Wolfchen pisze:Moje również. Miałem jednak wrażenie, że po to wydają kasę na automaty, żeby nie angażować maszynisty...

Jest to bardziej niż oczywiste.
Wolfchen pisze:Adam G. pisze:Nie wiem, co żeście się tak tej gotówki uczepili - z roku na rok rosnąć będzie ilość ludzi, którzy znajdą się w przeciwnej sytuacji.
Niech rośnie. Nie zmienia to faktu, że gotówka jest podstawowym środkiem płatniczym i ją MUSZĄ przyjmować, a płatności bezgotówkowe, to miły dodatek.

Muszą, i będą. W kasach. Taki sam wybór masz, opłacając na przykład przeróżne abonamenty. Niby można płacić gotówką i stać w kilometrowych kolejkach, zaniżając średnią wieku oczekujących o jakieś 50 lat, lecz niemal wszyscy płacą przelewem.
Nie spotkałem się jeszcze z automatem, który przyjmowałby wyłącznie karty kredytowe, natomiast faktycznie - widziałem i korzystałem z takich, które przyjmowały płatnicze.
Jeśli ktoś ma wątpliwości co do możliwości funkcjonowania systemu, uniemożliwiającego dokonanie zakupu gotówką, zapraszam do Wrocławia. Obecnie niemal każdy pojazd jest wyposażony w automacik biletowy, który sprzedaje bilety wyłącznie bezgotówkowo.