Ja generalnie za przystanek biorę żółtą linię...bepe pisze:Pojazdy transportu publicznego zatrzymują się, jakby nie patrzeć, na jezdni. Czy zatem na chodniku już nie ma przystanku?
Papierosy sÄ do dupy
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- Bastian
- Sułtan Maroka
A zakaz zatrzymywania?BJ pisze:A ja za przystanek biorę wiatę.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
I dokładnie takie założenia przyjmuję paląc przy przystankach. Za to odnośnie ustawy: będzie śmiesznie ze stadionami, bo jeśli weźmiemy taki Narodowy, co to ma mieć przecudny rozsuwany dach, to czasem będzie można palić na trybunach, a czasem nie. Ustawa zakazuje palenia w pomieszczeniach, a jeśli coś nie ma dachu, to nie jest pomieszczeniem, więc jak daszek zasunięty, to nie palimy, ale jak rozsunięty, to już palimy, bo można. Oczywiście o ile w regulaminie stadionu nie znajdzie się zakaz palenia.
Tak.BJ pisze:O co ci chodzi?Wolfchen pisze:To teraz zamiast wyznawać zasady, zacznij przestrzegać prawa
Proszę cię, godzina 4 rano, czekam na nocny na przystanku Jagielska, który człowieka nie widział od 8h i mam specjalnie wstawać, odejść kilka kroków i zapalić?
W tym roku siedziałem całą noc na p.o Dulken pod Viersen w Niemczech. Na obu peronach co latarnia tabliczka o zakazie palenia, i kamery. Trzeba było swoje 4 litery ruszać co i raz, schodzić z peronu i dopiero zapalić. O tym że na peronie wiata była może wielkości naszych wiat przystankowych nie wspominam - poza tym brak jakichkolwiek zadaszeń. Mimo wszystko prawo jest prawem i trzeba je przestrzegać.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
W prawie karnym i wykroczeniowym obowiązuje zakaz stosowania analogii. Znamiona wykroczenia muszą być opisane w ustawie. Złamanie zakazu palenia na przystanku jest wykroczeniem, więc zakaz ten musi być precyzyjnie wyrażony. A nie jest.pawcio pisze:Per analogiam do zakazu zatrzymywania się.
Poza tym, jak słusznie zauważył chester, większy problem praktyczny jest z "wszerzem" niż "wzdłużem" (prawnie oba problemy są identyczne - nie ma definicji).
Niekoniecznie. Znak P-17 wyznacza miejsce postoju autobusu na przystanku, więc zasadniczo to jest przystanek...pawcio pisze:Per analogiam do zakazu zatrzymywania się.
Co do długości, to jest wyżej parę możliwości. Co do "wszerza" - na logikę od krawężnika do krawężnika (lub końca wiaty przystankowej).bepe pisze:Poza tym, jak słusznie zauważył chester, większy problem praktyczny jest z "wszerzem" niż "wzdłużem" (prawnie oba problemy są identyczne - nie ma definicji).
Tylko co z przystankami, gdzie wiata stoi w oddaleniu od zatoczki/słupka?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43