O chłodzeniu i niechłodzeniu
No bo może Tobie to nie przeszkadza. Mi owszem, dlatego że płacąc za bilet oczekuję jazdy w ludzkich warunkach. Dodam, że ludzkie warunki to nie znaczy że wygodnie sobie siedzę na siedzeniu i teleportuje się w minutę z miejsca na miejsce. Ale to nie są też warunki, w których czekam nie wiadomo ile na środek transportu, wchodzę i stojąc przygnieciony do drzwi poruszam się z zawrotną prędkością 30 km/h stojąc po dwa cykle na każdym przystanku. Takie są realia...
Pogadaliśmy sobie. Media sobie pogadały. ZTM sobie pogadał.
Ja tymczasem opuściłem kraj na dni parę, by po powrocie trafić na całkiem konkretny upał - 24-25 stopni w cieniu. Byłem święcie przekonany, że po wypowiedzi ZTMu coś się ruszy, że skończy się ta klimatyzacyjna paranoja.
I co? I muszę się powtórzyć. Nie widziałem dziś ani jednego autobusu, który miałby włączoną klimatyzację (ile ich łącznie widziałem - nie liczyłem, lecz myślę że ok. 50). W środku pojazdów temperatury nie do zniesienia. Kierowcy czasem w ramach ściemy włączają nadmuch ciepłego powietrza, by naiwni pasażerowie myśleli, że to właśnie klimatyzacja i na zasadzie autosugestii zrobiło im się chłodniej.
To jak? Doczekamy się wreszcie używania tego, co używane powinno być zawsze?
Może mam zacząć codziennie sporządzać listę wozów z wyłączoną klimatyzacją i przesyłać ją do ZTMu? Sorry, dzwonić na 194-84 nie zamierzam, zbyt dużo pieniędzy wydałbym na 50 połączeń dziennie.
Ja tymczasem opuściłem kraj na dni parę, by po powrocie trafić na całkiem konkretny upał - 24-25 stopni w cieniu. Byłem święcie przekonany, że po wypowiedzi ZTMu coś się ruszy, że skończy się ta klimatyzacyjna paranoja.
I co? I muszę się powtórzyć. Nie widziałem dziś ani jednego autobusu, który miałby włączoną klimatyzację (ile ich łącznie widziałem - nie liczyłem, lecz myślę że ok. 50). W środku pojazdów temperatury nie do zniesienia. Kierowcy czasem w ramach ściemy włączają nadmuch ciepłego powietrza, by naiwni pasażerowie myśleli, że to właśnie klimatyzacja i na zasadzie autosugestii zrobiło im się chłodniej.
To jak? Doczekamy się wreszcie używania tego, co używane powinno być zawsze?
Może mam zacząć codziennie sporządzać listę wozów z wyłączoną klimatyzacją i przesyłać ją do ZTMu? Sorry, dzwonić na 194-84 nie zamierzam, zbyt dużo pieniędzy wydałbym na 50 połączeń dziennie.
noidea
- Bastian
- Sułtan Maroka
Może to nie jest głupia myśl...Adam G. pisze:Może mam zacząć codziennie sporządzać listę wozów z wyłączoną klimatyzacją i przesyłać ją do ZTMu?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow