WAĹťNE: ankieta na stronie UD Bemowo (501+507->109)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Delfino
Kontakt:

Post autor: Delfino » 16 lut 2011, 21:45

zzz pisze:Fajne porownanie bardzo ciekawy przyklad. Linie promieniscie jezdza z 2 wezlow w centrum na obrzeza (gora 2 linie w tym samym kierunku). Czestotliwosc podstawowa 6/12. W kazdej innej relacji niz do centrum trzeba sie przesiadac idealny przyklad na brak wielu lini bezposrednich
Nie do końca tak. Owszem można powiedzieć, że są dwa węzły, ale linie zawsze jeżdzą do tego dalszego. Powiedzmy, że mielibyśmy takie węzły np. na Pl. Zawiszy i na Wileńskim. Wtedy 512 jechałoby do Zawiszy, a 517 do Wileńskiego, 508 do Zawiszy, a 175 do Wileńskiego itd. Generalnie byłbym skłonny do zaakceptowania takiego rozwiązania, to milion razy lepsze niż to co się proponuje w naszym układzie (dowozówka do Wileńskiego, dowozówka do Zawiszy i jakaś dowozówka centralna), co więcej praktycznie we wszystkich relacjach wystarcza jedna przesiadka.

Ale cały system nie jest oparty na tym schemacie, popatrz np. na linię 5 - typowa trasa przez całe miasto. Natomiast linie podmiejskie owszem dowożą do bliższego węzła i ten system u nas też się sprawdza.
zzz pisze: Co do marsylii to cos mi się psuje przy wyswietlaniu schematu i pozniej sprobuje cos napiac. Na razie zauwazylem z rozkladow wyczytalem, ze ~90% lini autobusowych ma jeden kraniec przy stacji metra, co sugeruje ze sa to dowozowki.
Marsylia to niestety zły przykład, bo jest tam chyba z 5 linii metra - niestety ciężko znaleźć duże miasto (pod milion mieszkańców), które nie miałoby metra i kolei.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 16 lut 2011, 22:08

wszystko fajnie, tylko że Granada to małe miasto, cały tranzyt leci obwodnicą, a idę o zakład, że z komunikacji korzysta na codzień dużo mniejszy procent mieszkańców.

por.Arek

Post autor: por.Arek » 17 lut 2011, 9:47

Delfino pisze:

A większość tych propozycji forsowanych tutaj jest często zdecydowanie gorszych niż nawet potworki wymyślane przez ZTM, a oznaki racjonalnego i niezindoktrynowanego myślenia okraszane są komentarzami pt. "nieznaszisę, niemaszpojęcia, niemyśliszlogicznie". Cóż, ja się już przyzwyczaiłem :)

w modzie są również merytoryczne komentarze typu: "demagogia", "bronisz linii x, bo przejeżdża koło twojego domu" ;)

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 23 lut 2011, 21:27

Dziś otrzymałem Echo Bemowa nr 3/2011. We wstępniaku pt. "Zamiast wydłużyć skrócą lub wycofają " opisano przygotowany przez ZTM projekt funkcjonowania komunikacji miejskiej na czas budowy kolejnych odcinków II linii metra. Z listy amputowanych połączeń autobusowych na Bemowie nie wymieniono 507. Niezabiorom?!
Trend zmian połączeń jest czytelny, autobusy będą redukowane do roli dowozówki do metra, ewentualnie tramwaju / Wiedeń się kłania!/. OK, tylko niech pierwej usuną ten debilizm spowalniający ruch tramwajowy wzdłuż Radiowej, Dywizjonu 303 i Obozowej oraz wybudują II odcinek metra do stacji przy pętli Górczewska.
O realizacji innych priorytetów szynowych już mi się nie chce pisać.
Idiokracja nas otacza

was

Post autor: was » 25 lut 2011, 15:17

a/p TALENT pisze:Dziś otrzymałem Echo Bemowa nr 3/2011.
Cały artykuł:
Obecnie stopiątka kursuje po liczącej około 14 kilometrów trasie ze Starego Bemowa na plac Trzech Krzyży. - Czy nie można wydłużyć jej do Chomiczówki, tak aby bezpośrednio skomunikować Boernerowo z Bielanami? - pyta "Echo" pani Krystyna.

Jak zwykle okazuje się, że Zarząd Transportu Miejskiego ma zupełnie inne pomysły na komunikację niż mieszkańcy. Przez ponad 50 lat istnienia linii 105 ZTM dokonał wiele korekt jej trasy. Jeszcze do marca 2007 r. kursowała ona od al. Reymonta, ulicami Conrada i Sokratesa, do Huty, łącząc Bemowo z Bielanami. Potem do-jeżdżała już tylko do pętli Nowe Bemowo, a jej trasę do Huty przejęła linia 106. Ostatnia korekta miała miejsce w lutym 2009 r. Wówczas trasę stopiątki skrócono do pętli Stare Bemowo. Na wycofanym odcinku zastąpiła ją linia 122 (Gwiaździsta - Osiedle Górczewska). Dziś kursuje po trasie: Stare Bemowo - Kaliskiego - Lazuro-wa - Szeligowska - Połczyńska - Wolska - Kasprzaka - Karolkowa - Grzybowska - Towarowa - Prosta - Świętokrzyska - Emilii Plater - Aleje Jerozolimskie - Bracka (powrót: Nowy Świat - Aleje Jerozolimskie) - plac Trzech Krzyży.

Bezpośrednio z Boernerowa na Bielany
Czytelnicy skarżą się jednak, że Zarząd Transportu Miejskiego, poprzez wprowa-dzone w ostatnich latach zmiany, pozbawił mieszkańców okolic ul. Lazurowej i osiedla Boernerowo bezpośredniego połączenia z Bielanami. Domagają się, aby po-nownie wydłużyć tę linię do pętli na Chomiczówce. - Osobom starszym ciężko jest ciągle się przesiadać. Czy ZTM nie dostrzega tego problemu? - pyta czytelniczka.

Pasażerowie twierdzą również, że zarówno linia 105, jak i 125 na trasie ze Sterniczej i Szeligowskiej w stronę centrum są bardzo zatłoczone. Interpelację z prośbą o uruchomienie dodatkowych przejazdów w porannym szczycie między godziną 6.50 a 7.00 złożył także bemowski radny Jarosław Oborski.

Krótsze trasy, ale częściej
Niestety, w ramach przygotowanego przez ZTM projektu funkcjonowania komuni-kacji miejskiej na czas budowy kolejnych odcinków II linii metra trasa linii 105 zo-stanie skrócona, a 125 będzie wycofana z Bemowa.

Linia 105 zniknie z Boernerowa. Wiosną wróci tam tramwaj linii 13, którym po-jedziemy w stronę Trasy WZ. Po zmianach linia 105 będzie kursowała nową trasą: os. Górczewska - Lazurowa - Połczyńska - Wolska - Kasprzaka - Karolkowa - Grzy-bowska - Królewska - pl. Piłsudskiego - Moliera - pl. Teatralny - Wierzbowa - pl. Pił-sudskiego - Królewska - Zachęta (powrót Królewska - Grzybowska). Zwiększy znacznie swoją częstotliwość: w godzinach szczytu będzie jeździła co cztery minuty, poza szczytem co siedem, a w święta co dziesięć. Docelowo 105 stanie się linią dowozową, łączącą osiedle Górczewska z nową stacją metra Rondo Daszyńskiego.

Linia 125 zostanie natomiast wycofana z Jelonek. Będzie kursowała co 15 minut po nowej trasie: Międzylesie - ... - Zamoyskiego - Jagiellońska - Kłopotowskiego (powrót Okrzei) - Wybrzeże Szczecińskie - most Świętokrzyski - Zajęcza - Topiel (powrót Tamką) - Tamka - Kopernika - Świętokrzyska - Nowy Świat - Krakowskie Przedmieście - Królewska - Marszałkowska - pl. Bankowy - al. Solidarności - Oko-powa. Pasażerom z Woli i Jelonek jeżdżącym w stronę Śródmieścia pozostanie przesiąść się do 105. Z Bemowa zostanie wycofana również linia 506. Dojeżdża-jącym z Jelonek na Bródno ZTM poleca autobus 112, a do Śródmieścia - 105.

Na pocieszenie 109
W zamian ZTM planuje uruchomić kursującą z dużą częstotliwością nową linię 109, łączącą Bemowo i Wolę z Dworcem Centralnym. 109 będzie jeździć na trasie: os. Górczewska - Górczewska - Płocka - Kasprzaka - Karolkowa - Grzybowska - al. Ja-na Pawła II - Dworzec Centralny (powrót: Emilii Plater - Twarda - pl. Grzybowski - Grzybowska). Docelowo linia 109, podobnie jak 105, ma kursować między os. Górczewska a stacją metra Rondo Daszyńskiego.

Nowa organizacja komunikacji będzie funkcjonowała do momentu zakończenia budowy centralnego odcinka II linii metra, czyli niemal do końca 2013 r. Przed jej wprowadzeniem ZTM czeka na opinie mieszkańców. Swoje uwagi dotyczące propo-nowanych zmian można zgłaszać do 4 marca włącznie pod nr tel. 22 194-84 lub pocztą elektroniczną na adres: konsultacje@ztm.waw.pl.

Czytelnicy "Echa" mogą również do redakcji kierować swoje opinie na temat zmian w komunikacji, telefonując pod nr 22 39208-30 bądź pisząc na adres: echo@gazetaecho.pl. Państwa uwagi przekażemy do ZTM.
Źródło:http://www.gazetaecho.pl/cgi-bin/echo/e ... 11-02_25-1

Awatar użytkownika
Bon Jovi

Post autor: Bon Jovi » 09 kwie 2011, 17:59

Ja też jestem na tak za linią 109. Mimo że mieszkam w Śródmieściu, to dużo jeżdżę po całej Warszawie ze wzdlędu na rodzaj mojej pracy. Na Bemowie jestem często. Nie widzę problemu aby pasażerowie z lini 507, zamiast tą linią pojechali do przystanku Bemowo-Ratusz i przesiedli się w linie 109, linia 171 jeżdzi cvzęsto, co 10 minut, dodtakowo w godzinach szczytu będzie linia E-2, może nie będzie zawieszana na wakacje z tego powodu, ze Strego Bemowa zostaje linia 523 i z Górce linia 410, przez Nowe Bemowo przejeżdża linia 167 do której też część dojeżdżająca do Os. Wolska i PKP Kasprzaka może się przesiąść. Co będzie po uruchomieniu II lini metra jeszcze nie jest przesądzone i napewno w wielu rejonach się układ komunikacyjny zmieni, co jest nie uniknione.

Nie rozumiem lamentów osób które nie mogę ścierpieć zastąpienia na tych odcinkach lini 501 i 507, bardzo częstą linią 109.
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.

Awatar użytkownika
Delfino
Kontakt:

Post autor: Delfino » 10 kwie 2011, 4:03

Ktoś tutaj w sygnaturce miał teskt: 171 - gorszej linii nie ma. Niestety linia zwykła na tej trasie ma tak koszmarnie długi czas przejazdu, że trudno się dziwić protestom...

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 10 kwie 2011, 9:20

Delfino pisze:Ktoś tutaj w sygnaturce miał teskt: 171 - gorszej linii nie ma.
Ja, ale zdążyłem zrewidować swoje zdanie na jej temat. ;]

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 10 kwie 2011, 17:51

Delfino pisze:Ktoś tutaj w sygnaturce miał teskt: 171 - gorszej linii nie ma. Niestety linia zwykła na tej trasie ma tak koszmarnie długi czas przejazdu, że trudno się dziwić protestom...
No patrz, ja ze 2 miesiące temu wracałem z Nowego Bemowa na rondo ONZ w DS 171+tramwaj na JPII i byłem szybciej niż 507 na ONZ-ecie...

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 10 kwie 2011, 18:33

Delfino pisze:Niestety linia zwykła na tej trasie ma tak koszmarnie długi czas przejazdu, że trudno się dziwić protestom...
Skoro linie przyspieszone mają sztucznie forsowany czas przejazdu (m.in. poprzez omijanie dwóch węzłów z przesiadkami na obwód, to chyba rekord na skalę miejską), to nie dziwota, że zwyklaki wydają się wolne; na szczęście frekwencja w 190 dowodzi, że ludzie przedkładają funkcjonalność nad ideologię czerwonego numerka.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 10 kwie 2011, 18:47

fik pisze:Skoro linie przyspieszone mają sztucznie forsowany czas przejazdu (m.in. poprzez omijanie dwóch węzłów z przesiadkami na obwód, to chyba rekord na skalę miejską), to nie dziwota, że zwyklaki wydają się wolne; na szczęście frekwencja w 190 dowodzi, że ludzie przedkładają funkcjonalność nad ideologię czerwonego numerka.
Jak również w 171.
Nawet to sztuczne forsowanie nie pomaga jak podaje mój przykład. Omijanie PKP Koło przez czerwońce od pewnego czasu jest głupotą, gdyż jest przesiadka na kolej i 186. Nie wiem, jak z koleją, ale do 186 sporo osób się przesiada.

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 10 kwie 2011, 19:32

primoż pisze:Nawet to sztuczne forsowanie nie pomaga jak podaje mój przykład. Omijanie PKP Koło przez czerwońce od pewnego czasu jest głupotą, gdyż jest przesiadka na kolej i 186. Nie wiem, jak z koleją, ale do 186 sporo osób się przesiada.
507 NIE MA POTRZEBY ROBIĆ przystanku na pkp koło ,bo przesiadka na 186 i kolej jest na Kasprzaku ,a z 501chcesz zrobić 2-e 520, 520 i tak ma już za dużo przystanków. A z resztą problem się niedługo sam rozwiąże bo 501 i 507 odjadą z Woli i Bemowa. :D

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 10 kwie 2011, 19:40

gregory5576 pisze:507 NIE MA POTRZEBY ROBIĆ przystanku na pkp koło ,bo przesiadka na 186 i kolej jest na Kasprzaku ,...
super przesiadka :ok:

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 10 kwie 2011, 19:56

primoż pisze:Jak również w 171.
Nawet to sztuczne forsowanie nie pomaga jak podaje mój przykład.
171 to trochę inna bajka, bo ma przeciętną końcówkę bemowską, dzięki czemu na odcinku Bemowo-Góralska robi bardziej za lokalkę niż linię magistralną, ale nie da się ukryć, że na Górczewskiej wozi znacznie więcej pasażerów niż E-2 czy 501. 520 ma pasażerów zaś tylko dzięki jeżdżeniu na Ulrychów.
gregory5576 pisze: 507 NIE MA POTRZEBY ROBIĆ przystanku na pkp koło ,bo przesiadka na 186 i kolej jest na Kasprzaku
I z Górc na Tarchomin będę jechał przez Kasprzaka.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 10 kwie 2011, 20:03

fik pisze:171 to trochę inna bajka, bo ma przeciętną końcówkę bemowską, dzięki czemu na odcinku Bemowo-Góralska robi bardziej za lokalkę niż linię magistralną, ale nie da się ukryć, że na Górczewskiej wozi znacznie więcej pasażerów niż E-2 czy 501. 520 ma pasażerów zaś tylko dzięki jeżdżeniu na Ulrychów.
Po wycofaniu 507, 171 powinno się bardziej napełnić. E-2 nie jeżdżę, nie te dni, tak więc się nie wypowiadam. Na Znanej już lata mnie nie było, ale pamiętam, że w weekendy 522 nie miało dużego zapełnienia tam, w szczycie było lepsze. Jak z frekwencją 520 na Olbrachta? Potrzebna tam taka silna linia?

ODPOWIEDZ