Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

Szop

Post autor: Szop » 23 kwie 2011, 3:51

Co innego 9 dla Grochowianina, a co innego przesiadka do 9 po podróży z głębi Wawra. Podejrzewam, że im dłuższa (codzienna) podróż, tym mniej można sobie pozwolić na stracę czasu na rzecz pewności połączenia.

Może wizerunkowo pomogłoby tej reformie zakrańcowanie gdzieś indziej, niż przy Wiatracznej? Zaoferowanie "czegoś w zamian"?
Cześć.

reserved

Post autor: reserved » 23 kwie 2011, 6:55

Rosa pisze:Zwykły upór, tak ma byc i już? To wtedy nie byłyby konsultacje a wymuszenie.
No właśnie, wydaje mi się, że na tym polegają konsultacje. Ludziom nie podoba się likwidacja 521. No ale przecież to ZTM spytał ludzi, co myślą o likwidacji 521. Więc o co chodzi? Jeżeli ZTM chce i tak coś na siłę zrobić to czemu po prostu tego nie zrobi nie pytając o to ludzi? Ludzie się pewnie będa musieli przesiąść do Minibusów bo na ZTM nie będą mogli liczyć, ale przynajmniej ZTM zrealizuje co miał zrealizować.

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 23 kwie 2011, 9:21

A moze jeszcze inaczej: Skoro Arka i Mini kursuja po trasie 521 niech ZTM sie z nimi dogada, wlaczy do systemu ZTM i problem z glowy.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 23 kwie 2011, 9:51

rhemek pisze:A moze jeszcze inaczej: Skoro Arka i Mini kursuja po trasie 521 niech ZTM sie z nimi dogada, wlaczy do systemu ZTM i problem z glowy.
Nigdy w życiu.

Większość z Was podchodzi do kwestii linii 521 emocjonalnie. I byc może na sam koniec i ZTM podejmie emocjonalną decyzję: zostawi 521 co pół godziny albo uruchomi 421. Wszystko jedno.

Istotne jest to, aby zachować spójnośc pomiędzy rozwijaniem połączeń kolejowych, tramwajowych, metra, a redukowaniem dublujących je linii autobusowych. Z ekonomicznego punktu widzenia jest to dosyć fundamentalne.

Poza tym, realnie patrząć, znaczenie komunikacyjne linii 521 pomiędzy Wiatraczną a Ochotą jest żadne. Zarówno podaż miejsc, jak i czas przejazdu nie stanowi żadnej konkurencji względem tramwajów. Linia 521 to tylko rzadkie połączenie, które czasami pozwala dojechać szybciej, pod warunkiem, ze zaraz przyjedzie na przystanek. Już parominutowe oczekiwanie na 521 powoduje, że tramwaju się nie dogoni.

W przeciwieństwie do Bastiana uważam, że robienei reform bez konsultacji nie przystoi w XXI wieku. Tu chodzi o kształtowanie obywatelskiego społeczeństwa, zamiast obrazu nieomylnego specjalisty-urzędnika, który wie lepiej od klienta, czego mu potrzeba. I chociaż niejednokrotnie tak właśnie jest i trzeba postępować wbrez głosom z konsultacji, to wszechwładza urzędników jest na dłuższa metę bardzo niebezpieczna.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 23 kwie 2011, 11:24

Bastian pisze:
Lipa pisze:rano przy Berezyńskiej do 9 i 24 szpilki nie można wcisnąć
Takie niby wolne i nieatrakcyjne? :>
A jaki jest inny wybór?

[ Dodano: |23 Kwi 2011|, 2011 11:35 ]
Jarek pisze:Już parominutowe oczekiwanie na 521 powoduje, że tramwaju się nie dogoni.
No właśnie się dogoni. Ja nie mówię, że oni nie łamią przepisów, ale zdarzało się, że z Waszyngtona do Kina Ochota 521 jechało 10 (słownie: dziesięć) minut.

O 517 z Wileńskiego już pisałem, że bardziej się opłacało czekać 12 minut na następne niż jechać 25.

Porównujecie rozkładowy czas. 521 jest 3 minuty szybsze. OK. Tylko 521 ma tendencje do bycia +4, a 9 do -4. Czyli robi się z tego już 11 minut a nie 3.

Oczywiście Ty i fikander możecie w to nie wierzyć. Zresztą przez kilka lat się mogło coś zmienić, choć wątpię, bo doszło 20 na Wiadukcie. Można nawet próbować zmieniać w imię idei i dawania innym tego, co brakuje (taboru), ale nie w imię wmawiania kłamstw i tego, że jedzie się tyle samo czasu.

Pytałem już zresztą: gdzie jest miejsce na dodatkową podaż tramwajów w Al.Jerozolimskich. OK, jeśli będzie SKMka to częściowo rozwiąże to problem, ale nie próbujcie mówić, że 521 ma jeździć tylko do Wiatracznej, bo jest SKMka, bo na Wiatracznej trzeba się przesiadać do załadowanych tramwajów.
ŁK

Zebra

Post autor: Zebra » 23 kwie 2011, 11:38

Do kolegi reserveda - myślę że ciocia z Miedzeszyna po dwóch podróżach minibusem z czekaniem szybko przeprosi się z pociągiem. Kolej na tej trasie to nie alternatywa ale podstawa. Jak ktoś chce się bawić w skanseny i dogmaty jak Ty to niech jeździ tym złomem co tam się jeszcze w szczątkowych ilościach ostał.

Natomiast jeśli o 521 jest taki płacz to zrobić 113 i zostawić w cholerę to 521 od 7 do 20 z częstotliwością 45 minut i starczy. W komunikacie oczywiście napisać że utrzymujecie na prośbę pasażerów. Było 200 postulatów? No to akurat, w dwóch kursach się zabiorą. Kiedyś broniłem tego autobusu, ale z perspektywy zmieniłem zdanie. Bo jeśli mamy alternatywę taką jak komunikacja na Górnym Śląsku gdzie mamy muzeum szrotu z częstotliwością PKS i zarządza tym skończony matoł, to ja jednak wolę iść na przystanek nie patrząc specjalnie na rozkład i wiedząc że dojadę. Kolej na otwockiej jest już co 15', to naprawdę niedaleko do 10' jaką miała w najlepszych czasach i zupełnie akceptowalne w przewozach aglomeracyjnych.

To co rzeczywiście bym poważnie rozważył, to kwestia tej cholernej przesiadki przy Wiatraku. Czy nie dałoby się puścić 113 po trasie Grochowska - Al. Waszyngtona - Grenadierów - Grochowska - WIATRACZNA? Owszem, jest to forowanie pasma otwockiego, ale skoro tak wrośli w tą nieszczęsną C-tkę to może ułatwić im odzwyczajenie fundując wygodny transfer?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 kwie 2011, 11:47

Stockholmare pisze:Jestem za 113 ale tylko pod warunkiem, że będzie zatrzymywał się na przystanku WIATRACZNA 03 i będzie skoordynowany z kursami skróconymi 9 bądź skróconym 24 (wtedy oczywiście częstsze 9 do Gocławka).
Aleś się uwziął na te kursy skrócone. Na Gocławku wysiąść nie można? :/
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bon Jovi

Post autor: Bon Jovi » 23 kwie 2011, 11:54

Ja ostatnio jadąc 521 z PKP Anin do Dw. Centralnego jechałem 25 min, spojrzałem wieczrem na rozkład pociągu i mi oferuje to samo też dojazd do Śródmieścia w 25 minut. Dlatego zmieniłem zdanie i jestem przeciwny likwidacji 521. Co ciekawe wysiadając z 521 na Dw. Centyralnym, zapełnienie było bardzo dobre, wszystkie miejsca siedzące zajęte i sporo stojących osób. W takim razie skoro linia 521 ma niezłe zapełnienie to czemu ją likwidować i zmieniać w 113, nie dając nic w zamian na Ochocie, za za przepełnione 9 i 24 bardzo dziękuje. Pociągi w między szczycie są 3 o nie równych taktach i częstych opóźnieniach, więc za takie rozwiązanie także dziękuje.
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 23 kwie 2011, 12:05

Wczoraj porozmawiałem sobie z osobą protestującą spokojnie kulturalnie i wniosek jest taki że chodzi też o samą linie 521[ trasa do centrum i nawet na Ochotę - szpital Banacha, plac Narutowicza - praca tej osoby] , ale głównie o sposób przedstawia informacji przez ZTM, chodzi też o drobne niuanse typu fatalne przesiadki. Sama zgodziła się z faktem że jakby ZTM zaoferował lepszą przesiadkę na Wiatraku to byłoby przynajmniej o połowę mniej protestów. Magia numerka czerwonego też ma znaczenie niby szybciej...
Wspomniała też o zamianie 182 w 382 i odwrotnie czy zamiana 141 z107 na Odyńca że to mieszanie ludziom w głowach. 113 też powinno byc na Trakcie a nie Patriotów, mimo upływu czasu ludzie pamiętają :shock: Zalane przejście podziemne przy PKP Wawer , fatalny stan infrastruktury kolejowej...
Wszystkie te złe doświadczenia z ZTM [ ogólnie z komunikacją] teraz mają ogromny wpływ w sprawie opinii na temat projektu.
Szczerze nie wiem co o tym myślec. :-k

man1956

Post autor: man1956 » 23 kwie 2011, 12:28

W dyskusji o linii 521 sporo jest emocji, a mało konkretów. Może czas, aby uzmysłowić kilka faktów.

Wyobraźmy sobie, że jedziemy z okolic PKP Falenica do Centrum. Mamy do wyboru 3 opcje:
1. SKM - częstotliwość 30 min., czas podróży (do W-wy Śródmieście) 36 min., cena biletu miesięcznego 52 zł normalny, 26 zł ulgowy.

2. 521 - częstotliwość 20 min., czas podróży 47 min., cena biletu miesięcznego jw.

3. Minibus/Arka - częstotliwość +/- 10 min, czas podróży 36 min., cena biletu miesięcznego 90/45,90 zł.

Co wybieramy?

Przyjmijmy, że chcemy dojechać do Centrum jak najszybciej, i że nie znamy rozkładu i przychodzimy na przystanek (lub stację) na chybił-trafił.

W przypadku Minibusa/Arki średni czas oczekiwania wynosi 5 min. plus czas przejazdu 36 min., co daje łącznie 41 min. W przypadku SKM wynosi to 15 + 36 = 51 min., w przypadku 521 wynosi 10 + 47 = 57 min.

W tym kontekście likwidacja 521 wydaje się "oczywistą oczywistością". Dla tych, którym zależy na czasie, jest szybki Minibus, ci, którzy liczą się z każdym groszem, wybiorą wolniejszą SKM (tak jak mamy do wyboru Intercity i Tanie Linie Kolejowe).

Utrzymywanie w Wawrze 3 różnych, dublujących się połączeń jest nieuzasadnione zarówno z ekonomicznego jak i etycznego punktu widzenia. Komunikacja miejska jest przedsięwzięciem dotowanym. Do funkcjonowania 521 dorzucają się wszyscy warszawscy podatnicy. Także ci, którzy nie mieszkają w Wawrze, lecz w innych dzielnicach, gdzie o takiej ofercie połączeń jakie ma Wawer do Centrum można tylko pomarzyć. Mają oni prawo oczekiwać, że ZTM - kierując się rachunkiem ekonomicznym i społecznym - będzie optymalizować układ komunikacyjny w taki sposób, by nie było dzielnic mniej i bardziej uprzywilejowanych.

Awatar użytkownika
Bon Jovi

Post autor: Bon Jovi » 23 kwie 2011, 12:38

521 i SKM się dublują między PKP Faleniacą i PKP Wawer, a poźniej na odcinku PKP Śródmieście i PKP Ochota, więc to sa tylko dwa fragmenty.

Na MiniBus nie sa ważne bilety ZTM, nie ma co brać tego pod uwagę.
"Livin' On A Prayer"
----------
----------

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 kwie 2011, 12:45

Bon Jovi pisze:521 i SKM się dublują między PKP Faleniacą i PKP Wawer, a poźniej na odcinku PKP Śródmieście i PKP Ochota, więc to sa tylko dwa fragmenty.
Ale za to dubel podstawowej, bronionej relacji. A od Gocławka dubel linii 9. :-$

[ Dodano: |23 Kwi 2011|, 2011 12:46 ]
Bon Jovi pisze:Na MiniBus nie sa ważne bilety ZTM, nie ma co brać tego pod uwagę.
Dla miłośników bezpośrednich relacji nie powinno być to probleme - chcą szybko i bezpośrednio, niech płacą więcej.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

man1956

Post autor: man1956 » 23 kwie 2011, 12:54

OK. Dlatego do obsługi odcinka PKP Wawer - Wiatraczna będzie 113.
Przystanek Muzeum Narodowe na linii 521 może zastąpić SKM na stacji PKP Powiśle.
Pozostaje tylko Rondo Waszyngtona, no ale przecież zawsze można podjechać MiniBusem lub 113 i tramwajem.
A propos biletów, to rzeczywiście MiniBus nie honoruje ZTM-owskich. Trzeba się na coś zdecydować - ja, jeśli jadę z Centrum do Falenicy, zawsze wybieram MiniBus. I na ogół po drodze wyprzedzamy jakieś 521.

Awatar użytkownika
Bon Jovi

Post autor: Bon Jovi » 23 kwie 2011, 12:56

Wolfchen pisze:
Bon Jovi pisze:521 i SKM się dublują między PKP Faleniacą i PKP Wawer, a poźniej na odcinku PKP Śródmieście i PKP Ochota, więc to sa tylko dwa fragmenty.
Ale za to dubel podstawowej, bronionej relacji. A od Gocławka dubel linii 9. :-$
521 jest jedyna alternatywą na tym odcinku dla 9, przejęcie na tym odcinku od Gocławka pasażerów z 521 do 9 i 24 na dalszym odcinku lini 9 i 24 zapcha się te tramweaje które jak zauważysz między wiatraczą a zawiszy nie jeżdzą puste tylko przeładowane. Dopychanie kolejnych psażaerów to czysta przesada. Poza tym jest sporo awarii tramwajowych między r. Waszyngtona a pl. Zawiszy, wtedy 521, podobnie jak 158 i 517 są jedynymi liniami którymi mozna sie dostać do Pl. Zawiszy.

[ Komentarz dodany przez: Bastian: |23 Kwi 2011|, 2011 13:10 ]
Korekta cytowania.
"Livin' On A Prayer"
----------
----------

mariow

Post autor: mariow » 23 kwie 2011, 12:56

man1956 pisze:W przypadku Minibusa/Arki średni czas oczekiwania wynosi 5 min. plus czas przejazdu 36 min., co daje łącznie 41 min. W przypadku SKM wynosi to 15 + 36 = 51 min., w przypadku 521 wynosi 10 + 47 = 57 min.
od czapy te wyliczenia. skoro masz bilet miesięczny to masz pociąg co 15' a nie co 30'. SKM + KM
PURA VIDA!

Zablokowany