Komunikacja na Białołęce po otwarciu mostu Północnego

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 26 sty 2011, 0:38

A bo widzisz, ja cały czas myślałem o 510, które jest pierwsze do odstrzału. Poza tym 509 i coś z Modlińskiej do Marymontu. To nie jest nic. Na samej Milenijnej - nie wiem, 144?
Na Bródno jest generalnie 126.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 sty 2011, 0:45

KwZ pisze:Na samej Milenijnej - nie wiem, 144?
Czy 516 - na jedno wychodzi. Numer mniej istotny.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 26 sty 2011, 0:58

Ok, tyle że zgadzamy się, że to jest rozdzielne z dowożeniem Odkrytej (choć można łączyć). 144 ma w tej chwili więcej lokalnych relacji.

W każdym razie spośród 3 linii: 144, (211), 516 jedną można wyciąć.

Teraz inne pytanie: czy będzie można już pozbyć się 510, skoro tramwaj będzie tylko do Myśliborskiej i 17 w pełni tego 510 nie zastąpi?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 sty 2011, 1:05

KwZ pisze:W każdym razie spośród 3 linii: 144, (211), 516 jedną można wyciąć.
Najbardziej procentowo pustą :]

[ Dodano: |26 Sty 2011|, 2011 01:08 ]
KwZ pisze:Teraz inne pytanie: czy będzie można już pozbyć się 510, skoro tramwaj będzie tylko do Myśliborskiej i 17 w pełni tego 510 nie zastąpi?
Niby racja... ale: już teraz razi jako dubel od DWC do Parku Kaskada. Nie wyobrażam sobie dubla DWC - Mehoffera, nawet jeśli dalej pozostałoby jeszcze kilka przystanków. O ile, jak widać, udaje się bronić 510 jako połączenia całego pasma z DWC, to wątpię, by się to udało dla samych Nowodworów. Szczególnie, że dojazd stamtąd do tego tramwaju też na pewno będzie co chwila.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
sprokett

Post autor: sprokett » 26 sty 2011, 9:58

A co jesli tramwaju przez np pol roku nie bedzie wcale?
W piatek spotkalem na tamtejszej budowie "majstra-koordynatora", ktory stwierdzil, ze moje powyzsze obawy z dnia na dzien staja sie coraz bardziej realne:(
Co wowczas?

marko80

Post autor: marko80 » 26 sty 2011, 11:24

KwZ pisze:A bo widzisz, ja cały czas myślałem o 510, które jest pierwsze do odstrzału. Poza tym 509 i coś z Modlińskiej do Marymontu. To nie jest nic. Na samej Milenijnej - nie wiem, 144?
Na Bródno jest generalnie 126.
na modlinskiej do marymontu 511, przecież to oczywiste.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 sty 2011, 11:53

marko80 pisze:na modlinskiej do marymontu 511, przecież to oczywiste.
Po kiego grzyba leśnego do Marymontu? Też na Młociny. 186 dla zainteresowanych kierunkiem wystarczy.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

marko80

Post autor: marko80 » 26 sty 2011, 11:57

MisiekK pisze:
marko80 pisze:na modlinskiej do marymontu 511, przecież to oczywiste.
Po kiego grzyba leśnego do Marymontu? Też na Młociny. 186 dla zainteresowanych kierunkiem wystarczy.
Na żadne młociny coś musi zostac w relacji metro - modlinska z przystankiem na konwaliowej 186 nie jest dowózką do metra, przystanek park kaskada to nie metro marymont, na moście północnym nie planuje sie autobusów a 511 nie ma nic wspólnego z tramwajem na tarchomin przynajmniej z jego pierwszym etapem wiec nie jest przeznaczone do likwidacji po uruchomieniu tegoż tramwaju wiec na 99 % zostanie na moscie grota i bedzie kursowac jak dotychczas śmiem twierdzić, że nawet z bardzo podbita częstotliwością z powodu braku 508.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 sty 2011, 12:03

marko80 pisze:modlinska z przystankiem na konwaliowej 186 nie jest dowózką do metra,
Tłumy tam nie wsiadają. Dąbrówkę można skomunikowac dowozówką do tramwaju na Tarchomin.
marko80 pisze:wiec nie jest przeznaczone do likwidacji po uruchomieniu tegoż tramwaju wiec na 99 % zostanie na moscie grota i bedzie kursowac jak dotychczas śmiem twierdzić, że nawet z bardzo podbita częstotliwością z powodu braku 508.
Ja tam nie jestem tego wcale pewien.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

marko80

Post autor: marko80 » 26 sty 2011, 12:06

MisiekK pisze:
marko80 pisze:modlinska z przystankiem na konwaliowej 186 nie jest dowózką do metra,
Tłumy tam nie wsiadają. Dąbrówkę można skomunikowac dowozówką do tramwaju na Tarchomin.
marko80 pisze:wiec nie jest przeznaczone do likwidacji po uruchomieniu tegoż tramwaju wiec na 99 % zostanie na moscie grota i bedzie kursowac jak dotychczas śmiem twierdzić, że nawet z bardzo podbita częstotliwością z powodu braku 508.
Ja tam nie jestem tego wcale pewien.
Ty wszystkich do tramwaju nie upychaj na modłe ZTMu, nikt nie bedzie woził dąbrówki do tramwaju, który bedzie konczył na wysokosci mehoffera, poza tym na moscie grota bardzo sie rozluźni, bo wiekszość pojedzie mostem północnym, tak więc pozostawienie 511 na modlinskiej jest jak najbardziej sensowne, tym bardziej ze na TMP nie bedzie buspasa. To bardzo pogorszyło by czas przejazdu do metra, gdyby modlinska chciało sie dopychac jeszcze do tramwaju, na to sie ludzie z pewnością nie zgodzą. I również 508 pozostowiony w pierwszym etapie absolutnie nie powinien być puszczany przez TMP do młocin, bo korki z modlinskiej i grota przeniosa sie właśnie na TMP, a na grocie bedzie 2 razy luźniej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 sty 2011, 12:13

marko80 pisze:Ty wszystkich do tramwaju nie upychaj na modłe ZTMu, nikt nie bedzie woził dąbrówki do tramwaju, który bedzie konczył na wysokosci mehoffera,
Ja tam nie wiem i nie jestem tego pewien, że tak właśnie będzie, stąd kategorycznie się wypowiadał nie będę.
marko80 pisze:poza tym na moscie grota bardzo sie rozluźni, bo wiekszość pojedzie mostem północnym,
Szczególnie jak się zacznie jego remont po oddaniu Północnego i zaczną się zwężenia oraz wyłączenia ciągów.
marko80 pisze:tym bardziej ze na TMP nie bedzie buspasa.
Jeśli inwestycja tramwajowa się obsunie to możliwe, że jednak będzie.

marko80

Post autor: marko80 » 26 sty 2011, 12:16

z Grotem nie ruszą od razu po oddaniu północnego. Buspas na TMP nie będzie miał uzasadnienia moim zdaniem nawet w okresie przejściowym. Pomyśl logicznie będzie tzw kontrapotok, bo modlinska praktycznie cała bedzie w godzinach szczytu porannego pchac się na TMP natomiast w kierunku Grota mało osób już będzie jechać i to będzie można wykorzystać właśnie dla autobusów ktore korzysztając z buspasa na modlinskiej szybciej dojadą do marymontu niż młocin.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 26 sty 2011, 12:19

To kolejny temat do ustalenia warunków brzegowych:
:arrow: czy lepiej dowozić całą Modlińską (+ podmiejskie z Płochocińskiej) do M Marymont przez Grota (np. 511 lub uzwyklone 511),
:arrow: czy w jakiś sposób cofnąć się przez Most Północny (szybciej?),
:arrow: czy pytanie jest bezzasadne, bo jak powstanie MP, to zamkną Grota do remontu, a dalsza przyszłość to zbyt odległa przyszłość?

@Marko80: ależ właśnie wszyscy z linii legionowskich wraz z Dąbrówką (211) i Bukowem mają trafić do tramwaju, jeszcze na pętli Winnica. Czy na Mehoffera będzie się opłacać? Nie wiem, można to sprawdzić, zostawiając i 211, i 511.

Co do luźności na moście Grota i Północnym: pewnie na chwilę tak, ale w dłuższej perspektywie pewnie zje to ruch wyindukowany. Może np. część ludzi będzie tamtędy jeździć, którzy dziś korzystają z Radzymińskiej?

marko80

Post autor: marko80 » 26 sty 2011, 12:23

KwZ pisze:To kolejny temat do ustalenia warunków brzegowych:
:arrow: czy lepiej dowozić całą Modlińską (+ podmiejskie z Płochocińskiej) do M Marymont przez Grota (np. 511 lub uzwyklone 511),
:arrow: czy w jakiś sposób cofnąć się przez Most Północny (szybciej?),
:arrow: czy pytanie jest bezzasadne, bo jak powstanie MP, to zamkną Grota do remontu, a dalsza przyszłość to zbyt odległa przyszłość?

@Marko80: ależ właśnie wszyscy z linii legionowskich wraz z Dąbrówką (211) i Bukowem mają trafić do tramwaju, jeszcze na pętli Winnica. Czy na Mehoffera będzie się opłacać? Nie wiem, można to sprawdzić, zostawiając i 211, i 511.

Co do luźności na moście Grota i Północnym: pewnie na chwilę tak, ale w dłuższej perspektywie pewnie zje to ruch wyindukowany. Może np. część ludzi będzie tamtędy jeździć, którzy dziś korzystają z Radzymińskiej?
Co Ty wypisujesz most Grota podczas remontu nie będzie zamknięty. Wiesz jak już ktoś mądry gdzieś pisał, że autobusy wróca szybciej na Tarchomin niż z niego znikną, bo jeżeli nie pozostawi sie ani jednej linii a wszystkich upcha do tramwaju to będa protesty dużo wieksze od tych które obserwowalismy po likwidacji kursów E-8 w szczycie B. I coś w tym jest. ZTM może sie tu bardzo przeliczyć. Zresztą jak ty sobie wyobrażasz zamknięcie grota nawet po otwarciu północnego, to przeciez Bródno, Marki, Radzymin zostają w tym momencie odcięte od swiata, inne mosty tego ruchu nie przejmą, żeby zamknąc całkowicie grota to oprócz TMP musiałby powstać jeszcze jeden most.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 sty 2011, 12:36

marko80 pisze:z Grotem nie ruszą od razu po oddaniu północnego.
Mam inne informacje z GDDKiA.

ODPOWIEDZ