Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu Al. Jerozolimskich

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 cze 2006, 10:15

Chodzi o skrzyżowania w rodzaju patelni czy DWC, gdzie priorytetu i tak nie zakładano, chociażby ze względu na obecność poprzecznych tramwajów którym nie powinno się pogarszać.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 04 lip 2006, 20:01

inż. Glonojad pisze:Chodzi o skrzyżowania w rodzaju patelni czy DWC, gdzie priorytetu i tak nie zakładano, chociażby ze względu na obecność poprzecznych tramwajów którym nie powinno się pogarszać.
Ale mnie chodziło o coś innego. Jeśli skrzyżowanie będzie "wzbudzane", to system powinien przepuszczać ten tramwaj, który pierwszy przed skrzyżowaniem się pojawi, bez względu czy na Marszałkowskiej czy Jerozolimskich. Bo niby czemu faworyzować te na Jerozolimskich przed tymi "poprzecznymi"?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 lip 2006, 23:05

Ale na tych skrzyżowaniach nie można po prostu dać żadnemu ciągowi priorytetu nad drugim, także ze względu na samochody.
Proponuję skończyć ten OT i dalszą dyskusję o Alejach w odpowiednim wątku na IT prowadzić.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 04 lip 2006, 23:43

A propos wzbudzania - przy obecnej częstotliwości tramwajów, ruch będzie ciągle wstrzymywany. Może powinny jeździć rzadziej, ale za to 3-wagonowe?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 lip 2006, 23:47

W momencie, gdy na (przynajmniej niektórych) przystankach mieszczą się 4 wagony, oznaczałoby to zmniejszenie podaży o 1/4.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 lip 2006, 23:48

-> jasiu: Ta kwestia była już poruszana - proszę czytać wątek przed dopisaniem...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 lip 2006, 23:45

O ile nie będzie odowłań, to 14 lipca zostanie podpisana umowa z MPK-Łódź (19 413 938,80 zł) na modernizację odcinka Al. Jerozolimskich.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 11 lip 2006, 0:43

MeWa pisze:O ile nie będzie odowłań, to 14 lipca zostanie podpisana umowa z MPK-Łódź (19 413 938,80 zł) na modernizację odcinka Al. Jerozolimskich.
:arrow: O, przetargu na nowe autobusy nie wygrali, to w zamian udało im się do remontu torów wkręcić.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 11 lip 2006, 0:45

Niech o swoje tory zadbają, a nie za nasze się biorę :roll:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 11 lip 2006, 0:50

R-11 Kleszczowa pisze:Niech o swoje tory zadbają, a nie za nasze się biorę.
:arrow: Te powyginane kawałki metalu można jeszcze nazwać torami?
Żeby przez pomyłkę na zamontowali w stolicy torów o łódzkiej szerokości :grin:.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 11 lip 2006, 0:53

MZ pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Niech o swoje tory zadbają, a nie za nasze się biorę.
:arrow: Te powyginane kawałki metalu można jeszcze nazwać torami?
Żeby przez pomyłkę na zamontowali w stolicy torów o łódzkiej szerokości :grin:.
Ja tego torami nie nazywam. W Łodzi zawsze staram się korzystać z autobusów choć nie zawsze mi to wychodzi. Pamiętam z kolei taką sytuację jak u mojej Babci remonotwali na ulicy tory, to po remonce były jeszcze bardziej krzywe niz przed :-$

A co do pomyłek: najwyżej będą przekuwać potem jak to swego czasu czyniono w Krakowie ;-)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 lip 2006, 0:55

w Krakowie to ostatnio się okazało, że po remoncie, to na jednym ze skrzyżowań tramwaje nie mogą się wymijać (nachodzą na siebie skrajnie), mimo iż wcześniej mogły to robić =P~

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 11 lip 2006, 0:56

MeWa pisze:w Krakowie to ostatnio się okazało, że po remoncie, to na jednym ze skrzyżowań tramwaje nie mogą się wymijać (nachodzą na siebie skrajnie), mimo iż wcześniej mogły to robić =P~
Przy Dworcu Głównym :?:
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 lip 2006, 1:11

tak

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 11 lip 2006, 8:46

R-11 Kleszczowa pisze:Niech o swoje tory zadbają, a nie za nasze się biorę
Jak damy im zarobić na tym kontrakcie będą mieli za co poprawić swoje ;)
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

ODPOWIEDZ