Na stronie grupy PKP była kiedyś ciekawa statystyka uruchamianych w dobie pociągów: było tego ~300 osobowych i 1000 towarowych. Do pasażerskich trzebaby doliczyć przewoźników spoza PKP (np. Kolmazy), ale dotyczy to też i towarowych, bo mamy jeden z bardziej zliberalizowanych rynków kolejowych przewozów towarowych.Stockholmare pisze:Towarowych? Tak, wiem: bardzo mało. Ogólnie transport towarowy na kolei jest na kolanach (bądź dopiero raczkuje). Nie to co w Ameryce... U nas to głównie ciężarówy.
RozwĂłj sieci linii SKM
Moderator: JacekM
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
O kolei wiem tyle co z WAWKOMu
, ale czy to nie jest tak, że SKM do Piaseczna na razie jest ciężka do realizacji bo:
a) jednotor na Służewcu, szczęśliwie już niedługo
b) brak rozjazdów za Piasecznem
c) brak (?) sygnalizacji między Piasecznem a rozjazdami w Czachówku
Jednotor pomijam, bo to oczywista oczywistość. Co do dwóch pozostałych - z codziennych obserwacji i zmagań z KM na tej linii wnioski mi się nasuwają dwa:
- jeśli coś minie rozjazdy przed stacją Piaseczno (między Nową Iwiczną a Piasecznem) nie ma jak zawrócić/zjechać na drugi tor inaczej niż cofnąć się do rozjazdów, manewrować na węźle w Czachówku lub obracać się na drugim peronie Czachówka Południowego (czyli tak jak to robiły pociągi do Czachówka w poprzednim rozkładzie).
- jeśli coś minie sygnalizator w Piasecznie (wypuszczający ze stacji w stronę Radomia) to blokuje tor aż do rozjazdów w Czachówku, bo tam jest następny sygnalizator.
Poprawcie jeśli się mylę, ale tak mi wynika z obserwacji zachowania pociągów w sytuacjach awaryjnych. Czyli często
Jeśli się jednak nie mylę, to oba powyższe czynniki powodują, że przepustowość linii jest bardzo mała. Śmiem twierdzić, że za mała. Przejazd Piaseczno - Czachówek to około 10-15 minut, i tyle się czeka kiblem aż opóźniony TLK do Krakowa sobie pojedzie
a) jednotor na Służewcu, szczęśliwie już niedługo
b) brak rozjazdów za Piasecznem
c) brak (?) sygnalizacji między Piasecznem a rozjazdami w Czachówku
Jednotor pomijam, bo to oczywista oczywistość. Co do dwóch pozostałych - z codziennych obserwacji i zmagań z KM na tej linii wnioski mi się nasuwają dwa:
- jeśli coś minie rozjazdy przed stacją Piaseczno (między Nową Iwiczną a Piasecznem) nie ma jak zawrócić/zjechać na drugi tor inaczej niż cofnąć się do rozjazdów, manewrować na węźle w Czachówku lub obracać się na drugim peronie Czachówka Południowego (czyli tak jak to robiły pociągi do Czachówka w poprzednim rozkładzie).
- jeśli coś minie sygnalizator w Piasecznie (wypuszczający ze stacji w stronę Radomia) to blokuje tor aż do rozjazdów w Czachówku, bo tam jest następny sygnalizator.
Poprawcie jeśli się mylę, ale tak mi wynika z obserwacji zachowania pociągów w sytuacjach awaryjnych. Czyli często
Jeśli się jednak nie mylę, to oba powyższe czynniki powodują, że przepustowość linii jest bardzo mała. Śmiem twierdzić, że za mała. Przejazd Piaseczno - Czachówek to około 10-15 minut, i tyle się czeka kiblem aż opóźniony TLK do Krakowa sobie pojedzie
Better to remain silent and be thought a fool than to speak out and remove all doubt. Abraham Lincoln.
Strona ZTM'u o kursowaniu komunikacji w czasie Świąt
http://www.ztm.waw.pl/zmiany.php?c=102&i=913&l=1
zastanawiam się - jaka to linia SKM'ki S10???
to chyba w czerwcu była ta powodziowa ale teraz?
http://www.ztm.waw.pl/zmiany.php?c=102&i=913&l=1
zastanawiam się - jaka to linia SKM'ki S10???
to chyba w czerwcu była ta powodziowa ale teraz?
- byłeś kiedykolwiek na stacji PKP Okęcie? (nie chodzi mi o to co widać z wiaduktu)Stockholmare pisze:A wracając do tematu SKM to nawet jeśli transport towarowy jest jakość wzmożony przez dostawy paliwa czy czego na lotnisko oraz przez te żwirownie pod wiaduktem ul. Poleczki (czy co to tam jest) to SKMki dojeżdżałyby tylko do Piaseczna. Jeśli nie ma odpowiednich torów do zmiany kierunku- wybudować. A towarowe to głównie w nocy jeździć powinny. Wtedy na torach puściej bo KM nie jeżdżą.
- byłeś kiedykolwiek na stacji PKP Piaseczno? (j/w)
- pociągi towarowe jeżdżą zasadniczo głównie w nocy
- od jakiegoś czasu się zastanawiam ile Ty masz lat
[ Dodano: |21 Gru 2010|, 2010 02:42 ]
aha, więc jakim cudem PKP CARGO jest w czołówce największych przewoźników logistycznych w Europie? Po za tym, dzięki dość gwałtownej liberalizacji rynku przewozów towarowych, w ostatnich latach na kilku liniach kolejowych nastąpiło przywrócenie ruchu i to jest według ciebie transport, który "dopiero raczkuje"Stockholmare pisze:Towarowych? Tak, wiem: bardzo mało. Ogólnie transport towarowy na kolei jest na kolanach (bądź dopiero raczkuje). Nie to co w Ameryce... U nas to głównie ciężarówy.KwZ pisze:Wiesz ile ich jest?
ByłemTOMEK pisze:- byłeś kiedykolwiek na stacji PKP Okęcie? (nie chodzi mi o to co widać z wiaduktu)
ByłemTOMEK pisze:- byłeś kiedykolwiek na stacji PKP Piaseczno? (j/w)
Pełnoletni, a TyTOMEK pisze:- od jakiegoś czasu się zastanawiam ile Ty masz lat
Widzę, że jesteś z Ursynowa więc pewnie nie trzeba Ci mówić jak 709 jest zapchany i jak SKM by go odciążyło.