To zależy, jak to rozwiązać. Ale przecież oprócz automatu to będzie ktoś tam pracował, tak? Proponowałem automat zamiast dodatkowej osoby. I nie wiem, czy koszty musiałyby być większe od ćwierci etatu - to pewnie zależy od awaryjności urządzenia.zofey pisze:Puste miejsca zwykle są mało bezpieczne dla urządzeń.
O Kolejach Mazowieckich - KM
Moderator: JacekM
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
KwZ pisze:Znaczy się na tej stacji jest aż tak niebezpiecznie?
Dworzec PKP w Łukowie jest monitorowany, a obraz z kamer jest nagrywany i przekazywany "na żywo" do centrum obsługi monitoringu. Poza tym istnieje czynna całodobowo kasa, w której 24h na dobę siedzi kasjerka, w ciągu dnia otwarte są punkty handlowe, a po dworcu kręci się SOK. Rzeczywiście mało bezpiecznie...
Myślmy realnie. Mało prawdopodobne jest, że KM-om zechce się uruchomić kasę w Łukowie lub postawić biletomat. A długie kolejki nie są tylko w niedzielę, ale też np. w poniedziałek rano. W pozostałe dni też nie jest dobrze - pociąg do Siedlec/Warszawy = przynajmniej 5 min. stania w kolejce. Wystarczy, aby PR-y otworzyły drugie okienko kasowe (jeszcze przed rokiem dwa okienka były standardem), a wszyscy byliby zadowoleni.
Pozdrawiam.
Bardzo bym prosił o wyjaśnienie mi przez kogoś kompetentnego następującej rzeczy:
Od kiedy spadły pierwsze śniegi w grudniu - a więc od dłuższego już czasu - na linii W-wa - Sochaczew/Łowicz bodaj tylko raz uświadczyłem podwójną jednostkę, a tak to cały czas jeżdżę pojedynczymi. A nierzadko podróżuję w szczycie i wtedy warunki bywają tragiczne. Kompletnie tego nie rozumiem. Linia łowicka i tak, w moim odczuciu, zawsze była pokrzywdzona (rozkładem) względem innych, a przynajmniej tej do Grodziska/Żyrardowa/Skierniewic, ale teraz z tymi pojedynczymi jednostkami to już przegięcie. Z początku myślałem, że mam po prostu pecha, ale zbyt często jeżdżę, żeby tu mówić o niefarcie. Przypuszczałem też, że ogólnie poskracali pociągi, i faktycznie chyba coś jest na rzeczy, ale nie w takim stopniu, jak na tej linii.
Jednocześnie zaobserwowałem, że sporo z tych pociągów to te "odrestaurowane" z drzwiami na przycisk, nowymi kiblami, itd. Nie wiem, może to ma być jakieś zadośćuczynienie za to, że sam pociąg jest krótszy. Jeśli tak, to temu, kto to wymyślił należy się porządny strzał w zęby.
Z góry dziękuję za rzetelną odpowiedź.
Od kiedy spadły pierwsze śniegi w grudniu - a więc od dłuższego już czasu - na linii W-wa - Sochaczew/Łowicz bodaj tylko raz uświadczyłem podwójną jednostkę, a tak to cały czas jeżdżę pojedynczymi. A nierzadko podróżuję w szczycie i wtedy warunki bywają tragiczne. Kompletnie tego nie rozumiem. Linia łowicka i tak, w moim odczuciu, zawsze była pokrzywdzona (rozkładem) względem innych, a przynajmniej tej do Grodziska/Żyrardowa/Skierniewic, ale teraz z tymi pojedynczymi jednostkami to już przegięcie. Z początku myślałem, że mam po prostu pecha, ale zbyt często jeżdżę, żeby tu mówić o niefarcie. Przypuszczałem też, że ogólnie poskracali pociągi, i faktycznie chyba coś jest na rzeczy, ale nie w takim stopniu, jak na tej linii.
Jednocześnie zaobserwowałem, że sporo z tych pociągów to te "odrestaurowane" z drzwiami na przycisk, nowymi kiblami, itd. Nie wiem, może to ma być jakieś zadośćuczynienie za to, że sam pociąg jest krótszy. Jeśli tak, to temu, kto to wymyślił należy się porządny strzał w zęby.
Z góry dziękuję za rzetelną odpowiedź.
Przestawienie 10720 GK - Tłuszcz przez większość stycznia i cały luty.
Jest to tak zrobione że w praktyce ten pociąg puszcza w Rembertowie Łukowiankę. W związku z tym 827 do Mińska też puszcza Łukowiankę (stojąc za tym do Tłuszcza), przed którą powinien normalnie jechać. Więc 827 ma +20 i właściwie traci rację bytu.
Przydałoby się to jakoś przeorganizować. Powinien ruszać ze Wschodniej dopiero po Łukowiance i zatrzymywać się na wszystkich przystankach. Albo od Wschodniej/Podskarbińskiej jechać po dalekich i bez postoju w Rembertowie wyprzedzać tego do Tłuszcza.
Jest to tak zrobione że w praktyce ten pociąg puszcza w Rembertowie Łukowiankę. W związku z tym 827 do Mińska też puszcza Łukowiankę (stojąc za tym do Tłuszcza), przed którą powinien normalnie jechać. Więc 827 ma +20 i właściwie traci rację bytu.
Przydałoby się to jakoś przeorganizować. Powinien ruszać ze Wschodniej dopiero po Łukowiance i zatrzymywać się na wszystkich przystankach. Albo od Wschodniej/Podskarbińskiej jechać po dalekich i bez postoju w Rembertowie wyprzedzać tego do Tłuszcza.
http://www.zw.com.pl/artykul/10,560311_ ... arte-.html![]()
Konduktor aktywuje kartę
400 terminali mobilnych dla konduktorów kupiły Koleje Mazowieckie. Dzięki temu w pociągu będzie można aktywować kartę miejską, kupić bilet na przejazd lub sprawdzić rozkład jazdy.
Urządzenia dostarczy firma Wincor Nixdorf. – Pierwszych pięć terminali konduktorzy będą testować po 20 lutego. Pozostałych 395 urządzeń zostanie dostarczonych do końca czerwca – zapowiada Donata Nowakowska, rzeczniczka prasowa KM.
Koszt zakupu sprzętu wraz z oprogramowaniem to 3,2 mln zł. Do tej pory przewoźnik posiadał 171 przenośnych terminali. – Dzięki temu zakupowi od lipca obsługa każdego pociągu będzie wyposażona w przenośny terminal – dodaje Nowakowska.
Skończą się sytuacje, w których pasażerowie są karani, bo nie mogli aktywować, np. na peronie, karty miejskiej. (...)
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
http://www.zw.com.pl/artykul/10,561930_ ... osci-.html![]()
Koleje Mazowieckie najwyższej jakości?
Pociąg „Słoneczny” i kursy pociągów Flirt realizowane przez Koleje Mazowieckie w relacji Warszawa Zachodnia–Siedlce otrzymały Certyfikat Najwyższa Jakość.
Certyfikat Najwyższa Jakość przyznawany jest w ramach Programów Promocji Przedsiębiorczości i Eksportu. Celem Programu Certyfikującego Najwyższa Jakość jest wskazanie wysokiej jakości produktów i usług oraz podkreślenie wiarygodności i rzetelności firm.
Koleje Mazowieckie otrzymały wyróżnienia w dwóch kategoriach - „Produkt” oraz „Usługa”. W kategorii „Produkt” został nagrodzony pociąg „Słoneczny”, uruchamiany latem w relacji Warszawa Zachodnia–Gdynia Główna–Warszawa Zachodnia.
Połączenie po raz pierwszy zostało zrealizowane w 2005 roku. Od zeszłego roku obsługiwane jest przez nowoczesne wagony piętrowe typu „push-pull”. W 2010 roku z oferty skorzystało ponad 87 tysięcy pasażerów.
Certyfikatem Najwyższa Jakość w kategorii „Usługa” zostały nagrodzone kursy elektrycznego zespołu trakcyjnego ER75 Flirt realizowane z prędkością 160 km/h w relacji Warszawa Zachodnia–Siedlce–Warszawa Zachodnia. Połączenie to zostało uruchomione w czerwcu 2010 roku. Kursy były realizowane w niedzielę, a podróż trwała 56 minut. Od grudnia 2010 roku pociągi Flirt jeżdżą na tej trasie od poniedziałku do piątku.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
Przydadzą się.Dodatkowe pociągi do/z Warszawy Rembertowa
Szanowni Państwo,
Informujemy, że od dnia 14 lutego 2011 r. zostaną uruchomione nowe pociągi do/z stacji Warszawa Rembertów:
• 99271 Wwa Wschodnia (odjazd 5:48) – Wwa Rembertów (przyjazd 5:57) kursujący od ponie-działku do piątku oprócz 22.IV i 2.V.11
• 99305 Wwa Wschodnia (odjazd 7:07) – Wwa Rembertów (przyjazd 7:16) kursujący od ponie-działku do piątku oprócz 2.V.11
• 9902 Wwa Rembertów (odjazd 7:06) – Wwa Zachodnia (przyjazd 7:31) kursujący od ponie-działku do piątku oprócz 22.IV i 2.V.11
• 9904 Wwa Rembertów (odjazd 8:06) – Wwa Zachodnia (przyjazd 8:31) kursujący od ponie-działku do piątku oprócz 2.V.11
Szczegółowy rozkład jazdy znajdziecie Państwo w zakładce „Rozkład jazdy pociągów”.