Wybacz, poprawione.Bastian pisze:A ja poproszę o wyjaśnienie takiego zjawiska, jak pisownia i sens tego postu powyżej. Bo chyba mniej więcej się domyślam, o co autorowi chodzi, ale tylko mnie więcej...
Eksploatacja jednotoru na Boernerowo
Moderator: Wiliam
Tramwaj przyjeżdża w ciągu dnia na przystanek Fort BlizneGlonojad pisze:Wydaje mi się,że mijanka WAT miała działaś poza szczytem, a Stare Bemowo w szczycie. Wieczorami i rankami (oraz większość DS), przy częstotliwości 20, być może mijanki rzeczywiście nie działają.ashir pisze:Zauważyłem, że rozkład 20 jest tak skonstruowany, że w DŚ nie powinny się raczej mijać tramwaje na mijance.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Rzeczywiście. Natomiast w DP masz mijanie przy WAT, z Fortu Blizne odjazd x:14 na Boernerowoashir pisze:Tramwaj przyjeżdża w ciągu dnia na przystanek Fort BlizneBoernerowo o końcówkach 10, 25 , 40, 55. A w drugą stronę o 08, 23, 38, 53. Przejechanie odcinka Fort Blizne - Boernerowo - Fort Blizne zajmuje mu 13 minut. I jak jechałem też tak było.
i x:18 na Kawęczyńską
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Jeszcze nie miałem okazji zapuścić się na Boernerowo po powrocie 20-ki, ale w pt dostałem telefon z urzędu dzielnicy, że dojście do przystanku Siodlarska jednak udało się wytyczyć w ostatniej chwili. Ponoć tymczasowe na miesiąc. Docelowe o szerokości 4 m ma być wygospodarowane z parkingu dawnego domu meblowego, który zamienia się właśnie w supermarket Alma (tyle że jego otwarcie dopiero za kilka miesięcy).ashir pisze: A i jakaś pani (nie miłośniczka) wysiadła na waszym ulubionym przystanku Siodlarska.
Wczoraj coś się stało gdzieś na jednotorze, bo 3140 jako kurs o 13:35 z Okopowej został skrócony do Koła.Domasq12 pisze:Wyjaśni mi ktoś takie zjawisko?:
Na krańcu Koło czekała cały czas jedna brygada 20-ki (widziałem Swinga i 105-ki). Kurs 16:10 z przystanku Dywizjonu 303 (brygada z Woli) został wykonany przez składa, a raczej wagon z Pragi (3140).
Wystawiono 3129. A ja jak jechałem 3129(kurs 12:50 z Okopowej) to czekaliśmy przed wjazdem na jednotor, aż przyjedzie poprzednia brygada.ashir pisze:Tramwaj przyjeżdża w ciągu dnia na przystanek Fort BlizneBoernerowo o końcówkach 10, 25 , 40, 55. A w drugą stronę o 08, 23, 38, 53. Przejechanie odcinka Fort Blizne - Boernerowo - Fort Blizne zajmuje mu 13 minut. I jak jechałem też tak było. Nigdzie się z żadnym tramwajem nie mijałem, jednakże nie było wcześniejszejszej brygady Swinga (3130), którym wcześniej jechałem, który z jakiegoś powodu zjechał z Kawęczyńskiej-Bazyliki do zajezdni. A rezerwy żadnej nie wystawiono.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Alma przy trasie 20 to rewelacyjna informacja - szkoda, że ZTM tego w promocji linii raczej nie wykorzysta, bo "brzydzi się komercją"...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Wieczorami w sobotę 20-tki mijają się tylko przy Starym Bemowie 
Tramwaje, którymi jechałem jechały całkiem sprawnie (co prawda 20-tka czekała dosyć długo na swoje światło przy zjeździe z Radiowej w kierunku Boernerowa przy braku jakiegokolwiek auta jadącego od strony NB, ale może to był przypadek). Chciałbym natomiast przyczepić się do czujników sygnalizacji na mijankach.
Tramwaj zatrzymawszy się na przystanku wachluje drzwiami, rusza, przejeżdża kilka metrów i staje przed sygnalizatorem, gdzie czeka na światło. Jeśli na jednotorze nie ma innego pojazdu, to postój trwa tylko kilka sekund. Gorzej, jeśli coś jedzie z naprzeciwka, bo wtedy tramwaj stoi i blokuje przejście dla pieszych...
Czy nie było(by) możliwe zainstalowanie stosownych czujników na wysokości przystanku?
I jeszcze jedno. Dlaczego przystanku ARCHIMEDESA 01/04 nie są przy jednym peronie? Za wąska wysepka? Czy w takim razie na przystanku autobusowym (01) pojawią się barierki?
Za brak fachowego słownictwa uprzejmie przepraszam
Bardzo miła wiadomość o Almie. Nareszcie będzie (prawie) pod ręką, a nie na końcu świata
[ Dodano: |1 Maj 2011|, 2011 10:41 ]
A, jeszcze jedno. Przeklinam tego, kto stworzył śluzę przy Deotymy. Nie rozumiem czym kierował się ich twórca. Światła są wyjątkowo antytramwajowe. Nie wiem jakim cudem w Łodzi (na Piotrkowskiej) potrafili stworzyć światła przyjazne szynie, a w Wawie się nie dało. Ech
Tramwaje, którymi jechałem jechały całkiem sprawnie (co prawda 20-tka czekała dosyć długo na swoje światło przy zjeździe z Radiowej w kierunku Boernerowa przy braku jakiegokolwiek auta jadącego od strony NB, ale może to był przypadek). Chciałbym natomiast przyczepić się do czujników sygnalizacji na mijankach.
Tramwaj zatrzymawszy się na przystanku wachluje drzwiami, rusza, przejeżdża kilka metrów i staje przed sygnalizatorem, gdzie czeka na światło. Jeśli na jednotorze nie ma innego pojazdu, to postój trwa tylko kilka sekund. Gorzej, jeśli coś jedzie z naprzeciwka, bo wtedy tramwaj stoi i blokuje przejście dla pieszych...
Czy nie było(by) możliwe zainstalowanie stosownych czujników na wysokości przystanku?
I jeszcze jedno. Dlaczego przystanku ARCHIMEDESA 01/04 nie są przy jednym peronie? Za wąska wysepka? Czy w takim razie na przystanku autobusowym (01) pojawią się barierki?
Za brak fachowego słownictwa uprzejmie przepraszam
Bardzo miła wiadomość o Almie. Nareszcie będzie (prawie) pod ręką, a nie na końcu świata
[ Dodano: |1 Maj 2011|, 2011 10:41 ]
A, jeszcze jedno. Przeklinam tego, kto stworzył śluzę przy Deotymy. Nie rozumiem czym kierował się ich twórca. Światła są wyjątkowo antytramwajowe. Nie wiem jakim cudem w Łodzi (na Piotrkowskiej) potrafili stworzyć światła przyjazne szynie, a w Wawie się nie dało. Ech
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
O którym dokładnie miejscu mówisz? Każde jest zorganizowane trochę inaczej.
Tramwaj na pewno (stałem, obserwowałem
) blokuje przejście przy Starym Bemowie (czekając na jazdę w kierunku południowym). Jeśli jechałoby coś z pętli, to i w kierunku północnym stałby na pasach/płytach.
Natomiast wydaje mi się (to już obserwacje jedynie przez okno, mógłby potwierdzić ktoś, kto szedł lub jechał rowerem wzdłuż trasy), że podobnie będzie się dziać przy WATcie.
Natomiast wydaje mi się (to już obserwacje jedynie przez okno, mógłby potwierdzić ktoś, kto szedł lub jechał rowerem wzdłuż trasy), że podobnie będzie się dziać przy WATcie.
- R-9 Chełmska
Dziś pani motorowa w 3129 na Kole ogłosiła, że tu kończy trasę, bo nie jeździ się na Boernerowo, po wyrzuceniu wszystkich pojechała, ale oczywiście nie na pętlę, tylko prosto, po czym skręciła na Boernerowo... 
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Bo doszło do przełamania blokady i wstrzymania ruchu... . Było do przewidzenia, że ktoś za daleko wjedzie albo coś nie zadziała jak trzeba. Zobaczymy co się będzie działo przy kursach co 10 minut.R-9 Chełmska pisze:Dziś pani motorowa w 3129 na Kole ogłosiła, że tu kończy trasę, bo nie jeździ się na Boernerowo, po wyrzuceniu wszystkich pojechała, ale oczywiście nie na pętlę, tylko prosto, po czym skręciła na Boernerowo...
Za długie dojazdy. Liczyłem to, bo chciałem taką koncepcję przepchnąć swego czasu.Glonojad pisze:Pomijając fakt, że chyba mądrzejsze jest po prostu BWLowanie 28+5.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem