Tabor Kolei Mazowieckich
Moderator: JacekM
Raczej nie, bo już ponad tydzień temu po sieci kręciły się zdjęcia wagonów pusz-pull sprzęgniętych z lokiem F140DC (zamówił Pol-Miedź Trans i razem z KMowymi jeżdżą po torze w Węglewie).
[ Dodano: |27 Sty 2011|, 2011 19:30 ]
Co do AKM, to dziś zauważyłem nówkę: 1571 z datą NG 25 stycznia 2011. Też na obiegach sochaczewskich. Chyba tylko dlatego tam jeżdżą, że gdyby nie one, to by nie było czym obsługiwać obiegów 2-jednostkowych...
Niedawno Sochaczew miał z tymi obiegami na AKM spory problem, teraz jest lepiej dzięki tym świeżynkom.
[ Dodano: |27 Sty 2011|, 2011 19:30 ]
Co do AKM, to dziś zauważyłem nówkę: 1571 z datą NG 25 stycznia 2011. Też na obiegach sochaczewskich. Chyba tylko dlatego tam jeżdżą, że gdyby nie one, to by nie było czym obsługiwać obiegów 2-jednostkowych...
Niedawno Sochaczew miał z tymi obiegami na AKM spory problem, teraz jest lepiej dzięki tym świeżynkom.
Sprawdzamy pierwszego Hetmana - push pull
W Żmigrodzie koło Wrocławia Łukasz Wieczorek, reporter TVN Warszawa przygląda się testom tzw. Hetmanów wyprodukowanych przez Bombardiera. 11 sztuk zasili tabor Kolei Mazowieckich.
Pierwsza lokomotywa znana również pod nazwą Traxx przechodził w czwartek specjalne testy. Do pokonania miał ok. 8 km na torze doświadczalnym, który jest zupełnie wyłączony z obiegu.
Ciągną i pchają
Co jest szczególnego w tych lokomotywach? To pierwszy pociąg w Polsce, który może nie tylko ciągnąć, ale też pchać wagony. Po zmianie kierunku jazdy maszynista przechodzi z lokomotywy na drugi koniec taboru do tzw. wagonu sterowniczego. - Przede wszystkim oszczędność czasu, oszczędnmość energii i ułatwienie jazdy naszym maszynistom - tłumaczy Artur Radwan, prezes Kolei Mazowieckich.
Lokomotywy za 200 milionów
To pierwsza lokomotywa Traxx ochrzczona w Warszawie jako Hetman, ktróra wozić będzie ludzi na trasach z Warszawy do Radomia, Płocka i Sochaczewa. W fabryce we Wrocławiu powstaje kolejnych 10. Wszystkie mają wyjechać na tory 1 września. Koleje Mazowowieckie wydadzą na nie 200 mln zł.
ran/par

Nie, no jeździć zaczną wcześniej, ale raczej jak znam życie będą je wypuszczać na trasy z których łatwo wrócić (czyli Radom głównie), a nie tak, żeby cały dzień być poza Mazowszem. Trzeba maszynistów przeszkolić, ze sprzętem się zaznajomić na własnym podwórku najpierw.
Gdzieś czytałem, że one tylko tak stały i nigdzie w tej konfiguracji nie jeździły. Info pochodziło od autora zdjęcia.przewoz pisze:Raczej nie, bo już ponad tydzień temu po sieci kręciły się zdjęcia wagonów pusz-pull sprzęgniętych z lokiem F140DC (zamówił Pol-Miedź Trans i razem z KMowymi jeżdżą po torze w Węglewie).
Dziś w zestawie z 1589.robbo2k pisze:I zawsze jakw idze to 1299 jezdzi pojedynczo ciekawe dlaczego.
Ponieważ nikt się nie pali, więc pokuszę się o podsumowanie AKMów.
(Nie jestem specem, więc proszę o ewentualne poprawki)
Newag (2009):
1568
1572
1582
1584
ZNTK MM:
1564
1569
1573
1577
1585
1586
Newag (2010-2011)
1299
1565
1571
1578
1581
1587
1588
1589
Do końca roku Newag zmodernizuje jeszcze 15 sztuk (kwartałami: 5, 4, 4, 2)
-
Michalk001
-
robbo2k