Trzy, bo jeszcze DS RIVIERA...volviak pisze:
Na zakończenie: 501 - linia pominie całe 2 podkreślam DWA przystanki na trasie, więc nie ma sensu pozostawienie jej przyspieszenia zwłaszcza w kontekście tego, że przystanki Tor Stegny i Kostrzewskiego nie mają dowozu do pierwszej linii metra. Skrócenie do placu Konstytucji wydaje się w pełni uzasadnione.
Reszta zmian dotyczy regionów na których potrzebach komunikacyjnych się nie znam, więc nie potrafię ocenić ich przydatności
Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra
Moderator: Wiliam
-
Pan Piotr
- (XXXX)
-
geograf_OSU
Nowe zadanie dla historykow-numerologow: odzyskanie 177 dla uczernionego 501f a 140 dla uczernionego 519.volviak pisze:Na zakończenie: 501 - linia pominie całe 2 podkreślam DWA przystanki na trasie, więc nie ma sensu pozostawienie jej przyspieszenia zwłaszcza w kontekście tego, że przystanki Tor Stegny i Kostrzewskiego nie mają dowozu do pierwszej linii metra. Skrócenie do placu Konstytucji wydaje się w pełni uzasadnione.
Moja wypowiedź na profilu ZTM na Fb.
Ja pisze:Zatem po kolei...
Linie 109 i 105.
109 jak najbardziej na plus. Miło, że powraca na Bemowo. Bodaj na stronach Stołecznej przeczytałem, że jej częstotliwość wyniesie w szczycie nawet 4-5 min., to tym bardziej zasługuje na zdecydowaną pochwałę!
Linia 105 w nowej odsłonie jest prawie idealna. Prawie, ponieważ uważam, że nie powinna zostać wycofana ze Starego Bemowa. Niech dalej kursuje tak jak obecnie ulicą Kaliskiego do pętli Stare Bemowo. Bynajmniej pusta tam nie jeździ, a samo 122 i 410 to za mało.
Linia 501.
Bardzo dobrze, że zostaje skrócona, choć osobiście podciągnąłbym ją do Dw. Centralnego, bo przesiadka w metro na jedną stację jest akurat dość uciążliwa i gdy my się będziemy przesiadać, to 501 by już dawno dojechało na dworzec.
Linie 157 i 228.
Ze 157, które i tak jest bardzo długie, należało od dawna zrobić porządek w centrum i na Rakowcu, co też uczyniono. Bardzo fajnie.
228 to dobry pomysł. Pytanie, czy nie warto by podciągnąć jej przez Racławicką, Wołoską i Woronicza na Spartańską w ramach zastępstwa za 118?
Zapewne 228 będzie miało dość wysoką częstotliwość, więc można by zastosować kursy wariantowe: część kursów z CH Reduta tylko do Rakowca, a część dalej na Spartańską.
Linie 174 i 166 oraz 218.
Dobrze, że skrócono 174, a 166 wydłużono w ciekawej relacji.
Natomiast wycofanie 218 spod Galerii Mokotów uważam za kompletną pomyłkę. Powinna ona jeździć tak jak jeździ obecnie, ponieważ spod Galerii jeździ nią naprawdę dużo osób. Do tego w planach jest zabranie spod Galerii 117 i 141 i może dodanie jednej linii, a już teraz jest tam zwykle ogromny tłok w autobusach, więc 218 powinno zdecydowanie zostać przy Galerii.
W szczycie co 4 minuty.BJ pisze:Linia 109.
109 jak najbardziej na plus. Miło, że powraca na Bemowo. Bodaj na stronach Stołecznej przeczytałem, że jej częstotliwość wyniesie w szczycie nawet 4-5 min., to tym bardziej zasługuje na zdecydowaną pochwałę!
Jeżeli dla ciebie częstotliwość co 20 minut przez cały tydzień jest wysoka to ok.BJ pisze:Linia 228.
Zapewne 228 będzie miało dość wysoką częstotliwość, więc można by zastosować kursy wariantowe: część kursów z CH Reduta tylko do Rakowca, a część dalej na Spartańską.
-
geograf_OSU
Moje wrazenia:
166 - to polaczenie wyglada na sila, bo trzeba cos zrobic z 118 a dwoch linii miedzy PTK a Metrem nie ma sensu. Tylko ze 166 na tym straci bo jednak korki na Zielenieckiej i Targowej ja rozwala. Najlepiej dla 166 to koncowka na Mariensztacie, nie da sie zmiescic z 128? Czy jednak nie mozna by bylo zostawic to 101 na dostawczakach co 30 minut?
218 razem z 365 - nie przemyslane to jest. Bylo juz wspomniane o braku polaczeniu Maklakiewicza z GM do tego taka czesta linia na Kazimierzowskiej jest nie potrzebna.
118 - wydaje sie ze powinno pojechac Tamka na KP i kraniec na Pilsudskego czy cos.
Ogolnie zmiany w dobra strone, choc pewne niedociagniecia sa (jak powyzej ale i 105 w uciete w polu czy 125 ale widac ze to polityczna zmiana).
Ale jak juz Bastian zauwazyl, marketing w ZTM lezy i kwiczy. Tyle tam ludzi a nie ma nikogo od pomyslunku marketingowego. Troche to zenujace jak na taka firme.
166 - to polaczenie wyglada na sila, bo trzeba cos zrobic z 118 a dwoch linii miedzy PTK a Metrem nie ma sensu. Tylko ze 166 na tym straci bo jednak korki na Zielenieckiej i Targowej ja rozwala. Najlepiej dla 166 to koncowka na Mariensztacie, nie da sie zmiescic z 128? Czy jednak nie mozna by bylo zostawic to 101 na dostawczakach co 30 minut?
218 razem z 365 - nie przemyslane to jest. Bylo juz wspomniane o braku polaczeniu Maklakiewicza z GM do tego taka czesta linia na Kazimierzowskiej jest nie potrzebna.
118 - wydaje sie ze powinno pojechac Tamka na KP i kraniec na Pilsudskego czy cos.
Ogolnie zmiany w dobra strone, choc pewne niedociagniecia sa (jak powyzej ale i 105 w uciete w polu czy 125 ale widac ze to polityczna zmiana).
Ale jak juz Bastian zauwazyl, marketing w ZTM lezy i kwiczy. Tyle tam ludzi a nie ma nikogo od pomyslunku marketingowego. Troche to zenujace jak na taka firme.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Po raz n-ty: ban na KP.geograf_OSU pisze:118 - wydaje sie ze powinno pojechac Tamka na KP i kraniec na Pilsudskego czy cos.
[ Dodano: |9 Lut 2011|, 2011 18:41 ]
No właśnie - czy to na pewno wszystko? Mówiło się o zamknięciu mostu Śląsko-Dąbrowskiego dla indywidualnych, o skierowaniu 718 i 500 do Bankowca, kilka tygodni temu widziałem aktualny projekt pętli w tym miejscu... No i w ogóle nie ma tu mowy o zamknięciu Targowej. Drugi etap?Dantte pisze:Ma jechać a jedzie według projektu to jednak coś innego ; )Bastian pisze: A 500 nie ma jechać przez WZ-kę przypadkiem?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Co mnie boli w tym projekcie.
1. 506 Czemu nie puszczą go objazdem Grzybowska-Królewska-Krakowskie Przedmieście tylko zawieszą?
2. 507 Dlaczego zabiera się 2 linię przyśpieszoną dla Bemowa i Woli? a dodaje dubel w postaci 407 dla Gocławia. Logicznie myśląc to lepiej dać 407 na trasie Bemowo-Dw. Centralny a 507 w większej częstotliwości Gocław-Dw.Centralny
3. Brak linii przyśpieszonych na odcinkach Os.Górczewska-Kasprzaka/Karolkowa/Grzybowska, Nowe Bemowo-Kasprzaka/Karolkowa/Grzybowska
4. 501 Można zamienić w stałą linię albo puścić trasą Os.Górczewska-Dw.Centralny
5. 174 Skoro ztm wraca do starych tras to może kraniec byłby na Konwiktorskiej.
Pewnie ktoś mi odpowie że czepiam na brak linii przyśpieszonych na Bemowie i Woli ale prawda jest taka że podczas budowy 1 linii na Mokotowie (Odcinek - M.Wilanowska-Politechnika) poruszały się linie pośpieszne 405/524, 502, 504, 514, 515. Fakt że w latach 90tych było mniej aut ale w dzisiejszych czasach wprowadza się bus-pasy.
Niestety ZTM uwielbia wprowadzać co raz większej ilość (nie)wygodnych przesiadek.. Dlatego jestem pewny że mieszkańcy Woli i Bemowa są podobnego zdania co ja
1. 506 Czemu nie puszczą go objazdem Grzybowska-Królewska-Krakowskie Przedmieście tylko zawieszą?
2. 507 Dlaczego zabiera się 2 linię przyśpieszoną dla Bemowa i Woli? a dodaje dubel w postaci 407 dla Gocławia. Logicznie myśląc to lepiej dać 407 na trasie Bemowo-Dw. Centralny a 507 w większej częstotliwości Gocław-Dw.Centralny
3. Brak linii przyśpieszonych na odcinkach Os.Górczewska-Kasprzaka/Karolkowa/Grzybowska, Nowe Bemowo-Kasprzaka/Karolkowa/Grzybowska
4. 501 Można zamienić w stałą linię albo puścić trasą Os.Górczewska-Dw.Centralny
Pewnie ktoś mi odpowie że czepiam na brak linii przyśpieszonych na Bemowie i Woli ale prawda jest taka że podczas budowy 1 linii na Mokotowie (Odcinek - M.Wilanowska-Politechnika) poruszały się linie pośpieszne 405/524, 502, 504, 514, 515. Fakt że w latach 90tych było mniej aut ale w dzisiejszych czasach wprowadza się bus-pasy.
Niestety ZTM uwielbia wprowadzać co raz większej ilość (nie)wygodnych przesiadek.. Dlatego jestem pewny że mieszkańcy Woli i Bemowa są podobnego zdania co ja
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Marcineq pisze:Co mnie boli w tym projekcie.
Ale o jakie przesiadki Ci chodzi
506 zostanie z powodzeniem zastąpione świetną linią jaką będzie 105, 501 i 507 zostaną z powodzeniem zastąpione świetną linią jaką będzie 109.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Przedstawię swoją opinię na temat zmian ze swojego punktu widzenia (a raczej zamieszkania).
105 - Jeżeli chodzi o częstotliwość to wspaniale ale to linia do nikąd. Zachęta to owszem centrum ale... Chętnie oddam 178, które jest już bardzo dziadowskie i posłałbym 105 na Konwiktorską.
109 - to jedna z lepszych zmian.
422 - Poprawa na siłę (raczej nie będę korzystał).
likwidacja 506 i 507 (odcinek wolski) - mówi się trudno.
likwidacja 125 (odcinek wolski) - to powinno stać się już dawno.
105 - Jeżeli chodzi o częstotliwość to wspaniale ale to linia do nikąd. Zachęta to owszem centrum ale... Chętnie oddam 178, które jest już bardzo dziadowskie i posłałbym 105 na Konwiktorską.
109 - to jedna z lepszych zmian.
422 - Poprawa na siłę (raczej nie będę korzystał).
likwidacja 506 i 507 (odcinek wolski) - mówi się trudno.
likwidacja 125 (odcinek wolski) - to powinno stać się już dawno.
Bo przyspieszone są be. Bródno też.Marcineq pisze:1. 506 Czemu nie puszczą go objazdem Grzybowska-Królewska-Krakowskie Przedmieście tylko zawieszą?
Tylko z jednej stronyKleszczu pisze:506 zostanie z powodzeniem zastąpione świetną linią jaką będzie 105, 501 i 507 zostaną z powodzeniem zastąpione świetną linią jaką będzie 109.
Co nie zmienia faktu, że cała reszta zmian jest bardzo w porządku - mówię tu o tworzeniu supersilnych linii czy łączeniu 166 ze 101. No, 125 bym się czepiał.
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17
10 11 12
13 14
15 17
Po co Ci pośpiechy na Grzybowskiej?Marcineq pisze: 3. Brak linii przyśpieszonych na odcinkach Os.Górczewska-Kasprzaka/Karolkowa/Grzybowska, Nowe Bemowo-Kasprzaka/Karolkowa/Grzybowska
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese