Moderator: Wiliam
-
chester
Colony pisze:Nowe 166 to chyba jedyne uzasadnienie istnienia tej linii na Pradze. Przy okazji pozbywamy się kłopotliwego problemu jakim było obsługujące nietypowe relacje 101.
Stare 166 było dobre. Zgadzam się, że mniejsze po wysiedleniu Jarmarku Europa, niemniej dalej ok. Linia jadąca od Wisły razem z tramwajem po Pradze i pchana na siłę w okolice Dw. Wileńskiego jest pomyłką. Jeśli nie pasował stary przebieg trasy (wszak wszystko tu drożne pozostaje, kwestia potencjalnych korków na Moście Świętokrzyskim), to można było z Zielenieckiej w Grochowską i Lubelską.
Lobby 101 jest równie dobre jak do niedawna 505...
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
-
Lipa
zofey pisze:Ale o potoku Uniwersytet - BUW to już nikt nie pomyślał...
Bez przesady, rzeczywiście studenci UW są tak leniwi, że nie chce im się zejść ze skarpy i przejść kilka kroków przez park i Lipową? Toż z dojściem do przystanku Nowy Świat i poczekaniem na 150 lub 506 wychodzi dłużej. Samo dojście spod UW na przystanek przy Kubusia Puchatka to już połowa drogi do BUW-u.
-
drapka
zofey pisze:Ale o potoku Uniwersytet - BUW to już nikt nie pomyślał... (obecnie 150 i wzmocnione 506 mają bardzo dobre wykorzystanie na tym odcinku)
Potok BUW-Uniwersytet przeniesie się na ciąg alternatywny: Lipowa-Park Kazimierzowski-Oboźna

Popatrz, jaka franca!
-
8833
Mi brakuje tu jednego:
Albo 105 lub 109 na Nowe Bemowo, albo zwiększenie częstotliwości 122 do 7 minut w szczycie, 10 poza szczytem i 15 minut w niedziele i święta.
-
drapka
chester pisze:Lobby 101 jest równie dobre jak do niedawna 505...
Ale generalnie to połączenie Ludna-Książęca-PTK z metrem Politechnika ma swoje uzasadnienie. W ogóle okolice PTK jakoś tak kuleją, jeśli chodzi o dojazd do metra, a zwłaszcza w stronę południową. Niby wzmacnianie tego ciagu jest robieniem koło pióra 195 i 503, ale nie każdy mieszka akurat przy trasie autobusu...
Popatrz, jaka franca!
-
Kleszczu
- Stoi... Sofista?
-
Kontakt:
8833 pisze:Mi brakuje tu jednego:
Albo 105 lub 109 na Nowe Bemowo, albo zwiększenie częstotliwości 122 do 7 minut w szczycie, 10 poza szczytem i 15 minut w niedziele i święta.
122 co 7,5/10/10//12
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
-
MichalJ
Ja w ogóle nie rozumiem tego "UW-BUW". Z dziedzińca przed starym BUW do nowego BUW jest 600m, a do autobusu na Świętokrzyskiej 500m. Może z wydziałów na Nowym Świecie ktoś jeździ, ale z głównego kampusu?
Co innego, gdyby była linia KP-Tamka-Dobra, no ale bez przesady...
-
drapka
MichalJ pisze:Ja w ogóle nie rozumiem tego "UW-BUW". Z dziedzińca przed starym BUW do nowego BUW jest 600m, a do autobusu na Świętokrzyskiej 500m. Może z wydziałów na Nowym Świecie ktoś jeździ, ale z głównego kampusu?
No jest trochę tego na Nowym Świecie, aż do samego skrzyżowania ze Świętokrzyską. Poza tym z BUW-u trochę ludzi pragnie się też dostać na Nowy Świat w kierunku południowym, na rondo de Gaulle'a czy w ogóle gdzieś dalej na Trakt (to juz raczej autobusem) - i vice versa. Więc Nowy Świat/Ordynacka jest też troche punktem przesiadkowym, bo przecież 118 jako komunkacja z Traktem nie istnieje.
Prawdę powiedziawszy nie zdarzyło mi sie podczas studiowania na UW jeździć autobusami między BUW-em czy w ogóle Dobrą a Krakowskim czy Nowym Światem (a poruszałem się w sporym czworokącie Bednarska-Karowa-NowyŚwiat/Świętokrzyska-BUW). I w ogóle nie słyszałem o kimś, komu by się to zdarzyło. A jednak jacyś ludzie między BUW-em a Nowym Światem podrózują, więc musi ich co innego do tego skłaniać.
Popatrz, jaka franca!
-
pietia
drapka pisze:
Prawdę powiedziawszy nie zdarzyło mi sie podczas studiowania na UW jeździć autobusami między BUW-em czy w ogóle Dobrą a Krakowskim czy Nowym Światem (a poruszałem się w sporym czworokącie Bednarska-Karowa-NowyŚwiat/Świętokrzyska-BUW). I w ogóle nie słyszałem o kimś, komu by się to zdarzyło. A jednak jacyś ludzie między BUW-em a Nowym Światem podrózują, więc musi ich co innego do tego skłaniać.
Duża częśc użytkowników BUW oraz studentów prawa, neofilologii i innych wydziałów,położonych w rejonie Lipowej i Browarnej, traktuje 150/506 jako wygodny podjazd do metra Świętokrzyska i w ogóle szeroko rozumianego centrum (nikt przy zdrowych zmysłach nie czeka przecież pół godziny na 118). Teraz miejmy nadzieję, ze tę rolę przejmie 128 do Centrum (do M. świętokrzyska i tak przecież dojechać nie będzie można)
-
zofey
Nie wiem kto jeździ, tak bardzo tego nie analizowałem, ale wysyp ze 150 i 506 na przystanku BUW jest dość imponujący.
Tymczasem proponowane 118 i 128 w żaden sposób ich nie zastępują. Ludzie nie jeżdżą z Tamki do BUW autobusem, bo to jeszcze bliżej niż z kampusu.
W sumie rację mają Ci którzy mówią że studenci będą mieli więcej ruchu.
Idąc jednak tym tropem trzeba by właśnie przemyśleć sens 118/128...
-
JacekM
- Śnieżynka
Jeśli chodzi o kwestię połączenia metro-UW-BUW to zastanowiłbym się nad czymś jadącym na trasie - np. Esperanto - Nowolipki - pl. Bankowy - Senatorska - Krakowskie Przedmieście - Tamka - Dobra - Mariensztat. Dałoby się w ten sposób zastąpić i 107 i 150/506 bardziej punktualnymi liniami, a pracow... mieszkańcy ul. Belottiego mogliby się po pracy doedukowywać w BUW-ie

bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
-
Emdegger
-
Kontakt:
drapka pisze:Ale generalnie to połączenie Ludna-Książęca-PTK z metrem Politechnika ma swoje uzasadnienie.
Jasne, ale nie dwoma silnymi liniami, 101 na Ujazdowskich wozi muchy, a do pary i zmienionego numeru w 166 dają mu 118, gdyż ponieważ.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese
-
stront
-
Kontakt:
Albo np. przeciągnąć 108 od Rozbratu przez Ludną, Dobrą, Tamkę i dalej jak 102 w okolice Emilii Plater (skoro i tak docelowo z pętli na pl. Trzech Krzyży ma zniknąć).
--------------------------------------------------------------------------
TRASBUS - Historia warszawskiej komunikacji miejskiej
http://www.trasbus.com
--------------------------------------------------------------------------
-
person
- (geograf)
JacekM pisze:Jeśli chodzi o kwestię połączenia metro-UW-BUW
Kwestię połączenia BUW-metro załatwi 128. Jedyne nad czym warto dyskutować, to nad podwyższeniem częstotliwości kursowania tej linii, bo tłum, który wsiada pod biblioteką dojeżdża do metra, a nie do Nowego Światu (czyli do kampusu UW, a może bardziej do pobliskiego WDNiP).
Natomiast dyskusja o połączeniu UW z BUWem wydaje mi się być na wyrost i próbą uruchomienia linii na siłę. Przy znacznych utrudnieniach w ruchu i zapewne kosmicznej niepunktualności 125 większość wybierze piesze przejście. Autobusami będą jeździli naprawdę tylko Ci, którzy muszą. Ile takich osób może być?
-
Bastian
- Sułtan Maroka
person pisze:Kwestię połączenia BUW-metro załatwi 128. Jedyne nad czym warto dyskutować, to nad podwyższeniem częstotliwości kursowania tej linii, bo tłum, który wsiada pod biblioteką dojeżdża do metra, a nie do Nowego Światu (czyli do kampusu UW, a może bardziej do pobliskiego WDNiP).
Warto, Rakowcowi też by nie zaszkodziło.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow