- w sumie to zdjęcie pojazdu po renowacji, ale może jakaś wskazówka? Faktycznie, lakier jest żywoczerwony.
Autobusy San i inne pojazdy historyczne
To tak jakbyś porównywał kolory Ikarusów z lat 80, że jeśli w Poznaniu był ceglasty to przecież U nas były od ceglastego po marchewkowy.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
Jest nawet kolorowy film promocyjny z 1938r nakręcony w Warszawie. Na jednym z kadrów można wypatrzeć czerwonego Zawrata. Są znane kolorowe zdjęcia amerykańskiego fotoreportera z kampanii wrześniowej, filmy z okresu okupacji (na jednym z ujęć można wypatrzeć tramwaj przy Dworcu Głównym). Z niewarszawskich ciekawostek znane są kolorowe zdjęcia wykonane przez niemieckiego urzędnika na negatywach Agfy w Łodzi (na wielu ujęciach widać łódzkie tramwaje).blinski pisze:A patrz, hitlerowcy w latach 30. kręcili nawet kolorowe filmy!
15/12/2005-12/7/2019
Film,filmem-a fotografią fotografią.Tak pełno jest kolorowych zdjęć archiwalnych z lat 50-tych i 60-tych na Przegubowcu ?? Szczególnie z 50-tych. No popatrzcie ! Jakoś może mi umknęło...I mówię o Polsce i o ówczesnych warunkach gospodarczych.Nie odwracajcie kota ogonem.
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
Panie Kapitanie Oczywisty, kolorowa fotografia była drogą sprawą na przełomie lat 50. i 60. i dla człowieka zachodu; dlatego też istnieją takie problemy ze znalezieniem takiegoż zdjęcia z widocznym chaussonem. Jednak nie oznacza to, że taka technologia nie była dostępna W OGÓLE. Ktoś mógł dostać lepszy aparat w prezencie, przywieźć sobie z zachodu, albo cokolwiek innego - istnieją kolorowe zdjęcia z Polski z tego okresu. Dlatego też dobrze by było taką akcję ogłosić, może odnalazłoby się i takie z chaussonem - wystarczyłoby, żeby obrazowało jakąś ruchliwą ulicę, a pewnie by się takowy trafił.mobil one pisze:Film,filmem-a fotografią fotografią.Tak pełno jest kolorowych zdjęć archiwalnych z lat 50-tych i 60-tych na Przegubowcu ?? Szczególnie z 50-tych. No popatrzcie ! Jakoś może mi umknęło...I mówię o Polsce i o ówczesnych warunkach gospodarczych.Nie odwracajcie kota ogonem.
Jasne mógł dostać.Pewnie z paczek UNRRA,prawda ?

Nie, z paczki od ziomala z USA np. Myślisz, że w Polsce wtedy biegały mastodonty po ulicach, że nie było żadnego dostępu do techniki? To, że nie było dostępu oficjalnego i powszechnego do dóbr co bardziej luksusowych nie oznacza, że ich nie było. Szczególnie w domach zasłużonych partii i artystów.mobil one pisze:Jasne mógł dostać.Pewnie z paczek UNRRA,prawda ?![]()
Czy mówiłem coś o mastodontach ? Czy twierdzę że nie było postępu technicznego ? Nic takiego nie powiedziałem i nic takiego nie twierdzę.Miałem na myśli tylko panujące wówczas warunki społeczno-gospodarcze."Zasłużeni dla Partii "oraz artyści nie mieli nic innego do roboty, tylko biegali po mieście z aparatami z USA polując na Chaussony ? Myślisz że nie mieli większych problemów i spraw ?
Z uwagi na wiek filmu...MichalJ pisze:Jakość kolorów mocno taka sobie
- MeWa
- Cukiereczek
wiadomo jedno: pamięć bywa zawodna. Ostatnio próbowałem ustalić kolor rurek neonowych w jednym z neonów - i nie tak starym jak Chausson. Było trochę głosów, że pomarańczowo-czerwony. Po podłączeniu zachowanych rurek okazało się, że biały.
Myślę, że w przypadku autobusów ludzie też mogą się zasugerować albo tym, co było później, albo tym, co było wcześniej.
Swoją drogą - chyba robi się analizę czarno-białych zdjęć pod kątem stosowanej kolorystyki i z jakimś tam skutkiem można określić, jaki kolor jest?
Myślę, że w przypadku autobusów ludzie też mogą się zasugerować albo tym, co było później, albo tym, co było wcześniej.
Swoją drogą - chyba robi się analizę czarno-białych zdjęć pod kątem stosowanej kolorystyki i z jakimś tam skutkiem można określić, jaki kolor jest?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nasycenie, ale czy coś więcej?MeWa pisze:chyba robi się analizę czarno-białych zdjęć pod kątem stosowanej kolorystyki i z jakimś tam skutkiem można określić, jaki kolor jest?
Nie sądzę, by dało się znaleźć coś więcej, niż to zdjęcie wcześniej - zresztą z kolorystyką zgodną z zeznaniami tego starszego człowieka. Przecież zdjęcia sprzed sześćdziesięciu lat nie oddawały kolorów bardzo precyzyjnie, już nie mówiąc o przebarwieniu się przez ten czas...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Ale obejrzyjcie może ten film, co? O, na przykład tu:
http://www.youtube.com/watch?v=k5HgqWbZ6JQ&t=7m30s
(no chyba że to nie jest odpowiedni model autobusu, ja tam się nie znam)...
http://www.youtube.com/watch?v=k5HgqWbZ6JQ&t=7m30s
(no chyba że to nie jest odpowiedni model autobusu, ja tam się nie znam)...