Moderator: Szeregowy_Równoległy
-
rufio198
-
Kontakt:
KwZ pisze:To zależy od silnej woli palącego. Wielu takiej nie ma. Nie można by zrobić palarń - np. powiedzieć, że w ostatnim przedsionku ostatniego wagonu można palić? Nie na całym korytarzu czy w toaletach - tylko w jednym przedsionku.
To niech ćwiczą charyzmę - praktyka czyni mistrza. Sam właśnie na zakazie palenia ćwiczyłem silną wolę. Dadzą rade.
A co do Twojego pomysłu - jestem przeciw - dym się rozniesie po całym wagonie.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
-
bepe
Jechałem dziś tlk Białystok-Szczecin (oczywiście nie całą trasę) - śmierdziało fajkami na wszystkich korytarzach, nie wspominając nawet o przedsionkach. Więc proszę mi nie wmawiać, że ten zakaz chroni niepalących.
-
zzz
Mozna zaklinac rzeczywistosc, zakazac calkowicie palenia w pociagach i biadolic jacy ci palacze straszni ze nie moga wytrzymac 5-6 h bez palenia i lamia prawo. Mozna tez wyznaczyc ostatni wagon w ktorym mozna palic i w ten sposob faktycznie ochronic niepalacych przed dymem.
-
Bastian
- Sułtan Maroka
zzz pisze:Mozna tez wyznaczyc ostatni wagon w ktorym mozna palic i w ten sposob faktycznie ochronic niepalacych przed dymem.
I w Zakopiance go trzykrotnie przeczepiać

Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
-
zzz
Bastian pisze:I w Zakopiance go trzykrotnie przeczepiać

a po co, rownie dobrze moze byc na poczatku w obu przypadkach nie palacy nie mieliby potrzeby tam chodzic.
-
MeWa
- Cukiereczek
zzz pisze:Bastian pisze:I w Zakopiance go trzykrotnie przeczepiać

a po co, rownie dobrze moze byc na poczatku w obu przypadkach nie palacy nie mieliby potrzeby tam chodzic.
nie wszędzie jeżdżą tak długie składy, że można wydzielić cały wagon dla palących.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
-
zzz
MeWa pisze:nie wszędzie jeżdżą tak długie składy, że można wydzielić cały wagon dla palących.
Jak nie wszedzie jezdza to lepiej wcale nie robic? Ludzie w pociagach na dluzszych trasach beda palic mimo zakazow. Jedyna szanse na poprawe tej sytuacji jest znalezienie miejsca, w ktorym mogliby palic legalnie a zarazem to miejsce bylo by izolowane od reszty pociagu aby nie narazac na dym pozostalych pasazerow.
-
KwZ
Ja sobie zdaję sprawę, że mój pomysł nie jest idealny. Lecz oddzieli chociaż trochę niepalących od palaczy, którzy teraz często korzystają po prostu z korytarza.
Ma też pewną subtelną zaletę - nadaje się do wprowadzenia od razu. Tak, tak, to prowizorka...
A może by tak do mandatów za palenie papierosów rozdawać gumę/plaster nikotynowy? Taka akcja uświadamiająca.
7 plastrów działających cały dzień kosztuje tyle, co 3 paczki papierosów. Wcale nie tak drogo?
-
chester
KwZ pisze:A może by tak do mandatów za palenie papierosów rozdawać gumę/plaster nikotynowy?
Może i podziała na nałogowców, ale nie na nawykowców.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
-
MichalJ
Ciekawe dlaczego w innych krajach nie ma wykrętów ani chamskiego "i tak będę przepis łamać", tylko zakazali i nikt nie pali. Inaczej nikotyna tam na organizmy działa?
Raczej inaczej policja (i podobne służby) pracuje...
-
kajo
MichalJ pisze:Ciekawe dlaczego w innych krajach nie ma wykrętów ani chamskiego "i tak będę przepis łamać", tylko zakazali i nikt nie pali. Inaczej nikotyna tam na organizmy działa?
Raczej inaczej policja (i podobne służby) pracuje...
Tam się z policją nie rozmawia, bo mandat rośnie razy 2 lub 4:)
-
zzz
MichalJ pisze:Ciekawe dlaczego w innych krajach nie ma wykrętów ani chamskiego "i tak będę przepis łamać"
w jakich krajach? Bo jakos we Francji czy Grecji maja gdzies zakazy palenia.
-
rufio198
-
Kontakt:
W tym roku jadąc ICE z Berlina do Duisburga wchodziłem do kibla i odechciewało się palić. Jakiś Niemiec regularnie co półgodziny łaził tam palić. Trzeba przyznać - byłem pełen podziwu dla słynnej Niemieckiej solidności i punktualności.
W sumie to nawet nie musiałem wchodzić do kibla - siedziałem na korytarzu i jak drzwi źle zamknął to wszystko szło na korytarz. Trochę mnie to wkurzało - skoro ja mogę wytrzymać, to inni tez mogą.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
-
fik
- Naczelne Chamidło
zzz pisze:
w jakich krajach? Bo jakos we Francji czy Grecji maja gdzies zakazy palenia.
W Grecji zaraz nie będzie gdzie palić, bo od 1 stycznia zawieszają ruch pasażerski na 90% linii kolejowych.

raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
-
pawcio
Strajk, kryzys czy tak po prostu?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem