Warszawska Kolej Dojazdowa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 lis 2010, 20:08

Dla korzyści eksploatacyjnych - pasażer na tym nie straci. Zyskać ma podobno lepszą częstotliwość, chociaż też akurat można uzyskać także i przy 600VDC na różne sposoby.

Na pewno pasażer straci jedno - ewentualność wjazdu WKD na tory tramwajowe i vice versa (a zwłaszcza vice versa) - ale to jest jedna z rzeczy, którą ś.p. Lech Kaczyński za swojej kadencji przesądził.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 12 lis 2010, 20:45

zawsze można zamówić tabor dwusystemowy, jak w Karlsruhe, albo spalinowy, jak w Nordhausen ;)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 lis 2010, 21:14

Z pudłem 2800+ mm i konstrukcją PIII to on ani skrajni, ani nacisków tramwajowych nie spełni.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

mamadoo

Post autor: mamadoo » 12 lis 2010, 23:09

Utramwajowienie wukadki, wiem, to mżonka - można zapomnieć, nie w Polsce. Ale robienie wielkiej konwersji zasilania bez żadnych zmian w sposobie prowadzenie w ruchu? Po co? Nie mogę uwierzyć w te oszczędności w zasilaniu. Już chyba zmiana taboru na posiadający nowocześniejsze urządzenia elektryczne powinna przynieść jakieś oszczędności. A częstotliwość? Wydawało mi się, że wynika ona z mało funkcjonalnego układu torów na stacji Śródmieście i braku przejść między torami aż do Komorowa. Wydaje mi się, że herbata nie zrobi się słodsza od mieszania wody w szklance. Kolejny raz jest zaprzepaszczana szansa na jakieś większe usprawnienie. Pomijam oczywiście fakt, że powojenne przekształcenie trasy WKD (dlaczego nie poszukano oddzielnego korytarza dla torów tylko wtłoczono je w wykop średnicy?) nie poprawiły funkcjonalności tej kolejki. Z drugiej strony trzeba docenić, że na fali likwidacji pozostałych podwarszawskich dojazdówek, na wukadce zlikwidowano tak niewiele (Włochy i odcinki miejskie w Grodzisku i Milanówku). Cały czas zadaję sobie pytanie czy nie mogło to wyglądać na przykład tak:

Obrazek
źródło: railfaneurope.net

Obrazek
źródło: de.wikipedia.org

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 lis 2010, 23:51

mamadoo pisze:A częstotliwość? Wydawało mi się, że wynika ona z mało funkcjonalnego układu torów na stacji Śródmieście
Ale jakoś w metrze potrafią zawracać w kilka minut!
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
kulikowski

Post autor: kulikowski » 13 lis 2010, 1:06

a po zmianie napięcia EN95 pójdzie na żyletki ?
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88

mamadoo

Post autor: mamadoo » 13 lis 2010, 1:10

Rynek Kolejowy twierdzi, że:
...zakupiony w 2004 roku EN95 produkcji PESY zostanie natomiast przystosowany do użytkowania pod napięciem 3000V...

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 13 lis 2010, 1:11

mamadoo,

właśnie zbieram szczękę z ziemi. Bardzo fajne zdjęcia
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 lis 2010, 7:45

Bastian pisze:
mamadoo pisze:A częstotliwość? Wydawało mi się, że wynika ona z mało funkcjonalnego układu torów na stacji Śródmieście
Ale jakoś w metrze potrafią zawracać w kilka minut!
Ale nie przy jednej krawędzi, bez torów odstawczych za peronem.

BTW, częstotliwość WKD ma być podniesiona przez przebudowę Warszawy Zachodniej na stację, gdzie kończyłaby połowa pociągów przy 5-minutowym takcie. Nie jest to złe miejsce, bo z pewnością część pasażerów przesiądzie się do pociągów (tym bardziej, że o stacji przy Patelni się nie mówi). Chociaż to trzeba by popatrzeć (policzyć), jaki % robi to teraz. W każdym razie - dotychczas nawet pełnej 10-minutówki w szczycie przecież nie ma.

Michał J

Post autor: Michał J » 13 lis 2010, 10:25

W szczycie przez chwilę jest następstwo 7-8 minut.

mamadoo

Post autor: mamadoo » 13 lis 2010, 13:03

Glonojad pisze:... częstotliwość WKD ma być podniesiona przez przebudowę Warszawy Zachodniej na stację, gdzie kończyłaby połowa pociągów przy 5-minutowym takcie. Nie jest to złe miejsce, bo z pewnością część pasażerów przesiądzie się do pociągów (tym bardziej, że o stacji przy Patelni się nie mówi). Chociaż to trzeba by popatrzeć (policzyć), jaki % robi to teraz. W każdym razie - dotychczas nawet pełnej 10-minutówki w szczycie przecież nie ma...
Naprawdę, doskonałe rozwiązanie, doskonałe ](*,) - czyli to co zostało zepsute w latach 60. i 70. będzie jeszcze bardziej zepsute. Ostatnia stacja WKD została wyrzucona i zakopana na przedpolu centrum, w dodatku w bardzo niefunkcjonalnej formie, to teraz będzie, częściowo, jeszcze dalej odsunięta.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 13 lis 2010, 13:55

humptyangel pisze:mamadoo,

właśnie zbieram szczękę z ziemi. Bardzo fajne zdjęcia
To ja może tylko dodam, że miasto w którym takie coś jeździ to szwajcarskie Sankt Gallen, gdzie komunikację miejską można bez wątpienia uważać za ideał. Jest zresztą jeszcze druga, znacznie bardziej "tramwajowa" linia, która przez kawałek swej trasy jedzie przez centrum miasta (ta ze zdjęć centrum omija) i jej tory wpuszczone są w trol-buspas :)
noidea

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 14 lis 2010, 0:08

Adam G. pisze:[...] jej tory wpuszczone są w trol-buspas :)
A zasilanie trojlejbusów i tramwajów jest z oddzielnych kabli, czy jakoś to połączyli?

Adam G.

Post autor: Adam G. » 14 lis 2010, 2:16

hafilip84 pisze:
Adam G. pisze:[...] jej tory wpuszczone są w trol-buspas :)
A zasilanie trojlejbusów i tramwajów jest z oddzielnych kabli, czy jakoś to połączyli?
Kable są oddzielne i jest ich tam cała masa, jak kiedyś dodam zdjęcie na TWB to postaram się poinformować :)
noidea

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 14 lis 2010, 2:25

Grzecznie proszę :)

ODPOWIEDZ