Eksploatacja jednotoru na Boernerowo
Moderator: Wiliam
Zgodnie z obietnicą (choć z opóźnieniem). Zdjęcia są mocno takie sobie, nie tylko ze względu na trudną pogodę, ale też z powodu niemożności zbliżenia się do samej przebudowy (chyba, że się zrzucicie na gumofilce dla Głównego Moderatora). W końcu co ja kurna jestem? Wodnik-Szuwarek? 
Część zdjęć z wczoraj, część Zdziś.
Za początek kaliskiego, wymieniona sieć trakcyjna i odnowione słupy kratownicowe z kompozytowymi (?) wysięgnikami.

Potem długo długo nic (bo np. w okolice d. Spółdzielni SPES nie sposób się dostać). Dodam, ze przy przejeździe przez Kaliskiego kończy się budowa platform przystankowych.
Następnie wyłysiały "zakręt śmierci".

Tych słupów jeszcze wczoraj nie było, widać więc przyspieszenie prac.
Dźwig IFA Kromissu w akcji.Made in DDR

A tak to wygląda w pobliżu dawnego przystanku Powstańców Śl.

...I oczom ich ukazał się las...słupów

Ciekawe, co zrobili z tą nowiutką, nieśmiganą zwrotnicą, którą zabudował w tym miejscu inwestor drogi S-8.

Część zdjęć z wczoraj, część Zdziś.
Za początek kaliskiego, wymieniona sieć trakcyjna i odnowione słupy kratownicowe z kompozytowymi (?) wysięgnikami.

Potem długo długo nic (bo np. w okolice d. Spółdzielni SPES nie sposób się dostać). Dodam, ze przy przejeździe przez Kaliskiego kończy się budowa platform przystankowych.
Następnie wyłysiały "zakręt śmierci".

Tych słupów jeszcze wczoraj nie było, widać więc przyspieszenie prac.
Dźwig IFA Kromissu w akcji.Made in DDR

A tak to wygląda w pobliżu dawnego przystanku Powstańców Śl.

...I oczom ich ukazał się las...słupów

Ciekawe, co zrobili z tą nowiutką, nieśmiganą zwrotnicą, którą zabudował w tym miejscu inwestor drogi S-8.

15/12/2005-12/7/2019
- MeWa
- Cukiereczek
to znaczy położona została nowa zwrotnica, a następnie rozebrana?TLG pisze:Ciekawe, co zrobili z tą nowiutką, nieśmiganą zwrotnicą, którą zabudował w tym miejscu inwestor drogi S-8.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przyjechała ciężarówka, furgonetka z agregatem i dźwig średni. Tor został pocięty na przęsła tak, by nie uszkodzić zwrotnicy. Następnie dźwig załadował rozjazd w przęsłach na ciężarówkę, która zapewne pojechała na teren zakładu T-1.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ale brak rozwiązań perspektywicznych to przecież nasza specjalność. Robi się dwutor na Dywizjonu 303, a nie montuje się od razu krzyżówki z Powstańców Śląskich. A wiadomo, że za parę miesięcy będzie tam robione torowisko i trzeba będzie zamykać ruch, aby tę krzyżówkę wmontować.Wolfchen pisze:GDDKiA miała tak w projekcie - widocznie coś na linii Gdaka-TW szwankowała komunikacja.MeWa pisze:Jak do tego doszło?
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Też nad tym się zastanawiałem, ale taki krzyżak byłby i tak do wymiany lub napawiania - nierównomierne zużycie.esbek pisze:Robi się dwutor na Dywizjonu 303, a nie montuje się od razu krzyżówki z Powstańców Śląskich. A wiadomo, że za parę miesięcy będzie tam robione torowisko i trzeba będzie zamykać ruch, aby tę krzyżówkę wmontować.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
GDDKiA nie ma w zwyczaju czegokolwiek z kimkolwiek konsultować jak nie musi.Wolfchen pisze:GDDKiA miała tak w projekcie - widocznie coś na linii Gdaka-TW szwankowała komunikacja.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- MeWa
- Cukiereczek
hmm... ciekawe jak to robili w Poznaniu i Krakowie? Tam na planowanych przedłużeniach można było spotkać rozjazdy czy nawet kawałek toru. W Poznaniu - chodzi oczywiście przez trasę przez Most św. Rocha. W Krakowie chyba przy modernizacji wzdłuż Powstańców Warszawy.Wolfchen pisze:Też nad tym się zastanawiałem, ale taki krzyżak byłby i tak do wymiany lub napawiania - nierównomierne zużycie.esbek pisze:Robi się dwutor na Dywizjonu 303, a nie montuje się od razu krzyżówki z Powstańców Śląskich. A wiadomo, że za parę miesięcy będzie tam robione torowisko i trzeba będzie zamykać ruch, aby tę krzyżówkę wmontować.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A gdzie bys ta krzyzowke wstawil, skoro projektu nie ma? Tu nawet pol stopnia bledu bedzie problemem.
Zwrotnica natomiast, zwlaszcza tak podstawowa, jest elementem standardowym ktory Gdaka i tak musiala zrobic w ramach usuwania kolizji. Jakby TW zrezygnowalo z niet, podatnik ani grosza by nie oszczedzil - zysk wykonawcy (bo watpie w rozliczenie kosztorysowe takiej inwestycji) a tak sa zwrotnice do przodu, ktora moga wlozyc gdziebadz.
Zwrotnica natomiast, zwlaszcza tak podstawowa, jest elementem standardowym ktory Gdaka i tak musiala zrobic w ramach usuwania kolizji. Jakby TW zrezygnowalo z niet, podatnik ani grosza by nie oszczedzil - zysk wykonawcy (bo watpie w rozliczenie kosztorysowe takiej inwestycji) a tak sa zwrotnice do przodu, ktora moga wlozyc gdziebadz.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Anna Jaworska
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
O ile pamiętam projekt, mniejszego R niż 150 m to tam nie ma. Poza zakrętem śmierci.
Tym razem muszę się nie zgodzić z Tobą. Skoro nie ma projektu dla Powstańców Śląskich, to co za problem, aby projektant uwzględnił istniejący fragment torowiska. Tym bardziej, że montując krzyżówkę w osi jezdni dużego błędu się nie popełni.Glonojad pisze:A gdzie bys ta krzyzowke wstawil, skoro projektu nie ma? Tu nawet pol stopnia bledu bedzie problemem.
http://www.youtube.com/user/esbek2