O pociÄ gach KM do Ĺukowa
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
Powtarzasz się...
Ja nie widzę niczego zdrożnego w tym, że Łuków powinien zapłacić za lepszą usługę. Nawet jeśli inne miasta nie płacą, nie jest to powodem, dla którego miałyby dołączać kolejne. Województwo mazowieckie to nie insytucja charytatywna.
Ja nie widzę niczego zdrożnego w tym, że Łuków powinien zapłacić za lepszą usługę. Nawet jeśli inne miasta nie płacą, nie jest to powodem, dla którego miałyby dołączać kolejne. Województwo mazowieckie to nie insytucja charytatywna.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Nie rozumiem twojej wypowiedzi, jak województwo zapłaci tyle, że wystarczy na wszystko łącznie z amortyzacją i pewną (jakąkolwiek) marżą, to niech KM nawet kupi specjalne jednostki do obsługi połączeń w Lubelskim.8917 pisze:No i się zaczyna... W mojej opinii burmistrz uwierzył w głupoty KM, które mają na celu wyciągnięcie kasy i nie widzi innej alternatywy. Pytanie wprost - dlaczego Łuków ma płacić jako jedyny oprócz 2 tys. wsi Czeremchy za pociągi do swojego miasta? Od Łukowa wyciągniemy pieniądze, a do mniejszych: Działdowa, Dęblina i Łowicza niech pociągi jeżdzą za darmo?podrozny113 pisze:Wypowiedź burmistrza Łukowa jest moim zdaniem bardzo sensowna. Najwyższa pora na kolejową formę współpracy między województwami lubelskim i mazowieckim. Gdyby sprawy poszły w dobrym kierunku to ja bym widział przyśpieszony Warszawa-Terespol na push-pullach z nową lokomotywą KolMazu. Zwłaszcza, ze PLK planuje w 2011/12 podwyższanie szlakowej do 140km/h na odcinku Biała Podlaska-Terespol.Argument z taborem też dobry... 16 Elfów idzie do Modlina i Działdowa, więc niby jak ma się poprawić na linii do Łukowa - kible dadzą?
![]()
I dla jasności: Łuków walczy o pociągi dla siebie, a nie Terespola i Białej - angażowanie województwa może przynieść taki efekt, że pociągi pojadą za daleko. Ale kasa będzie, więc Waszym zdaniem problem cudownie znika... Mamona w głowach ludziom przewraca!
Co do innych miast, które nie płacą, to przykład Łukowa może być straszakiem w negocjacjach z innymi województwami, ja uważam ten trend za pozytywny, nie wiem jak ty?
A co do Działdowa, to kto powiedział, że tam będą jeździć ELFy? Ja słyszałem tylko o Modlinie. Inną bajką jest, że Działdowo już jakiś czas temu nie miało KMów przez jakiś czas bo nie płaciło właśnie. Widzę, że województwo wreszcie zaczyna zabierać się do negocjacji z innymi województwami korzystającymi z dobrodziejstwa KM.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
MeWa pisze:Powtarzasz się...
Koleje Mazowieckie też się powtarzają - nie ma taboru, inne województwo, itp. Argumenty Łukowa do nich nie docierają i twardo stoją przy swoim.
MeWa pisze:Nawet jeśli inne miasta nie płacą, nie jest to powodem, dla którego miałyby dołączać kolejne
Czy tu ktoś dołącza? Łuków jest wśród te "inne". Dlaczego tylko to miasto ma płacić, skoro inne dalej mają mieć za darmo?
MeWa pisze:Łuków powinien zapłacić za lepszą usługę
To niech Łowicz zapłaci za dodatkowy pociąg z Warszawy, który dostanie od marca. MeWa więcej sprawiedliwości na tym świecie! Nie może być tak, że Łuków, który ma podobną sytuację jak inne miasta (i ma pełne prawo się do nich porównywać), ma być na straconej pozycji. Bierność poprzedniej władzy spowodowała przesiadki i problemy na trasie do Łukowa. Gdyby poprzedni burmistrz zareagował 6 lat temu, to bardzo prawdopodobne, że Łuków od dawna jeździłby bezpośrednio jak inne miasta i nie byłoby potrzeby prowadzenia dyskusji.
Najlepiej niech lubelskie zapłaci miliony złotych i kupi mazowieckiemu darmowe pociągi, bo nie ma własnego przewoźnika PR...kajo pisze:(...) wystarczy na wszystko łącznie z amortyzacją i pewną (jakąkolwiek) marżą, to niech KM nawet kupi specjalne jednostki do obsługi połączeń w Lubelskim
Taa, jako przykład miasta, które płaci za pociągi bezpośrednie i udało się wkręcić w finansowanie Mazowsza, podczas gdy inne nie dają na to ani grosza. Dlaczego to Łuków ma być stratny? Bo setki ludzi chcą pojechać bezpośrednio? A puste składy do Działdowa mają jeździć za darmo... Ciekawy sposób myślenia z perspektywy Mazowsza, ale z patrząc z perspektywy Łukowa to tak miło już nie jest.kajo pisze:przykład Łukowa może być straszakiem w negocjacjach z innymi województwami, ja uważam ten trend za pozytywny
Nie miało bo pociągi zawracały w pierwszym możliwym miejscu w innym województwie - Iłowie. Teraz ma, bo w Iłowie zlikwidowano możliwość zawracania, ale Działdowo dalej nie płaci, a pociągi bezpośrednie ma. Ot nie płaciło - nie miało, teraz też nie płaci - pociągi ma. Zły przykład podałeś, a innych nie ma oprócz Czeremchy...kajo pisze:Inną bajką jest, że Działdowo już jakiś czas temu nie miało KMów przez jakiś czas bo nie płaciło właśnie.
Pozdrawiam.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Chcesz wywalczyć coś dla Łukowa, nastawiając wrogo Łowicz (i nie tylko)? Ciekawa taktyka.8917 pisze:To niech Łowicz zapłaci za dodatkowy pociąg z Warszawy, który dostanie od marca.
Robisz kampanię - szukaj wsparcia, a nie mnóż sobie wrogów.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Ja nikogo nie chcę nastawiać wrogo. Ale nóż się w kieszeni otwiera, kiedy widzę, że Łuków ma płacić podczas gdy inne miasta mogą jeździć za darmo. Argumentem Łukowa jest też porównanie do innych miast w podobnej sytuacji - po to przykład Łowicza, Działdowa, itp. A każdy argument się liczy w dyskusji np. z KM.Bastian pisze:Chcesz wywalczyć coś dla Łukowa, nastawiając wrogo Łowicz (i nie tylko)? Ciekawa taktyka.8917 pisze:To niech Łowicz zapłaci za dodatkowy pociąg z Warszawy, który dostanie od marca.
Tylko gdzie to wsparcie? Bo próźno go szukać... Od trzech miesięcy dyskutujemy w tym temacie i od początku wszyscy byli na "nie" mimo zupełnie różnej argumentacji. Niektórzy nie przekonają się nigdy - najwyraźniej taki kompleks anty-Łuków, zapłaćcie - będziecie mieli.Bastian pisze:Robisz kampanię - szukaj wsparcia, a nie mnóż sobie wrogów.
Pozdrawiam.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Bo taka jest prawda. Zachowujesz się, jak ktoś, kto ma pretensje do innych, że dostali niespodziewany spadek, a ty nie. Sorry, to, że ktoś coś ma bez płacenia może być argumentem w dyskusji etycznej, ale na pewno nie do załatwienia czegokolwiek u kogokolwiek. To tak, jakbyś poszedł do piekarza i, zobaczywszy, że daje komuś darmo chleb, zażądał tego samego. I dziwił się, że cię pogonił.8917 pisze:zapłaćcie - będziecie mieli.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Sorry, ale mam inne zdanie na ten temat. Uważam, że Łuków jest w stanie wynegocjować pociągi bezpośrednie bez konieczności używania środków finansowych. Argumentów nie brakuje, a zapotrzebowanie jest bardzo duże. Pieniądze są tu ostatecznością. Wyobraź sobie, że porównywanie pociągów z darmowym chlebem jest tu trochę nie na miejscu. Łukowianie płacą za bilety, a pociąg w drodze do Siedlec przejeżdża głównie przez mazowieckie przystanki. Czy mieszkańcy tych miejscowości mają tracić tylko przez Łuków? Zastanów się.Bastian pisze:Sorry, to, że ktoś coś ma bez płacenia może być argumentem w dyskusji etycznej, ale na pewno nie do załatwienia czegokolwiek u kogokolwiek.8917 pisze:zapłaćcie - będziecie mieli.
Masz całkowitą rację. Niestety, wojewoda mazowiecki jest temu przeciwny i mówi stanowcze nie dla Łukowa na Mazowszu.KwZ pisze:8917: Z powyższego tylko wynika, że chciałbyś, aby powiat Łukowski należał do województwa mazowieckiego.
Pozdrawiam.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No to czemu nie wynegocjuje?8917 pisze:Uważam, że Łuków jest w stanie wynegocjować pociągi bezpośrednie bez konieczności używania środków finansowych.
Być może mieszkańcy tych miejscowości jadą w większości właśnie do Siedlec a nie do Warszawy, sprawdziłeś taką możliwość?8917 pisze:Czy mieszkańcy tych miejscowości mają tracić tylko przez Łuków?
Czy zapotrzebowanie jest na tyle duże, że trzeba gonić 2 FLIRTy do Łukowa(czy przypadkiem nie kosztowało by to KM więcej niż wysłanie kibla, do którego i tak wszyscy się zabiorą
Pociąg Warszawa-Łuków w zwykłe popołudnie ma w ogóle pewien problem z realizacją.
1. Z jedną jednostką nikt nie wejdzie na Wschodniej.
2. Z dwiema jednostkami już za Mińskiem jest luźno, a co dopiero za Siedlcami.
Z ekonomicznego punktu widzenia dwie jednostki muszą się gdzieś zamienić w jedną i do tego służy przesiadka. Tak się składa że najlepiej w Siedlcach.
Dyskutować można jedynie o dniu przed weekendem (zwykle piątek) i o ostatnim dniu weekendu (zwykle niedziela).
1. Z jedną jednostką nikt nie wejdzie na Wschodniej.
2. Z dwiema jednostkami już za Mińskiem jest luźno, a co dopiero za Siedlcami.
Z ekonomicznego punktu widzenia dwie jednostki muszą się gdzieś zamienić w jedną i do tego służy przesiadka. Tak się składa że najlepiej w Siedlcach.
Dyskutować można jedynie o dniu przed weekendem (zwykle piątek) i o ostatnim dniu weekendu (zwykle niedziela).