rosier pisze: Trudno się dziwić - pociągi: to jeden wielki syf, w dodatku już teraz są przepełnione; tramwaje: są niewyobrażalnie powolne.
Ja jednak powoli się przekonuję do przesiadki do komunikacji szynowej. Teraz bardzo często z niej korzystam, bo po prostu mi szybciej... Po za tym jak często się psują pociągi / tramwaje ? Ja jadąc na uczelnię od października 2010 nie trafiłem ani razu na zatrzymanie, a jeżdżę stałymi kursami (Rondo Żabarosier pisze: Nie wiem jakim sposobem miasto st. Wawa i ZTM chcą nakłonić ludzi do przesiadania się z samochodów do KM,
Odnośnie pociągów, jednak na tle wielu lat kolej się zmieniła na lepsze. Mimo, że uważam że modernizowanie EN57 jest bezsensem i lepiej zakupić nowy tabor, jednak wyglądają one o niebo lepiej niż np. 10 lat temu. Wg mnie standard kolei aglomeracyjnej podniósł się przez te 5 lat.
Ale jak wiadomo, wszystko rozgrywa się o pieniądze. Trzeba zainwestować w komunikację niebotyczne pieniądze. Zwiększyć ilość kursującego taboru tramwajowego, kolejowego, metra i autobusowego. Obecnie 2 mld rocznie idzie na samą komunikację, a żeby bardziej zachęcić do przesiadki wg mnie min. 3 mld rocznie by musiało na to iść.
A powolność tramwajów... No cóż, skoro ktoś nie ma jaj i boi się dać priorytet tramwajom, bo zlinczują go samochodziarze to trudno się dziwić. No i dostawianie niepotrzebnych przystanków tramwajowych, pod naciskiem politycznym..