Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Porządki na południu (117, 519)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 22 mar 2011, 16:38

Doman pisze:
lasuch pisze:Z Parku Kultury nie da się dojechać do najbliższej stacji metra
Co byloby totalnym nieporozumieniem jechać 30 minut, skoro w 10 mozna na piechotę. Wydaje mi się, ze skoro osoby korzystające z Parku Kultury jadą szukać pewnych form rekreacji , to spacer 10minutowy z Metra Kabaty jest jednym z najlepszych rozwiązań.
Niektórzy (również na tym forum) udowadniali konieczność istnienia linii 444 pod główną bramę ZOO, bo "dzieci się męczą" idąc z Parku Praskiego oglądać zwierzątka.
Ja tam nie rozumiem takich form rekreacji, ale jak widać są tacy, którzy muszą być podwiezieni autobusem na sam koc na trawie. No i po wodę. Czwartorzędową.

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 22 mar 2011, 18:35

Bastian pisze:W 527 jedzie 150 osób, w 519 30...
No wiec wlasnie. Powsin wybronil polaczenie, OK, ale moze to byc przeciez co 30 minut a nie 10 jak teraz. Bo jak sluzsznie zostalo zauwazone, dlaczego nie zamienic literki "przez Stare Kabaty" na "do Powsina"? Nikt jeszcze nie uzasadnil niedasizmu zrobionia kursow wydluzonych do Powsina (np. co drugi kurs) a podstawowa trasa do Wilanowa.

Tresujecie ludzi do przesiadek to tu te mozna potresowac.

szparag

Post autor: szparag » 22 mar 2011, 20:56

Doman pisze:Co byloby totalnym nieporozumieniem jechać 30 minut, skoro w 10 mozna na piechotę. Wydaje mi się, ze skoro osoby korzystające z Parku Kultury jadą szukać pewnych form rekreacji , to spacer 10minutowy z Metra Kabaty jest jednym z najlepszych rozwiązań.
10 minut to bardzo szybkim biegiem. Z Parku Kultury do M Kabaty jest około 3 km.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 23 mar 2011, 6:58

person pisze: Niektórzy (również na tym forum) udowadniali konieczność istnienia linii 444 pod główną bramę ZOO, bo "dzieci się męczą" idąc z Parku Praskiego oglądać zwierzątka.
Ja tam nie rozumiem takich form rekreacji, ale jak widać są tacy, którzy muszą być podwiezieni autobusem na sam koc na trawie. No i po wodę. Czwartorzędową.
Probujesz byc zabawny, a wychodzi zalosnie... Jak byś miał dzieci, to byś to po prostu wiedział, a nie pisał te głupoty.
Poza tym linia "do" to coś innego, niż linia "z" o która w tej dyskusji chodzi.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 mar 2011, 8:53

person pisze: Niektórzy (również na tym forum) udowadniali konieczność istnienia linii 444 pod główną bramę ZOO, bo "dzieci się męczą" idąc z Parku Praskiego oglądać zwierzątka.
Przy czym, zgodnie z oczekiwaniami, 444 jeździło puste jak bęben, a samochody jak rozjeżdżały okolicę zoo, tak rozjeżdżały.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

drapka

Post autor: drapka » 23 mar 2011, 9:35

Glonojad pisze:
Przy czym, zgodnie z oczekiwaniami, 444 jeździło puste jak bęben, a samochody jak rozjeżdżały okolicę zoo, tak rozjeżdżały.
Bardziej jej konkurencją były chyba tramwaje w al Solidarności niż samochody. Bo poza niewyuczalnymi miłośnikami z pupą przyrośnięta do czterech kółek, którzy nawet do kiosku muszą samochodem, jest kategoria zmotoryzowanych, dla której z różnych przyczyn rezygnacja z samochodu nie wchodzi grę. I nie mam na mysli czternastolenich panien i kawalerów wożonych przerośniętymi SUVami do i ze szkoły oraz do i z galerii handlowych na zakupy.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 mar 2011, 9:39

Argumentacją zwolenników 444 było, że "przecież z wózkami nie można taki kawał drałować", więc ją niniejszym obalam...

A swoją drogę, to szlak do zoo wypadałoby jednak odświeżyć i lepiej oznakować - postrzeganie drogi dojścia jest zależne od jej atrakcyjności (czytałem, że nawet o 100% akceptowalna droga dojścia się zwiększa, jeśli jest wygodna, bezpieczna, interesująca dla oka). No i obowiązkowa dodatkowa brama od placu Hallera, można by też na wakacje pomyśleć o zwiększeniu liczby stoszesnastek na 22 - tak, by co pół godziny się jaki pojawił. Można czasowo wziąć z 3 i 7.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 23 mar 2011, 9:44

O bramie zoo myśli.
A 'szlak do zoo' to który?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 mar 2011, 9:50

W sensie od Parku Praskiego. Z dojściem od strony mostu Gdańskiego problem jest taki, że trzeba sprawdzać, czy otwarte, a jak się jest w zoo i chce się na tamtą stronę wyjść, to o możliwości dowiaduje się człowiek całując klamkę - lub nie, jeśli czynne. Rozumiem, że dwie kasy zimą są niepotrzebne, ale jakiś kołowrotek wypuszczający ludzi by się przydał moim zdaniem.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 23 mar 2011, 9:56

Informacja w zoo szwankuje. Nawet takiej prostej rzeczy, komu przysługuje bilet ulgowy, a komu darmowy, nie znalazłem...

[ Dodano: |23 Mar 2011|, 2011 10:01 ]
Abstrahując od 444, to wydajemisie, że pomimo obstawienia każdego skrawka terenu przez samochody, znaczna część zwiedzających jednak przyjeżdża tramwajem. Samochodów wydaje się mnóstwo, ale jak je policzyć...

osa

Post autor: osa » 05 kwie 2011, 14:21

A ZTM na Facebooku swoje (wiadomość z wczoraj):

@Wojciech - Chcemy wydłużyć 131 do Wilanowa a 180 skrócić wtedy do Sadyby. Jesteśmy w kontakcie z urzędem dzielnicy. Czekamy na ich stanowisko w tej sprawie.

Jeśli ktoś ma konto na Facebooku, może by dopytał w takim razie: jaka ma być częstotliwość 131 wydłużonego do Wilanowa i jeśli bez zmian, to skąd ZTM weźmie brygady na wożenie much?

Adam G.

Post autor: Adam G. » 05 kwie 2011, 15:32

osa pisze:Jeśli ktoś ma konto na Facebooku, może by dopytał w takim razie: jaka ma być częstotliwość 131 wydłużonego do Wilanowa i jeśli bez zmian, to skąd ZTM weźmie brygady na wożenie much?
Dochodzi jeszcze duperel, jakim jest utrudnienie życia turystom, którzy jednak często 180 jeżdżą. Ktoś chyba zapomniał o tym wraz z momentem, gdy straciło ono status linii turystycznej. 131 do Wilanowa z obecną częstotliwością istotnie zdaje się być marnotrawstwem...
noidea

ness

Post autor: ness » 06 kwie 2011, 4:17

116 juz nie jezdzi z KP do wilanowa?

osa

Post autor: osa » 06 kwie 2011, 11:56

Co z tego? Tylko dlatego, że jest 116 ZTM chce wycofać z Wilanowa 180 i puścić 131 co 5 min przez willową ulicę?

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 06 kwie 2011, 12:16

a co w tym pomyśle złego? Że Wilanów zamiast 2 linii na Trakt miałby po jednej na Trakt i Marszałkowską?

ODPOWIEDZ