Warszawskie dworce i przystanki kolejowe

Moderator: JacekM

kebe

Post autor: kebe » 09 kwie 2011, 9:40

Adam G. pisze:Zacząć należy jednak od problemu nieporównywalnie głębszego, którego rozwiązanie ciężko jest znaleźć. By pozbyć się smrodu z dworca, należałoby ostatecznie wywalić całe menelstwo z jego obszaru. Niestety, zgodnie z naszym prawem, niezbyt widzę taką możliwość.
Nigdy nie byłem za tym rozwiązaniem ale może pora na bramki na perony?

przewoz

Post autor: przewoz » 09 kwie 2011, 10:42

Adam G. pisze:Mam wrażenie, że od dłuższego czasu wagonów z zamkniętym obiegiem wcale nie przybywa.
Nie przybywa, bo nie ma modernizacji wagonów. Ale przewoźnicy coś z tym zrobić muszą.

grzegorz

Post autor: grzegorz » 11 kwie 2011, 0:01

Mam pytanie: nie wie ktoś gdzie Ci kibice mają wsiadać, żeby na Stadion dojechać, bo mało zdziadziałych stacyjek podmiejskich, to ja w Warszawie nie widzę za bardzo. Dobra, jest Powiśle (zły dojazd) i Wschodni (nawet jak zdążą z remontem, to i tak jest zbyt blisko, żeby jechać pociągiem). Śródmieście, Ochota, a może Zachodni? :-k
Dobra, mam pomysł: bezpośrednie połączenie z lotniska na Stadion. Zamalowane szyby, głośna muzyka i hostessy - może się ludziska nie zorientują.

przewoz

Post autor: przewoz » 11 kwie 2011, 8:54

Bezpośrednie pociągi na tej osi oczywiście będą (linie lotniskowe), a kibice w sporej części będą nocować na terenie Warszawy i sposobów dojazdu będzie wiele..

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 11 kwie 2011, 11:16

kebe pisze:
Adam G. pisze:Zacząć należy jednak od problemu nieporównywalnie głębszego, którego rozwiązanie ciężko jest znaleźć. By pozbyć się smrodu z dworca, należałoby ostatecznie wywalić całe menelstwo z jego obszaru. Niestety, zgodnie z naszym prawem, niezbyt widzę taką możliwość.
Nigdy nie byłem za tym rozwiązaniem ale może pora na bramki na perony?
Co to da ? Nic - menele będą szczać po galeriach. Przy odrobinie chęci to da się menelstwo usunąć z dworca przy obecnych przepisach. Jest tylko jeden mały problem - menelstwo zrobiło się uczone - sam byłem świadkiem jak szkolił policjanta w temacie użycia bananowego przedłużenia konstytucji. Policjant był facetem z ikra - olał szkolenie menela i zaczął Mu po swojemu tłumaczyć zasady użycia bananów.
A tak poważniej - jak tylko chce się usunąć meneli z Centralnego zaraz zaczynają się ujawniać obrońcy praw ludzkich itp. Media się zlatują, opisują jacy to kolejarze są beee bo wywalają bezdomnych na dwór z dworca itp. Co będę tłumaczył - każdy kto się tym interesuje wie jak jest. Po nagonce medialnej władze PKP wycofują się z pomysłu usunięcia menelstwa z dworców i wszystko wraca do starego (nie)porządku.
Dopóki ktoś z władców nie okaże się facetem o twardym karku i z przysłowiowymi jajami, olewającym nagonkę medialną to nigdy się tego problemu nie zlikwiduje. Najlepsze przepisy nie pomogą, jeżeli media będą ciągle użalać się nad menelami.
Jakoś nikt z władz PKP nie potrafił przez te lata wyjaśnić mediom że smród na Centralnym i menelstwo łażące/nocujące na dworcu są ze sobą powiązane.
W tej chwili na dworcach w Warszawie siedzą tylko Ci co chcą. Przy Wschodnim jest noclegownia gdzie zawsze mogą udać się na nocleg itp. Jest tylko jeden wymów- TRZEBA BYĆ TRZEŹWYM :!:
A to jest dla większości z nich za ciężki warunek .
Na pocieszenie powiem że i tak w porównaniu z końcówką lat 80 i całą dekadą lat 90 to teraz jest o niebo lepiej. Mniej tych meneli się kręci
P.s
I jeszcze jedno - czy na pewno tylko menele szczają po kątach dworców? Przez 20 lat pracy na Wschodnim widziałem już wielu tzw porządnych obywateli lejących gdzie popadnie
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 11 kwie 2011, 15:58

Cóż. Nie można się nie zgodzić z przedmówcą. Pamiętacie ten "strajk" w hali głównej centralnego? O rany. Ale to tak jak z krzyżem - jeśli daje się paluszek, to wezmą całą rękę.

A'propo wschodniego, to czy ktoś się orientuje co to za budka wyrosła na 7 peronie? No bo raczej nie jest ona tak bazarowa, jak ta z Rembertowa.
I jeszcze niech moją ciekawość ktoś zaspokoi :) Od kilku tygodni znów jeżdżę do roboty ze wschodniego. Na FLIRTA o 8.10 czekają tłumy ludzi. Normalnie peron 6 wygląda, jak w czasie ferii, czy wakacji. Nie pamiętam, żeby taka sytuacja była wcześniej. Na wcześniejsze/późniejsze pociągi już takich tłumów nie ma. O co chodzi? Znowu jakaś SKM ze wschodu dojeżdża tylko do wschodniego?
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

MichalJ

Post autor: MichalJ » 11 kwie 2011, 17:02

Dodajmy, że wydawanie rozkazów jest potrzebne, bo kilkanaście lat temu zepsuły się urządzenia sterowania ruchem...

Awatar użytkownika
malyniak

Post autor: malyniak » 11 kwie 2011, 17:13

MichalJ pisze:Dodajmy, że wydawanie rozkazów jest potrzebne, bo kilkanaście lat temu zepsuły się urządzenia sterowania ruchem...
Co proszę? Przecież tam się wydaje rozkazy "O" (ostrzeżenia), tak jak się to robi dla kierunku przeciwnego w budce na peronie VI.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 11 kwie 2011, 17:16

A te ostrzeżenia to o czym? :)

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 11 kwie 2011, 17:30

O wszystkim od Wschodniego do Grochowa, ale i do "Dęblyna".
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
malyniak

Post autor: malyniak » 11 kwie 2011, 17:33

Jak to ostrzeżenia - o konieczności ostrożnej jazdy i zmniejszenia szybkości.
Przykład: Obrazek

MichalJ

Post autor: MichalJ » 11 kwie 2011, 17:35

No właśnie mówię, ostrzeżenia są o tym, że coś się zepsuło. A niektóre z tych zepsutych rzeczy są zepsute od wielu lat.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 11 kwie 2011, 17:46

Z drugiej strony wiele tych zepsutych rzeczy jest w WOS-ie.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 11 kwie 2011, 18:22

Michał W. pisze:Cóż. Nie można się nie zgodzić z przedmówcą. Pamiętacie ten "strajk" w hali głównej centralnego? O rany. Ale to tak jak z krzyżem - jeśli daje się paluszek, to wezmą całą rękę.

A'propo wschodniego, to czy ktoś się orientuje co to za budka wyrosła na 7 peronie? No bo raczej nie jest ona tak bazarowa, jak ta z Rembertowa.
I jeszcze niech moją ciekawość ktoś zaspokoi :) Od kilku tygodni znów jeżdżę do roboty ze wschodniego. Na FLIRTA o 8.10 czekają tłumy ludzi. Normalnie peron 6 wygląda, jak w czasie ferii, czy wakacji. Nie pamiętam, żeby taka sytuacja była wcześniej. Na wcześniejsze/późniejsze pociągi już takich tłumów nie ma. O co chodzi? Znowu jakaś SKM ze wschodu dojeżdża tylko do wschodniego?
Niezupełnie - przyjeżdża pociąg z Otwocka kończący bieg na WWO. Czemu ten pociąg nie jeździ do Zachodniego to chyba tylko konstruktorzy z PLK-i wiedzą.
chester pisze:
Michał W. pisze:A'propo wschodniego, to czy ktoś się orientuje co to za budka wyrosła na 7 peronie? No bo raczej nie jest ona tak bazarowa, jak ta z Rembertowa.
Strzelam - kanciapa dla osoby wydającej rozkazy, przeniesionej ze Stadionu.
Brawo - strzał w ,,10''. Po 20 latach wreszcie jest budka na 7. Poprzednia spaliła się 1991 roku - fajny był widok
malyniak pisze:...budce na peronie VI.
Obrażasz wszystkie budki. To co stoi na 6 to nawet nie budka- to ruina budki. I ta ruina na 99% zostanie na EURO 2012 ](*,)
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
malyniak

Post autor: malyniak » 11 kwie 2011, 18:27

MichalJ pisze:No właśnie mówię, ostrzeżenia są o tym, że coś się zepsuło. A niektóre z tych zepsutych rzeczy są zepsute od wielu lat.
Rozkazy "O" zawierają ostrzeżenia, które pojawiły się od ostatniego wydania WOSu, tj. na przestrzeni ostatnich od 3 do 12 miesięcy, w zależności o zakładu. Zatem nie dotyczą "rzeczy zepsutych od wielu lat".

Czyli wydaje się je dlatego, że sytuacja na sieci jest dynamiczna, a nie dlatego że gdzieśtam kiedyś zepsuły się jakieś urządzenia sterowania ruchem. Niektóre ostrzeżenia odwoływane są po kilku godzinach od wprowadzenia.

ODPOWIEDZ