III linia metra i kolejne - koncepcje rozwoju sieci metra

Moderator: JacekM

ratraciak
Kontakt:

Post autor: ratraciak » 04 gru 2010, 15:11

Stockholmare pisze:Propozycja jeszcze jednej linii, która ładnie "domknęłaby" kolejową obwodnicę Warszawy. Oczywiście zdaję sobie sprawę z ogromnych kosztów przystosowania tej linii kolejowej do metra: 3 szyna, sygnalizacja, perony, itp. Pewnie też wyzwaniem byłoby zbudowanie wjazdów pod ziemię przy stacji Wola i na Utracie oraz stacji Rondo Żaba i Radzymińska na nasypie przy Tesco, ale myślę, że byłoby warto.
Przy stacjach Utrata i Zamieniecka dałem "?" bo nie jestem w 100% przekonany o ich potrzebie, zwłaszcza Zamienieckiej skoro obok miałaby być Promenada III linii.
Podstawowe pytanie brzmi: po ***?

BP, NMSP

[ Komentarz dodany przez: MeWa: Sob 04 Gru, 2010 ]
Pilnujemy język. Nie ma potrzeby używania wulgaryzmów. MeWa

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 04 gru 2010, 15:31

Śpieszę z odpowiedzią: Obecnie tereny wzdłuż ul. Bartyckiej przeżywają bum mieszkaniowy, metro zapewniłoby im dobrą komunikacje m.in. z Mokotowem i Pragą. Możliwa byłaby też przesiadka do I linii. Praga Płd. (zwłaszcza Gocław i Grochowska) zyskałyby wreszcie szybkie połączenie z Targówkiem. I może kolejowa obwodnica Warszawy zaczęłaby być bardziej wykorzystywana przez pasażerów.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 04 gru 2010, 17:17

Stockholmare pisze:Obecnie tereny wzdłuż ul. Bartyckiej przeżywają bum mieszkaniowy
Tramwaj wystarczy.
Stockholmare pisze:I może kolejowa obwodnica Warszawy zaczęłaby być bardziej wykorzystywana przez pasażerów.
No to chyba lepiej tam dać SKMkę, a nie puszczać metro na linię kolejową (inna skrajnia, sterowanie, zasilanie, etc)? :term:
fluger pisze:Tylko ja się pytam po jakiego grzyba wydano tyle kasy aby na Młocinach zbudować super stacje końcowo-postojową dla metra?
Zwykła stacja z torami odstawczymi. Składy nocują na kilku innych stacjach I linii i nikomu przez to nic się nie stało... :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

fluger

Post autor: fluger » 05 gru 2010, 15:26

MeWa pisze:Jaki jest sens tej wypowiedzi? Do czego pijesz?
Tylko do tego że przy okazji każdej kampanii wyborczej któryś z kandydatów zgłasza taki pomysł. Dlatego właśnie wydaje mi się to bez sensu.

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 07 gru 2010, 13:49

Czy linia z Wilanowa pod JP2 do Chomiczówki lub Bemowa miałaby jakieś szanse? Ja widzę to tak:
WILANÓW-stacja pod pętlą Wilanów, Możliwość przedłużenia pod Przyczółkową w miarę zabudowywania Błoń Wilanowskich
WIERTNICZA-skrzyżowanie z Nałęczowską
SADYBA-przy skrzyżowaniu ze Św. Bonifacego
CZERNIAKÓW-przy skrzyżowaniu z Gołkowską
Tu mam dwie opcje:
1) Pod Beethovena
DOLNA-skrzyżowanie Dolnej i Sobieskiego (aczkolwiek byłaby za blisko następnej stacji więc raczej usytułowanie przy Beethovena/Sobieskiego, jest tam ogromna przestrzeń na jakieś blokowisko które byłoby potokiem dla tej stacji która w tym przypadku zmienia nazwę na SIELCE PŁD.
2) Pod Czerniakowską i Gagarina
SIELCE lub CHEŁMSKA na skrzyżowaniu Chełmskiej i Czerniakowskiej. Bardziej prawdopodobne pod warunkiem, że na wschód od Czerniakowskiej wyrosną jakieś nowe bloki w związku z Czerniakowską BIS ale tylko wtedy
i dalej dla obydwu:
SPACEROWA-skrzyżowanie Spacerowej i Belwederskiej, metro zostaje głębiej, nie wznosi się ze skarpą
PL. UNII LUBELSKIEJ -położona pod placem i Klonową
POLITECHNIKA-stacja węzłowa z pierwszą linią metra
metro biegnie głęboko, pod Polną, Noakowskiego i Emilii Plater nie naruszając budynków Śródmieścia Płd.
DW. CENTRALNY-skrzyżowanie Emilii Plater i Al. Jerozolimskich
¿RONDO ONZ?-nie widzę możliwości dla stacji węzłowej z drugą linią gdyż trzeba byłoby kopać pod wieżowcami wzdłuż E. Plater, bardziej prawdopodobne pod E. Plater, przemknięcie obok synagogi (nie pod!) i do korytarza JP2
NOWOLIPKI lub TRASA W-Z-pod zp kino femina
RONDO RADOSŁAWA
stąd jakoś na Nowe Bemowo lub Chomiczówkę ale cos takiego (pod JP2) byłby opłacalny tylko wtedy gdyby w Centrum byłoby większe zagęszczenie i zabudowanoby 70% Błoń Wlanowskich oraz całe ogródki działkowe przy Maczka.
Obrazek
^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 07 gru 2010, 13:55

Czotyk pisze:DW. CENTRALNY-skrzyżowanie Emilii Plater i Al. Jerozolimskich
Hm, wiesz, jak głęboko ta stacja musiałaby się znajdować? Galerie są na -1, perony na -2, na -3 są pomieszczenia techniczne, a gdzieś jeszcze fundamenty muszą być... :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 07 gru 2010, 13:58

Wiem, wiem tu byłby problem ale w Petersburgu jest na -80 m :D
Obrazek

MichalJ

Post autor: MichalJ » 07 gru 2010, 14:13

Pierwsza linia pod tymi samymi torami kolejowymi przecież przechodzi, a one tam nie są wiele płyciej...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 gru 2010, 14:29

Ale nie mają pod sobą pomieszczeń technicznych i fundamentów dworca.

Tym niemniej - oczywiście, nie pod takimi obiektami się przechodzi.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 gru 2010, 14:34

Czotyk pisze:Wiem, wiem tu byłby problem ale w Petersburgu jest na -80 m :D
ale na stacjach dłużej się potem jedzie niż przeciętna podróż metrem...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

MichalJ

Post autor: MichalJ » 07 gru 2010, 15:37

Bastian pisze:Ale nie mają pod sobą pomieszczeń technicznych i fundamentów dworca.

Tym niemniej - oczywiście, nie pod takimi obiektami się przechodzi.
No ale przejście pod pomieszczeniami i fundamentami dworca to ileż metrów może dołożyć w stosunku do poziomu pierwszej linii metra? Powiedzmy, ze 10, nie więcej. Tyle co Nowy Świat. Nie jest to jakoś tak głęboko, żeby w ogóle się nad tym zastanawiać planując kolejną linię metra NS - przecież jeśli w ogóle ma być kiedyś linia NS, to gdzie, jak nie tu?

Awatar użytkownika
Bon Jovi

Post autor: Bon Jovi » 02 kwie 2011, 21:08

Przez najbliższe kilkanaście lat Warszawy nie będzie stać na III linie metra, no chyba że najbogatsi świata nam w prezencie wybudują. Przed wyborcze obietnice mozna schować do kieszeni. Tak samo jak WKD które mialo jeździć do Piaseczna, do Nadarzyna i wiele innych obietnic dodając do nich zlikwidowane nocne połączenia pociągów KM, SKM i WKD, przedłużenie 713 do Błonia kiedyś ktoś obiecywał. Można by było stworzyć ciekawy temat "Obietnice wyborcze bez pokrycia" :-)
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 03 kwie 2011, 0:16

Bon Jovi pisze:Można by było stworzyć ciekawy temat "Obietnice wyborcze bez pokrycia" :-)
Wydaje mi się, że serwer wafla by nie wytrzymał natłoku postów :razz:

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 20 lip 2012, 11:03

Aby nie robić off-tpoicu w temacie „Nowe trasy tramwajowe” w „Infrastrukturze komunikacyjnej” pozwolę sobie odświeżyć ten temat.
Bastian pisze:
Glonojad pisze:co prawda Saska Kępa na lewo od TŁ
Tylko część. Rozumiem, że raczej chodziło o przebieg TŁ - Egipska - Bora - Rechniewskiego - TS.
Dokładnie o taki przebieg chodziło, choć musiałoby trochę odbić na północ, aby zakręt był znośny.
MichalJ pisze:
Glonojad pisze: Pewnie, Warszawa ma ze 35 km z północy na południe, wstawiajmy zatem linie ciężkiej szyny co kilometr (lub mniej) w Śródmieściu... Tak, tak, rewelacyjny to pomysł. Co prawda po tej trasie mamy obecnie dwa autobusy z podażą na poziomie bodaj 3000 miejsc, ale metro na 30 000 z pewnością się obroni...
Z Politechniki na pl. na Rozdrożu dwa autobusy?
A ile jest (było) pasażerów na Prostej?
Przejęcie pasażerów z Trasy Łazienkowskiej przez metro (plus ssący efekt metra) daje ci od ręki tłum ludzi, nie wiem, skąd to przekonanie, że nikt tak jeździć nie będzie. Poza tym ta propozycja ODDALA w stosunku do oficjalnych planów III linię metra od średnicy kolejowej. A od Riviery do PKP jest dobrze ponad kilometr, i nic dziwnego, że linie w śródmieściu się zbiegają (i ja bym dał jednak bliżej, przez pl. Konstytucji). Ja to bym się zastanowił w ogóle, czy od tej Politechniki nie pojechać na Centralny.
Tam jest masa linii (w tym kilka z dużą częstotliwością) i rzecz jasna bardzo dużo pasażerów, więc można by to po prostu zastąpić metrem. Ta linia obsługiwałaby oprócz Gocławia też osiedle Ostrobramska, które nie mają kolei aż tak blisko. No i wiadomo, że w centrum szyny się zbiegają z poszczególnych części miasta a i tak przecież mój przebieg nie jest takim dublem kolei jak propozycje miasta.
MichalJ pisze:
Glonojad pisze: A to, dla odmiany, będzie mądry objazd? Bo, jak wiadomo, z placu na Rozdrożu najkrótsza droga na rondo Marsa biegnie przez Gocław (i Saską Kępę) właśnie
Tak, oczywiście że biegnie. Nie widzę powodu do kpin. I nie ma potrzeby skręcać na skrzyżowaniu ulic, metro może iść pod budynkami i mieć łagodniejsze łuki.
Ten objazd jest dużo mniejszy i zahacza o wielkie osiedle.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 lip 2012, 17:28

Z Politechniki na Zachodni dwa autobusy, nie na Rozdroże.

Owszem, linia metra (acz raczej jednak LRT, czyli tramwaju) na TŁ by się mogła uzasadnić (pytanie jednak, czy jest najbardziej potrzebną obecnie inwestycją) ale do Politechniki właśnie, nie dalej. A z kolei od Politechniki na zachód jest tramwaj. Stąd moja propozycja, by to tramwaj na wschód przedłużać (można sobie wyobrazić, że zamiast Niezbędnych Miejsc Parkingowych na Nowowiejskiej przed Placem Politechniki powstałby kawałek toru odstawczego, coby wszystkich niepotrzebnie do Naruciaka nie ciągnąć).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ