Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 14 mar 2011, 21:46

wprowadzenie komunikacji na Hermanowską to byłoby rozbijanie silnego ciągu jakim jest Płowiecka, jeszcze bardziej idiotyczny wymysł niż 213 na Mrówczej. Panny Wodnej już ma wiekszy sens.

[ Dodano: |14 Mar 2011|, 2011 21:47 ]
Bernard pisze:
jasiu pisze:Swoją drogą, mam cichą nadzieję, że po otwarciu Kauflandu zaczną napływać pisma ws. przetrasowania 115 do Zielonej, żeby obsłużyć ten zacny przybytek
Gdzie on ma być :?: .
Już jest. Obok Sp-ni Noma

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 14 mar 2011, 22:49

A NowoZabielska jako główna ulica osiedla Las i potencjalna linia?
Już to było kiedyś omawiane , ale po dzisiejszym wystąpieniu stało to się jeszcze bardziej realne. Więc?
Wszystkie potencjalne ulice po których można by puścic w przyszłości komunikacje trzeba tutaj omówic, żebym miał argumenty za albo przeciw pomysłowi, w czasie ewentualnej dyskusji.
Trzeba stworzyc całośc zarysu komunikacji, żeby w chwili ewentualnej dostępności ciągu nie rozwalac komunikacji od początku. Nie można popełnic błędu z Lucerny.
Na razie Hermanowska out, Panny Wodnej 2 plusy.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 14 mar 2011, 23:13

nie wiem jak jest z zabudową przy Nowozabielskiej. W każdym razie trzeba znaleźć proporcję między poprawianiem komunikacji a psuciem pasażerów (bo może wystarczy Wał i Kadetów?)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 mar 2011, 23:40

213 od razu na Gocław? W sumie po co ono na Wale? Przesiadki na most i na Saską Kępę na Gocławiu też są dobre, o ile nie lepsze.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 15 mar 2011, 0:06

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8& ... 5964817f91
Mapka przebiegu Nowozabielskiej już trochę nieświeża, bo zabudowa się nie co zagęściła bardziej na północy osiedla, ale przebieg trasy jest oki. Ja myślę że 213 [ lub jego zamiennik]
i kiedyś może coś z dalszej czśści Nowozabielskiej[ która docelowo ma dotrzec do Skalnicowej.
A co z Panny Wodnej- Skalnicowa[ to fakt w roku 2014], ale uważam , że już teraz trzeba o tym pomyślec?

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 15 mar 2011, 9:26

Nowozabielska nie jest teraz potrzebna. Ruch lokalny w tej okolicy spokojnie obsluguja okoliczne ciagi. W Wawrze na wczoraj potrzebne jest ruszenie Nowobora, przebudowa Zeganskiej itp. Kolo mnie na Kajki ruch w szczycie sie juz nie miesci dawno, jeden wielki korek.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 15 mar 2011, 9:42

Co to jest nowobór?

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 15 mar 2011, 9:53

MichalJ pisze:Co to jest nowobór?
Skrót od zaznaczonej na każdej nowej mapie przedluzenia Bora-Komorowskiego w kierunku Falenicy.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 15 mar 2011, 10:50

rhemek pisze:Nowozabielska nie jest teraz potrzebna
Tylko w tym problem, że Nowozabielska jest zapisana w budżecie i nawet już WPF.
Powstanie przy okazji budowy kolektora"W" , dostanie też pozostałe media.
Działki pod nią są już wykupione.
I przede wszystkim jest w środku osiedla, a nie na uboczu jak Nowobora.
Oczywiście nie zmienniłem zdania co do potrzeby budowy Nowobora , ale trzeba patrzec realnie. Obecnie trzeba zaliczac Wał żeby dotrzec do Gocławia lub progi na Poprawnej, Sęczkowej.
I przede wszystkim Nowobora nie udźwignie dzielnica, co najwyżej zbuduje ją miasto.
A to też bardzo dużo działek prywatnych do wykupu. Więc lata i kasa.

patryk148

Post autor: patryk148 » 15 mar 2011, 15:44

Pani Koczorowska była w poprzedniej kadencji Burmistrzem Pragi Północ. Wydaje się prospołeczna. Dobre mam zdanie o niej.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 15 mar 2011, 19:24

Nie chce napisac to w złej godzinie, ale projekt Wawer/ Wesoła/ Rembertów już za tydzień.
Info od radnego Gotowca, a ten ma od ZTM.
Również Burmistrz Zaboklicki spotkany pod urzędem stwierdził , że trzeba zrobic spotkanie , bo Przewodowa i Strzygłowska jest planowana pod komunikacje itp. Miał się dogadac z radnym i przewodniczący rady co do terminów. Zaprosic trzeba też całą plejadę z ZTM, ale to już radny ustala z Frankowem.
Przewodniczący RO Anin chce z kolei linie do PKP Gocławek , PKP Anin, pod IK, IBM jak się da itp.

Szop

Post autor: Szop » 15 mar 2011, 20:25

jasiu pisze:a propos, są szanse na pętlę przy PKP Gocławek?
ZTM odpisał mi (dość dawno), że była wizja lokalna, wszystko ok, tylko dzielnica nie chce zdjąć progów.

Bardzo się cieszę z projektu budowy Hermanowskiej. (szkoda tylko, że wywalono tyle kasy na budowę niefunkcjonalnej i za dużej pętli "Gocławek Wschodni", a przedtem "Szaserów" - brak współpracy między Wawrem a PrPd?)
Pozwoli to może, aby dzielnica zaczęła się bardziej rozwijać wzdłuż torów kolejowych oprócz Płowieckiej, pozwoli też uruchomić linię dowożącą do PKP Gocławek. Kolej przestanie być schowana za śmietnikami. I pojawi się nadzieja na chodnik od Tytoniowej :)

Szkoda też, że przy okazji przebudowy wiaduktów nie stworzono węzła z Makowską, zamiast - jak obecnie - z Naddnieprzańską. Ten sam błąd popełniono przy sąsiednim wiadukcie.

A tutaj dowód na obrazku, że ludzie chcą Hermanowskiej ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 16 mar 2011, 6:57

Przejazd pomiędzy pętlą 188 a Hermanowską musiałby prowadzić po części po terenach kolejowych (Makowska na przedłużeniu Pabianickiej).
Mieliśmy nawet pomysły żeby pod wiaduktem Marsa zrobić pętlę, ale wpierw trzeba do niej dojechać. Jedyna ulica dojazdowa - ul. Kresowa - musiałaby się stać jednokierunkową - bo ma 5 metrów szerokości. A co w drugą stronę?
Polityka złym doradcą w pracy!

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 16 mar 2011, 12:13

Nie wiem czy nie przekręcę bo nie zapisałem, ale dzielnica rozmawia już z PKP i deweloperem w celu udostępnienia części nieruchomości na drogę za darmo. PKP wstępnie się zgodziło. :-k
O pętli nikt się nie zająknął.

Szop

Post autor: Szop » 16 mar 2011, 15:50

Jeśli powstałoby połączenie od PKP Wawer do Makowskiej, to pętla nie byłaby chyba aż tak potrzebna.

A Kresowa tak czy siak mogłaby być jednokierunkowa, inne uliczki też. Są za wąskie na tak intensywny ruch w dwóch kierunkach.
Cześć.

Zablokowany