 120-140 złapany przez fotoradar, gdzieś w okolicach Okęcia. Ręki sobie nie dam uciąć.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
ITS 80-85? Coś mi się to nie widzi. Chyba że chodzi o jakieś konkretne wozy. Notorycznie w przeciwpotokach, gdzie w autobusie jest mało pasażerów, zdarza się, że ITS dodaje gazu i jestem pewien, że jedzie w okolicy setki. Sprzyjają temu takie miejsca, jak Most Grota czy Jagiellońska. Natomiast co do ikarusów... Niedowiarkom polecam przejażdżkę wieczornym bizonem na 705 w kierunku Warszawy. Sam ostatnio mało życiem nie przypłaciłem takiej przejażdżki, na pewno momentami jechał ponad sto.Pytanie więc, po co Mobilis zakłada swym wozom kagańce na 60-65, ITS bodaj na 80 czy 85, MZA na 70, a PKS na 80...
Gdy jedziesz autobusem jako pasażer, to trochę inaczej odczuwasz prędkość. Przynajmniej ja tak mam.emyl pisze:ITS 80-85? Coś mi się to nie widzi. Chyba że chodzi o jakieś konkretne wozy. Notorycznie w przeciwpotokach, gdzie w autobusie jest mało pasażerów, zdarza się, że ITS dodaje gazu i jestem pewien, że jedzie w okolicy setki. Sprzyjają temu takie miejsca, jak Most Grota czy Jagiellońska. Natomiast co do ikarusów... Niedowiarkom polecam przejażdżkę wieczornym bizonem na 705 w kierunku Warszawy. Sam ostatnio mało życiem nie przypłaciłem takiej przejażdżki, na pewno momentami jechał ponad sto.
I zupełnie się odczuwa 70 km/h U18 gdy jest się pasażerem i gdy jest się kierowcą
Istotnie, na 705 wieczorem faktycznie obawiałbym się o swoje życieemyl pisze:Sam ostatnio mało życiem nie przypłaciłem takiej przejażdżki
No a na licznik w bizonie to sobie można patrzeć
noidea
Zapoznałem się dziś z nowym nabytkiem od MANa (3403
175). autobus na pewno lepiej wygląda niż jego starsi koledzy. Wygląda też nieco lepiej niż niektóre Solarisy. Natomiast jak wszedłem do środka i spojrzałem na kabinę, okazało sie że to jest ta sama konstrukcja co w starszych o niemal 10 lat NG313, tylko poddana nieznacznej modernizacji. Po usłyszeniu basowego pomruku silnika zaczałem sie zastanawiac czy przypadkiem nie wsiadłem do grodziowej Scanii. Dźwięk silnika jest niemal identyczny. Róznica jest taka że skrzynia tak nie szarpie. Przy stanie dróg na Pradze północ i Targówku, po 6 latach trzeba bedzie ponownie skręcac kabinę i poręcze, bo wszystko będzie latać. Już dziś przejeżdzajac przy Uniwersytecie po kostce, dało się uslyszeć stuki w okolicy łaczeń kabiny, siedzeń i poręczy...
11 lat temu, jeszcze za czasów Rapidu odbyłem podróż knypkowatym Anadolu Isuzu (nie pamiętam już numeru) na 152 po Modlińskiej z prędkością 118 km/h. Więcej się nie dało bo kiero musiał zwolnić przed skrętem w Klasyków..MichalJ pisze:No ale zaraz. W przepisie jest obowiązkowy kaganiec na 100 km/h? Widział ktoś w Warszawie autobus jadący ponad 100 km/h, z kagańcem czy bez?
Od 5.2008 tylko autobusy
Galeria sław: http://omni-bus.eu/warsztat/profile.php?uid=108
http://omni-bus.eu/omnigaleria/profile.php?uid=34
Galeria sław: http://omni-bus.eu/warsztat/profile.php?uid=108
http://omni-bus.eu/omnigaleria/profile.php?uid=34