Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 22 kwie 2011, 22:28

Miasto inwestuje ogromne pieniądze w funkcjonowanie kolei: dopłaca do wspólnego biletu, utrzymuje SKM (to przecież gigantyczny koszt pracy przewozowej), kupuje dla SKM nowoczesny tabor.

Przy takich nakładach finansowych na komunikację szynową, nalezy wyciąć konkurencyjny z nią autobus. Pasazerowie mają jeździć pociągami i tramwajami. Jeśli ktoś jest zatwardziałym autobusiarzem, pozostają przewoźnicy prywatni. Ale na taryfę ZTM niech w takim wypadku nie liczy.

reserved

Post autor: reserved » 22 kwie 2011, 23:15

Jarek pisze:Miasto inwestuje ogromne pieniądze w funkcjonowanie kolei: dopłaca do wspólnego biletu, utrzymuje SKM (to przecież gigantyczny koszt pracy przewozowej), kupuje dla SKM nowoczesny tabor.

Przy takich nakładach finansowych na komunikację szynową, nalezy wyciąć konkurencyjny z nią autobus. Pasazerowie mają jeździć pociągami i tramwajami. Jeśli ktoś jest zatwardziałym autobusiarzem, pozostają przewoźnicy prywatni. Ale na taryfę ZTM niech w takim wypadku nie liczy.
OK... ZTM wykłada sporo kasy na coś, więc dlatego pasażerowie mają z tego czegoś korzystać nawet jeśli coś jest kiepskie... dobrze rozumuje?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 kwie 2011, 23:20

Jak takie kiepskie, to skąd te tłumy? Bo podobno wcisnąć się do pociągu nie można? Nie widzę w tym cienia logiki.

A parę(naście) lat temu rzeczywiście było pustawo, jeśli się nie mylę.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 22 kwie 2011, 23:21

Bastian pisze: A parę(naście) lat temu rzeczywiście było pustawo, jeśli się nie mylę.
Nie było tak jak teraz - fakt. Nie zmienia to faktu, że już w połowie lat 90-tych naprawdę sporo ludzi z Włoch jeździło do centrum pociągiem kupując nawet dwa bilety długookresowe (kolejowi i ZTM).
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

SG

Post autor: SG » 22 kwie 2011, 23:22

Bastian pisze:Bo podobno wcisnąć się do pociągu nie można?
Upychacze - Pociągi w Japoni
Zatrudnić żółtych i wszyscy się zmieścimy :D

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 kwie 2011, 23:22

Jasne. A jesteś w stanie porównać podaż wtedy i dziś? Niespecjalnie się wtedy interesowałem rozkładami kolejowymi...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 22 kwie 2011, 23:23

Bastian pisze:Jasne. A jesteś w stanie porównać podaż wtedy i dziś? Niespecjalnie się wtedy interesowałem rozkładami kolejowymi...
Niestety :( Mam nadzieję, że zaraz ktoś ze starą cegłą nam pomoże ;)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 kwie 2011, 23:26

Tahamata pisze:(...)
Zdaje się, że to film z Japonii, nie z Chin.

Notabene ciekawy przyczynek do wychwalanego przez Aligatora systemu prywatnej komunikacji. Nie opłaca się puścić więcej pociągów, czy jak?

SG

Post autor: SG » 22 kwie 2011, 23:27

Tahamata pisze:Zdaje się, że to film z Japonii, nie z Chin.
Oni są tacy sami, że nie problem się pomylić.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 22 kwie 2011, 23:49

Protest w sprawie 521 osiągnął już tak absurdalne rozmiary że brakuje chyba tylko blokowania dróg. Jeśli konsultacją nie zostaną chociaż częściowo olana to i ta reforma upadnie.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Rosa

Post autor: Rosa » 22 kwie 2011, 23:54

Jeśli reforma miała opierać się na 521 to tak, ale co stoi na przeszkodzie aby zrobic reformę bez tego? Zwykły upór, tak ma byc i już? To wtedy nie byłyby konsultacje a wymuszenie. Albo chcecie to co oferujemy albo nic nie dostaniecie.
Warto zauważyc że nie ma az takiej histerii w przypadku 514 czy 515. Czyli w tym 521 jednak cos jest.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 kwie 2011, 0:02

A ja mam wrażenie, że w erze Facebooka sens traci jedno z dwojga: albo robienie reform, albo konsultacji. Ciekawe, kiedy ktoś dojdzie do tego wniosku.

[ Dodano: |23 Kwi 2011|, 2011 00:02 ]
Rosa pisze:Warto zauważyc że nie ma az takiej histerii w przypadku 514 czy 515.
W przypadku 514 jest, ale mniejsza. zaczyna się też o 411.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 kwie 2011, 0:16

rosier pisze:to jesteś szczęściarzem. Wystarczy poczytać podforum "wypadki i awarie" żeby zobaczyć, jak często, z różnych przyczyn, tramwaje okazują się kiepskim pomysłem...
a jak często się tramwaje psują względem autobusów utykających w korku? Hmm? No odpowiesz?
Ja też codziennie jeżdżę tramwajami i dramatu nie ma.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Lipa

Post autor: Lipa » 23 kwie 2011, 1:30

Tylko ciekawe gdzie ZTM chce upchać ludzi z obecnego 521, jeżeli rano przy Berezyńskiej do 9 i 24 szpilki nie można wcisnąć, to samo jest po południu przy De Gaulle'a. Nie dziwię się, że ludzie protestują. Codziennie w okolicach 16:30 -17:00 gdy stoję przy Muzeum Narodowym widzę 521 i ma to frekwencję porównywalną ze 158. 517 w popołudniowym szczycie w kierunku Targówka odjeżdża spod Muzeum z dużo mniejszą liczbą pasażerów niz 521.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 kwie 2011, 2:20

Lipa pisze:rano przy Berezyńskiej do 9 i 24 szpilki nie można wcisnąć
Takie niby wolne i nieatrakcyjne? :>

Zablokowany