Eksploatacja jednotoru na Boernerowo

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 sty 2011, 10:22

esbek pisze:co za problem, aby projektant uwzględnił istniejący fragment torowiska
Po to, że potem niepotrzebne łuki na Powstańców będą powodowały szybsze zużywanie się szyn, a także większy hałas.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 14 sty 2011, 10:30

MeWa pisze:ciekawe jak to robili w Poznaniu i Krakowie? Tam na planowanych przedłużeniach można było spotkać rozjazdy czy nawet kawałek toru. W Poznaniu - chodzi oczywiście przez trasę przez Most św. Rocha. W Krakowie chyba przy modernizacji wzdłuż Powstańców Warszawy.
A u nas to nie robili? Jagiellońska na przykład. Czy nawet Radiowa. Ile by tych tramwajów musiało jeździc na te Boernerowo żeby to się zużyło. To już bardziej się ten przy Radiowej zdąży zużyć.

esbek
Kontakt:

Post autor: esbek » 14 sty 2011, 12:38

Bastian pisze:
esbek pisze:co za problem, aby projektant uwzględnił istniejący fragment torowiska
Po to, że potem niepotrzebne łuki na Powstańców będą powodowały szybsze zużywanie się szyn, a także większy hałas.
Patrząc na projektujących łuki na Grójeckiej przy Banacha, to chyba Tramwaje Warszawskie tym problemem nie zawracają sobie głowy.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast

MichalJ

Post autor: MichalJ » 14 sty 2011, 13:20

Łuki? Na Puławskiej przy Goworka są łuki pochodzące z czasów gdy z Rakowieckiej i Goworka wyjeżdżał tramwaj. Od tego czasu co najmniej dwa razy tory były budowane całkowicie od zera, wraz w wymianą sieci trakcyjnej i słupów. A łuki zostały.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 sty 2011, 13:50

Tam łuki zostały, bo się oś torów przesuwa.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 sty 2011, 14:40

piotram pisze:
MeWa pisze:ciekawe jak to robili w Poznaniu i Krakowie? Tam na planowanych przedłużeniach można było spotkać rozjazdy czy nawet kawałek toru. W Poznaniu - chodzi oczywiście przez trasę przez Most św. Rocha. W Krakowie chyba przy modernizacji wzdłuż Powstańców Warszawy.
A u nas to nie robili? Jagiellońska na przykład. Czy nawet Radiowa. Ile by tych tramwajów musiało jeździc na te Boernerowo żeby to się zużyło. To już bardziej się ten przy Radiowej zdąży zużyć.
o - coś więcej? W którym miejscu na Radiowej? Na Jagiellońskiej to chodzi Ci o ten wyjazd z Trasy W-Z?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sty 2011, 15:38

esbek pisze:
Glonojad pisze:A gdzie bys ta krzyzowke wstawil, skoro projektu nie ma? Tu nawet pol stopnia bledu bedzie problemem.
Tym razem muszę się nie zgodzić z Tobą. Skoro nie ma projektu dla Powstańców Śląskich, to co za problem, aby projektant uwzględnił istniejący fragment torowiska.
A jak stwierdzić, gdzie ten "fragment" ma być? Na oko? To trzeba zrobić właśnie projekt po to. ](*,) ](*,) ](*,)
Przecież tam jest z jednej strony skrzyżowanie z Hery, za nim łuk w stronę Radiowej, z drugiej - wiadukt, a jeszcze trzeba perony i pasy pomieścić jakoś...

[ Dodano: |14 Sty 2011|, 2011 15:40 ]
esbek pisze: Patrząc na projektujących łuki na Grójeckiej przy Banacha, to chyba Tramwaje Warszawskie tym problemem nie zawracają sobie głowy.
I własnie dlatego, że nikt sobie tym głowy nie zawraca, w zeszłym roku były słupy przestawiane i tory przesuwane. #-o

Poza tym jest jednak pewna różnica między projektowaniem nowej trasy a stanem zastanym, związanym istniejącą infrastrukturą i pomnikiem, nie?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 14 sty 2011, 15:57

Bastian pisze:Tam łuki zostały, bo się oś torów przesuwa.
A po co się przesuwa ta oś? Przecież to jest czysta zaszłość.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sty 2011, 19:05

Czyli ze względu na tamtą zaszłość należy skrzyżowanie nowej trasy z trasą kompletnie przebudowaną spartolić na zapas, żeby zaoszczędzić na weekendowym zamknięciu. Aha.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

esbek
Kontakt:

Post autor: esbek » 14 sty 2011, 21:13

Glonojad pisze:Czyli ze względu na tamtą zaszłość należy skrzyżowanie nowej trasy z trasą kompletnie przebudowaną spartolić na zapas, żeby zaoszczędzić na weekendowym zamknięciu. Aha.
Ja się obawiam, że i zamkną na weekend i spartolą.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sty 2011, 23:05

Taaak, niech żyje konstruktywna krytyka.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 15 sty 2011, 0:37

Nie, odwrotnie, tu nie trzeba wstawiać byle czego bez projektu, a tam należało zaszłość usunąć. Wkurza mnie ta Puławska, bo tramwajem buja i wpłynęło negatywnie na przebieg jezdni.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 sty 2011, 0:55

wpłynęło negatywnie na przebieg jezdni
A to w jaki sposób? :>

MichalJ

Post autor: MichalJ » 15 sty 2011, 1:05

Skrajny lewy pas do skrętu w lewo z Waryńskiego w Goworka mógłby być jeszcze bardziej po lewej, gdyby nie wystająca wypukłość toru. I te trzy pasy nie byłyby tak potwornie wąskie jak są teraz. Pasy w Puławską na wprost nie musiałyby iść takim zygzakiem jak teraz...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 sty 2011, 1:25

MichalJ pisze:Skrajny lewy pas do skrętu w lewo z Waryńskiego w Goworka mógłby być jeszcze bardziej po lewej, gdyby nie wystająca wypukłość toru.
A skrajny lewy z Puławskiej w Waryńskiego?

ODPOWIEDZ