Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 15 kwie 2011, 7:58

tarantula01 pisze: wszyscy siedzący w 508 i jakieś 10-15 osób stojących z ogółu pasażerów w 508 po minięciu przystanku Park Kaskada, wysiadają dopiero na przystanku Mehoffera lub dalszym.
Czy to oznacza, że:
- tymi obserwowanymi 508 jeżdżą tylko mieszkańcy okolic Mehoffera i Nowodworów?
- w tych obserwowanych 508 mieszkańcy Tarchomina nie siadają?

Ile osób w takim razie podróżuje obserwowanymi przez Ciebie 508 (po minięciu Parku Kaskada), ile wysiada po drodze (a jeśli nie wysiada, to dlaczego)?

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 18 kwie 2011, 11:45

Cypis pisze:
tarantula01 pisze:Jakoś dziwnie codziennie mam takie obserwacje, że wszyscy siedzący w 508 i jakieś 10-15 osób stojących z ogółu pasażerów w 508 po minięciu przystanku Park Kaskada, wysiadają dopiero na przystanku Mehoffera lub dalszym. Jeśli jeżdżąc o różnych porach popołudniowego szczytu w różne dni obserwuję to samo, to jeśli te osoby oczekiwałyby na E-8 co 6 minut, byłoby ich tyle, aby niemal zapełnić (bo z 2 kursów 508) autobus E-8. Wprowadzenie E-8 spowodowałoby posortowanie pasażerów - pewnie 508 mało kto by jechał z MM dalej niż do Tarchomina.
Faktycznie dziwne są Twoje obserwacje. Z 508 na Konwaliowej wysiada ok połowy ładunku (i całkiem sporo wsiada).
Połowa? Jeśli 10-20 osób, to połowa jadących kursami 508, to gratuluję obserwacji. Wysiadający i wsiadający na Konwaliowej z/do 508 nie powinni narzekać, jak te 508 podjeżdżać im będzie co 6 minut, zamiast co 3.
Cypis pisze:E-8 w szycie B jest zbędne -- popyt na Marymoncie masz stały, nie da się go kształtować, jak rano z Nowodworów; naturą ludzką jest jak najkrócej czekać a nie biegać pomiędzy dwoma przystankami aby sprawdzić, co odjedzie pierwsze.
To rzeczywiście by tak działało, gdyby 508 i E-8 miały tyle samo przystanków i taki sam czas przejazdu. Ponieważ E-8 jedzie szybciej niż 508, to przy odjeździe na przemian 508 i E-8, każdy pasażer wybierałby od razu "swoją" linię. Z kilkutysięcznej rzeszy mieszkańców Nowodworów naprawdę tylko kilka procent może jechałoby wtedy 508, gdyby ludzie
Ci mieli E-8 na przemian z 508.
Cypis pisze:Zaś 10-15 osób STOJĄCYCH w szczycie, w przegubie, to absolutna pomyłka (zwłaszcza na tle innych potrzeb, niekoniecznie ze szczytem związanych). I może zechciej poobserwować i porównać, jakie zapełnienie ma 508 ok 21, ba, nawet 22...
W wyniku ograniczenia częstotliwości jazdy 508 do co 6 minut i wprowadzenia E-8 co 6 minut, otrzymamy podobne napełnienia w autobusach, które mamy teraz w 508. Oceniam, że dla E-8 co 6 minut, napełnianie byłoby wyższe niż dla 508.
Cypis pisze:Wam się, Tarantula, w dupach poprzewracało, a chęć przywrócenia E-8 w B może być dobrym pomysłem wyłącznie na kiełbasę wyborczą. Ale wybory były dopiero co. Wróć z tym za trzy lata :)
Rozwiązywać problemy mieszkańców trzeba cały czas, aby nie spinać się i nie denerwować pod koniec kadencji - przyzwyczailiście się widać do tego, że radni pokazują się na 2-3 miesiące przed wyborami :)
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Cypis
Kontakt:

Post autor: Cypis » 18 kwie 2011, 23:51

tarantula01 pisze:Połowa? Jeśli 10-20 osób, to połowa jadących kursami 508, to gratuluję obserwacji
Chcesz powiedzieć, że jeździsz 508 częściej niż ja? Może przyznaj się -- jaki masz nominał? ;)
A bywa, że 20 osób to faktycznie jest połowa. W szczycie. Wolne siedzące są znaczy. A do 186 w międzyszczycie czasem ciężko wejść, na przykład...
tarantula01 pisze:Rozwiązywać problemy mieszkańców trzeba cały czas
I jakież te problemy są? Z linią co trzy minuty?? Z krótszym czasem oczekiwania, którego nie wyrównasz nijak omijając E-8 jeden czy nawet dwa przystanki? O czym Ty mówisz? I komu?
Zapraszam na pokład!

Zawisza Czarny, Tawerna Korsarz
- 3 wachta najlepsza!
Rzeszowiak, Grenlandia 2012 - etap 11

Bez korków, NR, CR, TSB i tym podobnych ZTM-ów : )

SG

Post autor: SG » 19 kwie 2011, 0:24

Co trzy minuty w B to ewidentnie przesada jest.
No jest, wystarczy korek na Modlińskiej i na "Białołęka Ratusz" podjeżdżają trzy sztuki 508 a później 10 min nie ma Żadnego.

Awatar użytkownika
Cypis
Kontakt:

Post autor: Cypis » 19 kwie 2011, 0:57

Tahamata pisze:
Co trzy minuty w B to ewidentnie przesada jest.
No jest, wystarczy korek na Modlińskiej i na "Białołęka Ratusz" podjeżdżają trzy sztuki 508 a później 10 min nie ma Żadnego.
Pewnego razu zapytałem na Marymoncie p. Basię, czy w związku z podbiciem częstotliwości do 3' legalną jest jazda stadem.
-- Stadem? Nie wolno!
-- Z tolerancją +1 -3 możemy się nawet wyprzedzać...
-- Jak to?... no tak... ale nie... Nie wiem!
Co traktuję jako oficjalną odpowiedź ZTM :)

Zaś serio: nawet 10' "dziura" na "Białołęka Ratusz" nie boli -- tam nie ma potoku ani istotnych wymian (bo panicznej wymiany kiedy-niekiedy np. z 510 albo 503 uznać za istotną raczej trudno). Na Konwaliowej zaś odbywa się mega przesiadka -- na wszelkie podmiejskie.
Zapraszam na pokład!

- 3 wachta najlepsza!

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 19 kwie 2011, 7:40

tarantula01 pisze:Wysiadający i wsiadający na Konwaliowej z/do 508 nie powinni narzekać, jak te 508 podjeżdżać im będzie co 6 minut, zamiast co 3.
Nieśmiało przypomnę, że wciąż nie dostałem odpowiedzi na swoje pytania.

Natomiast co do powyższego. Odbiję pałeczkę.
Jeżeli pasażerowie podmiejskich "nie powinni narzekać", że zamiast co 3 minuty autobus będzie podjeżdżał co 6 minut, to czemu mieszkańcy Nowodworów narzekają, że w szczycie B jadą te 3 minuty dłużej?

drapka

Post autor: drapka » 19 kwie 2011, 9:00

person pisze: Natomiast co do powyższego. Odbiję pałeczkę.
Jeżeli pasażerowie podmiejskich "nie powinni narzekać", że zamiast co 3 minuty autobus będzie podjeżdżał co 6 minut, to czemu mieszkańcy Nowodworów narzekają, że w szczycie B jadą te 3 minuty dłużej?
Czysta psychologia. Zawsze łatwiej narzekać niż chalić to raz. Ale faktem jest, że - jak sie siedzi w autobusie i się jedzie, to te 3 minuty jakoś się "rozpływają", bo człowiek ma świadomość zblizania się do celu. A jak się stoi i czeka, to jest to zupełnie co innego. No i 3 minuty z 12 (powiedzmy) czasu przejazdu to jest 25 %. Na wydłużenie rzędu 25% sobie możemy pozwolić No a stać na przystanku i czekać 6 minut zamiast 3 to już jest 100% gorzej - a to już trudno znieść :)
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 19 kwie 2011, 9:32

Ja to rozumiem, bo sam preferuję metodę "byle do przodu". Zresztą zazwyczaj mam ze sobą coś do czytania, więc te 3, czy 5 minut to dla mnie zysk ;)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 19 kwie 2011, 13:25

Cypis pisze:Zaś serio: nawet 10' "dziura" na "Białołęka Ratusz" nie boli -- tam nie ma potoku ani istotnych wymian
Na Białołęka-Ratusz autobus odbija się od autobusu. Jak nie 508, to 503, 509, 510, 516 albo... 133, 302. Zawsze coś się przyturla.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 27 kwie 2011, 23:02

Cypis pisze:
tarantula01 pisze:Rozwiązywać problemy mieszkańców trzeba cały czas
I jakież te problemy są? Z linią co trzy minuty?? Z krótszym czasem oczekiwania, którego nie wyrównasz nijak omijając E-8 jeden czy nawet dwa przystanki? O czym Ty mówisz? I komu?
Brak E-8 po południu, który omija 8 przystanków z 12-tu, które ma 508. E-8 ma krószy czas przejazdu od 508 o ok. 4-5 minut, co daje ok. 20-25% dłuższego czasu jazdy. Jak to jeden z mieszkańców Nowodworów do mnie napisał. 5 minut dziennie, to 25 minut tygodniowo, zaokrąglając 100 minut miesięcznie i 1200 minut rocznie. Przez 20 godzin można zrobić całkiem dużo.
person pisze:
tarantula01 pisze:Wysiadający i wsiadający na Konwaliowej z/do 508 nie powinni narzekać, jak te 508 podjeżdżać im będzie co 6 minut, zamiast co 3.
Nieśmiało przypomnę, że wciąż nie dostałem odpowiedzi na swoje pytania:
- tymi obserwowanymi 508 jeżdżą tylko mieszkańcy okolic Mehoffera i Nowodworów?
- w tych obserwowanych 508 mieszkańcy Tarchomina nie siadają?

Ile osób w takim razie podróżuje obserwowanymi przez Ciebie 508 (po minięciu Parku Kaskada), ile wysiada po drodze (a jeśli nie wysiada, to dlaczego)?
1. obserwowanymi nie jeżdża tylko mieszkańcy Nowodworów
2. siedzą i też stoją, ale w porównaniu z ilością siedzących i stojących mieszkańców Nowodworów, jest ich mało.
3. Muszę się baczniej poprzyglądać.
person pisze:Natomiast co do powyższego. Odbiję pałeczkę.
Pasażerowie podmiejskich nie powinni narzekać, bo mają do dyspozycji jeszcze 511 oraz E-4 (choć dla jadących w kierunku Nieporętu jest gorsze) - nikt im nie każe czekać tylko na 508. A mieszkańcy Nowodworów narzekają, bo mieli E-8 po południu, które im bardzo pasowało.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 27 kwie 2011, 23:04

tarantula01 pisze:Przez 20 godzin można zrobić całkiem dużo.
Na przykład doczekać się autobusu, który krócej jedzie. :term:
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 kwie 2011, 23:13

tarantula01 pisze:co daje ok. 20-25% dłuższego czasu jazdy
Liczy się czas podróży, a nie czas jazdy.

[ Dodano: |27 Kwi 2011|, 2011 23:14 ]
tarantula01 pisze:Pasażerowie podmiejskich nie powinni narzekać, bo mają do dyspozycji jeszcze 511 oraz E-4 (choć dla jadących w kierunku Nieporętu jest gorsze) - nikt im nie każe czekać tylko na 508. A mieszkańcy Nowodworów narzekają, bo mieli E-8 po południu, które im bardzo pasowało.
Jakaś nierzetelna ta argumentacja.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Cypis
Kontakt:

Post autor: Cypis » 28 kwie 2011, 0:45

tarantula01 pisze:Jak to jeden z mieszkańców Nowodworów do mnie napisał.
I dla tego jednego pasażera autobus cały chcesz??

Brak logiki i umiejętności rachowania w zakresie do dziesięciu litościwie pominę.
Zapraszam na pokład!

- 3 wachta najlepsza!

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 28 kwie 2011, 13:44

tarantula01 pisze:Brak E-8 po południu, który omija 8 przystanków z 12-tu, które ma 508. E-8 ma krószy czas przejazdu od 508 o ok. 4-5 minut, co daje ok. 20-25% dłuższego czasu jazdy. Jak to jeden z mieszkańców Nowodworów do mnie napisał. 5 minut dziennie, to 25 minut tygodniowo, zaokrąglając 100 minut miesięcznie i 1200 minut rocznie. Przez 20 godzin można zrobić całkiem dużo.
O nie, tarantula łączę się z tobą i mieszkańcami waszego osiedla w bólu. Nie mogę zrozumieć jak ZTM mógł popsuć wam tak komunikację na Nowodworach. (-X
hahahahahahahhahahhahahahahhaahhaahah bp nmsp

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 28 kwie 2011, 13:49

tarantula01 pisze:A mieszkańcy Nowodworów narzekają, bo mieli E-8 po południu, które im bardzo pasowało.
Jako mieszkaniec Nowodworów ja nie narzekam:P Podaż miejsc się zwiększyła, nie ma problemu z wejściem do autobusu na Marymoncie i zawsze mam miejsce siedzące.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Zablokowany